hits

Trygg Samsoving: Dette må du passe påSelv om samsoving har vært omstridt, så anbefaler mange leger og erfarne mødre helhjertet det å dele seng med babyen sin. Men hvordan gjør man det på en trygg måte? Det finnes nemlig en del forhåndsregler som vi bør ta hensyn til hvis vi skal kunne sove trygt sammen med et lite menneske:I følge ekspertene, er noe av det aller viktigste for trygg samsoving, at mor ammer. Akkurat dette vet jeg at sårer mange, inkludert meg som sluttet å amme Storesøster da hun var rundt seks måneder gammel. Men søvnstudier viser gode grunner for hvorfor samsoving er tryggest når mor ammer:  Amming utløser søvnmønstre hos mor som gjør at hun er mer var for barnets pust og bevegelser, enn hvis mor ikke ammer. Hyppigere oppvåkninger grunnet amming er også med på å gjøre mor mer bevisst på barnet i sengen, og sørger dermed før større sikkerhet.

Jeg må si at jeg sov faktisk sammen med Storejenta (av og til) etter at jeg sluttet å amme henne, men da har jeg passet ekstra godt på alle de andre forhåndsreglene.
Likevel, så må jeg understreke at det frarådes å samsove hvis man ikke ammer.

Videre er det superviktig å huske på at man ikke skal samsove hvis er påvirket av alkohol, eller hvis man røyker. Røyking er forbundet med krybbedød, siden barnet kan bli påvirket av "third hand smoking" via mors klær og pust. 

Det er viktig å passe på at små babyer ikke havner under en voksendyne. Jeg bruker gjerne en varm pysj og en babysovepose på Lillebror slik at han holder varmen uten dyne. 


 

 Det finnes haugevis av avisartikler der ute som advarer mot samsoving, men den generelle holdningen i forhold til temaet er i endring og flere og flere leger ser nå de mange fordelene ved samsoving:

 Nyfødte babyer har i mer eller mindre grad problemer med å regulere egen kroppstemperatur, og stabil hjerterytme er noe som ikke er helt på plass hos ferske babyer. Forskning viser bla. at samsoving faktisk virker svært positivt på disse områdene, og babyens kropp viser tydelige tegn på trivsel ved samsoving. Jeg merket selv at Lillebror ble fort kald hvis jeg la ham i babysengen hans på dagtid. Men når han sov hos meg på natten var /er han alltid god og varm.

Samsoving har også bevist sammenheng med god psykisk helse senere i livet. I de artiklene jeg har lest, nevnes for eksempel større trivsel og stabil oppførsel i skoleårene, og mindre sjangse for psykiatriske problemer senere i livet.

Igjennom de snart fem årene vi har praktisert samsoving, har jeg plukket opp noen tips som kan være hjelpsomme på veien. For eksempel så er det gjerne slik at babyen forandrer seg til en spinnvill mark når han eller hun lærer å krabbe. Jeg husker det holdt på å tørne for meg når Lillesøster turnet rundt og gorde yogaøvelser i sengen midt på natten da hun akkuat hadde lært seg å krabbe. I denne perioden kan det hjelpe stort på nattesøvnen å bruke en sideseng til babyen. En sideseng er en liten sprinkelseng som er like høy som voksensengen, og er åpen på en side. Den festes med den åpne siden til dobbeltsengen, slik at mor enkelt kan strekke seg etter babyen hvis hun/han trenger kos eller melk. Samtidig skaper sidesengen en egen boltreplass for den ivrige krabbebabyen slik at mor slipper å få en liten tå i neseboret eller å bli lugget midt på natten.

Her er flere tips:
 Retningslinjene for trygg samsoving er jo nettopp det: -retningslinjer. Og selvfølgelig så klarer vi ikke å holde seg 100% til alle hele tiden. Men det er viktig å være klar over risikoene når man viker fra retningslinjene, prøve å gjøre samsovingen så trygg som mulig. Når jeg tenker etter, så er det ikke rart at vi må passe ekstra godt på når det gjelder samsoving i vår tid. Før så sov vi jo ikke i myke senger høyt oppe fra bakken med store myke dyner. Urstammefolk i dag sover jo fortsatt sammen med babyene sine på relativt harde (og ikke hevede) underlag,  med kun lette tepper og sjelden med store puter. Vannsenger var jo heller ikke akkurat så poppis mens vi fortsatt bodde i huler, så det er klart vi må henge med i svingene og tilpasse samsovingen til vår moderne hverdag, slik at alle sover trygt og godt.


Og våkner blide og uthvilte. I hvertfall en av oss...

Samsoving er den naturligste og enkleste måten vi kan benytte for sørge for at babyene våre er trygge om natten. Jeg respekterer dem som velger å ikke samsove, men roper høyt hurra for alle fordelene! De er så gode å ha i bakhodet når man møter superskeptiske leger eller kritiske småbarnsforeldre (møtte noen av dem i Tyskland ja...) som sammenligner samsoving med å la babyen sove med en slaketerkniv i armkroken! Fysj for noe grusomt sprøyt!
Samsoving -når det utføres på riktig måte -er trygt og sunt for mor og barn! 


 

 Passer du på sikkerhet når du sover sammen med babyen din? Har du hatt noen ulykker i forbindelse med samsoving?

Hva svarer du hvis du får kommentarer fra folk som er skeptiske til sikkerheten rundt samsoving?

 

Kilder: Scientific Benefits of Co-sleeping, Safe Co-sleeping habits, The Do's and Dont's of Co-Sleeping

41 kommentarer

Hei! Jeg synes dette er et veldig spennene tema, men je lurer på no, som er litt vell privat, men du kan jo svare viss du syns det er greit - skader vell i allefall ikke å spørr :-D hvordan gjør dere med sex osv? Jeg går jo utifra at dere ikke slutter bare for dere får en baby (å dere har jo fått flere)... Hvor gjør dere av babyen? (Jeg vet jo ikke hva folk gjør når de har babyen i krybbe på rommet sitt heller, men di flytter den jo gjerne til eget rom snart..)

Håper ikke dette er for rart å spør om, men du er jo skikkelig god på å opplyse om ting :-D

Oi, så svart-hvitt mange tenker. Utrolig makaber sammenligning med mageleie og øks.

Takk for godt utformet guide, jeg ser jeg burde fulgt flere av de praktiske rådene, for lillebror (1 år) har falt ut av senga vår flere ganger. Den er høyere enn vanlig også, og vi burde ha skøvet den inntil veggen. Problemet er bare at eneste mulige vegg har vinduer. Jeg er redd for trekken, serru. Heldigvis har ingen skade skjedd, og nå nærmer det seg slutt på nattamminga merker jeg.

Flott at du tar opp dette.

Helena

Hanna: hehe, dette lurte jeg også på før jeg ble "samsovemamma". Men løsningen(e) er ganske enkel. Her er det noen fine linker med tips og forklaringer på hvordan man kan fortsette å ha et bra intimforhold med partneren selv om man samsover:
http://www.sortacrunchy.net/sortacrunchy/2012/04/the-co-sleeping-parents-guide-to-getting-it-on.html

http://www.alternative-mama.com/co-sleeping-and-sex/

Helena: Ja den reklamen var faktisk en del av en amerikansk kampanje MOT samsoving! De sidestiller rett og slett det å sove med babyen sin i senga med å la babyen sove med en slakterkniv! Jeg syns det var en horribel kampanje full av skremselspropaganda og svada. De har ingen fakta å lene seg på. Tullete!

Jeg samsov ved et par tilfeller med storebror, da hadde jeg trukket hans sprinkelseng helt inntil min side av dobbesenga. Rullet et helseteppe som en pølse, og la den i bue rundt hodet hans (ikke tett, såklart). Vi har svæær seng, så var aldri redd for at han (el vi, for den saks skyld) skulle få for liten plass.

Med lillesøster har jeg vært mye slækkere på regler og råd. Hun er 7 mnd, og kommer alltid oppi til oss etter nattmåltidet, som regel i 04 tida. Må innrømme at hun bare blir plassert mellom oss, med egen dyne. Vi har ikke samme mulighet til å ha senga inntil vegg/sprinkelseng her hvor vi bor nå. Men jeg kjenner jeg ikke er noe redd for å skulle rulle over, få dynen min over henne etc, jenta er stor og sover lett og er VELDIG god til å gi lyd fra seg dersom hun mister smokken/får kosebamsen i ansiktet/etc. Men mange av sikkerhetsrådene ovenfor her er vel beregnet på de aller yngste bebisene, eller hva?

Maria: Ja det er kjempeviktig å være veldig obs på sikkerheten med de aller minste. Vi sover også av og til med Lillebror mellom oss, men da han var nyfødt syns jeg det var for risky. Nå er han jo STOR og det går ikke an å rulle seg over han nesten :P så da havner han av og til i midten, men som regel er han på min side :)

Tok forhåndregler, og samsov med jentene til de var rundt året. En fantastisk opplevelse! Har ikke opplevd noe i nærheten av ubehagelig..

Når folk er negative.. da må de muligens sjekke opp litt mer fakta!? Og jeg leste et sted, at.. i Japan, hvor det samsoving er det som er normalen.. er det landet med minst krybbedød?! Interessant! Nå sto det ingenting om Sushi i melken altså.. ;P

Nyttig lesing, og ikke minst viktig. Synes det er så greit med bedside crib og ha på siden av sengen vår ved samsoving. Den eneste plassen babyen kan havne da er i si egen seng :) anbefaler den alså!

Har baby på 9 mnd, og har samsovet masse helt fra han kom ut av magen, startet på sykehuset:P hehe. Det har bare vært for rart for meg å ikke kunne fortsette å være tett inntil han som var nesten et helt år inni magen min. Det har fungert kjempebra, vi har ikke hatt en eneste natt med nattevåk siden han ble født. Har hatt han på min side av senga, uten noen sikring mot å falle ut, og hud mot hud under min dyne. Dette er sikkert heeeelt feil i følge anbefalinger, men det har fungert utmerket for oss:) Nå som han er i krabbealderen så kan han finne på å stupe kråke i senga om natta, så er nødt til å ha han i egen seng. Fikk mange formaninger om at det ville bli så HIMLA vanskelig å avvenne at han sover i vår seg, men det har gått omtrent helt knirkefritt!:D Så HURRA for samsoving, og HURRA for å gå tilbake til røttene og følge mammainstinktene våre:)

Viktig og nyttig lesing! Har samsovet med min baby på 7 mnd fra starten og det føles veldig riktig og naturlig! Vi bruker nattpose fra ikea, men synes den er for tynn for babyen er ofte kald og er veldig ofte forkjølt... Og vi bruker også janus ullpysj... Har du en god nattpose å anbefale? Du har forresten en veldig fin blogg! :)

Vi visste ikke så mye om dette før vi fikk A. Den første jordmoren vi møtte på sykehuset etter fødsel sa bare: baby liker ikke å ligge alene, ha henne i sengen. hehe. Så da hadde vi det. Syntes det var trygt å liksom ha henne mellom hodene våre, i stedet for mellom kroppene våre om du skjønner, hun var jo uansett ikke lenger enn puta ;) Etter ca tre måneder sov hun i sin egen sprinkelseng inntil min side av sengen. Våknet en gang av at hun lå og kavet under min dyne mens hun fortsatt sov i vår seng, ellers har det gått bra :)

Har ikke samsovet veldig mye med mine to små, men oftere med nr 2 enn med nr 1. Det hadde sine naturlige grunner i og med at jeg fikk klarte å amme liggende med nr 1, så da satt jeg i en stol i stedet på natten. Var mer naturlig for meg å legge han tilbake i sin egen seng da. Men nr 2 er nå godt over året, har sluttet å amme for lenge siden, men han sover i sengen vår omtrent hver natt fra ca kl 5 (skjønt, sover og sover.. Vi prøver å få han til å sove, som regel ikke så veldig vellykket ;-))

mona: Jeg bruker å ha på babyen både pysj og sovepose ja. Og en liten dyne hvis det er kjempekaldt. Et annet tips er å legge et lite lammeskinn under babyen i senga. Det holder dem skikkelig gode og varme :) Min nattpose fikk jeg i Tyskland, så jeg kan desverre ikke anbefale noen spesielle siden jeg aldri har kjøpt det her i Norge :) Tusen takk forresten! Veldig hyggelig med positiv tilbakemelding! :)

G: Det var en smart jordmor! ;) Da Lillesøster ble født i Tyskland, fikk jeg rett og slett en preken fra legen som frarådet samsoving og fortalte at det var forhøyet risiko for krybbedød! Helt sinnsykt med tanke på at samsoving utført på en trygg måte faktisk er statistisk sett tryggere enn å la barnet sove alene.

Åshild: Skjønner det er problematisk hvis man ikke kan amme liggende ja! Og kjenner godt til de tidlige morgenene med hyper baby i senga ;)

Tusen takk for dette innlegget! Møter så mange kritiske blikk og kommentarer når jeg forteller at vi samsover med vesla vår på seks uker. Det har føltes naturlig og riktig for oss, så da er det jo ekstra godt å lese at det følger med så mye positivt :)

Madeleine: ikke hør på dem. Babyen din nyter godt av å sove med mamma <3

Så fint å lese om så mange samsovende mammaer! De fleste jeg har pratet med samsover ikke, og synes vel ærlig talt at jeg har vært litt tullete som har gjort det, og at det er meg som har laget en nærhetsavhengig baby. Men for meg var det helt naturlig å ha henne hos meg fra dag 1, da det var tydelig at det var det hun trivdes best med :D Jeg angrer ikke et sekund, faktisk synes jeg litt synd på alle dem som går glipp av all den fantastiske kosen og nærheten, det er noe helt spesielt!

Jeg samsover med min 13 mnd gamle datter - Dvs hun sovner i egen seng, og kommer oppi vår seng i løpet av natten. For min del har det vært en livredder hva søvn angår, som usikker førstegangsmor prøvde jeg fortvilet å legge henne i egen seng første uken etter vi kom hjem fra klinikken, men hun ga høyt og tydelig beskjed om at hun ikke ville ligge der alene. Da jeg tilslutt kapitulerte og puttet henne bevisst oppi vår seng hver kveld ble nettene mye bedre!

Angående krybbedød så har det bestandig vært min store skrekk, men jeg har mye bedre ro når jeg har henne i sengen min, så nære at jeg kan høre at hun puster.

Jeg kommer til å samsove med henne så lenge det føles naturlig, det var ikke noe problem å venne henne til å sovne i grindseng da hun lærte å krabbe, så jeg er veldig avslappet rundt det å vende henne til å sove hele natten i egen seng - jeg tror det går av seg selv når hun er moden for det :-)

Mamma Marianne: nærhetsavhengig baby? normal baby , med andre ord ;) stå på og gjør det som føles riktig for deg og din lille <3

Åse Marie: ja vi begynte også med søvntilvenning med vår eldste. Gikk ikke særlig bra. Hun var ikke klar. Men siden jeg hadde sluttet å amme og var gravid så måtte vi finne en annen løsning. Ble til at vi lå hos henne til hun sovnet og så kom hun inn til oss i de tidlige morgentimene. Men nr2 sov hos oss til hun var 1, 6 år og flyttet da over til storesøster. Lillebror som sannsynligvis er siste barnet kommer sikkert til å bli i vår seng til han begynner på skolen:p neida. Me får sjå.

her var det mange regler! jeg kjenner jeg er glad for at jeg ikke leste et slikt innlegg før jeg fikk mitt første barn. fikk litt mammapoliti følelser fra denne artikkelen her. for ordens skyld. jeg ammet IKKE, av den enkle grunn at jeg fødte en prematur, og melken forsvant fortere en svint, siden jeg ikke fikk amme,bare pumpe. likevel samsov jeg med mitt barn i ETT ÅR. og de på prematurbarsel var helt enig i å begynne samsoving så raskt som mulig (vi har samsovet fra vi kom hjem fra sykehuset, inkl 2 netter på sykehuset, ingen kuvøse eller liknende var i bruk da, og hun pustet selv) jeg fulgte heller ingen av tipsene dine heller, OG dobbeltsengen sto midt i rommet, altså ikke inntil veggen. jeg må faktisk innrømme at hun ofte lå mellom oss også, fordi mannen min også ønsket å kose med henne.... og... jeg har faktisk flerfoldige netter sovet med henne på sofaen... og også når jeg var ekstremt trøtt.. aldri selvsagt mens jeg har røyket eller drukket alkohol (hvem nybakte mødre driver uansett med sånt? husker vagt en halvskjev tur ut med jentene når frøkna var seks måneder, 2-3 øl senere, var jeg i dyp søvn, selvsagt uten baby allerede kl 22, røyking har vi heller aldri drevet med) jeg trodde helt ærlig at det bare var det man måtte være obs på, selvsagt passe på at barnet ikke falt ut, eller sovnet oppå dem, men på barsel nevnte de ingenting om noe av dette, ikke en gang temperatur i rommet! de nevnte ingenting annet en alkohol/røyk,noe jeg selvsagt aldri har brutt, men jeg ser jo her at jeg har brutt minst 10-12 regler? nå føler jeg meg faktisk som en dårlig og uopplyst mor! og jeg er sikker på at hvis jeg hadde lest denne artikkelen før jeg selv fødte, ville jeg aldri turd å samsove, og for ordens skyld, hun har aldri ramlet ut av sengen, vi har aldri ligget oppå henne, og både mor og barn har fått mye god søvn av denne ordningen her, samt en helt fantastisk nærhet som jeg fremdeles drømmer tilbake på, og får helt varme følelser i hjertet, av tanken på å ha den varme og myke bleiekledde kroppen inntil meg. <3 og hvor ble det forresten av mammalivet i form innleggene? de er savnet! ikke meningen å være kritisk her nå altså, men jeg følte meg bare som en dust som hadde brutt masse regler etter å ha lest dette innlegget.

johanne: hei! Det var overhodet ikke meningen å si at dem som ikke har fulgt alle retningslinjene er "dårlige mammaer". :) I såfall er jeg en dårlig en selv, siden jeg (som jeg nevnte i innlegget) selvfølgelig ikke klarer å holde meg 100% til alt hele tiden! :)
Dette er altså et innlegg som ble skrevet etter mange henvendelser fra folk som lurte på dette med samsoving og hvordan man gjør det på best mulig og sikker måte, så da laget jeg en oversikt over alt jeg har lest om temaet og forteller samtidig om mine opplevelser :)
Og ja jeg forstår deg så godt - den varme babyklumpen er noe jeg kommer til å savne når Lillebror ikke sover med oss lenger <3
Mammalivet i form surrer og går, men jeg har ikke hatt motivasjon til å skrive opp alt og ta bilder i det siste. Men skal absolutt kommet innlegg snart !

Hei. Jeg haraldri fulgt noen regler for samsoving med mine tre barn.. ammet litt på alle tre men mest flaske...alle tre har ligget i midten.. men jeg skjønner at det er viktig med disse reglene for noen.. vi sover "rolig" begge to og ingen av oss har vært bort i barna i løpet av natta..har ikke vært engstelig for det! j har ikke ønsket stå opp ekstra om natta når j kan gi smokk,flaske, bryst i samme seng som meg samt kos... Det beste som fins er og legge meg ved siden av lille og bare lukte på babyn min og våkne opp til det største smilet tett inntil meg hver morgen ;)

Anonym: Ja det er virkelig det beste som fins! :) Jeg visste bare at man ikke burde røyke eller være påvirket av rusmidler/alkohol da jeg fikk min første. Passet på store dyner og sov ikke på sofaer, men det var bare fordi at det virket logisk. Ellers så kom det meste på instinkt. Men dette er altså de "offisielle" retningslinjene som pro-samsovings leger og organisasjoner formidler. Syns det er bra retningslinjer, og greit å ha en oversikt hvis man er helt ny i gamet :)

Da jeg fikk min første for 19 år siden var det mye diskusjon rundt samsoving husker jeg. Grunnen var at en stor amerikansk undersøkelse som ble gjort på den tiden viste forhøyet risiko for krybbedød ved samsoving. Og mange av de artiklene som fraråder samsoving henviser nettopp til denne undersøkelsen.

MEN min helsesøster forklarte litt om bakgrunnen for den der studien, det hadde seg nemlig sånn at de som i størst utstrekning samsov var fattige mødre med dårlige boforhold og lav tilgang på nødvendig helsetjenester, som gjerne både røyka og rusa seg osv osv. Ikke så overraskende da at det var i denne gruppa antallet av plutselig spedbarnsdød forekom oftest! Men resultatene var altså ikke direkte overførbare til norske forhold, for å si det sånn.

Uansett, jeg har fulgt instinktet mitt og samsovet med alle mine små, under samme dyne som meg selv, men som noen over her sa har jeg også hatt de oppe i hodehøyde da de var helt nyfødt. Mitt svar til dem som har stilt seg kritiske til dette har vært at jeg faktisk ikke er bevisstløs selv om jeg sover! Å samsove betyr for meg å få god og nødvendig søvn og hvile SAMTIDIG som kroppen og bevisstheten selv i søvnen er 100% rettet mot babyens behov og signaler. Jeg trenger ikke våkne helt for å trekke henne inntil puppen og roe henne med litt påfyll, evt stryke litt på ryggen for å få henne til å sove rolig. På samme måte registrerer jeg og reagerer jeg på endringer i pusterytme selv mens jeg sover, noe jeg ikke kunne gjort hvis vi ikke sov så tett inntil hverandre!

Det eneste jeg tenker man må være veldig nøye på er regelen om ikke å samsove i rus-/medisinpåvirket tilstand. Mannen min har for eksempel alltid lagt seg i gjestesenga hvis han har drukket øl/vin om kvelden mens vi har baby, selv om han absolutt ikke drikker mye av gangen...

Klem fra kristinb :-)

Så fin artikkel om samsoving! Tror/håper de fleste greier å tilpasse rådene så de kan samsove etter mest forsvarlig måte som passer en selv. Her har vi samsovet med både lillesøster og storebror. Lillesøster har knapt lagt i egen seng siden hun ble født for gode 3 mnd siden. Vi bruker samme dyne (hun har eget teppe også) og hun ender også opp imellom oss foreldre. Dette er siden JEG tror samsovingen under slike forhold veier opp for evt risiko for krybbedød - da mors/fars bevegelser, pust osv har en motvirkende effekt.

Nå er også snus likestilt med røyking da en antar det kan ha samme virkning som røyk iforhold til krybbedød - så det kan jo være lurt å legge det til i teksten :) (ligger ute på lub sine hjemmesider;http://www.lub.no/id/90EFC465E7DBE4BAC1257689005046D7).

Hei, takk for fint innlegg. Jeg er stor tilhenger av samsoving, og vi har praktisert det siden sønnen vår ble født. Når du skriver at man ikke bør samsove når man ikke ammer, gjelder dette under en viss alder? Å ha en 2- åring i senga feks som ikke ammes er kanskje noe annet?

kristinb: Ja gjestesenga har også vært benyttet hvis pappaen har drukket alkohol ved spesielle anledninger. Akkurat det er jo fort gjort å glemme, men det kjempeviktig forhåndsregel! Pappaer sover jo generelt tyngre enn mammaer, og med litt promille blir det jo direkte farlig.

Samsoving og amming har gått som hånd i hanske her også. Når jeg endelig bare godtok at barna trenger all den nærheten de ber om. Hverken mer eller mindre! :)

Charlotte: Takk :) Ja jeg tror de aller fleste vil klare å holde seg til de fleste av punktene. I hvertfall de viktigste! Om det så er 21 grader i rommet eller babyen sover i mellom mor og far noen ganger så er det ikke noen krise. Men selvfølgelig alltid tryggest om man prøver å holde så mange av punktene som mulig. Jeg klarer det ikke alltid, men det går litt på å bruke sunn fornuft også. Nå som Lillebror er en skikkelig teddybjørn på 9kg og snart 80cm, så er det ikke lenger stor fare for at pappaen skal rulle seg på ham. Så da ligger han i midten noen ganger, og jeg er ikke redd for at det skal gå galt. :)

Ja godt poeng med snus. De skriver at det ikke finnes nok forskning til å garantere at snus er likestilt med røyking mtp krybbedød, og på en måte så ville det forundre meg, siden man jo ikke puster inn røyk hvis man snuser, og det sitter ikke i hår og klær, MEN det er jo likevel nikotin inni bildet, og det KAN være at nikotinen har uheldig virkning på foreldrenes søvn som setter barnet i fare. Og amming + nikotin er jo ikke anbefalt i det hele tatt, så ja, der må man nok tenke seg ekstra godt om.

Ellen: Jeg tenker at dette gjelder i den perioden det er fare for krybbedød, og den faren avtar jo veldig ettersom babyen blir eldre. En toåring er jo ingen baby lenger, så det vil jeg anse som trygt selv om man ikke ammer :) MEN, generelle sikkerhetsregler som å passe på at de ikke faller ut, og unngå røyk, alkohol/annen rus er jo selvsagt viktig uansett hvor gamle barna er som sover i senga, men er du jo garantert klar over :)

Vi har hatt alle fire i senga hos oss. Med førstemann prøvde jeg jo det man liksom skulle gjøre - amme, rape (han, ikke jeg), legge ham i egen seng, la ham finne roen selv. Funka heller dårlig...Etter hvert fant jeg ut at det enkleste var å la dem ligge inntil meg. Ikke at jeg fikk sove så innmari godt og dypt, men jeg slapp å stå opp hver halvtime.

Sover fortsatt sammen med fireåringen. (Ammer ikke nå, altså) Tenker at nærhet alltid er positivt:)

Pia: hahah! Hva? Raper ikke alle mødre etter at de har ammet? :P

Takk for fin artikkel om samsoving. Vi har i likhet med dere også barn født i 09, 11 og 13. Den siste er nå snart 3 mnd. Vi har praktisert samsoving i starten med alle tre, men siden far var skeptisk med førstemann har vi bestandig hatt sideseng. Ved 3-4 mnd alder er de imidlertid blitt så mobile ved hjelp av å ake seg rundt og rulle at jeg har vært bekymret for at de skal havne i sprekken mellom sideseng og vår seng. Vi har derfor tatt bort sidesengen og gått over til vanlig sprinkelseng på dette stadiet. Nå ønsker jeg imidlertid å fortsette samsovingen så lenge som mulig, og lurer på om du har noen tips i forhold til dette med sprekken mellom madrassen i sidesengen og vår overmadrass?

Janne: Henger sidesengen fast i din seng? Er det bare madrassovergangen som er problemet?
Det var et godt spørsmål. Håper noen andre kan svare bedre på akkurat det!
Har ikke hatt problemer med den sprekken.
Vi bare dyttet vi storesenga helt inntil sidesenga, med sidesenga i klem i mellom vegg og vår seng. Da var det ingen sjangse for at baby datt ut. Hadde sidesenga helt oppe slik at den startet ved hodeenden. Da merket jeg det fort hvis de begynte å begeve på seg, så da kunne jeg ta baby over til meg for å amme.

Takk for svar. Sidesengen er skrudd fast i vår seng, men på samme måte som mellom to madrasser hvor man ikke har overmadrass over, blir det en sprekk mellom madrassen i sidesengen og vår overmadrass. Vi har også sidesengen helt øverst, så jeg merker godt når det er tid for amming, men det jeg mener er når de begynner å bevege seg litt, men ikke helt krabber, om du skjønner. De turner light kan man si. Ikke helt krabbing men nok bevegelse til at de kommer seg i sirkel og over på siden og på magen. Gjerne så stille og stykkevis at jeg ikke våkner. Jeg har bestandig vært redd for at de i denne perioden skal havne nedi sprekken og ikke være sterke nok til å komme seg ut eller si ifra, men hvis ingen andre mener dette kan være et problem så kanskje det bare er meg som er litt vel nervøs. :)

Jeg samsov med storebror som kun fikk flaske også, rett og slett fordi han kun sov om han sov på meg når han var baby. Når han ble 4 mnd sov han i egen seng om jeg fikk han til å sove i armene mine først :)

Og siden da har han sovet hele natten.

Storesøster samsov jeg med til hun var 3-4 mnd, da sluttet jeg å amme henne og hun sov natten igjennom.

Lillesøster sover nesten utelukkende sammen med meg. Hun kan sove noen timer på kvelden alene, men helst sammen med meg. Så fra jeg legger meg har jeg baby i sengen. Hun er snart 7 mnd :)

Samsoving er best. <3

Alltid bare fulgt innstinktene jeg, og den eneste "regelen" jeg har brutt er vel den om amming. Jeg har et par premature som ikke har vært fullammet, og dessuten sovet natten gjennom helt fra starten. Men samsoving har vi absolutt praktisert fordet. Også anbefalt fra nyfødt intensiv på sykehuset (som visste at de både sov hele natten og ikke var fullammet).

Jeg kan nok også si at dersom jeg en gang ikke skulle få til ammingen i det hele tatt og hatt flaskebarn, så hadde jeg nok glatt samsovet alikevel. Så "gal" er jeg bare. ;)

Ah, jeg skjønner jeg er seint ute og skulle funnet denne bloggen for lenge siden! Du skriver kjempebra og om veldig viktige temaer...

Du er ganske mumsete/crunchy, du og ;-) Men bærer du, forresten?

Mumsemamma: Hei og velkommen til deg!
ja jeg er vel ganske crunchy når jeg tenker meg om. Samsover, ammer (mye og lenge), hjemmeføder og bæremamma. ;) Del gjerne bloggen med mumsete venner! Alltid gøy å bli kjent med flere granola-mums ;)
Innlegg om bæring:
Her et innlegg om min yndlings-bæresele: http://mammalivet.blogg.no/1379784625_test_av_bresele_boba_.html
Og her ser du et av mine favoritt-bæresjal og knyting: http://mammalivet.blogg.no/1379782999_bresjalknyting.html

Ps: du kan alltid søke etter temaer i søkefeltet øverst til høyre under headeren på forsiden av bloggen :)

Høres sånn ut, ja!! Slet litt her med å finne tilbake til hvor jeg hadde lagt denne kommentaren... var så fint det siste innlegget ditt om det trygge bærebarnet ditt, kjenner meg så igjen!

Skal titte på nevnte innlegg også ;-)

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere