hits

10 tips: Kokosolje for Mor & Barn


Siden jeg oppdaget kokosolje har den vært en reddende engel i min hverdag som mamma. Jeg finner stadig nye bruksområder for denne deilige, velduftende oljen og jeg tenkte at dette kunne være nyttig for mange mammaer. Husk at for å oppnå best effekt, bør man bruke høykvalitets kaldpresset olje merket som Extra Virgin.

Her har du ti tips til bruk av kokosolje for både mor og barn:


Ja her er det rett på sak skjønner dere.  For en isbryter.   Sopp liksom. JIPPI l a oss snakk om Sopp! Nei, okay helt seriøst -soppinfeksjoner er noe de fleste mammaer blir utsatt for. Det er svært vanlig at babyen får sopp i munnen, som kan smitte over på brystet til mor. Det er ikke varlig, men grævla plagsomt. Det finnes medisiner mot candidasoppen, og legene er veldig kjappe til å skrive ut resept hvis problemet blir for stort. Selv så er jeg rimelig skeptisk til å dryppe dråper fulle av kjemiske stoffer i munnen  på en liten baby som egentlig bare skal ha melk. 

Derfor ble jeg veldig glad da jeg kom over flere artikler om hvordan kokosolje motvirker sopp. Kokosolje inneholder fettsyrene Laurinsyre og Kaprylsyre som blant annet er sopphemmende. Fascinerende! Og enda mer spennende er det faktum at Laurinsyre også finnes i morsmelk! Det må da være bedre å gi babyen dette enn noe kjemigreier fra apoteket? Faktisk så blir kokosolje brukt i d-vitamindråper til babyer, så det er trygt å gi kokosolje til babyer. Jeg har selv brukt kokosolje til behandling av sopp på tungen til Lillebror, og resultatet kom etter bare 3-4 påføringer. Jeg fortsatte å legge en liten klatt på størrelse med en ert på tungen hans fire ganger om dagen i en uke og soppen ble helt borte -og det uten medisiner! Kokosoljen kan også med fordel påføres på brystknoppene for å unngå smitte frem og tilbake mellom mor og barn.  

Husk at det selvfølgelig er viktig å gå til legen hvis problemet ikke avtar!Kokosolje kan brukes som babyolje i badevannet eller smøres på huden etter badet. Oljen er veldig drøy i bruk. Den smelter på huden, og en teskje holder som regel i massevis på en liten babykropp. Den naturlige duften er heller ikke å forakte. Hvem vil vel ikke ha en deilig liten kokosbollebaby?

Hva kalte du meg forno'?

 
I Tyskland var barnelegen veldig opptatt av dette med å tilsette sunne oljer i hjemmelaga babymat. Det er fordi at mange vitaminer tas ikke særlig godt opp i kroppen hvis ikke de blir forbundet med fett. Og så er jo kokosolje i seg selv veldig sunt med tanke på at den inneholder bakteriehemmende, soppdrepende og antivirale fettsyrer. Et supertilskudd til bananmosen, altså.  Jeg har brukt en kvart teskje i en porsjon fruktmos -det holder med små mengder!
Enda mer babypleie!  I utgangspunktet er ikke hodeskurv hos babyer noe farlig, men blir tilstanden ekstrem, kan det gå over til en soppinfeksjon, og da bør skurven fjernes. Kokosolje er som skapt for fjerning av hodeskurv. Ikke bare fordi at oljer generelt egner seg til å løse opp skurven, men også fordi at kokosolje er hva -jo nettop, soppkryptonitt! Gni inn oljen i hodebunnen og la den være på over natten. Morgenen etter kan du gre bort skurven med en lusekam. 


Over til litt mammaspa: Kokosolje egner seg kjempefint til pleie av slitte tupper. Jeg har brukt å fukte håret mitt med lunkent vann og gni en liten mengde kokosojle i tuppene. Oljen kan du la sitte i over natten og skylle ut dagen etter. For å få best resultat gjør jeg dette tre netter på rad en gang i måneden. Superenkelt og billigere enn fancy hårkurer!Jeg bruker nesten ikke kommersielle bleiekremer til babystumpen lenger. Kokosolje er topp som naturlig bleiekrem, for den holder fuktigheten og baktereiene borte, og movirker hva? 
-SOPP. Jepp. Nå skal jeg slutte å si sopp. 
Jeg lover.

Motvirker s... eh det begynner på S og slutter på OPPOver til mammaspa: Kokosolje er en supergod naturlig lipgloss! De fleste vanlige leppepomader og lipglosser er fulle av greier som strengt tatt ikke burde komme nær munnen din og det er i hvertfall ikke er så sunt å svelge. Så da er kokosolje et supert naturlig alternativ, som i tillegg til å gi pen glans har fuktighetsgivende egenskaper og smaker godt. 
Jeg kan bare si at kokosolje er den beste sminkefjerneren jeg har prøvd. Og så er det et stort pluss at den ikke stinker og ikke inneholder syntetisk parfyme eller annet herk. Jeg har en krukke stående på badet som brukes til kroppspleie, og en annen på kjøkkenet som brukes til mat. Det er lurt å alltid ha en skje eller lignende liggende ved krukken på badet, slik at man ikke må bruke fingrene til oppi selve beholderen. Når jeg fjerner sminke med kokosolje, holder det med en halv teskje på en liten klut eller bommulsdott. Først holder jeg kluten på øyet en liten stund, før jeg tørker bort mascaraen. Man kan bruke oljen på hele ansiktet, men jeg som har ganske fet hud fra før blir seende ut som en levende discokule om jeg gjør dette. Men hvis du har tørr hud derimot. For all del -go crazy with it! Kokoskinn er også fint. Higlighter på fagspråk, altså.


Kokosolje egner seg fantastisk bra til matlaging. Jeg bruker den mest i smoothies og til baking, men den er også super til steking fordi den lager ikke masse ekkel røyk og i tillegg er den jo som sagt helt sinnsvakt sunn. (Ok det finnes dem som hevder at kolesterolnivået vil skyte til værs om man spiser mye kokosolje, men ehem, da ville mine blodprøver vært katastrofale for å si det sånn... De fleste ernæringseksperter konkluderer med at det er trygt å spise  så lenge man ikke har seriøse kolesterolproblemer, noe som forøvrig også gjelder vanlig smør.) Man trenger veldig små mengder til steking, og smaken blir ikke overdøyvende i matretten slik jeg fryktet før jeg prøvde selv. Ugh, kokoskjøttboller tenkte jeg, men det ble ikke slik altså.Tenn et par stearinlys etter barna har lagt seg, og overraske kjæresten med en kokosmassasje, eller kanskje enda bedre -la ham/henne massere deg. You're worth it mama.
-jo og så er den jo prima til babymassasje da. Og sårbehandling og kløe og insektbitt. Sa noen eksem? Joda, det også! Hva ER dette for et vidundermiddel?

Ommnomnom så godt! ...og soppdrepende! Jeg håper dette ikke ble for mye kokosprat for dere, for jeg har fortsatt et par lure triks oppe i ermet. Flere kokostips/oppskrifter skal det bli i fremtiden og jeg tar gjerne i mot dine tips også!


_____________________________________________________

Har du prøvd kokosolje? Hva bruker du den i såfall til? 
Har du noen lure tips som ikke var på lista? -tell me about it!8 kommentarer

Hei Jona!

For ikke så lenge siden ble de hvite belegget på tunga til jenta mi litt tykkere! Både sykepleierene på sykehuset og helsesøster mente at farris skulle hjelpe.. Jeg prøvde det litt, uten no særlig resultater, før jeg gikk å kjøpte ett glass med cocosa!

Har fått resultater, men det kommer tilbake ganske fort, så jeg gikk til legen i dag. Da var de selvsagt mye bedre, å legen sa at det ikke var nødvendig med medisiner.. Jeg sa jeg hadde brukt kokosolje.. Legen lurte på hvor jeg hadde hørt at det skulle hjelpe, og jeg følte meg passse dum da svaret mitt var "jeg leste det på en blogg...." .. Fikk jo høre at vi burde være forsiktige med hva vi putter i munnen på disse små barna våre.. Så! Det jeg lurte på .. Hvor leste du at det hjalp? Og er du HELT sikker?;P Usikker på om jeg skal fortsette å bruke dette, da jeg begynte å tvile litt på meg selv i dag..

Connie:
Hei, kokosolje er basisen i f.eks D-vitamindråper til babyer, som jo anbefales av alle leger. Så der kan de akkurat si at det er farlig, for da anbefaler de selv "farlige" saker :) Jeg for min del synes det virker mye skumlere å begynne å gi babyen min medikamenter som inneholder soppdrepende kjemikalier.
Ellers har jeg lest meg opp på kokosolje og det som er gjennomgående er at man ikke skal overdrive bruken (type, en kvart krukke om dagen). Vanlige mengder som f.eks en skje om dagen brukt til steking eller i smoothie sies å være helt trygt og sunt for gravide og ammende. Så når det både er trygt for ammende, og trygt å gi D-vitamindråper med kokosolje, så er i alle fall ikke jeg redd for å gi det til babyer. Man trenger kun en ørliten dråpe til tungen. Jeg brukte q-tips og dyppet den i litt smeltet olje (kan gjøres i vannbad med lunket vann) og smørte det på tungen til babyen 3-5 ganger om dagen i 3-5 dager. Det er også veldig lurt å smøre brystknoppene (hvis man ammer) etter hver mating. Men igjen -begrens mengden! :)
Min jordmor i Tyskland, samt barnelegen hadde ikke noe imot at jeg brukte kokosolje mot trøske hos baby.
Her er en link til den amerikanske "Lommelegen" med litt info:
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1092-COCONUT%20OIL.aspx?activeIngredientId=1092&activeIngredientName=COCONUT%20OIL

Tusen takk!:)

Da fortsetter jeg videre med kokos olja:)

Tenkte også å prøve det som sminkefjerner i kveld;)

Anonym:
Den er i allefall topp som sminkefjerner :) Bare bruk lite, ellers ender man opp med skikkelig glinsetryne :P
Og ang om det er trygt å bruke den til babyer: jeg må presisere at jeg ikke er noen lege eller helsearbeider, så legen din har jo rett i at man må være forsiktig. Men så lenge din lege ikke *fraråder* det, så ser jeg ikke hvorfor du ikke skal bruke kokosolje til barnet ditt. :)

Måtte finne frem dette innlegget igjen. Etter jeg leste det sist tenkte jeg å kjøpe kokkosolje, men har ikke kommet så langt før her om dagen. Så nå tenkte jeg at jeg skulle prøve meg på å bruke det.

Bare for å sjekke at jeg har forstått det rett - kokkosolje er veldig sundt å spise - i små mengder?

Smoothies er jeg ikke så glad i, men jeg tar shake noen ganger om dagen, så kanskje jeg skulle hatt litt kokkosolje i den?

Og får prøve å bruke kokkosolje til å steke i.

Her om dagen leste jeg om aloe vera juice som skal gjøre underverker for kroppen, blant annet for fordøyelsessystemet. Har du vært borti det?

Isa:
Hei!
Ja det sies at det er veldig sunt med kokosolje. Men man bør forsøke å finne den som er merket ekstra virgin, siden disse er kaldpresset.
Jeg bruker kokosolje til steking, baking i desserter, hjemmelaget fruktis, smoothies osv.
Så lenge man spiser det i "normale" mengder, så er det ikke funnet noen farlige bivirkninger. Med normalt så menes det jo et par skjeer om dagen som til steking eller i shake:) Har ikke prøvd det i shake selv. Vær obs på at kokosolje stivner når den blir kaldere enn 25 grader ;)

Har ikke prøvd alovera juice :)

Takk for svar:)

Får bare teste ut litt hva som fungerer. Har fått testen kokkosolje som leppomade og til steking nå, og det ser jo veldig lovende ut!

Her er hvordan bruke kokos mot lus.

http://soma.no/kokosolje-mot-hodelus/

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere