hits

10 tips

Hvordan bli kvitt lus på én time 

//Annonse

Vi slipper ikke unna hodelus. Med fire barn i barnehage og på barneskole er det nesten bare å regne med at lusa gjør en visitt før eller senere. Men det finnes en enkel behandling som er unnagjort på en time, og den er god å ha i hus! 
Jeg er en av dem som begynner å klø i hodet og blir uvel bare noen nevner hodelus. (Slapp helt av, jeg skal ikke vise bilder av lus i dette innlegget. Urk!) 
Hver gang jeg sjekker meg selv eller barna for lus, (mannen slipper unna med sin flotte, glatte skalle) er jeg like nervøs for at jeg skal finne noe der. For det inntrykket man får, er jo at behandling av lus er en unntakstilstand uten like, og at lusa er så hardnakket at det blir en fulltidsjobb å ta rotta på den. 


Behandling av lus på en time


Vel, det er ikke så ille som jeg har forestilt meg. Det viser seg at det å kvitte seg med lus kan være rimelig enkelt. Det gjelder bare å sjekke ofte (lusekam i tørt hår) og sette i gang behandling med én gang, dersom man oppdager lus. 
Vi er nå forberedt i tilfelle lusa kommer spankulerende for å bosette seg på våre hoder.  NYDA er et effektivt, raskt og giftfritt lusemiddel. Med dette middelet blir du kvitt lus og egg på timen.


Tre kjappe fakta om NYDA lusemiddel:

 

 Anbefalt av folkehelseinstituttet og selges på alle apotek

 Inneholder ikke skadelige insektmidler
 Inneholder et silikonpreparat, dimetikon som rent mekanisk kveler lusene, i motsetning til f.eks permetrin (Nix). I mange land har det nemlig blitt rapportert     resistens mot permetrin. (YIKES!)


 

  
Slik blir du kvitt lusa kjapt

 

  1. Påfør NYDA lusemiddel: del håret opp i lokker, spray på og pass på at hele håret blir godt gjennomfuktet. Massér godt inn til slutt og la middlelet virke i 1 time.  
     
  2. Etter minst en time deler du håret opp i tynne lokker, og grer igjennom med lusekammen som følger med pakken. Start helt innerst ved hodebunnen og gre utover. Vask deretter middelet ut med vanlig sjampo.
     
  3. Ta en lusesjekk om 8-10 dager for å være helt sikker på at behandlingen var vellykket, og også at ikke håret har blitt smittet igjen.  

Lus og sengetøy


I mens lusemiddelet virker, kan du jo sørge for å gjøre resten av huset smittefritt. Det er ikke så stress som jeg trodde:
Sleng vaskbart tøy, luer, putevar, kosedyr og lignende i maskin på 60 grader eller høyere og hey presto! HELT smittefritt.
Alt som ikke er vaskbart, vil bli smittefritt av seg selv, hvis det får ligge i romtemperatur i 3 dager. Lusa/eggene overlever ikke mer enn et par dager utenfor hodebunnen din. (ærk!) Så hiv alt annet som har vært i kontakt med det smittede håret i plastposer, og la det ligge i «karantene» i minst 3 dager. 

Vi har som sagt ikke hatt lusa på besøk enda, men jeg inbiller meg ikke at vi skal slippe helt unna. Har du hatt lus i hus? Hvor gamle var barna da? Hvordan ble du kvitt lusa?
 

41 korte jentenavn

korte jentenavn babynavn jente kort

 

På jakt etter korte jentenavn? Her får du en variert liste med både tradisjonelle og moderne, korte jentenavn!


Jeg har alltid hatt en greie for korte jentenavn. Egentlig, så har jeg en greie for navn generelt. Jeg er helt tossete etter dem for å være ærlig. I løpet av mine fire svangerskap, finkjemmet jeg bøker og nett for å finne babynavn, og endte med en liste på over 200 navn som jeg digger av forskjellige grunner. Jeg endte så klart opp med å bare bruke et par av dem. (Dobbeltnavn på samtlige fire barn er en pekepinn på hvor langt navnegalskapen min strekker seg?)

Men lidenskapen stoppet ikke da jeg sluttet å produsere avkom på samlebånd. Tvert i mot, så fascinerer navn meg like sterkt nå som før. Og fordi det alltid finnes noen der ute som leter etter det rette navnet, vil jeg dele denne listen med 41 korte jentenavn med dere. Jeg tar utgangspunkt i korte navn med enten maksimalt 5 bokstaver, eller maks to stavelser. 


Tradisjonelle navn


Graver vi i arkivene til SSB så kan man gå helt tilbake til 1886. Den gangen var Anna, Inga, Karen, Ragna og Jenny blant de hotteste, korte jentenavnene. Faktisk var mesteparten av jentenavnene på topp ti lista tostavelses-navn. Hopper vi til første halvpart av 1900-tallet, så var Anna fortsatt en slager, samtidig som nye korte navn som Ruth, Else, Liv, Åse og Mary var i vinden. Fra 1950 kom navn som Berit, Eva, Nina, Elin, Heidi og Lene på banen, så her er det mye å velge mellom!

Korte jentenavn kort navn jente baby

 


Navn med vokaler


Du digger myke og korte navn som ruller behagelig av tungen? Hva med:
Anea, som er av slavisk opprinnelse og betyr vakker eller nådig. 
Andre korte jentenavn som er proppfulle av syngende vokaler er: Alea, Alia, Elea, Lea, Ada, Kia, Leia, Aya, eller Ava, som betyr heldig eller lykkelig på Arabisk. 


Navn fra barnebøker eller litteratur


Du elsker de gamle gode fortellingene og ønsker å holde på nostalgien ved å kalle jenta di for eksempel: 
La deg inspirere av Herbjørg Wassmos bøker og kall jenta Tora eller Dina. 

Eller du kan gå for Nora, Ronja, Hedda, Mina, eller Ida, som søsteren til Emil i Lønneberget.


Sjeldne navn


Så du liker å være original? Det kunne ikke falle deg inn å velge et navn fra topp 20 lista? No problemo amigo!
Kanskje du kunne tenke deg å kalle barnet ditt:
Zoe, som betyr liv på gresk.
Andre navn som er sjeldne i Norge er: Una, Vega, Rose, Engla, Thale, Mila, Nia og Nova.
Eller du kan bare finne på et! Ta for eksempel to korte navn, som Lea og Inga, og vipps: Le-ga? 
Okay, mulig du må være litt mer kritisk her, slik at ikke du ender opp med et navn som høres ut som en eller annen mobil-app, men hvis du er kreativ og bruker fornuft er mulighetene mange! Fant du ikke noe som passet her? 


Da kan du fortsette letingen på denne siden med babynavn og betydninger, sjekke ut navneguiden, eller nameberry som er en uendelig ressurs med tusenvis av søkeinstillinger. 

Lykke til med navnejakten!


Liker du korte eller lange jentenavn best? Hva er viktig for deg når det kommer til valg av babynavn? 

 


 

Om graviditet fra mammalivet: Alternativ omsorg for gravide og fødende, 38 uker, 34 uker...på overtid?

Mammalivet på facebook

Mammalivet på instagram 
 

Ti tips: bedre søvn for gravide
Å finne søvnen om kvelden, og sove godt hele natten kan være en utfordring med en kul på magen. Hver uke bringer gjerne nye, artige utfordringer på sovefronten. Med tre og et halvt svagerskap på baken, har jeg hatt nok av tid til å samle noen triks som hjelper mot søvnløshet i svangerskapet. Her er 10 tips for bedre søvn for gravide:Allerede i slutten av første trimester, merker mange at den voksende magen og endringer i kroppsholdning kan gjøre det vanskelig å finne en god sovestilling. Og lenger ut i graviditeten kan det bli nærmest umulig å finne en behagelig måte å ligge på. Selv føler jeg meg som en strandet blåhval i tredje trimester, og klarer såvidt å snu meg i sengen uten assistanse.

Ikke vær gnien på putene! En pute mellom knærne, og en bak ryggen for å gi stabilitet i sideliggende stilling pleier å funke for meg. Om du liker å ligge på rygg, kan det være lurt å bygge opp under overkroppen, slik at du ikke ligger flatt og får trykk på hovedpulsåren ved ryggraden. Vil du unne deg selv litt ekstra luksus, så finnes det egne gravidputer ala denne, som skal gi superbehagelig sovestilling. 
Hvem har vel ikke våknet midt på natten og vagget inn på kjøkkenet for å raide kjøleskapet midt på natten? Spis et lite måltid som metter godt, en-to timer før leggetid. Slik unngår du forhåpentligvis å våkne skrubbsulten om natten og tømme iskremboksen. Protein og/eller fiberrik snacks metter bedre enn raske karbohydrater. Fått er mer irriterende enn den følelsen av å ha svelget en hel bunt med chilli når man skal forsøke å finne søvnen. Raske karbohydrater eller veldig fet mat før leggetid kan gi økt halsbrann, så det kan være lurt å holde seg unna slike matvarer på kveldstid. Om du sliter veldig med halsbrann, kan du spørre etter halsbranntabletter for gravide på apoteket. Det  å sove med overkroppen litt hevet kan også hjelpe. Noen ganger er kroppen bare for våken for å sove, selv om man er trøtt! Et varmt bad, dusj eller avslappende yoga kan hjelpe deg å gire ned før du krabber oppi sovereiret ditt. 

Etter at jeg begynte å trene mer regelmessig i andre trimester, har søvnen min blitt mye dypere og jeg føler meg mer opplagt. Bare pass på å ikke ta en intens økt rett før legge tid, siden det kan gjøre det vanskelig å finne søvnen.

Dette kan være vanskelig om vinteren, men jeg synes dagslys-lamper gjør underverker i vinterhalvåret. La lampen stå på det rommet du oppholder deg på i morgentimene mens du spiser frokost eller steller deg på badet. Da jeg gikk gravid i Tyskland og slet med søvnen i svangerskapet, fikk jeg ekstra lysterapi hos jordmor, med 15 min foran en slik lampe, flere ganger i uka. For meg var dette en stor hjelp! 


Det finnes studier som viser at akupunktur kan forbedre søvn hos insomnia-pasienter, så jeg ser ikke bort ifra at gravide som sliter med søvnen kan dra nytte av litt nåler. Selv har jeg følt meg litt som en insomnia-pasient til tider. Jeg personlig elsker akupunktur, og spesielt i svangerskapet. Det er viktig å finne en akupunktør som har erfaring med gravide, slik at vedkommende vet hva de skal passe seg for når de behandler deg. Jeg har tatt regelmessig akupunktur i mine tre siste svangerskap, inkludert dette, og det har hatt super effekt på mine søvnproblemer.Dropp telefonen og ipaden før natta hvis du kan. Her er jeg en stor synder selv. Jeg ser ofte på serier i sengen før leggetid for å få tankene bort fra hverdagsstress. Men for mange kan det hvite lyset fra skjermen stimulere hjernen på et vis som gjør det veldig vanskelig å sovne og sove dypt. Om du er skjermavhengig om kvelden, anbefaler jeg å skaffe en dimmer-app som legger et mørkt filter over skjermen, slik at du i det minste unngår det sterke, hvite lyset om kvelden. 


Kramper i føtter og legger er typisk å svangerskapet. Selv kan jeg få krampe flere ganger på rad om jeg våger meg å strekke på føttene under dyna. Ofte kan det hjelpe å gå en liten tur og strekke ut leggene før søvnen. En varmeflaske på beina er også godt. Men om du stadig sliter med kramper, kan det være lurt å sjekke ut b-vitamin, jern og magnesium tilskudd. (Snakk med legen først, så klart!) Magnesiumtilskudd har vært en super hjelp for mine stive legger. Magnesium er muskelavslappende, og gir ofte bedre søvn generelt, i tillegg til å hjelpe mot plagsomme kramper!JA, det er akkurat sånn "kos" jeg tenker på, faktisk. Sånn som foregår i sengen. Kanskje det ikke frister så veldig å danse mellom laknene når man føler seg som et vandrende luftskip, men vitenskapen er klar på dette området, -det hjelper på søvnkvaliteten! Eventuelt kan du be om en god masasje eller kjærlig stryking på ryggen fra din kjære for å lulle deg i søvn, trygt innpakket i soveredet mellom femten puter.

Sov godt! 

 


Hva hjelper deg /din kjære å sove om natten med babykul på magen? 

Bli kvitt vann i kroppenMan våkner en dag med en dunkende følelse i ringefingeren. Store mengder Zalo og drahjelp må til, før ringen endelig lirkes av fingeren hvor den har etterlat et dypt spor. Føttene dine ser ut som beina til Shrek på en dårlig dag, og det eneste skotøyet som passer, er de oh-so fasjonable Crogsene. Hvis du, eller din partner er eller har vært gravid, så vet du hva jeg snakker om.

Vann i kroppen, eller ødem, er en av de herlige plagene man ofte pådrar seg som svanger. Hender, føtter og ansikt sveller opp til uante dimensjoner og man begynner å ligne skummelt mye på Barbapappa. Leddene verker, og vekta fyker til værs. Man tilegner seg til og med en helt ny kroppsdel, kjent som «Cankles». (Se illustrasjon) Som regel er det ikke farlig at vannet hoper seg opp i kroppen, (så lenge det ikke kommer sammen med andre symptomer som forhøyet blodtrykk og proteiner i urinen) men kan være van(n)vittig plagsomt.  Men frykt ikke, det finnes råd. Som fjerdegangs-gravid og altfor kjent med Cankles-fenomenet, har jeg lært meg noen triks som pleier å hjelpe. 

Slik blir du kvitt vannet: 

Kjerringrokk, peppermynte og brennesle er vanndrivende urter som er trygge for gravide å drikke som te. Kjerringrokk skal visst være den mest potente av de vanndrivende teene, så drikk gjerne 2-3 kopper pr dag mellom måltidene. Husk å drikke nok vann i tillegg, slik at du ikke blir uttørret. 

 Gaukesyre, eller gjøksyre finner du helt gratis i skogen! Du har sikkert gått og smattet på denne i barndommen, men visste du at den er svært vanndrivende?  Denne lille, sure urten kan spises rett fra marken, og vil sette fart på vannet som har hopet seg opp i kroppen. 


Dette er et av de mest effektive triksene jeg har prøvd mot ødemer. Det er forskjellig hvordan man reagerer på akupunktur, men min kropp ser ut til å elske det. Akupunktøren setter nåler på tre-fire ulike steder i beina, som stimulerer sirkulasjonen og dermed får vannet til å trekke ut av vevet og ut av kroppen via blæren. Etter kun én behandling merker jeg en diger forskjell på kroppen. Får jeg behandling en gang i uken i en mnd, og deretter hver 14. dag, holder ødemene seg helt borte!
Denne metoden benytter noen av de samme punktene som i akupunktur, men de gode nyhetene er at du kan teste dette hjemme! Hold et fast, jevnt trykk på de ulike punktene som vist her, eller få partneren din til å hjelpe deg. 


Ikke undervurder hva en halvtimes gåtur og en kopp vanndrivende te kan gjøre for kroppen! Forsøk å aldri sitte eller stå for lenge stille. Skaff deg en ball å sitte på ved pulten din, og hold sirkulasjonen oppe.


Prøver å holde skrokken i bevegelse i uke 37, i forrige svangerskap.Du trodde kanskje disse bare var for gæmliser? OH no, min venn. Disse er en life-saver for deg som står og går mye i løpet av dagen. Men husk at dette kun er et triks som behandler symptomene på ødem, og ikke stopper årsaken. Sirkulasjons-stimulerende trening og vanndrivende urter pluss bestemor-strømper er en vinnerkombo!Med vann skal vann fordrives. Det virker faktisk! Det kan hende at kroppen din samler på vann fordi den ikke får tilstrekkelig væske i hverdagen. Får den nok, vil den kvitte seg med det overflødige. Men husk å få igang sirkulasjonen med nok bevegelse i tillegg til å drikke rikelig med vann. Det hjelper med andre ord ikke å sitte på rumpa og bøtte innpå. Kroppen trenger litt hjelp til å få vannet i omløp. Oversaltet mat som nøtter, chips ol. Raske karbohydrater som mel, ris pasta og sukker kan også forverre ødemer, siden slike matvarer binder væske. Proteiner og langsomme karbohydrater. Disse metter best, gir energi og er byggesteiner for det nye livet som vokser i magen. Når du spiser mer proteinrik mat, og midre raske karbohydrater, forebygger du at vannet hoper seg opp. 
Flere små tips og triks:

-ikke spis karbohydratrike eller saltede måltider like før leggetid. Da er det fare for at du våkner med elefantføtter når du først har fått ødem.

-ikke spis noe ila de tre siste timene før du legger deg, men drikk rikelig med vann noen timer før leggetid.

-Sov på venstre side, for optimal sirkulasjon


Fikk du ødemer i svangerskapet?

Har du flere tips og triks for å bli kvitt vann i kroppen? 10 stressdempende tips for foreldreDet er ofte stressende å ha barn, men det er ikke alltid barna som stresser oss.  Personlig har jeg lagt merke til at det ofte er meg selv som skaper stresset. Det er ikke ungene som er i dårlig humør, eller er slitne. Det er meg. Og det smitter over på dem, og da er dritt-dagen komplett. 

Så for å unngå å bukke helt under i min tilværelse som «alene-hjemme mamma» med en bortreist ukependlermann, har jeg laget meg en anti-stress strategi som muligens kan være handy for flere. 

 
 Tenk etter hvilke situasjoner som alltid pleier å ende med hylekor og svetteringer under armene, og prøv å unngå de, eller forberede deg ekstra godt.

 Hos meg er det handleturer og middagslaging som pleier stresse meg, og dermed stresse ungene. Derfor sørger jeg for å unngå disse så vidt det er mulig. Jo, vi handler fortsatt mat, og spiser middag, men jeg legger handleturen inn like før henting i barnehagen, og middagene i ukedagene er superenkle og raske å lage. 

Henting i barnehagen var også en sånn evig-stressgreie som pleide å ende med hyling i bilen på vei hjem, og rimelig svett rygg.

Til slutt fant jeg ut at det var blodsukkeret vårt det stod på, så nå kommer jeg forberedt med banan og smoothie i bilen, mot stress og hyl. 

 Når du kjenner at nervene er på vei til å bli skikkelig frynsete, er det på tide å ta en minipause.

Poenget er å ta knekken på stresset før det tar knekken på deg og humøret til ungene.

Mange foreldre slår på TV?en når de trenger en pause, men et lurt triks til dem som vil begrense skjermtid, er å lage en kurv med artige leker som KUN blir tatt frem når mor eller far virkelig trenger ti minutter på sofaen.Slagere her er skikkelige retro leker som ungene ikke ser ellers, type trappetroll, spilledåse, kaledoskop og lignende, somdermed blir ekstra fascinerende og gir deg mer tid til å legge beina høyt. 

 Ja, jeg vet det kan virke innmari kjedelig, og det er det. Det er dritkjedelig. Men unger har en greie for rutinger og faste rammer, så det er verdt det. Selv elsker jeg å ta ting på sparket, men det er visst sånt som kommer med alderen, hvis det kommer i det hele tatt...

Unger digger å vite hva som kommer, og blir rolige av det. Så jeg biter sammen tennene, og tvinger meg igjennom nøyaktig samme rutine, med samme rekkefølge, til samme tid hver dag. Glemmer vi å bytte fra pysj til vanlige klær før frokost, eller tar fluortablett FØR tannpussen, kan jeg bare takke meg selv for trassanfall og tårer på morgenkvisten. Det samme gjelder leggetider. Treffer jeg ikke leggetiden til minsten innen en feilmargin på 15 min, blir det full alarm, tåkelur-hyling under tannpussen og brytekamp i sengen. 

Så legg en plan, plotte inn hva må bli gjort akkurat når, gjennomfør det, og gjenta. Every damn day! Det er gørrkjedelig, men åh-så effektivt, og når ungene får så mye stabilitet og vet hva de kan forvente i hverdagen, er de overraskende åpne for å prøve nye ting når mamma og pappa har mer energi i helgene. Når det er onsdag ettermiddag, og ungene krangler så det gjaller i veggene mens jeg prøver å lage middag, føles det som om uka skal vare for alltid, og at jeg aldri vil få fred. Da gjør jeg mitt beste for å dingle en lekker gulrot foran min egen nese. Jeg ser for meg hva jeg skal bruke kvelden på, etter at barna har sovnet. Dette er kanskje overlevelses-trikset som hjelper aller mest. Planlegg en lat kveld for deg selv.Lag en bittelille-lørdag midt i uka, uansett hvilken dag det er. Enten det innebærer et langt bad, magasinlesing, trening eller å spise en hel kjekspakke ?alene mens du ser på skikkelig feel good TV. Kommer du deg igjennom denne dagen uten å la stresset vinne, har du fortjent en feit gulrot!  

 Jada, du skal kunne prate med din bedre halvdel om alt, men det er ikke sikkert det er sunt for noen av dere å dumpe alt stress-pratet på hverandre bestandig. Derfor er det lurt å skaffe seg en confession-partner.

En god venn som du stoler på, som også har barn. Noen som du kan regelrett spy ut alt stresset til, når som helst. Og tjenesten skal selvfølgelig gjengjeldes. Jeg kan ikke anbefale dette nok. Det er noe befriende og utrolig stressdempende ved å kunne sende min partner in crime, (venninnen min) en snapchat med sølt melk, mitt sure tryne, eller hylende unger og bare få lov til  å si for en DRITTDAG, uten å bli dømt. På samme måte er det overraskende deilig og oppløftende, på en sær måte, å motta meldinger om at hennes unger er nøyaktig like gærne som mine, og at hennes hus er nøyaktig like kaoitisk som mitt. Ahhh ?balanse i universet! 

 
Ja, det går an å tulle bort stress. For det meste av stresset er jo bare tull. Ja, for hvor farlig er det egentlig om ungene krangler litt, søler litt melk på gulvet, og fargelegger veggen med tusj? Ikke så veldig, men det stresser oss likevel, og vi har lett for å overreagere.

Så for å bekjempe tullete stress med tull, eller «fight fire with fire», har jeg vent meg til å gjøre noe så merkelig som å danse når jeg kjenner stresset bygge seg opp til altfor store dimensjoner over småting. På med radioen, og frem med dansefoten. De små tusj-merkene på veggen virker rimelig tullete å hisse seg opp over etter at jeg har danset macarena med ungene. I  tillegg er det få ting som kurerer dårlig stemning som barn som ler høyt av mors eminente danseskills. 

 Jeg vet ikke med deg, men jeg er et monster når jeg er sulten. Jeg ligner ikke engang litt på meg selv. Og det samme gjelder de fleste unger. Så uansett hvor lifestyle-magazine det høres ut: alltid ha frukt, nøtter, rosiner, sjokolade og andre bestikkelser handy. ALLTID.  

Helt seriøst: en pakke rosiner kan spare deg og toåringen for en ødelagt ettermiddag. Dette har reddet meg oftere enn jeg kan telle. Både fra mine egne trassanfall, og ungenes melt-downs.

Noen ganger er ungene så ville og høylytte om ettermiddagen, at jeg begynner å lure på om barnehagen/bestemor/pappaen deres har fóret dem med sukkerspinn og cola, bare for å kødde med meg.Men det viser seg som oftest  å dreie seg om oppbygget energi. Og den enkleste løsningen på det? ?slipp dem fri. Ta dem med ut, helst ut i skogen, men lekeplassen er en god nummer to. La dem herje, klatre, løpe og skrike, senk skuldrene og gled deg til en rolig kveld. Her ute kan de knekke, søle, hyle og søle som de vil.Håndarbeid senker stressnivået! Både hos deg, og hos barna. Så når den tiden på dagen når alt pleier å gå på tverke nærmer seg: finn frem noe å pusle med. Selv setter jeg frem modellkit, perler eller klistremerker og ark til ungene, og setter meg ned for å strikke. Men snekring, spikking, eller legobygging kan sikkert gjøre samme susen.Det handler bare om å fokusere på en håndfast oppgave som tar tankene bort fra stress og mas. La hendene jobbe og hodet hvile. 

 Noen ganger har du bare en skikkelig dårlig dag, og det er helt lov! Men da er det å late som alt er toppers, en rimelig dårlig idé.

 

Barn ser vanligvis rett igjennom deg, og ditt stinkehumør smitter. Spesielt hvis de innbiller seg at det er deres feil at du er sur. Si det heller som det er: jeg har en skikkelig dårlig dag. Jeg er sliten og lei. Bli ikke sjokkert hvis ungene faktisk viser empati! Bare husk å understreke at det ikke er deres feil at du er i dritthumør.  

 

 

10 tips: Kokosolje for Mor & Barn


Siden jeg oppdaget kokosolje har den vært en reddende engel i min hverdag som mamma. Jeg finner stadig nye bruksområder for denne deilige, velduftende oljen og jeg tenkte at dette kunne være nyttig for mange mammaer. Husk at for å oppnå best effekt, bør man bruke høykvalitets kaldpresset olje merket som Extra Virgin.

Her har du ti tips til bruk av kokosolje for både mor og barn:


Ja her er det rett på sak skjønner dere.  For en isbryter.   Sopp liksom. JIPPI l a oss snakk om Sopp! Nei, okay helt seriøst -soppinfeksjoner er noe de fleste mammaer blir utsatt for. Det er svært vanlig at babyen får sopp i munnen, som kan smitte over på brystet til mor. Det er ikke varlig, men grævla plagsomt. Det finnes medisiner mot candidasoppen, og legene er veldig kjappe til å skrive ut resept hvis problemet blir for stort. Selv så er jeg rimelig skeptisk til å dryppe dråper fulle av kjemiske stoffer i munnen  på en liten baby som egentlig bare skal ha melk. 

Derfor ble jeg veldig glad da jeg kom over flere artikler om hvordan kokosolje motvirker sopp. Kokosolje inneholder fettsyrene Laurinsyre og Kaprylsyre som blant annet er sopphemmende. Fascinerende! Og enda mer spennende er det faktum at Laurinsyre også finnes i morsmelk! Det må da være bedre å gi babyen dette enn noe kjemigreier fra apoteket? Faktisk så blir kokosolje brukt i d-vitamindråper til babyer, så det er trygt å gi kokosolje til babyer. Jeg har selv brukt kokosolje til behandling av sopp på tungen til Lillebror, og resultatet kom etter bare 3-4 påføringer. Jeg fortsatte å legge en liten klatt på størrelse med en ert på tungen hans fire ganger om dagen i en uke og soppen ble helt borte -og det uten medisiner! Kokosoljen kan også med fordel påføres på brystknoppene for å unngå smitte frem og tilbake mellom mor og barn.  

Husk at det selvfølgelig er viktig å gå til legen hvis problemet ikke avtar!Kokosolje kan brukes som babyolje i badevannet eller smøres på huden etter badet. Oljen er veldig drøy i bruk. Den smelter på huden, og en teskje holder som regel i massevis på en liten babykropp. Den naturlige duften er heller ikke å forakte. Hvem vil vel ikke ha en deilig liten kokosbollebaby?

Hva kalte du meg forno'?

 
I Tyskland var barnelegen veldig opptatt av dette med å tilsette sunne oljer i hjemmelaga babymat. Det er fordi at mange vitaminer tas ikke særlig godt opp i kroppen hvis ikke de blir forbundet med fett. Og så er jo kokosolje i seg selv veldig sunt med tanke på at den inneholder bakteriehemmende, soppdrepende og antivirale fettsyrer. Et supertilskudd til bananmosen, altså.  Jeg har brukt en kvart teskje i en porsjon fruktmos -det holder med små mengder!
Enda mer babypleie!  I utgangspunktet er ikke hodeskurv hos babyer noe farlig, men blir tilstanden ekstrem, kan det gå over til en soppinfeksjon, og da bør skurven fjernes. Kokosolje er som skapt for fjerning av hodeskurv. Ikke bare fordi at oljer generelt egner seg til å løse opp skurven, men også fordi at kokosolje er hva -jo nettop, soppkryptonitt! Gni inn oljen i hodebunnen og la den være på over natten. Morgenen etter kan du gre bort skurven med en lusekam. 


Over til litt mammaspa: Kokosolje egner seg kjempefint til pleie av slitte tupper. Jeg har brukt å fukte håret mitt med lunkent vann og gni en liten mengde kokosojle i tuppene. Oljen kan du la sitte i over natten og skylle ut dagen etter. For å få best resultat gjør jeg dette tre netter på rad en gang i måneden. Superenkelt og billigere enn fancy hårkurer!Jeg bruker nesten ikke kommersielle bleiekremer til babystumpen lenger. Kokosolje er topp som naturlig bleiekrem, for den holder fuktigheten og baktereiene borte, og movirker hva? 
-SOPP. Jepp. Nå skal jeg slutte å si sopp. 
Jeg lover.

Motvirker s... eh det begynner på S og slutter på OPPOver til mammaspa: Kokosolje er en supergod naturlig lipgloss! De fleste vanlige leppepomader og lipglosser er fulle av greier som strengt tatt ikke burde komme nær munnen din og det er i hvertfall ikke er så sunt å svelge. Så da er kokosolje et supert naturlig alternativ, som i tillegg til å gi pen glans har fuktighetsgivende egenskaper og smaker godt. 
Jeg kan bare si at kokosolje er den beste sminkefjerneren jeg har prøvd. Og så er det et stort pluss at den ikke stinker og ikke inneholder syntetisk parfyme eller annet herk. Jeg har en krukke stående på badet som brukes til kroppspleie, og en annen på kjøkkenet som brukes til mat. Det er lurt å alltid ha en skje eller lignende liggende ved krukken på badet, slik at man ikke må bruke fingrene til oppi selve beholderen. Når jeg fjerner sminke med kokosolje, holder det med en halv teskje på en liten klut eller bommulsdott. Først holder jeg kluten på øyet en liten stund, før jeg tørker bort mascaraen. Man kan bruke oljen på hele ansiktet, men jeg som har ganske fet hud fra før blir seende ut som en levende discokule om jeg gjør dette. Men hvis du har tørr hud derimot. For all del -go crazy with it! Kokoskinn er også fint. Higlighter på fagspråk, altså.


Kokosolje egner seg fantastisk bra til matlaging. Jeg bruker den mest i smoothies og til baking, men den er også super til steking fordi den lager ikke masse ekkel røyk og i tillegg er den jo som sagt helt sinnsvakt sunn. (Ok det finnes dem som hevder at kolesterolnivået vil skyte til værs om man spiser mye kokosolje, men ehem, da ville mine blodprøver vært katastrofale for å si det sånn... De fleste ernæringseksperter konkluderer med at det er trygt å spise  så lenge man ikke har seriøse kolesterolproblemer, noe som forøvrig også gjelder vanlig smør.) Man trenger veldig små mengder til steking, og smaken blir ikke overdøyvende i matretten slik jeg fryktet før jeg prøvde selv. Ugh, kokoskjøttboller tenkte jeg, men det ble ikke slik altså.Tenn et par stearinlys etter barna har lagt seg, og overraske kjæresten med en kokosmassasje, eller kanskje enda bedre -la ham/henne massere deg. You're worth it mama.
-jo og så er den jo prima til babymassasje da. Og sårbehandling og kløe og insektbitt. Sa noen eksem? Joda, det også! Hva ER dette for et vidundermiddel?

Ommnomnom så godt! ...og soppdrepende! Jeg håper dette ikke ble for mye kokosprat for dere, for jeg har fortsatt et par lure triks oppe i ermet. Flere kokostips/oppskrifter skal det bli i fremtiden og jeg tar gjerne i mot dine tips også!


_____________________________________________________

Har du prøvd kokosolje? Hva bruker du den i såfall til? 
Har du noen lure tips som ikke var på lista? -tell me about it!10 Basic Fototips

Foto er en stor del av hverdagen min, og i løpet av det siste året har kameraet blitt min beste venn.  For en god stund siden ble jeg bedt om å dele fototips , men jeg har alltid utsatt det fordi jeg rett og slett føler meg som en skikkelig amatør. Alt jeg kan er selvlært, og spør du meg om kompliserte tekniske ting, eller hva den derre ene rare knappen er til, så kan jeg nok ikke gi noen særlig imponerende svar. 

Når det er sagt, så elsker jeg å ta bilder, og siden jeg startet denne bloggen for omtrent ni måneder siden, har jeg lært utrolig mye ved å prøve og feile. 
Så, here it goes. You asked for it!

Her er mine topp 10 Basic tips til gode bilder:
Det første jeg gjorde da jeg bestemte meg for å bli en bedre fotograf, var å skaffe meg et bedre kamera. Kameraet jeg bruker mest, er et speilreflekskamera fra Canon som heter EOS 1100D. 

Et godt nybegynnerkamera
Dette kameraet er ikke det mest superfancy i Canon-familien. Det er et "nybegynner-kamera" og er faktisk ikke så skremmende dyrt. Likevel er det er et gigantisk steg opp fra kompaktkameraet jeg brukte før. Det tar fine bilder med høy kvalitet, har en drøss med både automatiske og manuelle innstillinger og så er det enkelt å bruke. Vel verdt investeringen! 

Kompaktkameraet mitt ( Canon PowerShot SX220 HS) Brukes fortsatt av og til, og jeg kan anbefale det til dem som foretrekker å bruke et lite digitalkamera.

Tilbake til speilrefleks: Når du kjøper kameraet, får du med et standardobjektiv som gir ganske fine bilder, men det er først etter at jeg skaffet meg nytt objektiv at jeg virkelig elsker resultatene. Mitt favorittobjektiv er EF 50mm 1.8. Med dette objektivet får du nydelig dybdeskarphet, og det tar gode bilder selv i dårlig lys. (Type innendørs om kvelden). Objektivet lager skaper også nydelig bakgrunn med bokeh.

EF 50mm 1.8: Et allsidig objektiv.Bra bilder både ute og inne. 
Den eneste ulempen ved dette objektet, er at man kan ikke zoome noe særlig. Men men, pytt pytt. Det løser jeg ved å flytte på meg selv i forhold til det jeg skal ta bilder av. 
Blitsen er kjekk å ha hvis du jobber som paparazzi og tar bilder av kjendiser som spurter i fra deg ut av nattklubben klokken tre på natten, men selv bruker jeg så og si aldri blits. Grunnen til det er rett og slett at jeg synes blitsen gjør bildene så "flate" og unaturlige. Hudfarger og skygger blir rare, og ofte er det rett og slett  uflatterende. Yrkesfotografer bruker jo gjerne eksterne blitser og lamper, og det gir bedre resultat fordi at man selv kan velge fra hvilken retning lyset treffer. Med kamerablitsen er dette umulig, og lyset treffer alltid forfra.

Jeg prøver å unngå blits så langt det går, og heller bruke andre lyskilder, som lamper og lyskastere hvis jeg skal ta bilder innendørs på ettermiddag/kveld og ha ekstra lys. Ok, man drar kanskje ikke akkurat frem lyskasteren når man er på besøk hos bestemor og skal knipse et bilde av bløtkaken. Og ikke har man tid til å rigge lamper når kodak-øyeblikket plutselig skjer på sofaen med barna, men du skjønner greia. Jeg unngår det hvis jeg kan. Bildene blir blir naturlige og finere uten blits:

Hver sin smak, men jeg foretrekker uten blits.
Ingenting slår naturlig lys. Og med naturlig, mener jeg dagslys. Har du planlagt en photoshoot med ungene, eller skal ta bilder av babyutsyr som skal selges på finn? Gjør det ute! 

Hvis du ikke har mulighet til å gå ut, kan du ta bildene ved et vindu. Ofte holder det da ikke med kun dagslys, (typisk på ettermiddagen om vinteren) og da kan du supplere med en lampe. Bare pass på at lampen har et hvitt lys og ikke gulaktig glød. Hvitt lys ser mest naturlig ut. 


Til venstre: Med kun lampe (gulaktig lys) forfra.  Til høyre: Med dagslys bakfra og lampe med hvitt lys forfra.

På bildet til høyre har jeg brukt både lampe og sollys. Uten lampelyset forfra, ville bildet blitt for mørkt og uklart. På bildet til venstre kan man se hvordan lampen lager skygge på veggen bak. Dette kan fikses ved å ta bildet fra en annen vinkel, eller flytte litt på lampen.
Hvis du vil skape et fresht bilde hvor fargene virkelig popper, så anbefaler jeg å ta bildene om morgenen.  Da er lyset sterkt, men sola står ikke midt på himmelen enda. Morgenlyset er spesielt gunstig for matbilder, antrekksbilder osv. Forskjellen på fargene er enorm:

Ojsann, der kom det et fremmedord. Men det er ikke så komplisert, -det handler om å være oppmerksom på bakgrunnen og rammen for bildet. Bakgrunnen kan utgjøre en stor forskjell og avgjøre om bildet blir sånn halvveis eller supert. Når jeg vil oppnå et fint bilde, så prøver jeg mange bakgrunner. Ofte er det best å holde bakgrunnen nøytral, dvs. ensfarget, eller i det minste ikke full av forskjellige farger, rot eller forstyrrende mønstre. 


Vil man ha bilder med mønster eller skarpe farger i bakgrunnen, er det fint om fargene i mønsteret er kontraster til det som er hovedfokuset på bildet, sånn som f.eks her:
Venstre: Kontrastfarget mønster i bakgrunnen.             Høyre: Blått på blått og uklart mønster blir fort rotete.
I tillegg er det lurt å kun få med det som skal være på bildet, (sokker i sofaen kan fint skyves ut av fokusfeltet vettu...det gjør jeg hvertfall...) og ikke satse på å kutte bort ting fra bildet senere.  Så vil man ha bilde av ungene i sandkassa, kan det være greit å finne en vinkel slik at man unngår å få med søppelbøttene i bakgrunnen. Slik sparer man tid som ville gått til klipping og redigering i ettertid.
Dette vet sikkert mange av dere fra før: Det er ikke lurt å ta bilder imot sola. I utgangspunktet er det alltid lurt å stå slik at en selv har sollyset i ryggen når en tar bilder. Dette gjelder også innendørs, hvis man tar bilder ved et vindu:
  
Ofte kan det faktisk være nok å bare flytte seg litt til siden, så man i det minste ikke får solen midt i linsa. På bildene over har jeg bare flyttet meg noen skritt bort fra det åpne vinduet, og vips, så ble bildet mye bedre!

Det går an å få for mye sol, og da snakker jeg ikke om solarium. Lyse bilder er bra, men det kan fort bli for mye også. Hvis jeg tar bilder midt på dagen når solen er sterkest, så prøver jeg å få "modellen" min til å ikke stå i direkte sollys. For mye sol kan gjøre hudtonen flat, skape rare skygger, og ikke minst -grimaser. Forskjellen er tydelig:
Unngå direkte sollys på modellen din hvis du tar bilder midt på dagen.


Jeg er så nybegynner på dette området, så jeg burde kanskje ikke uttale meg, men jeg gjør det likevel. Mitt beste tips når det kommer til kamerainnstillinger, er: å eksperimentere

Jeg kunne ingenting om ISO og lukkerhastighet når jeg begynte å bruke speilreflekskamera, men det begynner å komme seg nå. På de fleste kameraer kan man velge fullautomatisk innstilling, slik at kameraet stiller seg inn selv og alt man trenger å gjøre er å knipse.
Men de beste bildene jeg har tatt, har blitt til ved at jeg har styrt instillingene selv. 

Hvis du ikke har tid eller lyst til å knote med manuelle innstillinger, så er det likevel mange forskjellige auto-innstillinger å velge mellom, så det er bare å knipse og teste ut alle. Finn den innstillingen som funker best for den typen bilde du vil ha. Jeg bruker gjerne instillingen som heter "Sports" når jeg skal ta bilder av ungene i farta, "CA" når jeg skal ta bilder av mat, og "No flash" når jeg skal ta innebilder på kvelden. 
Det lønner seg å prøve seg frem: Jeg tester mange innstillinger, hver gang jeg tar bilder av nytt motiv.
Det er fort gjort å glemme de små tingene når man tar bilder i hverdagen. Men det gjerne de litt annerledes bildene av detaljer som blir de kjæreste for meg. Zoom inn og få med deg det lille. Jeg er for eksempel hekta på å ta bilder av hendene til barna mine. Det er noe ved de små, nydelige fingrene som gjør at jeg bare må forevige dem igjen og igjen. 

Ofte gir det å fokusere på noe annet enn bare ansikt eller helfigur -en helt spesiell vri og stemning til bildet:Da var vi kommet til det siste og kanskje viktigste tipset: Aldri glem kameraet! 
Det er ikke tilfeldig at jeg har mange fine bilder av barna og hverdagen vår. Det er ikke flaks, og jeg er ingen proff. Jeg er bare veldig nøye på å alltid ha kameraet med. Og så er jeg sta, og prøver igjen og igjen når det ikke klaffer helt sånn som jeg vil. (Såpass sta at jeg av og til får beskjed om at "NÅ holder det mamma!".) 

Så finn frem kameraladeren og ha utstyret klart hver dag. Du vet aldri når du kommer til å få muligheten til å fange et nydelig øyeblikk!

________________________________________________________________________

Tar du mye bilder i hverdagen?
Hvilket utstyr bruker du og hva er dine beste fototips?

Hvordan takle uønskede råd


"Ikke kle ham for varmt!" "De blir bortskjemte av samsoving!" "La ham skrike litt for å trene lungene."
Foreldre er som regel eksperter på egne barn, men likevel så blander vi oss gjerne inn i andre foreldres metoder. Råd er kjekke å ha når man trenger dem, men hvordan takler man dem når de er uønsket?

Da jeg fikk mitt første barn var jeg redd. Ja, de første månedene gikk jeg ofte rundt og tvilte på min evne til å være en god mamma. For hva er en god mamma? Gjør jeg dette riktig da? Bør jeg gjøre noe annerledes? 
I tillegg hadde jeg angst for alt det skumle som kunne skje med barnet mitt, som for eksempel sykdom eller ulykker og  jeg var rett og slett kjemperedd, veldig mye av tiden.

Dette merket nok menneskene rundt meg, og da jeg spurte dem hva de ville gjort, så var de mer enn villige til å dele råd og erfaringer. Jeg fikk mange råd som jeg følte hjalp, og det var jeg utrolig takknemmelig for. Men jeg fikk også veldig mange råd uten å ha bedt om hjelp, og ofte var disse rådene stikk i strid med det som jeg innerst inne følte at var riktig for oss. 

Men jeg slet med å takle de uønskede rådene. For som nybakt førstegangsmamma, så har man ikke så mye man skulle ha sagt, ute i verden som er full av andre erfarne foreldre. Man er jo helt fersk, og skal liksom høre på dem som har peiling. I tillegg så druknet jeg i oppdragelsesbøker og babymanualer som bare gjorde meg mer forvirret enn det jeg var fra før. Men som sagt: jeg var helt fersk i jobben, så det ble ofte til at jeg prøvde ut råd som jeg egentlig ikke ville prøve, bare for å få slutt på maset.


Etter hvert som dattern vår ble eldre, og jeg så at hun faktisk trivdes og hadde det veldig fint, så begynte jeg å få mer tiltro til min evne til å være en god forelder. Men jeg hadde allerede gått på mange smeller. En av de største tabbene førte til at jeg sluttet å amme da hun var kun seks måneder gammel. Jeg som hadde tenkt å amme i minst et år, gav etter for uønskede råd og meninger som haglet rundt meg. Men jeg er ikke bitter på dem. Jeg vet at de bare ville meg vel, og at ingen av dem ville gjort noe for å såre hverken meg eller datteren min. For det er meg som har ansvaret. Jeg skal være den som vet hva som er best for mine barn.Heldigvis har jeg lært av mine feil, og nå som trebarnsmor, føler jeg meg mye mer selvsikker i mammarollen. Og det høres kanskje rart ut, men jeg tror at mye av grunnen til at jeg føler meg så trygg nå, er at jeg har lært å takle uønskede (eller dårlige) råd.

Så når noen ut av det blå kommer med uønskede råd som at jeg bør slutte å bære sønnen min så mye, eller at samsoving er farlig, så blir jeg hverken usikker eller forvirret lenger. Det finnes mange strategier for hvordan man kan takle slike situasjoner, men her er de jeg bruker mest:

 1. Hør nøye etter:Det er lett å gå rett i forsvar når man får råd eller kritikk som forelder. Men det er viktig å huske at de fleste kun ønsker å hjelpe. Hør godt etter. Kan du lære noe av vedkommende, eller er rådene virkelig helt ubrukelige for deg?


 2. Velg dine kamper:
Noen ganger så er jeg så radikalt uenig med dem som gir meg råd, at jeg får lyst til å skrike. Men samtidig så vet jeg at det nytter ikke å diskutere med dem fordi at de også står på sitt, uansett hva. Så da bare smiler jeg og nikker. For eksempel når en sykepleier sa at jeg MÅTTE begynne med fast føde til babyen da hun var 4 måneder, så svarte jeg bare: "Okay", for så å gå hjem og fullamme datteren min til hun var 6 måneder fordi jeg visste at det var det beste for oss.

 3. Vær enig:
-Du bør ikke bære sønnen din så mye, for han blir bortskjemt, lærer aldri å gå, og så blir du så sliten i ryggen.
-Ja det har du rett i, jeg blir ganske sliten i ryggen noen ganger.
Når man beveger seg i det minefeltet som diskusjoner mellom foreldre ofte kan være, kan det være lurt å prøve å roe den andre parten ved å finne minst ET punkt i saken som dere er enige om, og ende samtalen på det. Slik har jeg ofte unngått at det koker over når andre foreldre plutselig kommer med råd som jeg ikke har bedt om. 

 4. Autopilot-svar:
Når det gjelder mine valg som mamma, så finnes det enkelte saker som jeg syns er utrolig viktige, og jeg lar ingen fortelle meg at det jeg gjør er feil uten at de får høre min mening om saken.
Igjen: det er viktig å velge sine kamper, men det er også lov å stå på sitt! 

-Nå bør du snart venne ham av brystet, -han er jo snart 1 år!

(AUTOPILOTSVAR:)
 -Visste du at verdens helseorganisasjon rådlegger alle mødre i verden, også oss i i-land, å amme barna våre i minst 2 år eller lenger? De ville nok ikke anbefalt det hvis det var skadelig for barna tror jeg.


 5. Vær ærlig:
Det kommer an på situasjonen og hvem det er som serverer uønskede råd, men hvis jeg føler ting ligger til rette for det, så syns jeg det er best å være ærlig.
-Takk. Jeg vet du vil hjelpe og det setter jeg pris på. Men jeg må bare være ærlig med deg og si at jeg føler ikke jeg trenger noen råd om akkurat dette. Jeg føler at når det kommer til dette så klarer vi oss fint. Det vi gjør fungerer for oss og det føles riktig.


 6. Finn en megler:
Det går en fin grense mellom det å gi råd, og det å kritisere noen. Hvis jeg føler noen tråkker så langt over grensen min at jeg ikke klarer å holde hodet kaldt lenger, så ber jeg noen ganger mannen min om å ta over. Vi er et team, også når det kommer til barna våre, så det blir naturlig at han backer meg opp, og vice versa hvis han trenger meg.
Vet du, jeg tror mannen min kan forklare hvorfor det rådet nok ikke funker for oss.


 7. Gjør hjemmeleksa di:
Det hender at enkelte personer igjen og igjen kommer med hint og råd om et spesielt tema, selv om du har sagt i fra at du ikke ønsker råd om dette. Da kan det være hjelpsomt å ha kilder å vise til, for å få slutt på maset. Ofte så kommer rådene fra folk som bekymrer seg unødig for deg og barnet ditt. De kan da bli beroliget av å høre at det finnes gode grunnlag, og kanskje til og med forskning som backer opp din teori.
-det virker som du bekymrer deg for at vi gjør sånn og slik med barnet vårt, men det er et bevisst valg vi har tatt, og vi har gode grunner for det. Hvis du har lyst til å forstå hvorfor vi føler det slik, så kan du jo kanskje lese denne boken og så kan vi snakke om det igjen?

 8. Be om råd:
Ja du leste riktig! Ofte er det de samme personene som alltid kommer med uønskede råd. Kom dem i forkjøpet! Be om råd om et eller annet som du vet at dere er enige om, og spar deg for de uønskede rådene. Eventuelt kan du be om råd om noe som egentlig ikke er så viktig for deg.
-du er jo så flink på rettskriving og sånt. Hvordan kan jeg lære sønnen min forskjell på å og og når han begynner på skolen?


 9. Gå rundt grøten:
Av og til er det rett og slett enklest å være litt vag for å unngå at uønskede råd ender i uønskede konflikter. 
-Du vet at du bør slutte å amme snart? Du skal vel det?
-Joda, ingen bekymringer! Jeg skal slutte å amme etter hvert.. 

 10. Finn likesinnede venner:
Kanskje den beste måten å unngå å drukne i uønskede råd: vær med folk som tenker sånn som deg! Hvis du henger med andre foreldre som også liker å bære babyen, amme utover 12 måneder og samsove slik som deg, så slipper du å måtte forklare eller forsvare de valgene. 

Får du mange uønskede råd? Hvordan takler du det?10 tips: Inneaktiviteter for barn

Go' morgen! Her kommer 10 tips på en Tirsdag!

Inneaktiviteter for barnHvis du har små barn, så er sjangsen stor for at det blir en del sykedager hjemme med dem.
Det er ikke lett å skulle underholde små pasienter hele dagen lang, og selv får jeg fort innmari vondt i samvittigheten hvis ungene blir sittende foran TV'en i timesvis. I tillegg så er jo vinteren en tid hvor man tilbringer mye tid innendørs med de små, enten de er syke eller ikke, så det kan være godt å ha noen idéer i bakhodet til innedager med barna. Her ti tips:


1. Lesestund 


Bøker er så undervurdert nå til dags! Sett dere godt til rette i sofaen eller i sengen med en god bok og et varmt teppe. Be gjerne pappaen eller besteforeldre å ta turen innom biblioteket for å hente litt ferskt lesestoff hvis barna er lei av de bøkene de allerede har. Lydbøker er også helt genialt! Sett barna til å høre på en historie mens de ser på bildene i boken. Kanskje du til og med rekker en dusj eller hive en frossenmiddag i ovnen imens de koser seg?2. Lag en kosekrok 


Dette er noe våre unger gjør nesten hver eneste dag. Finn fram tepper, laken, gamle gardiner og lignende og la barna konstruere sin egen lille kosekrok/telt/fort -hva enn de vil kalle det. Barn elsker å ha sin egen lille hule hvor de kan se i bøker, fargelegge eller ta seg en middagslur.


3. Innendørs Picnic Storesøster på 3år fokynte plutselig her en dag at vi skulle på picnic. Helt i orden det, (jeg takker ikke nei til en mulighet til å kose meg med mat..) men ikke tale om at jeg skal sitte ute i parken i minusgrader, så da ble det innepicnic. Her kan ungene være med å lage fruktfat og brødskiver, før dere slenger en gulvduk eller bare et håndkle på gulvet, dekker på med plasttallerkner og har en koselig picknick midt i stua!

4. Hjemmelaget modellkit En billigere og ikke så illeluktende variant av Play Dough:
2,5dl mel
2,5dl kokende vann
1dl salt
1ss olje 
Noen dråper konditorfarge

Cream of Tartar eller Sitronsyrepulver (kan droppes, men dette sørger for mer elastisitet. Kjøpes på apotek)

Slik gjør du: 
Ha alt det tørre i en bolle og bland. 
Rør inn det kokende vannet til deigen blir en jevn masse.
Avkjøl til det går an å ta på deigen. Del opp, drypp noen dråper konditorfarge på deigklumpene og elt inn fargen.
Oppbevares i plastfolie i kjøleskapet når det ikke brukes.


5. Hjemme-Bowling Finn frem tomme brusflasker (i plast) og en liten ball. Still opp flaskene som kjegler, marker opp "bowlingbanen" deres med litt maskeringsteip og vips så har dere en hjemme-bowlingbane!
Flaskene kan også fylles med litt vann for å gjøre spillet litt vanskeligere.
6. Magien i en pappeske Noe så vanvittig enkelt som alle barn simpelthen elsker: PAPPESKER! 
Her hjemme behøver vi ikke gjøre mer enn å bare sette ut stor eske i stua, så tar ungene seg av resten. Men man kan selvfølgelig gjøre mye mer utav det med maling og en saks hvis man vil. Man kan også ha mange små pappesker og bygge et tårn, slott eller tog. Mulighetene er så mange! Se her for tips til pappeske- DIY idéer. 7. Musikk 

Med mindre barnet ditt er veldig sykt, så er det ingenting som stopper dere fra å ha et skikkelig disco-party midt på dagen. Sett på barnas favorittmusikk, kle dere gjerne ut med morsomme klær eller sminke og dans! (Dette hjelper veldig på nattesøvnen her i huset faktisk.) Godt for de små å få ut litt av energien på lange innedager, og herlig forfriskende for voksne også, faktisk ;)8. Skap noe!Her kunne jeg skrevet en hel bok... Men det å lage ting er noe av det gøyeste barna mine på 3,5 og 1,5år vet. Mulighetene er uendelige, men noen tips er: Fingermaling, håndavtrykk i trolldeig, klipp/riv ut og lim, lag halsbånd av perler eller gamle knapper. Ta en titt på denne pinterest siden for fantastisk inspirasjon!

9. Ansiktsmaling 

En sikker vinner hos mine barn. Vi bruker akvarellfarger, pensler og vann til å male oss i ansiktet. Bare pass på at malingen er av god, giftfri kvalitet. Det går også an å lage sin egen naturlige ansiktsmaling av ingredienser de fleste har hjemme. 10. Kunsten av å gjøre ingentingDet er sunt å kjede seg litt. Dagens barn blir overstimulert av tv, data og annen media, så det at mamma sier "nå skal jeg ha en liten pause og du kan finne på en lek selv" er faktisk en sunn utfordring for de litt eldre barna. Kreativitet er noe man må øve på.

Håper dere fant et par nyttige tips her. 

Hva pleier dere foreldre å gjøre sammen med barna på innedager?
@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere