hits

De bortgjemte "Puppedamene"
Noen ganger så koker det over for meg. «Når skal du slutte med det der? Han/hun kan spise ordentlig mat nå vet du» presterer lite forståelsesfulle folk å si. Når skal dette samfunnet egentlig forstå hvorfor kvinner faktisk har bryster? De er ikke der for å irritere eller pirre deg, disse "puppedamene"! De er der for barnet sitt! «Når de har fått tenner/kan si ordet pupp/begynner å gå så er de for gamle til å henge i brystet!» Unnskyld at jeg er så direkte, men du kunne ikke tatt mer feil. Finnes det fortsatt folk som sier sånt, spør du kanskje? Ja det gjør det! Man trenger ikke å gå lenger enn til for eksempel ammehjelpens facebookside for å finne særdeles kjipe kommentarer rettet mot mødre som ammer større barn.

Før vi går videre, vil jeg gjøre det helt klinkende klart at jeg ikke dømmer mødre som gir flaske. Jeg vet at jeg skriver mye både om og for amming, men jeg har selv vært flaskemamma i en liten periode og vet hvordan det er å bli kritisert for det også.  Det å ikke amme gjør ingen automatisk til en dårlig mor!

Ammepress og ammehjelp

Jeg syns vi er flinke til å oppfordre til amming, men slik ståa er i pr. i dag syns jeg ikke at alle dem som får ammetrøbbel får nok oppfølging fra helsevesenet, og at amming utover ettårsdagen alt for ofte blir uglesett i samfunnet. Ordet ammepress dukker alltid opp i slike samtaler om pupp og baby, og jeg er helt enig i at ingen burde presses til å gjøre noe de ikke føler seg komfortable med. Alle mødre bør bli møtt med respekt, og alt vi kan gjøre er å støtte og informere. En ting jeg er spesielt opptatt av, er det å informere mødre (og alle andre!) om at amming av barn utover etårsalderen, er helt normalt. Akkurat dette virker det som det ikke er mange nok i samfunnet vårt som forstår eller aksepterer.

Skrudde holdninger

Jeg vil snakke om holdningene våre i Norge som ofte blir skrytt av for å være så familie og amme-vennlig. Jeg er enig i det, til et visst punkt. I Norge blir de fleste barn fullammet til rundt seks måneder. Men etter det må man være forberedt på å høre mye rart. For så fort babyen ikke lenger er hjelpeløs liten nyfødt, begynner kommentarene og meningene å fly. «De har ikke noe behov for næring fra melken når de kan spise vanlig mat til alle måltider» har jeg ofte hørt folk si. Jeg lurer på hvor denne idéen kommer fra? For er det ikke litt ulogisk å tenke at morsmelken som er proppfull av fantastiske egenskaper, næringsstoffer og antistoffer, plutselig skal miste all verdi når barnet får sin første tann eller tar sine første skritt? Den gjør ikke det! Og ikke blir den sur når barnet fyller to år heller! Er det bare meg som ser at det å si at amming av en toåring er «ekkelt» har bakgrunn i kulturen vår og tabuer i forbindelse med kvinnekroppen, og ikke tar hensyn til fakta og hva vi er biologisk programmert til å gjøre?
Skam

«Men de kan jo bare gjøre det hjemme. De MÅ jo ikke ha pupp på caféen når de er over et år gamle!»  Ja det er mange som mener at når barna har blitt store nok til å spise en brødskive, så bør man gjemme seg bort når man ammer. Beklager, men jeg ser ikke logikken i dette. Hva vet vi om andre barn sine behov? Vi er ikke foreldrene deres. Kanskje det barnet er stuptrøtt og trenger den ammingen NÅ? Kanskje barnet er sykt, redd eller sulten og ingenting annet hjelper? Og uansett grunn, så syns jeg ikke vi har noe vi skulle ha sagt! Personlig så syns jeg mødre som ammer større barn offentlig bør applauderes! Nettopp fordi at det ikke er så vanlig å se. De er tøffe, og jeg klapper for dem! (Sånn metaforisk da. Å få stående applaus når man kobler toåringen på puppen ville nok blitt en smule forstyrrende...)  «De kan i det minste gå på toalettet eller et sted hvor jeg ikke trenger å se det» har jeg fått høre. Nei, vet du hva. Sånne kommentarer gjør meg sint! Hvem av oss voksne har lyst til å måtte gjemme oss bort eller sitte på TOALETTET og spise? DET er ekkelt det, og det bør ingen barn måtte gjøre. Hadde du sendt 6-åringen din på do med spagettien sin fordi at naboen syns han var ekkel når han spiste? 

Jeg vil ikke se puppene dine

Et mye brukt argument når det kommer til amming av smårollinger, er at det er skjemmende for dem som ser på. «Jeg vil ikke at barna mine skal få pupper slengt i ansiktet. Barnet er for stort til å få pupp uansett så det er bare uhøflig og unødvendig!» Men ærlig talt. Tenk litt på hva som faktisk skjer når noen ammer. For det første, så er det ingen som fysisk tvinger noen til å stirre på barnet som får mat. Det er ingen som driver og "slenger" noe som helst i din retning. De fleste mødre viser ikke mer hud enn hva man ser på stranden. For det andre så er det LOV å amme offentlig i Norge og det er INGEN aldersgrenser på det ammede barnet! Ingen kan bestemme over noen hvor, når, hvor lenge, eller OM de skal amme. For det tredje så syns jeg på ingen måte det er uhøflig eller unødvendig å roe et barn med amming. Tvert i mot så syns jeg det er hyggeligere at toåring få pupp når han blir overtrøtt på restaurant enn å måtte høre på ham skrike seg hes mens jeg spiser, så takk til deg som ammet på Jonas B den dagen! Dessuten så har jeg ALDRI opplevd at en ammende kvinne «flæsjer» brystene sine med vilje. Ja de har pupper og de tar dem i bruk fordi barnet trenger det, men de prøver ikke å være "puppedamer."

Du slipper ikke unna 

Og du som ikke liker å se en unge bli ammet i det hele tatt: hvis det er skjemmende for barnet ditt (eller deg selv) å se et småbarn få morsmelk, så burde vi tenke oss nøye om når det kommer til alle reklameplakatene av halvnakne damer som henger over alt hvor vi beveger oss. De dukker også opp i dameblader, manneblader, og til og med på forsiden av aviser -og attpåtil i perfekt barnehøyde ved kassa på butikken. Kvinnekroppen er over alt, enten du vil se den eller ikke. Det kan diskuteres hvor etisk riktig de blir fremstilt i reklame, men er du redd for pupper, så må du nesten bli hjemme for å slippe dem. For meg så virker det som at slike kommentarer grunner i en overseksualisering av kvinnekroppen. Vi får (nettopp igjennom reklame bla.) innprentet fra ung alder at kvinnekroppen KUN skal representere sensualitet, seksualitet, det forbudte og pirrende, og glemmer det faktum at kvinnekroppen er utstyrt med sine fordeler i hovedsak for å bære og nære barn. Jeg har selv opplevd å få stygge blikk og hoderisting fra naboene da jeg ammet min datter i parken da hun var 1,5 år gammel. Hvis du opplever det samme selv, anbefaler jeg deg å øve på mind your own buissness-blikket ditt:


Det pleier å funke...

Det finnes flere enn du tror

Det er mange, mange mammaer som ammer barnet sitt lenger enn et år. Vi bare ser dem ikke, fordi at de fleste av dem føler at de må gjemme seg. Men ammingen er og forblir en utrolig flott ressurs til både trøst, nærhet og næring for barna. Det at de er et-to eller tre år forandrer INGENTING. Eller jo, faktisk: morsmelken blir enda mer næringstett og enda fullere av antistoffer når ammingene er sjeldnere og barnet større.

Heng med i svingene, Norge!

Personlig så syns jeg at Norge henger etter når det gjelder amming av barn over et år. Verdens Helseorganisasjon anbefaler at man opprettholder ammingen til barnet er to år og gjerne lenger! De understreker også at denne anbefalingen ikke bare gjelder mødre i U-land men også oss i rike land. Dette anbefaler de på grunn av de enorme fordelene som amming utover 1 år har for både mor og barn. (Bla. betydelig mindre risiko brystkreft for mor og uerstattelig næringsverdi for barnet) Nå må dere ikke tenke at jeg mener at alle mødre MÅ amme, eller at jeg ser for meg at vi skal innføre ammeplikt til barna begynner på skolen altså. Jeg syns bare vi kunne gjort litt mer for å normalisere det som er noe av det mest naturlige som finnes!

Skjerpings!

Noen kommer kanskje til å si: Jammen jeg fikk aldri stygge kommentarer! Og det er jo bra! Men hvis amming av barn over 1 år hadde vært akseptert nok, så hadde vi sett mye mer av det! Tro meg, det finnes en haug av situasjoner hvor jeg helst hadde ammet min smårolling, men jeg har feiget ut veldig ofte fordi jeg vil ikke at barnet mitt skal kjenne på de dømmende holdningene. Jeg har til og med begynt å merke at folk hever på øyebrynene og spør "jøss -får han pupp enda?" når jeg ammer min (veldig store og lange) 7måneder gamle sønn. HALLO?

Når folk reagerer med avsky og spør «hvem er det egentlig som får behovene tilfredsstilt når de ammer en [sett inn alder her]-åring??» og insinuerer dermed at alle mødre som ammer lenger enn hva som er sosialt akseptert i det offentlige rom i Norge, er halvveis pedofile, eller at de bruker barna sine for å få tilstrekkelig fysisk nærhet, så koker det for meg! For deres informasjon, så er ikke amming av en smårolling noen dans på roser, og de aller fleste mødre hadde slutter jo å amme hvis barnet er klart for det! Vi trenger å åpne sinnet litt her til lands. Vi må ta et oppgjør med oss selv og ammekulturen som vi er så stolte av. Amming skal liksom være noe vi aksepterer og støtter her til lands, så da synes jeg det er helt bak mål at de som ammer større barn skal bli møtt med dobbeltmoral og puppeskrekk. Så flott at du ammer ettåringen din! -Bare ikke gjør det når jeg er tilstede!

Hva kan vi gjøre?

Du som ammer et barn over et år: Vær stolt! Ikke gjem deg bort, du skal ikke skamme deg! Det er ingen logisk grunn til at du skal måtte skjule det faktum at barnet ditt fortsatt får morsmelk. Hvis flere mødre tør å la være å vente til de kommer hjem eller gjemme seg på do når smårollingen tydeligvis har behov for å amme, så vil det bidra til å gjøre det enklere for våre døtre å gjøre det samme i fremtiden. Det kan faktisk gjøre at en annen mor som ser deg, tør å amme sitt barn i parken i morgen! Jeg anbefaler alle å se denne videoen med en mamma som fremfører et Spoken Word-dikt om skammen over å amme offentlig. Sterkt og viktig!

Du som ser en mor som ammer en smårolling: Vis aksept og respekt for dem som ammer større barn offentlig! Send et varmt smil hvis du tør, og hvis barnet ditt stirrer eller har spørsmål, -forklar! «Den gutten får melk fra mammaen sin. Det er ikke bare babyer som kan få pupp.»  Det er våre små håpefulle som blir den neste generasjonens foreldre og de fortjener å vite at amming er naturlig og helt ok
-også for barn over et år!

 


Jeg vil vite hva du tenker om dette!

Syns du det er OK at barn som er eldre enn 1 år blir ammet offentlig?

Har du opplevd å få kjipe blikk eller kommentarer når du ammet barnet ditt? -hvor gammelt var barnet da du ikke lenger følte at du kunne amme utenfor hjemmet på grunn av tabuer?

Har du gjemt deg bort når du ammer på grunn av frykt for negative reaksjoner?

Har du vært vitne til at større barn blir ammet offentlig? -hva var din reaksjon?

Syns du vi er gode nok til å akseptere og respektere amming av barn over 1-2 år i Norge?


Kilder:

Kellymom: Breastfeeding past infancy Factsheet

Ammeforekomst og faktorer som påvirker amming i Den norske mor og barn undersøkelsen.


114 kommentarer

Bra innlegg!

* Det gjør ikke noe for meg om andre folk ammer ett barn som er eldre enn 1 år offentlig.

* JA! :/

Det barnet jeg har ammet lengst var 8 mnd da jeg slutta.. så har aldri følt at jeg ikke kunne amme ute.. men har fått noen dumme blikk og sukk eller hvisking, særlig tenåringer eller litt eldre folk.. Og det et utrolig kjedelig når babyen er så liten og er sulten:(

* Vel har prøvd å ikke flashe puppen så:P

* Nei, kanskje barn som er rundt året.. men ikke så mye eldre.

* Nei.

Nei...det har jeg aldri opplevd.... men derimot har jeg opplevd det motsatte....

INGEN av mine 3 gutter har noen gang fått morsmelk.... JA !!! tenk dere det !!! å det var et valg som jeg bevisst valgte... tenke seg til.... en mamma som ALDRI har gitt pupp.

Ingen skal dømme noen mener jeg.... men min opplevelse er at de mødrene som IKKE ammer...... de får mange flere negative kommentarer enn de som gjør det....

Kjempebra innlegg og viktig tema!

Jeg ammer også fortsatt min sønn på 16mnd, men bare før leggetid og når han våkner om morgningen. Jeg ammer ikke offentlig, fordi han er bare vant med å ligge i sengen når han blir ammet, han liker ikke å ligge på fanget. Sånn har det vært ganske lenge (kanskje fra 6mnd alder), så eg har nesten ikke ammet han offentlig siden da. Men om jeg hadde hat mulighet til det - så tror ikke jeg hadde gjort det. Jeg hadde nok tenkt at det er litt flaut, selv om man burde ikke skamme seg over noe så naturlig!

Det er mange som vet at jeg ammer fortsatt og fra de fleste har jeg fått ros. Unntaket er min bestemor som mente at det var på tide å avvenne når barnet var 1 år gammel, men da forklarte jeg til henne fordelene med amming og etter det så har hun ikke sagt noe til meg. Så jeg tror det er viktig å informere folk, fordi spesielt den eldre generasjonen er ikke oppdatert på amme-fronten!

Jeg har ett spørsmål til deg - jeg skal på tur uten sønnen min i 3 dager. Jeg lurte litt på hva gjorde du når du reiste litt vekk fra datteren din - pumpet du i denne perioden for å beholde melken?

Marianne RG: Takk! Ja det er fryktelig stressende når man ikke føler at man han amme uten å få ekle blikk eller rett og slett bli bedt om å gå et annet sted. Spesielt når man har en sulten baby som kanskje ikke har begynt å spise særlig mye mat enda. Mine barn har brukt lang tid på å bli vant med fast føde, og det har tatt opptil 10-11 mnd før de i det hele tatt kunne klart seg igjennom dagen uten melk, og bare fått på morgen/kveld.
Og jeg syns det er viktig at vi aksepterer at mange barn får morsmelk lenger enn til 1år. De fortjener å bli møtt med samme forståelse som vi viser mødre med en 5mnd gammel baby.

Nina: Helt enig i at vi ikke skal dømme folk bare fordi at de gir flaske!
Ang hvem som får flest negative kommentarer, så går det kanskje på hva man har gjort mest? Jeg f.eks, har vært mamma i litt over 4 år og har ammet i tilsammen 3,5år og gitt flaske i 6 mnd. Da har jeg jo vært amme-mamma i lenger tid enn flaske mamma, og har såklart fått flere negative kommentarer på ammingen siden det er det jeg har drevet mest med.

Men i løpet av den korte tiden jeg gav flaske, så kjente jeg faktisk på ammepress, dømmende blikk og frekke spørsmål -om jeg ikke gadd mer med puppen, osv. Hadde jeg gitt flaske lenger så hadde jeg sikkert fått høre enda mer.

Så ja, det er vel så viktig å respektere dem som gir flaske, som de som ammer større barn syns jeg :) Begge deler handler om mødre som gjør det beste de kan for barnet sitt. Om noen ikke liker det, så får de se en annen vei.

student: Tusen takk !
Ja, det er veldig dumt at vi blir flaue over noe som faktisk er helt naturlig og bra for barnet og oss selv. Og jeg synes at her i Norge hvor vi flotter oss over bra ammestatestikk, så burde vi bli flinkere på å snakke om dette temaet og vise aksept slik at det ikke lenger blir tabu. Ja vi er flinke på amming -men de som tør å fortsette over den magiske 1årsgrensa blir uglesett?? Det er helt tullete! :)

Jeg pumpet ikke da jeg reiste fra datteren min. Jeg hadde pumpa med, men det ble ikke behov for den fordi jeg hadde ikke så veldig stor produksjon lenger og fikk aldri spreng. Da jeg kom hjem, var det blitt enda mindre melk, men etter et par dager hvor hun tok igjen for tapt mammakos, ble det fort økning og gikk tilbake til normalen :) Jeg hadde tatt med pumpe og brukt den hvis jeg fikk brystspreng, eller hvis du har mye melk og sønnen din vanligvis trenger mye melk for å bli fornøyd. Viktig at du ikke lar det sprenge på, for da kan det fort bli betennelse. Man kan også bare bruke hendene for å få ut litt melk hvis man ikke har pumpe. Hvis du lar være å pumpe/melke så tviler jeg på at melken blir helt borte for det om. Tre dager er ikke så superlenge og det går som regel fint å øke mengden ved å amme litt mer når man kommer hjem:) God tur!

Student og mamma

Student og mamma

Jeg elsket å amme. Hadde aldri trøbbel med det (bortsett ifra et par episoder med tette melkeganger, men det gikk greit). Ammet til lillejenta var 13 måneder. Da måtte jeg slutte, dessverre. Jenta ville ha mer hun, men jeg selv så ut som et spøkelse (klarte ikke å spise nok for å opprettholde min egen vekt, og var altfor tynn på det tidspunktet). Hadde det ikke vært for det, hadde jeg helt klart fortsatt å amme henne. Det finnes jo ikke noe koseligere i hele verden. Misunnelig på deg som fortsatt ammer. Håper jeg får muligheten til å amme et evt barn nummer 2 og 3.

Nok en gang et flott innlegg fra deg :)

For et par uker siden tok jeg toget inn til Oslo. Og rett ved meg satt en mamma med 2 små. Yngste var vel kanskje nærmere 2 år. Etterhvert ble han litt urolig, og hun la han til puppen. Gutten spiste, og innimellom slapp han og tittet seg litt rundt. Han sendte strålende smil til oss som satt i nærheten, og fortsatte å spise.

Jeg gjorde som du skriver her, smilte et STORT smil til mammaen. Jeg synes det er helt ok med offentlig amming, og det var en mye koseligere opplevelse å se en så fornøyd gutt, enn om han skulle skreket og vært urolig resten av togturen fordi mor kanskje ikke hadde turt amme.

*Tommel opp*

Hvis barn og mor fortsatt vil amme så er det ingen som skal stoppe dem...

Jeg bodde i England i de 4første levemnd av min datters liv og ammet aldri offentlig, da det ikke er vanlig der. Var en frihet å komme til Norge

Jeg husker en episode på Victoria tog stasjon i England: Datteren var fortvilt sulten og jeg fant ingen sted å gjemme meg bort. Fikk tilsutt sitte i resepsjonen ved en doktorsklinikk... Jeg gråt barnet gråt, helt teit at jeg ikke bare kunne sette meg på en benk å amme men jeg torte ikke. Har ALDRI sett noen amme offentlig der vi bodde. Det var et eget ammerom i barneutstyrsbutikken i byen og der brukte vi å løpe når hun ville ha mat om jeg var å shoppet.

Kan ikke huske å sett noen eldre barn bli ammet offentlig, men det har jeg helt sikkert. Grunnen til at jeg ikke husker det er for det var et helt naturlig syn evt..

Jeg måtte selv slutte å amme da datteren min var 7mnd'er gammel da hun ikke ville ha mer fra meg :( Om dette ikke hadde skjedd ville jeg ammet så lenge det passet meg og henne!! Og ingen andre har hatt noe å si, om hun så var 7mnd'er, 1år eller 2år.... ALLE skal få gjøre hva de vil. Når man nærmer seg sen bhg/skolealder syns jeg det er nok :)

Hei, jeg bare lurte på om du fremdeles ammer lillesøster, siden du skrev et innlegg om det tidligere i år. Synes det er flott å amme så lenge barnet ønsker det, uansett hvor gammelt det er :)

Mammatiltogutter

Mammatiltogutter

Bra skrevet !!Storebror ble ammet til han var 21 måneder , da måtte jeg slutte for jeg skulle begynne på noe medisiner.

Jeg sa til legen min at jeg ammet, kan jeg ta disse når jeg ammer? hun så på meg med STORE øyne og sa ammer du ? da er det på tide og slutte!

jeg ble helt paff og litt såret. Jeg løy om hvor lenge jeg ammet, for når storebror var 18 måneder sa folk "nå har du vel sluttet og amme?? " ja sa jeg rett og slett for og unngå mer prat om temaet !

Nå er lillebror 7 måneder om 8 dager jeg ønsker og amme så lenge det lar seg gjøre men denne gangen har jeg hatt så mye kluss!! 3 betennelser og misstanke om en ny as we speak! så kan jo hende amme eventyret tar slutt tidligere denne gangen!

Amme får man bare gjøre, jeg fikk noen stygge blikk av en gammel dame sist jeg ammet på cafe!

Synes norge må akseptere amming av barn 1-2 år, vi aksepterer jo så mye annen "dritt" !

Lest en artikkel om 2 jenter som enda ammet da de var 8 år, hadde egne navn på brystene til moren , vel den synes jeg var litt drøy. har også lest om en 14 år gammel gutt ( sistnevnte i se og hør så tar den med en klype salt)

Husker jeg leste om Mayim Bialik (skuespiller i The Big Bang Theory ) Hun satt på trikken og ammet sin 3 år gamle sønn!! Da tenkte jeg endelig så er det noen som tørr og vise seg, og hun er kjendis så det får jo litt ettersnakk !

keep on the good work Jona !

Flott og viktig innlegg!! Jeg ammet minstemann til han var 18 måneder. Turde ikke amme offentlig på slutten - fikk kommentarer både av kolleger, sjefen og familiemedlemmer :-(

Jeg ammet min eldste til han var 11 mnd... Ble nok mest hjemme på slutten men han fikk ute ved behov. Da syns jeg det var trist å slutte men han ville ikke mer... (Var gravid igjen og innstilt på tandem amming men det ble det ikke noe av).

Fått mange blikk men verst var vel når eldste var ca 4 mnd og vi spiste lunsj på restaurant med barselgruppa. Min gutt våkner først og var sulten og der ble jeg stirre t ned av kelnerne. Var så ille at jeg husker at jeg tenkte: kanskje det ikke er lov å amme her? Men han måtte jo han...

Syns alle kan amme så lenge de vil... Jeg ville nok ikke ammet en 2 åring men ser ingen grunn til at andre ikke kan!

Vi var på ferie i Florida når gutten var 5 mnd og der ammet jeg på do på restauranter. Det er lov å amme offentlig men blir mye mindre praktisert enn i Norge... Men som førstegangsmamma syns jeg det var bedt å skjerme meg litt! Men de få gangene på do var ikke akkurat morsomme! Hadde ikke brydd meg nå etter et barn til... Det er jo bare pupper liksom...

Hvis jeg har sett eldre barn blitt ammet så har jeg ikke brydd meg, for kan ikke huske å ha reagert på det... Håper bare alle gjør det som er best for barna sine jeg...

Veldig bra innlegg synes jeg! Jeg skulle ønske jeg kunne ammet til jenta mi var minst ett år, men her gikk vi mer og mer over til flaske på grunn av vanskeligheter med amming. Etter å ha slitt med ammingen i flere måneder, ble det til at det beste for babyen og meg at vi gikk over til flaske. Selvom det satt laaaangt inne? Så jeg har fått mer og mer den holdningen at de som KAN amme og som får det til og har lyst, må få amme så lenge de vil! Når det er sagt, synes jeg nok det er veldig uvant når en unge på to-tre år fortsatt ammes. Men jeg vet at det er bare fordi det er det jeg har blitt innprenta, så jeg VIL synes at det er helt naturlig. Skjønner du? Jeg håper også som deg, at flere tør å amme litt større barn offentlig. Kanskje neste generasjon mødre vil vokse opp med at det er helt selvfølgelig!

Hei! Fint innlegg, som vanlig:-) jeg ammet i ett år med storebror og ammer fremdeles lille søster på 6 mnd. Det jeg tenker om offentlig amming et at det er det skal nesten godt gjøres å få et glimt av puppen for babyen/barnet ligger jo i veien. Hvis det er et stort problem får en heller se en annen retning:-)

Syns du det er OK at barn som er eldre enn 1 år blir ammet offentlig?

-Jepp. Og når jeg ser de litt eldre som blir ammet offentlig så smiler jeg ekstra til den mammaen! Og på arenaer det er naturlig (åpen bhg el) så har jeg gjerne sagt noe oppmuntrende.

Har du opplevd å få kjipe blikk eller kommentarer når du ammet barnet ditt? -hvor gammelt var barnet da du ikke lenger følte at du kunne amme utenfor hjemmet på grunn av tabuer?

-Jeg har fått noen blikk ja. Men jeg bare ser stygt tilbake i grunn. Jeg har faktisk aldri følt at jeg ikke kunne amme i offentligheten, selv nå når minsten er 2 år og 9 mnd. så hadde jeg glatt gjort det. Jeg gjorde det faktisk i lobbyen på et teater i Oslo for bare noen uker siden. Men vanligvis vil han bare amme om kvelden nå. Men han var vel rundt 2 år når han liksom sluttet å amme ute blant folk sånn jevnlig. Etter det var det liksom bare morgen og kveld stort sett. Jeg er veldig fornøyd med at jeg alltid har gjort det uansett hva folk tenker!

Har du gjemt deg bort når du ammer på grunn av frykt for negative reaksjoner?

-Niks!

Har du vært vitne til at større barn blir ammet offentlig? -hva var din reaksjon?

-Jepp, og som sagt over så smiler jeg litt ekstra oppmuntrende til de mødrene (evnt sier noe hvis jeg kjenner de litt).

Syns du vi er gode nok til å akseptere og respektere amming av barn over 1-2 år i Norge?

-Nei! Jeg synes ikke vi er gode nok på babyer heller, men det visste jeg ikke. Det er ikke lenge siden jeg hørte om Südøst på Løkka som sier at ammende mødre ikke får sitte i resturanten, selv når det gjelder bittesmå nyfødte. De må ned på det de kaller "ammerommet" i kjelleren, det er noen stoler plassert utenfor do. Jeg kjenner blodet koke!

Og her i Norge, hvor du ikker hører annet enn amming når du har baby, fikk jeg faktisk en kommentar på helsestasjonen! Barnet var såvidt bikket året, og dermed spurte vikarhelsesøsteren om *hvorfor* jeg ammet enda?! Jeg skal love deg at jeg fortalte henne hvor David kjøpte ølet. Og vår faste, fantastiske helsesøster var den som sa at gjerne måtte fortsette nattamming på 1.5 åringen når han gikk opp litt dårlig i vekt en tid, hun sa noe med at "det er kanskje ikke tiden for å kutte nattammingen akkurat nå eller?", og det var jeg jo helt enig i og hadde ingen planer om. :)

Bra og viktig innlegg! Takk!

Student og mamma: Ja for meg har ammingen vært både det koseligste og noe av det mest utfordrende jeg har gjort :) Har hatt mye ammetrøbbel, men med tredjemann har det gått strålende hittil og det er jeg så takknemlig for! :) Ang vekttap så skjønner jeg godt at du måtte gi deg. Mammaen må jo trives for at baby skal trives:) Merker det selv hvor utrolig mye energi det krever å være matfat for en guttebass på over 9 kg med en enorm appetitt!

Steinsdotter`s Saga: Åh så fin historie! Hørtes helt herlig ut! Veldig oppløftende å høre at det finnes mammaer som tør å drite i nesevise, pupperedde folk:D

Mrs Evans: Jeg er helt målløs over denne ammesituasjonen i England. Har hørt det før at det er uvanlig å se barn bli ammet, men den historien din var jo hjerteskjærene! Sånn skal det jo ikke være! :(Jeg er glad for at vi har kommet et stykke lenger på vei i Norge! Hva tror du det kommer av at det er sånn i UK?
Ang når det er på tide å slutte, så har det faktisk blitt forsket på hvor lenge en barnekropp er i stand til å bryte ned morsmelken og får utbytte av den, og etter hva jeg kunne skjønne, så er det mellom 4 og 6 års alderen at det er noen enzymer som forsvinner hos barnet og gjør at de ikke lenger kan fordøye morsmelk optimalt. De forskerne konkluderte med at amming etter skolestart altså ikke hadde særlig mye for seg. Likevel så finnes det jo dem som har ammet lenger enn det, så jeg skal ikke si meg så sikker på hva som er rett og galt. Kan ikke se for meg at jeg orker å amme til de begynner på skolen, men hva andre mødre velger ift dette er ikke min sak:)

Mammatiltogutter: Tusen takk! :)
Men så leit å høre at du følte du måtte lyve om ammingen. Og enda mer leit at jeg faktisk skjønner deg godt. Det er ikke noe hyggelig å sitte der og føle seg småkriminell eller halvpervers mens man ammer barnet sitt. For etter blikkene å dømme så gjør man jo noe "galt".
Mayim er dødsrå! Har lest mye hun har uttalt seg om og sett intervjuer med henne. Det virker som hun er helt likegyldig til dumme ting som folk sier om ammin etter 1år, samsoving og mye mer. Kul dame!
Fullstendig hårreisende at legen din var sjokkert over at du ammet. Hun burde ha rost deg! Det er jo en kjempebragd å kunne opprettholde ammingen så lenge :) Heia deg!

Tenåring: jepp det hender fortsatt innimellom at hun blir ammet :)

Anonym: Huff det var leit å høre! All ære til deg som ammet så lenge likevel. Æsj for noen frekke folk! Det skal ikke være sånn at man må skjemmes for noe så naturlig!

Tusen takk for et klokt og velskrevet innlegg:) jeg har ei jente på 8mnd som ammer 5-8 ggr i døgnet:) får ammefri fra jobben (jobber 40%), men sjefen min måtte ha bevis fra lege eller helsesøster på at babyen fortsatt ble ammet når babyen ble over 9 mnd.. Rart synes jeg! Sier litt om ammeholdningen her i landet. Dette innlegget skal mannen min lese også kjenner jeg, han mener at lillemor må slutte med puppen for at vi skal få til roligere netter med mer søvn:( Heldigvis bestemmer jeg og lillemor hvor lenge hun skal få pupp, ingen andre!!!

Anniken: Uff jeg blir så kvalm av folk som skal ha det til at amming er ekkelt. Husker de ikke hvorfor vi egentlig har bryster? Skulle gjerne hatt et par ord med de kelnerne på den restauranten!

Bodil: Takk Bodil!
Jeg kjenner meg godt igjen i det du sier både med trøblete amming og tristhet ift det å slutte. Skjedde med meg da jeg fikk mitt første barn. Jeg måtte gi opp etter sju måneder med utrolig mye stress og var veldig lei meg. Glad for at de rundt meg støttet meg da.

Ja jeg skjønner hva du mener med at det er innprentet i oss. Det er det jeg syns er så ille. Jeg merker selv at jeg blir litt overrasket med en gang, hvis jeg ser en to-treåring få pupp, (og det er jo nettopp fordi at man ser det så sjelden) MEN så når jeg får hentet meg inn, blir jeg kjempeglad! Blir faktisk ganske stolt av å være menneske, hvis man kan si det slik? Det er fint å se noe så ur-naturlig og vakkert i vår hektiske og ganske så unaturlige verden!

Sigvor: Helt enig. Folk må være VELDIG på hugget hvis de skal få med seg mine pupper når jeg ammer :P Men det verste er faktisk at mange syns bare det er ekkelt å VITE at man ammer et barn over 1år. Jeg trenger ikke engang å amme i samme bygning som dem. De syns det er rart og kvalt likevel. Hva SKJER med menneskerasen når vi ikke kan akseptere de mest grunnleggende tingene vi er laget for å gjøre, spør jeg bare!

C.: Takk for utfyllende og gode svar! Du er jammen tøff altså. Jeg skulle ønske jeg hadde vært like beinhard selv noen ganger. Jeg har som sagt feiget ut flere ganger når jeg visste at puppen egentlig hadde vært den beste løsningen for en utslitt toåring. Akkurat nå så er det jo litt vanskelig å få til å amme henne utenfor hjemmet, for jeg har jo alltid en 7mnd gammel apegutt klistret på meg... Men jeg kjenner jeg nesten får lyst til å gå på den plassen på Løkka og brette ut puppen bare på trass. -så UTROLIG krenkende mot kvinner og barn! Jeg vet jeg kanskje høres ut som en hyperaktiv feminist på jakt etter noe å skrike høyt om, men herre -det går ikke an å la slike ting passere uten at noen sier ifra. Skulle ønske jeg bodde nærmere hovedstaden ;)

Ang Helsestasjonen: Jeg har hatt noen bra opplevelser med dem og fått støtte hva amming angår, men jeg har fått et litt skeptisk forhold til HS fordi at jeg har også opplevd en del tullete kommentarer ang amming som rett og slett var feil, og har hørt utrolig mange drøye historier fra venner og bekjente. Mange får f.eks høre på HS at amming etter 12mnd "ikke har noe for seg" og at de likegodt kan slutte. Det er ganske flaut at dette blir sagt av dem som skal være proffe syns jeg. Jeg skulle gjerne sett at vi fikk en ny anbefaling ang amming og at vi kjørte samme greie som WHO som anbefaler amming til to år "and beyond" og presiserer at det har enorm helsegevinst for mor og barn. Ikke fordi at alle MÅ amme så lenge eller i det hele tatt, men for at de som gjør det ikke skal trenge å gjemme seg, og for at neste generasjon muligens ser annerledes på temaet:)

Rart hvor langt fra det naturlige vi har kommet. Samfunnet har innprentet oss at pupper er forbundet med seksualitet, mens de fra naturens side har en annen og langt viktigere funksjon!

Jeg har alltid vært litt misunnelig på de som kunne amme, og amme lenge. Som "flaskemor" fikk jeg mange sårende kommentarer. Folk bør passe seg for hva de sier. Hva vet vel de om grunnen til at man ikke ammer?

HEIA!, alle ammende mødre! Jeg synes det er koselig å se diende barn i mors fang, søvndysset og så nær mamman sin på alle vis. :)

Jeg syntes jo det var leit å miste melken tidlig, men det ble nå bare sånn. Det hadde dessuten vært mer praktisk å ha morsmelk, - slippe å løpe rundt for å finne et sted å varme flaskemelken..

Takk for dette! Du har ikke bare løftet fram et viktig tema, du har gledet din gamle jordmor langt inni sjela. Og til spørsmål om hvorfor man ammer fremdeles, så er svaret "fordi vi har ikke sluttet enda". Doh.

Hei. Jeg mener nå at folk kan bestemme helt selv som du skriver, men siden du spør om min mening så skal jeg si den. Jeg selv synes det ser veldig rart ut med barn som har både tenner og kan gå som blir ammet. Har selv faktisk aldri sett dette (bortsett fra en dokumentar på tv). Personlig synes jeg dette var ekkelt å se, fordi jeg føler ungen er for gammel til å sutte på morens pupp. Synes det så veldig merkelig ut, og føler dersom det er den rike og fine morsmelken man vil gi, kan man pumpe seg hjemme og gi på flaske. Føler kanskje at mødre holder igjen på ritualet også fordi de synes det er en koselig stund, og at barnet er avhengig av noe akkurat bare de har.. Dette var min mening, men som sagt er jeg helt enig i at alle skal få gjøre som man vil, og ingen har rett til å dømme folk på bakgrunn av dette :)

Mandagsmor: Ja jeg blir så lei meg når folk hevder at det er ekkelt å amme et barn som er eldre enn 1år. Hvorfor? Er det liksom noe seksuelt ved det da? Eller er tenner + pupp ekkelt? Det blir jo et merkelig argument når det finnes babyer som får tenner bare noen uker etter fødselen.
Jeg forstår at folk kan synes det er rart å se en toåring amme. Det er jo så fremmed fordi vi nesten aldri ser det!
Ja jeg er helt enig i at folk må passe sine egne saker, også når det gjelder å kommentere på flaskemating.
Skjønner godt at du syns det var leit å ikke kunne amme når du hadde lyst til det. Det finnes mye praktiske fordeler ja. Men samtidig så tenker jeg ofte at det kunne vært fint om pappaen eller bestemor bare kunne gi mat til babyen min hvis jeg er borte et par timer. Vi forøsker oss på morsmelk på flaske når jeg skal bort. Enn så lenge så er ikke Lillebror så kjempebegeistret :P

Rachel: Gode jordmoren (og ammerådgiveren) min! Hehe, ja det var i grunnen et veldig godt svar. For egentlig skal man vel ikke trenge å forsvare noe som er så selvfølgelig. Det er jo fullt lovlig og har mange fordeler å amme lenge :)

Mari: Hei! hvorfor tror du at folk synes det er rart å se barn med tenner som ammer? :) Er det fordi at det er uvanlig å se i Norge, eller fordi at de mener det egentlig er noe feil ved det?
Jeg forstår godt at du synes det er rart altså. Jeg tenkte det samme før jeg ble mamma! Dømte ingen, men syns bare det var litt merkelig. Hvorfor skulle en toåring trenge å bli ammet liksom?
Men jeg har lært at amming ikke bare er næring for barnet. To av mine små har aldri klart å finne noe særlig trøst i smokk, flaske eller koseklut. -og vi har forsøkt mye! Det var rett og slett flaskenekt og smokken ble spyttet ut uansett. Slik jeg ser det nå, så er det teknisk sett mer naturlig at et menneskebarn "sutter" på et morsbryst enn en silikon/latex-smokk.
Det mange ikke vet om amming, er at det er en kilde til trøst, trygghet og kos for barnet, i tillegg til å være god næring. Mange har spurt meg om ikke man bare kan gi en klem i steden, men barn som blir ammet, foretrekker som oftest den ultimate nærheten som brystet gir :)

Og det at mødre fortsetter ammingen for sin egen del kan jeg ikke si meg helt enig i. Jeg personlig hadde ikke hatt noe i mot å slutte å amme når barnet var 1år hvis barnet ikke ønsket å amme lenger :) Det er virkelig utfordrende, slitsomt og tar mye energi fra meg å ha en smårolling som ammer. Jeg kunne godt tenkt meg å ha kroppen min i fred og ikke måtte dele den med et barn hele tiden, men jeg gjør det for barnets skyld. Hadde jeg bare tenkt på meg selv, så hadde jeg aldri ammet så lenge:) -Dette var ingen kritikk til deg, men bare en forklaring på hvordan jeg selv tenker ift det du sa om amming av større barn.
Og jeg tror veldig mange mødre som ammer lenge kan være enig i det at det er svært få som gjør det for sin egen skyld.

Takk for bra innlegg! Jeg kommer til å amme minsten så lenge han vil selv, det kommer ikke til å bli noe press/slutt å amme styr her hjemme. Jeg praktiserer fri pupp, og ammer når jeg må, selv om det er offentlig. En grunn til dette var at jeg ikke fikk ammet førstemann. Det var så utrolig sårt, vondt, fælt. Jeg følte meg dømt og som en dårlig mamma. Men mest av alt svei det fordi jeg ville så utrolig gjerne ville amme.

Eldstemann fylte to år, to dager før nestemann var født (i juli i år). Endel av meg hadde lyst å begynne å amme eldstemann om kvelden også, fordi jeg vet han har et veldig stort nærhetsbehov, han syntes det var sårt med babyen som tok så mye oppmerksomhet, og fordi han fortsatt har et så stort suttebehov at han sitter og sutter på tungen sin om kvelden. Men jeg får meg ikke til å gjøre det. Jeg er redd for reaksjoner, og det virker tabu. Egentlig litt trist, siden det er vanlig i andre land å amme to-åringer.

Førstegangsmor

Førstegangsmor

1: For meg er amming noe av det fineste og mest naturlige i hele verden, og jeg klarer ikke å se at det er noe galt i å amme et barn over 1 år. Selv ønsker jeg å amme så lenge vesla ønsker det :)

2; Ja, definitivt! Lillejenta var bare to-tre uker gammel (!!) når jeg fikk beskjed om at jeg ammet for ofte og at babyen ville bli bortskjemt. Ellers har jeg hørt at pupp er mat, smokk er kos... Ei perifervenninne av meg ba meg pent om å ikke "blotte" meg foran henne ol. Amming er tydeligvis ekkelt og noe man bøt spare andre for ^^ Selv irriterer slike holdninger meg halvveis fra vett og forstand da jeg mener at et lite barn ikke blir bortskjemt av nærhet, trygghet og kos. Dessuten burde det være like greit at et barn spiser offentlig som at en voksen gjør det. Personlig har jeg sett mange voksne med dårlige manerer, men ingen ammende barn med samme problem

3; Har gjemt meg bort flere ganger og attpåtil beklaget min ammende tilstedeværelse da jeg måtte amme på en stol utenfor et kontorlokale. (Vesla var sda 7 uker gammel og kjempesulten)

4 og 5; Nei, det har jeg aldri sett. Norge og nordmenn er full av gamle holdninger som trenger å fornyes! Vil foraåvidt også si at de mødrene som av ulike årsaker ikke ammer bør respekteres for det. I de aller fleste tilfeller er det et veloverveid valg andre ikke har noe med.

(Beklager eventuelle skrivefeil, telefonen er ikke bare bare å bruke :p)

Fantastisk innlegg! Jeg har ammet "bare" til ettårsalder på de to eldste guttene, men valgte å slutte av hensyn til meg selv og den lille som lå i magen (jeg har veldig lav BMI i utgangspunktet og var rett og slett bare sliten, samtidig som jeg har hatt sterke kynne fra uke 15-16 med alle tre). Jeg syns det er så på jordet å høre alle fordommer mot amming ettersom barnet vokser. Selv har jeg også en gutt, nå på ni måneder, og han er både lang og trinn, så jeg kjenner meg igjen. Jeg har ei venninne som blant annet får pes fra familie, og har fått høre mye av det du nevner. Så ja, det fins og ja, vi bør alle jobbe for mer aksept for variasjon enten det handler om flaske, amming eller annet.. :)

Hei

Jeg er en av de som kun ammet i veldig kort tid, da jeg ikke taklet det, hverken fysisk eller psykisk. Fikk veldig mye kritikk men jeg var 100 % sikker på at min avgjørelse var korrekt, så det gjorde ikke noe. Synes alle skal få gjøre det de selv vil, men ærlig talt, alle må vel få lov å ha meninger. Hvorfor kan man ikke synes det er rart/ekkelt/unaturlig at noen ammer store barn, uten å måtte begrunne dette godt? Følelser er ikke alltid rasjonelt? Jeg personlig synes det holder til ca 1 år men om noen velger lenger/kortere så dem om det, men la meg nå få mene hva jeg vil! Skuffet og provosert over dette innlegget, må jeg si. La folk få mene hva de vil!!

Villkatta: Skjønner det var sårt å ikke kunne amme når du ville så gjerne! Flott å høre at du føler du kan fortsette ammingen så lenge minsten vil. :) Forstår også den følelsen av å ville ta igjen tapt nærhet.

Førstegangsmor: Ammet "for ofte" når hun var nyfødt?? Uff det er jo bare så feil som det kan bli! Smokk har ikke fungert som kos for mine to yngste. Det var kun ekte vare eller ingenting og hylgråt, så jeg syns det er litt leit når folk er så veldig på det der at mor ikke skal gi for mye kos. Hvis ikke det er akseptert at man gir ubegrenset kos og nærhet til et lite barn som trenger det sårt, så er det noe fundamentalt galt med samfunnet syns jeg.

Veldig leit å høre at du har følt at du må gjemme deg bort. Det er ikke sånn det skal være! Ingen skal måtte skamme seg når de mater barnet sitt, enten de gjør det med flaske eller bryst.

TreTette: Forstår godt at du "bare" ammet i 1år. -ikke det at det er noe "bare" heller! Det er en kjempebragd faktisk. Jeg kom jo aldri så langt med første barnet på grunn av utrolig mange utfordringer, sykdom osv, så for meg så er det aldeles ikke lite med 1 år :)

Ja, aksept er et viktig ord i denne sammenhengen. Jeg syns at alle skal forsøke å akeseptere og respektere hverandres valg i denne saken. De som velger å amme lenge (eller er så heldige å få det til) skal selvfølgelig ikke dømme dem som velger annerledes -og omvendt. :)

Marianne: Hva er det du er skuffet over?
Leit å høre at du fikk så mye kritikk :/ Du hadde helt sikkert veldig gode grunner for valget ditt og ingen har rett til å dømme deg for det. Om man ammer eller ikke har ingenting å si med hvor god mamma en er. Dette gjør jeg helt klart at jeg mener i begynnelsen av innlegget.

Ja -alle får lov til å ha meninger og følelser. Til og med jeg som skriver denne bloggen har lov til det. Og derfor ble dette innlegget til. Jeg mener og føler at det er frekt å snakke stygt om/til mødre som ammer lenger enn 12mnd. Jeg mener at det at så mange synes det er "ekkelt" kommer av at langtidsamming er tabubelagt. Det forsøker jeg å sette fokus på her. Fordi det er bakvendt at det skal være tabu, syns jeg. Det er derimot helt greit å synes det er "rart". Det sier jeg jo også. Jeg har tenkt slik før jeg selv ble den "rare" mammaen med en smårolling ved brystet. Men når folk hardnakket hevder at det er "unaturlig" å amme lenger enn 12 mnd, så syns jeg de bør sjekke fakta først, for det stemmer ikke med alt vi har av forskning og historie om amming og morsmelk.

Det jeg mener bør endre seg er at folk blir informert av helsevesenet om at amming etter 12mnd er like bra og normalt som før, og at folk generelt husker å vise respekt og folkeskikk når de ser/hører om større barn som blir ammet. De barna og mødrene fortjener respekt, på lik linje med dem som gir flaske.

For meg er det faktisk stor forskjell på amming offentlig av et barn på tolv måneder og en to- tre- fireåring.

Jepp, jeg synes ikke det er kult å sitte på restaurant og ungen på nabobordet etter å ha klemt i seg en porsjon sushi,drukket vann av glass, spist is, underholdt oss alle med en sang-veldig hyggelig- så reiser seg fra bordet, går bort til mamma og sier at nå vil hun ha pupp.

Og nei det er ikke fordi jeg ser noe seksuelt i det, der tror jeg faktisk dere er litt på jordet, så please la oss la amming, pupp=sex argumentet ligge.

En annen ting er vel at mange synes en viss form for eksponering av hud og såkalte intime deler av kroppen ikke passer alle steder.

jeg nevnte restaurant, men jeg synes for eksempel menn i bar overkropp spaserende i byen eller ruslende rundt på Tusenfryd eller i Dyreparken ikke passer heller, og nei jeg har ingen problemer med nakenhet,går gjerne på nudiststrand.

Så svarene mine blir;1: Nei jeg synes barn som kan gå, snakke og mates, trøstes og koses med på veldig mange andre måter ikke behøver å ammes offentlig.

2:Ammet offentlig,men diskret over hele verden til alle tre barna mine var tolv måneder og har aldri opplevd negative kommentarer eller stygge blikk.

3:Aldri gjemt meg bort, men alltid tatt hensyn til andre.

4:Ja jøss, har en venninne som ammet til ungene hennes var fem, og Sushi episoden er selvopplevd.

5:Gode nok..............vel jeg synes mødre kan amme så lenge de har lyst, men jeg mener nok at når kidsa er fra ca ett år og oppover så kan man kanskje ha det som "hjemmekos".

Anonym: Hvorfor er det så ille med en to-treåring som ammer at det må forbli hjemmekos? Har veldig lyst til å forstå dette, men jeg bare ser ikke hvorfor det burde forbli noe bortgjemt når det ikke er til skade for noen. Hvis ikke det er noe seksuelt forbundet med det å syns det er ekkelt, hva er det nøyaktig ved det som er så ekkelt at det ikke burde være akseptert i det offentlige rom? -fordi at vi som ser det muligens syns det er ubehagelig?
Hva er det nøyaktig som er forskjellen på å se et 12mnd gammlet barn amme og et 18mnd gammelt barn for eksempel?

Anne Mette: Ja der sier du noe. Litt rart at man må legge frem bevis på at ungen blir ammet når den er så ung som 9mnd! Og hvordan beviser legen egentlig det? Må man amme foran legen for å få godkjent? hehe, rare greier. Men flott at man kan få ammefri da!

Jeg tror egentlig ikke det er så vanskelig å forstå hvorfor mange-meg selv inkludert- har noe imot offentlig amming av store barn.

At man synes det er dumt at det er sånn er en annen sak.

Når ungen er "baby" så skjønner vi at den må få melk,det er jo det den lever av, og vi ser akkurat det samme hos dyrene.

Melk "mårem ha" ellers så vokser de ikke opp, derfor pupp eller pulver, og er de sultne så nytter det ikke å forklare dem at de må vente litt eller gi dem en bolle, som man kan gjøre med større barn, derfor park, buss eller fly, vi skjønner alle at de må gis mat straks.

Når ungen så spiser "vanlig" mat og omtrent går og forsyner seg i kjøleskapet selv faller denne livsnødvendigheten bort.

Veldig mye av det vi mennesker driver med er aldersbestemt med tanke på hva vi synes "passer seg" og hva som ikke gjør det.

Barn på to-tre kan følges litt bort og tisse på buskene i Vigelandsparken, mens en på fem-seks taes med på do.

En to-tre åring må gjerne sprade rundt naken i haven og på stranden, men en fem-seks åring gjør vanligvis ikke det, grunnen i begge disse tilfellene er ikke at når de er eldre så er deres nakenhet forbundet med noe seksuelt, det "passer" seg bare ikke.

Det finnes aldersgrenser på hva som er sosialt akseptert, kan komme med hundre andre eksempler men det er ikke nødvendig.

Vi kan like det eller ikke, men det er nå en gang sånn.

En fremmed naken femåring som setter seg på teppet ditt på stranden og drar seg åndsfraværende i tissen er litt guffent, men hvis han på halvannet gjør det så reagerer man ikke.

Vet jeg beveger meg bort fra temaet her, men det er for å vise at mye naturlig som ikke er til skade for noen faktisk ikke er akseptert og både du og jeg godtar det.

For å svare på ditt siste spørsmål, nei det er kansje ikke den store foskjellen mellom et 12mnd og et 18mnd gammelt barn, noen er store og noen er små osv, men når vi snakker om barn over den "vanlige" ammealderen så snakker vi jo om to-tre-fire åringer barn jeg,det synes jeg kanskje vi kan slå fast, hvis det ikke er denne aldersgruppen du snakker om så har jeg misforstått hele greia.

Anonym: Ja jeg er enig i at det finnes uskrevne regler for hva som er sosialt akseptert, men jeg syns ikke at det er riktig å snakke stygt om folk som ammer en treåring offentlig. De gjør ikke noe ulovlig og jeg syns ikke det kan sammenlignes med det å gå på do på offentlige steder.
På samme måte som jeg syns det er respektløst å se stygt på en mamma som gir en nyfødt baby flaske i steden for å amme, så blir det i mine øyne respektløst å se stygt på noen som ammer et litt eldre barn. Heldigvis så er det, etter kommentarene her inne å dømme, mange som har respekt for andres valg mtp amming og opptrer deretter.

Og så er det jo slik at disse "sosiale reglene" varierer fra land til land, og at de faktisk ikke er lover, men har bakgrunn i generelle holdninger i samfunnet. Da vi bodde i Tyskland så jeg ofte skolebarn som løp rundt nakne om sommeren i fontener og til og med på lekeplassen. Jeg syntes det var litt rart og nytt, men ikke at det var "galt" eller "ekkelt" bare fordi at jeg er vokst opp i et annet land hvor det ikke er så vanlig.

Hvis vi skal si at "ting er bare sånn og man kan like det eller ikke," så syns jeg det er litt leit. Skal vi ikke utvikle oss som samfunn? Før var det uhørt å se homofile holde hender på gaten, men i dag har vi heldigvis kommet lenger. Vet at ikke det er det samme som amming, men når vi er inne på sosialt akseptert atferd i det offentlige rom, så er det et eksempel på hvordan samfunnet vårt har foradret seg til det bedre syns jeg.
Synes du at folk har rett til å be en mamma som ammer en toåring om å gå og gjemme seg?

Så lenge folk ikke slår barna sine, eller kona,mannen eller bikkja så kunne det ikke falle meg inn å be folk gjøre eller la være å gjøre noe som helst, la oss først som sist ha det klart.

Når det gjelder saken at forskjellige ting er akseptert i forskjellige land så har du absolutt rett, personlig er jeg oppvokst på den tiden da "alle" var toppløse og fra før og etter jeg fikk pupper var det helt normalt å ikke eie en eneste overdel.

Har reist mer enn normalt, og det kunne ikke falle meg inn å være mitt vanlige toppløse meg på en strand hvor de lokale bruker topp, ikke dengang og ikke nå.

When in Rome osv.

Du trekker også frem homofile, og at de i dag heldigvis kan leie hverandre uten at folk reagerer. FLOTT!! Mine svært nære homofile og lesbiske venner er likevel nøye på å stolt vise sin kjærlighet, men samtidig ikke "demonstrativt" kline på steder det er noen som kanskje ikke er helt komfortable med at de gjør det.

Dette er ikke fordi de er "feige" men nettopp fordi de etter en lang kamp vet hvilke punkter det er viktig å kjempe for.

Om noe er lovlig eller ikke er jeg faktisk ikke så opptatt av, det er sikkert mye ingen kan nekte oss men som vi ikke gjør likevel av forskjellige grunner.

Du får unnskylde at jeg fniser litt akkurat nå, men den dagen kafeer og restauranter er fulle av damer som ammer fireåringer er liksom ikke helt det jeg tenker på når jeg ser for meg et samfunn som har kommet et skritt lenger og utviklet seg så veldig, mine håp og ønsker dreier seg om andre ting ;)

Nå skal jeg på fest så jeg må avslutte, men fordi om jeg ikke "liker"/ finner amming av tre-fire åringer unødvendig, så kunne det ikke falle meg inn å se stygt på noen som gjør det, og når det gjelder om en baby fikk flaske istedenfor pupp så hadde jeg overhodet ikke reagert og det har jeg vanskelig for å tro at noen andre enn "ammefanatikerene" ville gjøre.

Du ba om tanker og meninger og jeg har gitt deg noen av mine i kommentarene jeg har skrevet.

Det er ikke alltid snakk om å ikke akseptere hva andre gjør og mener fordi om man ikke er enig !!

Jeg er ikke enig med deg, men jeg respekterer selvfølgelig andres valg, og jeg opptrer også deretter - selv om jeg er uenig.

Jeg vet ikke hva jeg synes er feil med det, men min lille engel kunne jeg aldri ha ammet etter at hun ble lille store gode jenta mi. Her stoppet ammingen når jeg følte at hun var for stor for det, og ammekosen har heller blitt erstattet med haugevis med knuseklemmer på gulvet/sofaen. Jeg synes bare at barn med språk ikke hører til på puppen til en dame. Jeg synes det er ekkelt å tenke på at hun i det ene øyeblikket kan snakke til meg, for å så skulle ligge å suge på puppen min. Ellers synes jeg amming offentlig selvfølgelig er helt ok, av babyer vel og merke. Hehe.. Men ja, vi får være enige om at vi er uenige ;)

Takk for et langt og interessant innlegg. Jeg ammer min fem måneder gamle datter med den største selvfølge overalt, og får mange gode blikk fra forbipasserende (spesielt eldre damer, sikkert flere enn meg som opplever det!). Jeg er diskret og har aldri flashet noe som helst, og har heller ikke tenkt å begynne når hun blir eldre... Håper å amme så lenge hun vil, gjerne utover det første året om hun fremdeles er interessert. Men om jeg vil gjøre det offentlig - det vet jeg ikke enda. Jeg håper at det vil føles greit, for det er det jo! Men selv har jeg aldri sett større barn bli ammet. Det er noe med onde sirkler...

Signerer deg 100%! Hvorfor skal man gjemme seg bort?

Det er nok dessverre gått i feil retning de siste årene, man starter tidligere og i større grad med fast føde. Jeg har tenkt på at det er jo industrier som tjener på det også... Når jeg var liten ble min mamma fortalt at man kunne fullamme til ett års alder om man ønsket det! Jeg fullammet til baby var 6 mnd'er, melka varte lenger og lenger og hun sov mer og mer på natta, viste liten interesse for annen mat, men ja, fikk noen kommentarer på det. Nå har vi valgt BLW så mye av næringen enda er pupp - og ikke har vi tenkt å nattavvenne heller, egentlig er planen å la henne avvenne selv, men så får vi se, om jeg ikke er komfortabel lenger med det, slutter vi!

Jenta mi er ganske tidlig motorisk, og kjenner på det at det ser ut som jeg ammer et eldre barn enn jeg gjør, og jeg ammer offentlig, og har enda til gode å få en eneste kommentar. Men jeg prøver å være relativt diskret, pluss at hun lett lar seg distrahere, så det blir sjelden midt i folkemengden! Noen barn er ikke veldig gira på fast føde, heller, skal man sulte de da, mens man venter på å komme innenfor husets fire vegger igjen??

Mia: Det er helt ok å være uenige. Jeg vet at man kan aldri tvinge noen til å skifte mening om noe de er ukomfortable med, og det har jeg heller ikke som mål. Men dette innlegget var en personlig utblåsning av frustrasjon over kjipe kommentarer og press som mange av oss (inkl. meg) får når vi ammer lenger enn 12mnd. Jeg syns det er dårlig gjort å si nedlatende ting om amming av barn over 12mnd og skulle ønske det ikke var så enkelt for folk å kalle andre folk for "ekle".
Folk kan gjerne være uenige og velge annerledes, men jeg syns at jeg og andre som ammer lenger enn 1år fortjener respekt (akkurat som f.eks flaskematende mødre) og ber folk om å tenke seg om før de hevder at de har "rett" om at det er "ekkelt" og at de som ammer "lenge" tar feil. :) Jeg syns alle har rett til å amme offentlig, enten barnet er 7mnd eller 20mnd. :)

Meninger er ok, men det har noe med settingen. Jeg kan godt tenke "oj hun hadde en merkelig sveis i dag" men jeg slenger ikke det i ansiktet på vedkommende bare fordi at jeg syns hun var rar. Jeg er klar over at det kan være sårende, og jeg holder mine tanker for meg selv, fordi jeg har ikke noe med det. -kanskje et merkelig eksempel, men mener bare at det går an å tenke sitt uten å være slem mot andre mennesker og kalle dem ekle. :)

ang barn med språk og amming: mine barn er tidlig med språk og Lillebror (på snart 8mnd) har allerede begynt å stoppe midt i ammingen for å si "mamma" og "mmm" før han gir meg verdens største smil før han spiser videre. For meg føles det fantastisk herlig at han kan uttrykke seg om at han koser seg, og det føles slett ikke ekkelt. Syns ikke han bør slutte å amme bare fordi han har begynt å lære å snakke :) Men det er meg da. Rare meg! ;)

MumseVilde: Ja jeg forstår heller ikke hvorfor en mamma som ammer et barn på over 12mnd plutselig blir for mye for enkelte. Jeg har enda ikke fått en god forklaring på hvorfor dette er så støtende. Eksempler og sammenligninger med offentlig nakenhet eller urinering skjønner jeg ikke helt. Er amming det samme som å blotte hele kroppen? Eller det samme som å gå på do? Ikke i nærheten engang. Det er mat, kos og trøst. Det bør være lov å gi barnet sitt dette uansett hvor man er, uten at folk skal kikke stygt eller slenge med leppa syns jeg :)

Min mellomste begynte å smake på fast føde da hun var 6mnd, men vi fikk henne ikke til å spise mer enn et par munnfuller før hun var over 10mnd. Da ble det selvfølgelig mye offentlig amming av en smårolling som var i ferd med å lære å gå. Fikk en del blikk og rare spørsmål om hun egentlig behøvde det der. JA, det gjorde hun så absolutt, forklarte jeg, og de fleste aksepterte det etter en oppklaring. Skulle ønske helsevesenet vårt hang med i svingene og kjørte samme anbefalinger som WHO og American Pediatric Association... Amming er ikke obligatorisk, men det er ikke unaturlig og derfor slett ikke ekkelt selv om barnet er eldre enn 12mnd mener jeg :)

Nå ville min jente ikke ammes mer da hun var mellom 9 og 10 måneder - hun mistet 100% interessen.. Og det var ellers litt synd da jeg gjerne ville mer;)

Jeg har aldri følt at jeg måtte gjemme meg bort når jeg ammet, men jeg gjorde det nok litt likvel. Men det er mest på grunn av min egen sjenerthet, ikke at det plager meg stort og gjøre/se andre gjøre det offentlig..

Jeg har selv aldri sett "store" barn ammes offentlig - de jeg kjenner der har holdt på så lenge har mer operetholdt natte/hygge ammingen.

Men, kan dog si.. Hadde jenta vært intressert, hadde jeg helt klart holdt på videre. All den sykdommmen med vuggestue (barnehage for 0-3 år) start og allergi vi har i familien, ville det bare vært supert;)

Trine: Hei. Jeg var selv ganske sjenert med mitt første barn, men det gikk seg til etter hvert. Nå ammet hun ikke lenger enn til 6mnd så jeg kjente ikke stort på presset om å gjemme meg da:) Men nå kjenner jeg det, og syns det er ille at jeg føler jeg må gjemme meg for å ikke støte andre. Skulle ønske det var mer akseptert at folk velger forskjellig i mammarollen.
Ja det er veldig praktisk å kunne amme lenge mtp sykdommer. Mellomstejenta har enda ikke hatt noen barnesykdommer enda hun har gått i bhg i 1 år. Det kommer nok, men godt å slippe mens hun var liten :) Fint å høre at du ikke har noe i mot at større barn blir ammet offentlig. Vi trenger flere som deg!

Hey hey hey

Vær så snill å ikke ilegge meg ting jeg ikke har sagt.

Jeg sammenlignet IKKE offentlig urinering og nakenhet med det å amme, jeg brukte de to eksemplene for å forklare hva jeg mente med at mange ting i samfunnet vårt er ALDERSBESTEMT.

Du spurte selv hvorfor det er så mye mer støtende for mange når to-treåringer får pupp offentlig enn når en baby fra null til tolv måneder får det.

Bruk gjerne det jeg har skrevet mot meg, men vær så snill å lese godt først.

Anonym: heiheihei igjen! :) Hvis du snakker om svaret mitt til MumseVilde, så var det ikke noe skyting på *deg* altså og beklager hvis du trodde det! Du sammenlignet jo ikke dette direkte og det skjønte jeg. Du snakket om aldersbetingede ting. Jeg snakket med MumseVilde om sammenligning av offentlig nakenhet/urinering og amming. Ikke samme sak. :)
Jeg har møtt folk (ikke deg) som mener det går an å sammenligne disse tingene direkte og det er dette jeg snakker om. Kan vi beholde en vennlig tone her? Jeg ønsker ikke å yppe til fight eller ilegge folk ting de ikke har sagt.

Som ikke-mor har jeg ikke noen egne erfaringer og komme med. Men jeg har ingen problem med om mødre velger å amme i flere år eller ikke i det hele tatt. Jeg vet at det er mange grunner til at de velger slik de gjør, og det er ofte privat og kanskje sårt (spesielt for de som ikke kan amme i det hele tatt og gjerne skammer seg over det). Jeg har ingen problemer med amming over 12 måneder, men jeg tror kanskje jeg hadde blitt sjokkert hvis jeg så noen i skole alder bli ammet. Jeg har aldri sett dette utenom bilder, og jeg synes ikke det er noe galt med det heller, det ville bare virke veldig uvanlig og nå som jeg har lest dette innelgget vet jeg at det ikke har stor næringverdi når man når den alderen også.

Men jeg ville bare legge til: kommunal amming. Dette var jo slik det ble praktisert i Norge tidligere (ok første verdenskrig perioden og tidligere, men det er jo ikke så lange siden), og slik det fortsatt blir gjort i mange land, særlig blant de fattige og der det er lite til gang til rent vann. Jeg har heller ingen problem med dette, men mitt inntrykk er at veldig mange i Norge ville hatt problem med en slik ordning, selv de som er for amming selv etter 12 måneder. Men kanskje jeg tar feil.

Sara: Hyggelig å høre at du er så åpen mtp dette Sara.
Kommunal amming? Tenker du da på at kvinner som ammer andres barn? Akkurat det har jeg ikke noe problem med. Det rarere for meg personlig å tenke på at menneskebarn får kumelk enn at de får menneskemelk fra en gavmild kvinne -selv om jeg ikke har noe imot det å gi pulvermelk -det har jeg jo gjort selv i en periode:)
Jeg kjenner en mann i 50årene som fikk morsmelk på flaske, og melken kom fra mange forskjellige kvinner. Moren hans kunne ikke amme og var utrolig takknemlig for at det var så mange gavmilde ammnde kvinner som bidro. Egentlig så skjer jo dette på en måte fortsatt via morsmelk-donasjon på sykehus rundtom i landet og jeg syns det er fantastisk!

Helt enig med deg der Jona! Vi er det eneste dyret som drikker andre dyrs melk, men det blir sett på som helt normalt og ikke rart i det hele tatt :). (Har kanskje et litt annet perspektiv på akkurat det selv, da jeg var allergisk mot melk som barn, noe som har gått over i bare intoleranse som eldre, men jeg har likevel klart meg fint uten ku melk hele livet). Jeg synes det er fokus på "privat" i denne debatten, og det er jo viktig og noe jeg støtter fullstendig, men det betyr også nødvendigvis at vi respekterer hva vi selv gjør med våre egne uten å sette igjen plass til eventuelle ting vi gjør som fellesksap, som det å amme andres barn også. Som, i likhet med det å amme til etter 12 måneder ikke er noen fremmed freaky fenomen.

Men jeg er absolutt blant de som mener at man må få bestemme selv altså.

Ok, tok det for gitt at du henviste til meg fordi jeg er den eneste som har nevnt disse tingene i anledning denne meningsutvekslingen, oppklaringer er bra ;)

Uansett vil man bli tolket forskjellig i forhold til tankene den som leser har i hodet akkurat da, det er ikke så lett å huske alltid, enklere ansikt til ansikt hvor man har fakter og mimikk som hjelpemiddel.

Det slo meg feks at da Mia sa at hun synes "snakkende barn" og amming var litt "rart" i hennes øyne, så oppfattet jeg det annerledes enn det du gjorde.

Du brukte din sønns "baby babling" som eksempel på at for deg var dette helt naturlig, jeg oppfattet Mia som om hun mente større barn som man faktisk fører samtaler med.

Hadde vel egentlig vært lettere for oss alle å forstå hvis vi hadde vært klarere på hva vi mener med store barn.

Du var vel i spørsmålene dine ganske tydelig på at saken her var offentlig amming av barn fra ett år gamle og oppover, men så har det sklidd ut litt og vi snakker om storvokste babyer på seks måneder og flaskeforing.

Men det er jo sånn det ofte er når en diskusjon engasjerer mange :)

Ha en fortsatt fin søndag.

Så bra at du utfordrer oss alle med dine kloke tanker om viktige temaer! Dette med amming er så viktig at blir løftet frem i lyset. Jeg har selv ammet mine barn i tilsammen fem år. Jeg har ammet dem til de selv ikke ville mer, og det fungerte supert. Jeg ser ikke ofte at barn som er eldre enn ett år blir ammet, og det er sant som du påpeker; melka slutter jo ikke å være proppfull av viktige næringsstoffer til barnet selv om de bikker ettårsalder. Jeg tror mødre bare må stå på og amme i offentligheten, og ikke føle at de må "gjemme" seg bort. Det hjelper også at du setter det på dagsorden her. Håper å se flere barn bli ammet i fremtiden!

Det jeg synes er det mest ironiske er at disse foreldrene som klager på folk som ammer ikke har noe problem med å gi ungen sin brystmelk fra en annen art - nemlig kua. Mennesker er den eneste arten som drikker melk fra andre arter, og som attpåtil gjør det i voksen alder. Jeg vil heller gi min eventuelle unge min egen melk enn kumelk. Har ikke trua på at kumelk er sunt for mennesker uansett.

Hilsen veganer.......

Anonym: Ja det er et godt poeng. Jeg kommer nok aldri til å forstå helt hudre prosent hvorfor man har problemer med å akseptere at en to-treåring får morsmelk offentlig. Det finnes andre pattedyr som også får sin mors melk lenge ift sin levealder. Er det også ekkelt da? Eller bare når mennesker gjør det? Vanskelig for meg å forstå.

Flott innlegg! Keep it up! Skammen er som regel stor nok hos mor, og hun trenger ikke andre sine meninger prakket på henne. Her må det bli slutt på det å bli uglesett på hvis man tar opp en flaske.. skjerpings Norge!

Fantastisk header by the way :D

Renate: Helt enig! Ja det handler om respekt og aksept :) Jeg har ikke noe imot at andre mammaer ikke kunne tenke seg å amme til barnet blir to, men jeg skulle ønske det satt litt lenger inne hos utenforstående å kalle meg og andre langtidsammende for "ekle".
Jeg kunne aldri tenkt meg å gi flaske fra fødselen av, men jeg ville aldri sagt ufine ting til dem som gjør det. Det er deres sak og jeg trenger ikke å prakke på dem hva jeg ville gjort. Ikke trenger jeg å sitte og nistirre på dem heller. Alle bør kunne mate, trøste og kose med barnet sitt uten at andre skal fordømme måten de gjør det på bare fordi at de selv ikke gjør det på samme måte. :)

hehe, takk. Headeren er laget av talentfulle Judith Carnaby. Hun har masse fine tegninger på judithcarnaby.com. Tar også oppdrag, bare så det er sagt ;)

Ja, jeg synes det er helt supert at barn over ett år blir ammet, i offentlighet eller ikke.

Jeg kan ikke huske å ha fått kjipe blikk eller kommentarer når jeg ammet barnet mitt, men det er kanskje fordi jeg bryr meg egentlig ikke om hva de andre synes om dette... Svigerforeldrene mine har ofte kommentert, men de ga opp etter hvert (nummer 1 ble ammet 2 1/2 år, nummer 2 3 år, og nummer 3 skal få puppen så lenge ho vil ho også). Jeg har alltid ammet når barnet hadde behov for det, og ikke brydd meg noe særlig om hva folk tenker... Jeg har heller aldri gjemt meg bort men husker noen situasjoner da folk måtte forlate rommet da jeg ammet min 2 og halv-åring.

Jeg har ikke sett så ofte større barn som blir ammet, men når jeg ser det blir jeg bare så fornøyd ;)

Jeg er ikke norsk. Kommer fra Frankrike. Der får man kommentarer og sure blikk når man ammer babyer over 3 måneder (!!!!). Så jeg synes egentlig vi er ganske heldige i Norge ;) Og de som blir sjokkert får bare se i en annen retning :P

Amming er helt ok, okke som!:) Men? selv ammet jeg Lillebror til han var nesten 3! haha, da bare på natta som en kosepupp da. Tror han var 2 år og 8 måneder, og det var vår families lille hemmelighet, tenk det! At noe så koselig, nært og fantastisk skal holdes hemmelig. Akk ja. La oss hylle all verdens pupper istedet for å bry oss så veldig om hva andre gjør:)

Jeg ammer min gutt som straks er 13 mnd. Da vi var på 8-mnd kontroll på helsestasjonen ble helsesøster veldig overrasket over at jeg ammet. Som hun sa: "du tilhører sjeldenhetene". De fleste hadde visst gått over til flaske.

Jeg ammer offentlig, og får en del kommentarer, men de fleste er verken positive eller negative. Det er mest "ammer du enda?" ;)

sarah: Jøss, jeg visste ikke at tilstanden var såpass dårlig mtp amming i Frankrike! JA vi er heldige i Norge. Vi er jo gode på amming, foreldrepermisjon og hensyn til barnefamilier i det hele tatt. Men dette med å fordømme amming etter 12mnd alderen er et sånn merkelg og bakvendt tabu som jeg skulle ønske vi kunne droppe. Det spiller vel ingen rolle om barnet er 12mnd eller 24mnd. Amminga er amming liksom.
Samme her! Blir kjempeglad og smiler bredt når jeg ser barn over 1år bli ammet offentlig. Det finnes jo massevis av dem, og de må få lov til å amme hvor de vil uten å bli uglesett. Håper flere tar motet til seg og ammer når de vil, hvor som helst :)

Ulla: Helt enig med deg. Jeg ser ingen grunn til at man skal måtte gjemme seg. Leit at samfunnet reagerer slik at man føler seg presset til å holde det hemmelig. Mange tør ikke engang å *inrømme* at de ammer en toåring hjemme! Det blir for galt. Kjente det selv at det satt litt langt inne å publisere dette innlegget! Men hvorfor? Vi er jo ikke kriminelle eller ekle som gjør det. Vi er bare mammaer som velger det som er best for barnet vårt og oss selv. Skulle ønske at helsetjenesten tok tak i disse holdningene ved å snakke mer om amming utover 12mnd. Normalisering og opplysning hadde vært kjekt og fordelaktig for veldig mange! : )

Tone: Hvaa?? Uff det er lit leit at helsesøster blir overrasket over at man fortsatt ammer ved 8mnd? Det syns hvertfall jeg. Betyr det da at de aller fleste ikke gjør det? Jeg lurer på om det har sammenheng med permisjonen som går ut eller om det er bare allment oppfattet som unødvendig å amme lenger? Håper ikke det er det siste!
Flott at du ammer gutten din på 13mnd offentlig! Keep going! Heier på deg! :)

Helt enig meg deg! Du og WHO har rett, barn kan med fordel ammes til de er to år eller mer. Du kan jo bare referere til WHO sine anbefalinger hvis noen spør...

Anonym: Hei! Ja det har jeg gjort flere ganger, men desverre er det ikke godt nok til å bryte stigmaet som sitter så hardt i så mange :( Mange svarer også at WHO mener at barn i U-land trenger morsmelk lenge men ikke våre barn. Der tar de jo grundig feil og WHO understreker jo til og med at anbefalingen gjelder ALLE barn, ikke bare dem i U-land. Jeg håper at det norske helsevesenet oppdaterer seg selv på denne fronten og kjører samme anbefaling som WHO. Det tror jeg hadde hjulpet en del :)

Flott innlegg i en stadig pågående debatt. Selv har jeg født to barn, og etter startvansker (særlig med nummer to) fullammet jeg de vanlige seks månedene. Etter dette lot jeg ungene i stor grad styre både lengde og frekvens. Eldstefrøkna var fornøyd da hun var 15 måneder, da ville hun ikke mer, men lillebror var litt mer puppekjær og holdt det gående til han var 22 måneder. Jeg har aldri gjemt meg (annet enn at jeg gjerne har forsøkt å snu meg vekk fra folk så jeg ikke sitter og ammer "midt i kaffen" til noen som kan mislike det for eksempel. Med lillebror hadde jeg heldigvis en helsesøster som så fordelene med langtidsamming, og jeg fikk full støtte hos henne. Ute har jeg alltid snakket høyt om langtidsamming og fordelene ved disse - det fortsetter jeg å gjøre selv om minstemann nå er fire og puppene er "pensjonert"

Herregud så flink du er med både armer og bein, det er søren meg genialt hvordan du kombinere dem ;-)

Skryteblogg om amming er tingen. Helt ærlig så syntes jeg det var utrolig ekkelt, tungvint og ubehagelig å amme, så det dreit jeg i. Om du vil amme til ungen din er 3, så ok. Ditt valg. For meg fremstår det som helt unødvendig. Jeg syns det føles ubehagelig å se unger på 2-3 år bli ammet, Lurer på om mor eller barn får mest ut av det.

Mie: Syns denne kommentaren var i grenseland ift hva jeg vil kalle saklig, men hei, jeg lar den slippe igjennom så folk kan se hva jeg mener når jeg viser til ulike holdninger og måter å snakke om dette temaet på.

Jeg respekterer ditt valg ang. "å drite i å amme." Heldigvis har vi et valg i dag og barnet ditt kunne få god næring. :)

Men, hvis jeg virkelig ønsker å skryte av ting, så velger jeg andre temaer enn amming av toåringer, for det temaet vet jeg at jeg risikerer å få mye dritt om....Det satt langt inne å snakke om dette temaet på en så åpen måte, nettopp pga slike holdninger som det at det kan bli oppfattet som skryt og blærete "se på meg så mye flinkere jeg er enn deg" -taktikk. Etter de andre kommentarene her inne så oppfatter de fleste ikke dette innlegget på en slik negativ måte.

Det at amming utover 12mnd fremstår som unødvendig for noen, er det helt ok. Folk kan mene hva de ønsker. Men forskning, offentlige anbefalinger og fakta peker motsatt vei, så jeg velger å stole på fakta. ;)

Og siden du lurer på om det er mor eller barn som får mest ut av ammingen, så kan jeg si at for meg personlig så kunne jeg sluttet på dagen hvis min toåring ønsket det. Det er ikke noe rosa sky-tilværelse å amme en smårolling. Det er til tider både tungvint og frustrerende. Men når jeg ser hvor mye hun får ut av det, så strekker jeg meg litt lenger fordi jeg personlig klarer det. Respekterer likevel dem som ikke vil eller orker!

lene camilla: Flott at du hadde en helsesøster som var klar over fordelene og støttet valget ditt :) Og veldig oppløftende å høre at du fortsatt holder temaet levende, selv om puppene er "pensjonert" :D

Takk :`-) Hilsen en som fortsatt ammer halvannet-åringen, fordi hun selv insisterer. Når jeg fant ut at hun selv skulle få bestemme hvor lenge vi skulle amme, hadde jeg neppe sett for meg at vi fortsatt skulle holde på...! Tror mange (særlig bestemødrene...) synes det er på høy tid å slutte, men jeg vet ærlig talt ikke hvordan jeg skulle fått det til, iallefall ikke uten fortvilelse fra en liten tass som synes pupp er det beste i verden. Så da får hun holde på til hun (forhåpentligvis) blir lei tenker nå jeg! Jeg har aldri skjønt hvorfor ALT som har med amming å gjøre er så sinnsykt engasjerende/politisk for gud og hvermann, enten det gjelder amme/ikke amme, amme lenge/kort, amme offentlig osv osv. Hvorfor gidder folk BRY seg med hva andre bedriver?? Kan man ikke bare få drive med ammingen/ikke-ammingen sin i FRED...??

Jeg vet at jeg hadde neppe komet til å ammet noen av mine sønner offentlig når de var passert året. Da hadde jeg pumpet og gitt på flaske. Men jeg fikk aldri gleden av å amme lenge. Begge gangene var det slutt på melkeproduksjon etter ca 2 mnd. Og ja, jeg prøvde all verdens slags lutre ting for å beholde melken. Men det funka ikke. Så jeg ble nødt til å gå over på NAN. Ikke slik jeg hadde sett for meg det å ha baby, å måtte styre med flasker. Men det ble nå slik. Og begge mine sønner har vokst opp til å bli friske og sunne gutter - ja faktisk mindre syke enn venner. Selv uten amming. Men som jeg skrev innledningsvis. Jeg ER for amming så lenge som mulig, MEN ikke offentlig amming på "store" barn. Det går an å pumpe og gi på flaske da.

For meg må folk amme så lenge det føles rett for de og barnet. Jeg har ammet en i 9 mnd, og den andre i 15 mnd. Og ja, med nummer to fikk jeg mange "seriøst, ammer du enda? Gidder du virkelig det?" Når det er sagt ammet jeg ikke han så mye blant folk etter 10 mnds alder, men det var mer fordi han da var opptatt av alt annet.

En gang så jeg en 4-5-åring bli ammet på røykesonen på en kafe (dette var før røykeloven".

Det var IKKE greit på så altfor mange måter..

Nei, det syns jeg ikke. Til og med barnelegen (som er amerikansk)ristet oppgitt på hodet med førstemann når jeg sa jeg ammet til han var 9 mnd. Hun så på journalen, og sa...ja, ser at dere har bodd i Oslo. Der ammer de jo barna til de begynner på skolen...haha

Personlig liker jeg ikke at en ammer offentlig, men gjør en det er det samme om den er 6 måneder eller 2 år. Det er mange som sitter med begge brystene fremme lenge før og etter endt amming noe jeg føler er unødvendig. Jeg synes ikke nakenhet er et problem foran partner, men ellers er det ikke noe jeg vil se. Har også sett et program om mødre som ammet til barna var i skolealder og eldre noe jeg følte var skikkelig ubehagelig. Det bør være opptil hver enkelt hvor lenge de vil amme, er vell ikke alle som har melk nok til å amme til barnet er to år heller?

Synes dette er på kanten. hvis dere er nødt for og amme når de er litt i overkant store, synes jeg vel at dere litt "overivrige" mammer kunne spart meg og mange fler med og pumpe dere. Altså forberede dere litt. Dette er meget spesielt og kan vel ikke si at jeg har sett mer en 1 eller 2 som har blitt ammet i en større aldersgruppe. Dette er en diskusjon mellom dere som synes dette er ok, men for de fleste litt i overkant! beklager men vil si at det er på tide og kjøpe melk ifra Tine og løsrive dere litt ifra barnet.

Har lest bloggen din en stund nål og blir stadig imponert over velformulerte og gode innlegg, som jeg gjerne tenker på også etter at jeg har lest dem.

Når det gjelder amming: for meg startet det allerede tidlig i graviditeten. Jeg vet ikke hvor mange som spurte meg "hvor lenge skal du amme?". Dette var rart for meg på alle måter, jeg hadde jo ikke blitt mamma en gang, visste ikke hva det innebar å amme, ikke engang om jeg kom til å få det til. Noen måtte jeg "forsikre" om at jeg ikke skulle bli en "langtidsammer". Høres helt absurd ut når jeg skriver det.

Jeg var forberedt på så mange ammepropblemer (ja, for det var bare det jeg hørte om), men anmmingen gikk fantastisk fra første stund. Mitt eneste "problem" har vært overproduksjon. Jenta mi har storkost seg!! Jeg fullammet til hun var seks mnd, og fullammet nesten fire mnd til, da hun ikke var så gira på fast føde. Puppen har vært tilgjengelig når hun ville -døgnet rundt. Nattamming plaget meg ikke, etterhvert sov jeg mens jeg ammet, og våknet uthvilt selv om jeg hadde ammet fem ganger om natta.

Nå er jenta mi 16 mnd. Få vet at jeg ammer fortsatt. Hun får morgen og kveld nå, følte meg nesten tvunget til å kutte ned til det. Ammer ikke offentlig lengre. Ammer ikke foran familien heller (selvsagt mannen, han støtter meg), fordi jeg får kommentarer. Jenta storkoser seg, hun roer seg fint ned med puppen om kvelden, og om morgenen har vi to en koselig stund i sofaen.

Jeg så en mamma som ammet en toåring for et par uker siden. Innrømmer at jeg var overrasket over synet, men jeg smilte til mammaen og var bittelitt misunnelig.

(shit dette ble langt... Sorry!)

anja: Så hyggelig å høre Anja! :) Fint å høre at noen får inspirasjon til å fortsette med det de føler er riktig for seg og sitt barn :)
hehe, jeg hadde heller aldri sett for meg at jeg skulle bli en av de "rare" som ammet såpass lenge. For jeg tenkte jo slik før jeg kom i situasjonen selv, -at det var litt rart, og jeg forstod ikke helt hvorfor. Men nå ser jeg hvor lite kunnskap jeg hadde, og hvor mye man kan lære seg om ammingens verdi hvis man bare tør å være litt åpen.
Helt enig i at det er merkelig at mange må si så mye kjipt om at en mamma ammer kort/lenge/ikke i det hele tatt. Jeg ammer ikke barna mine offentlig på trass liksom. Jeg gjør det fordi at de trenger det der og da. Hvis jeg kunne slippe så hadde jeg ikke klaget akkurat :P Det er ikke noe moro å sitte der og få stygge blikk fra folk som ikke forstår at jeg bare gjør det som jeg vet er best for mine barn. Jeg gjør bare så godt jeg kan, og syns jeg (og alle mammaer) i det minste fortjener såpass respekt at ikke folk ber meg gå og gjemme meg.

Anne Mari: Leit å høre at det ble så styrete med ammingen. Det er virkelig ingen lek å amme, det har jeg også merket godt. :/ Ja jeg er sikker på at sønnene dine har hatt det strålende med flaske :) Det er ikke slik at jeg ser på mme som noe grusomt alternativ. Jeg er glad for at vi har det! Det var godt å ha den muligheten når ammingen tok slutt da eldstejenta var 6mnd :)
Ja, det er klart at for noen så går det an å pumpe og gi flaske. Men ikke for alle. Og siden jeg ikke ser noe fælt ved det å amme en toåring utenfor hjemmet, så ville jeg personlig aldri ha blitt støtt av å se det. Men ang. pumping, så er ikke det heller alltid så lett. Mange syns det er smertefullt, og andre får det bare ikke til. Har man treig utdrivningsrefleks, så kan det ta utrolig mye tid og krefter å få ut nok melk til et måltid.

Marita: Helt enig! Amming er greit så lenge det føles rett. Selvfølgelig finnes det alltid EKSTREME eksempler i alle saker. Jeg personlig syns det er veldig forståelig hvis noen ammer opp til 3-4år, men selv for en "langtidsammende" mamma som meg, så reagerer jeg på historier om 10åringer som ammer. Skal ikke si at det er "galt" men det er over min grense. Enzymene som gjør at barnet kan bryte ned morsmelken og få perfekt utbytte av næringen forsvinner rundt 4-6års alderen, så etter det blir det i allefall ingen stor næringsfordel etter hva jeg har lest :)

Amming i røykesonen er jo bare usunt og ikke greit. Uavhengig av alder på barnet.

Hjelp for en trangsynt barnelege! Har hun ikke fått med seg de offisielle anbefalingene i Norge? Merkelig.

Sandra: Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har sett en kvinne sitte med brystene på utstilling før/etter amming. Og jeg har bodd både på Island, i Tyskland og i Norge. Hvor bor du? Jeg ble nysgjerrig på den ammekulturen du beskriver.
Du sier at du ikke liker at folk ammer offentlig og at nakenhet ikke er noe du vil se. Dette er interessant for meg. Hvordan er det med bading om sommeren? Holder du deg unna strender og slike steder hvor man kan være i fare for å se nakenhet/delvis nakenhet? -jeg mener dette spm helt seriøst, jeg vil gjerne se andres sider av saken og prøve å sette meg inn i denne tankegangen.
Jeg selv kunne ikke tenkt meg å amme stort lenger enn til 3 år. Men om noen ammer til 4-5 er det ikke min sak. Og jeg sender dem ikke ekle blikk om jeg ser dem på café heller. De gjør ikke noe feil. Men amming av barn på skolealder blir fjernt for meg. Det innrømmer jeg. :) Likevel ville jeg aldri kalt dem ekle. Jeg ville heller spurt hvis de var villig til å forklare meg hvorfor, for jeg er nysgjerrig og åpen og forsøker å være lite fordomsfull selv om jeg bare er et menneske.

Nei visst er det ikke alle som har melk til å amme i to år. Det er heller ingen som sier at de må eller skal. Men WHO anbefaler at man ammer i to år hvis man kan og vil fordi det har enorme fordeler, og morsmelk er den mest verdifulle og naturlige næringen for menneskebarn. Kumelk kan desverre aldri komme på høyde med morsmelka hvis vi skal være dønn ærlige og se på fakta.

CT:
Litt info om amming etter 12mnd: det er ofte slik at eldre barn ammer sjelden og sporadisk. Derfor er blir det veldig vanskelig å forberede seg, for ofte vil ikke barnet ha behov for amming. Man vet rett og slett ikke når det vil bli nødvendig å amme. Da vil pumping før hver tur på butikken bli upraktisk og tidkrevende.
Når barnet er blitt litt større, la oss si f.eks 18mnd, så ammes det gjerne 1-2 ganger i døgnet eller sjeldnere. Da har man ikke særlig mye melk eller "trykk" nok i brystene til at pumping fungerer greit. Jeg snakker av erfaring og kan si at det å pumpe seg når man ammer så sjelden er noe som kan ta lang tid og attpåtil kan det være smertefullt. Det å pumpe er rett og slett ikke like effektivt som å amme. Man får ofte ikke ut særlig mye, med mindre man har mye melk. Derfor er ikke pumping for å unngå å amme offentlig et alternativ som frister for meg. Særlig ikke når det er lov og helt ok for de fleste (heldigvis) at jeg ammer offentlig.

Lisbeth: Takk for kompliment, det var hyggelig!
Så slitsomt at folk maste sånn om amming og varighet på den allerede før du ble mamma. Skjønner at det må ha vært kjipt.
Herlig å høre at ammingen har gått så bra. Du er heldig!
Leit å høre at du (som mange andre) føler at du må gjemme deg. Jeg sier ikke at alle nødvendigvis MÅ amme offentlig, men jeg syns det er ille at man knapt kan snakke om amming etter 12mnd uten å bli uglesett og stemplet som "rar" eller "ekkel". Her har vi behov for en endring! Det er på ingen måte feil eller ekkelt å amme lenger enn 12mnd :)
Støtter deg fullt ut og takker for at du delte dette!

Skjønner innmari godt hvorfor du stiller disse spørsmålene. Jeg ammet førstemann til ho var 2 år og 2mnd. Ho har alltid vært ei stor jente som lå øverst på kurven i både vekt og høyde, så jeg gjorde det altså ikke fordi ho var liten og skrøpelig. Grunnen til at jeg sluttet var fordi jeg blei gravid og melka slutta å komme. Amming kommer ikke gratis, og jeg blir ganske sliten av det. Målet mitt var å amme henne gjennom første året i barnehagen, og det nådde jeg så vidt.

Jeg kjenner piggene mine kommer litt ut når folk syns at barn som kan snakke og gå og har tenner ikke burde få pupp mer. Grunnen til at jeg reagerer er flere:

1. WHO og UNESCO anbefaler som du sier at man ammer barn til de er minst 2 år.

2. Forskning viser at barn som ammes i 6 mnd er friskere og har høyere IQ enn de som ikke ammes. De som ammes i 1 år har høyere IQ og er friskere enn de som ammes i 6 mnd. Sånn går det videre hver sjette mnd til de som ammes i 2 år. Det er de som er friskest og har høyest IQ (de har ikke forska på amming over denne alderen). Det er litt av noen resultater. Og så må man bare gjette seg til hva videre amming gir barnet av fordeler.

3. Forskning som har sett på andre sammenlignbare arters ammelengde, estimerer at menneskebarn naturlig ville blitt amma til de var 5-6 år (hvis jeg husker rett) om kultur ikke var med i bildet.

4. Amming gir mer enn næring; den gir blant annet trøst, trygghet og hjelp til immunforsvaret. Når barnet er sykt og du ikke får i dem noe som helst mat, vil de ofte likevel ha morsmelk (fra mors bryst). Amming er i mitt syn et uvurderlig sikkerhetsnett for et barn.

Jeg mener ikke å legge meg ut med de som syns det er "unaturlig" med barn som ammes over xx alder. Det jeg vil fram til er at WHO sine anbefalinger ikke er tatt ut av løse lufta, men er der fordi amming inntil 2 år og videre er en helt klar fordel for barn.

Jeg har ikke fått særlig mange kommentarer om amminga mi. Det trur jeg er fordi jeg har det blikket du viser her om noen vurderer å kommentere, og jeg er skikkelig ubeskjemma med at om ungen vil ha pupp, så får den pupp.

Bøllemamma: jeg er SÅ enig! FOR en velskreven og flott kommentar! Tusen takk! Jeg nikker så ivrig at jeg får nakkesleng og bøyer meg i støvet for godt argumenterte poeng. Du får sagt det meste her, og på en veldig god måte! Denne kommentaren skulle nesten vært sendt ut som rundskriv til alle landets helsestasjoner :)

Ang ammelengde så kan jeg legge til at gjennomsnitts "ammestoppalder" er FIRE år på verdensbasis. Så vi "rare" mammaer som ammer lenge i Norge er ikke særlig rare hvis vi sammenligner med resten av verden! :)

Hva som er akseptert i samfunnet har selvsagt med kultur og normer å gjøre. Jeg er enig i at man ikke skal dømme osv, og gjerne holde sine tanker for seg selv. Men personlig håper jeg ikke samfunnet utvikler seg mot der det er vanlig å amme barn som er 2+ år. Kan barnet spise selv og hente ting i kjøleskapet har de strengt tatt ikke behovet lenger. Som flere sier, så er ammingen kos på dette tidspunktet. Men når skal man da lære barnet at å sutte på mammas pupp må slutte en dag? Hvorfor ikke gjøre barnet forberedt til å finne ro og kose seg på andre måter med mor, som også senere kan fortsette? Ser jeg en mor med en fireåring på puppen ville jeg nok gitt et overrasket blikk men vært kjapp til å trekke det unna for å ikke dømme. Men tankene ville nok vært "herregud, stakkars barn...

anonym..: Det *er* vanlig å amme barn som er 2år og eldre :) Det praktiseres over hele Norge av mange mødre. Det er bare desverre slik at dette er veldig misforstått og uglesett slik at de føler at de ikke kan gøre det offentlig.
Det er klart at barna finner andre måter å finne roen på. Min toåring finner fint roen uten amming også. Men av og til er behovet for nærhet ekstra viktig, og da gir jeg gjerne den nærheten. Det å få bryst til man blir 2-3 betyr ikke at man nødvendigvis får det alltid, hver dag, akkurat når de ønsker det, og det betyr heller ikke at barnet blir bortskjemt. De lærer å takle når mamma sier nei, ikke nå. De lærer å forstå at mamma har grenser. Det er en komplisert, naturlig og langsom løsrivningsprosess som har blitt praktisert av mennesker helt siden opphavet:)

Hvis det ikke er noe problem å forklare/lære barnet at det ikke kan få pupp akkurat når de ønsker det, så skjønner jeg ikke hvorfor det må gjøres offentlig når mange mennesker faktisk finner det sjenerende.

Personlig tror jeg folk etter tid vil bli mere positive til amming av toåringer hvis man stolt forteller at man gjør det - hjemme, istedenfor "demonstrativt" å gjøre det på kafeer og restauranter.

En naturlig og langsom tilvenningsprosess om du vil ;)

Anonym: Det er ikke noe problem å lære dem det på en langsom og skånsom måte hvis man velger det. Derfor ammer man også av og til offentlig når man føler at barnet trenger det. Jeg har aldri ammet offentlig med den hensikt å "demonstrere" noe. Når man ammer et barn over 12mnd offentlig får man ofte så mye stygge blikk og kommentarer, at jeg virkelig ikke gidder å utsette meg selv og barnet for den slags negativitet bare "på trass". Jeg gjør det hvis situasjonen er slik at barnet virkelig har behov for det. For det har barnet, uansett hva andre måtte tro og mene.

Jeg begriper ikke hvorfor det plutselig bli sjenerende å se barn ammet bare fordi at de har blitt et halvt år eldre eller noe slikt. Og jeg tror på ingen måte at det blir mer akseptert og normalisert av å fortsette å gjemme det bort og kun amme hjemme eller på do. Absolutt ikke. Det bidrar bare til at det blir enda mer fremmed og "hemmelig".

Supert innlegg, Jona! Jeg ammer selv storesøster og lillesøster, klarte ikke nekte storesøster puppen da jeg var gravid med lillesøs, ei heller da lillesøs var nyfødt og jeg opplevde storesøsters rause varme overfor den lille: "vi kan ha en pupp hver, mamma!" Jeg er overbevist om at tandemamminga har æren for at det ikke har eksistert noen sjalusi mellom store og lille, og det skjønneste synet du kan tenke deg er å amme en stor og en liten som holder hender mens de døser fornøyde ved hvert sitt bryst. Nå er storesøster tre og lillesøster ett, og største får stort sett puppen én gang om dagen, på dagtid når hun skal sove. Det skjer alltid hjemme, for jeg orker ikke fordømmende blikk fra andre på dette:-( Men jeg heier voldsomt på de som tør å gå i bresjen for alminneliggjøring av amming av større barn altså! Se feks #nursingsiblings eller #naturalizenursing på instagram! Har lurt lenge på om jeg skal tørre å legge ut et bilde under en av disse hashtaggene, men har foreløpig ikke turt... Hva med deg? :-))

Forøvrig kan jeg dessverre forstå at mange synes dette er ekkelt å se/tenke på, for samfunnet vårt er så gjennomsksualisert, og alt som har med nakenhet så pornofisert, at det er vanskelig å gjenoprette et syn på pupper som først og fremst matstasjoner. Kommentarer som hinter til at det er mødrene som får mest ut av langtidsamming osv er tydelige uttrykk for et slikt seksualisert syn på det som fra naturens side først og fremst dreier seg om omsorg og tilknytning mellom mor&barn. Det samme vil jeg si om eksemplene over om hvor lenge det er ok å se barn nakne på stranda. Den alderen har nemlig krøpet stadig nedover - nettopp i takt med pornokulturens inntog i samfunnet, seksualiserte barneklær som barne-bh og babybikini. Hvis du har problemer med å se naturlig på en 6-åring som leker naken på stranda så har du et problem med seksualiteten din, spør du meg! Og ja, slike ting er udiskutabelt kulturavhengig. Det er derfor det er så supert at noen - som deg, Jona! - tar seg trøbbelet med å gå foran som et eksempel for å påvirke til endring av de sidene av kulturen som er uheldige/trangsynte/utdaterte. At ikke WHOs helseanbefalinger skulle ha forrang når det gjelder syn på amming etter 12 mnd er utrolig i vårt moderne samfunn!

Stor klem fra krristinb :-)

kristinb: Takk Kristin! Det varmer langt inni hjerterota. Kjempegod og velartikulert kommentar også. :)
Forstår godt at du ikke orker å amme offentlig pga stygge blikk. Det er ikke noe stas for hverken mor eller barn, og jeg vil ikke at mine barn skal føle at de gjør noe galt, bare fordi at andre mennesker muligens kan føle at det er uvant å se.
Jeg er glad for at du ser hvor dette innlegget kommer fra. Jeg skriver fra et morshjerte som bare vil det beste for sitt barn, og som har medfølelse for andre i samme situasjon som forsøker å gi barnet sitt det det trenger. Det er trist at så mange forbinder amming av barn over 12mnd (og amming generelt!) med noe ekkelt og sjenerende. Jeg vil gjerne ta hensyn til andre, og det gjør jeg ved å ikke blotte meg på trass eller amme demonstrativt over alt uten grunn, MEN da syns jeg også at folk kan respektere at når jeg må amme, uansett om barnet mitt er. Og de kan bare glemme at jeg må oppgi en gyldig grunn eller unnskyldning for det, for det er faktisk fullt lovlig å amme offentlig. Det kommer uansett aldri til å bli slik at restaurantene blir fulle av ammende 3åringer, for SÅ ofte ammer ikke så store barn. Jeg skulle bare ønske at det ikke var så sjokkerende for folk, for det finnes knapt noe mer naturlig mener jeg :)

Stå på med søskenammingen kjære deg. Du er raus som orker, og jeg vet at det IKKE er først og fremst for din skyld at du ammer lenger enn 12mnd. Det må virkelig folk få inn i hodet sitt. Det er ikke akkurat alltid enkelt å amme eldre barn, men man gjør det fordi vi har mulighet til å følge hjertet og man vil møte barnets behov :)

Hei igjen

Jeg brukte med hensikt dine ord "En naturlig og langsom tilvenningsprosess" også når det gjaldt å opplyse folk om at det å amme et stort barn er naturlig og viktig for mange.

Om du/dere har loven på deres side er i utgangspunktet uvesentlig for meg, men du sier jo selv det er vondt for deg og også for barnet at dere opplever å få stygge blikk og ekle kommentarer, og her har du all min sympati.

Mindre sinne og "stå på krava" mentalitet, mere opplysning til folk har jeg likevel tro på.

Det sitter faktisk en del "sinte" ammedamer med store barn som med "jeg gjør som jeg vil og d...........i alle dere andre" innstilling i parker og på kafeer som i mine øyne ødelegger mer for forståelsen og akseptet av amming av de større barna, enn å gjøre det til en naturlig ting.

Mulig de er sånn fordi de har hatt negative opplevelser tidligere og mener at "angrep er det beste forsvar", men det lager uansett dårlig stemning og gagner ikke akkurat "saka".

Anonym: Dette innlegget var et innlegg som jeg bevisst skrev for å blåse av litt damp. Det er ikke noe artig å føle seg uglesett og å bli kalt ekkel eller bli bedt om å holde seg hjemme for å gjøre noe som egentlig er veldig fint og anbefalt av all forskning på området. De fleste som har ammet lenger enn 12mnd vil kjenne seg igjen og etter kommentarene å dømme så var det mange som fant trøst og støtte i dette. Det er lov å ha meninger og følelser, husker jeg at noen nevnte lenger oppe her..

Igjen, jeg har aldri møtt disse sinte ammedamene som demonstrativt vipper ut brystene og legger fireåringen til å amme på caféen. Men det er ikke dermed sagt at de ikke finnes altså. Jeg sier bare at akkurat DET er vel ikke et omfattende problem? Greit at de ikke appelerer til de mest sjenerte cafégjestene som skulle være så heldige/uheldige å møte på dem, men jeg oppfordrer ingen til å flæsje seg eller gå og protest-amme i gruppevis heller.
Jeg tror opplysning og normalisering hjelper saka jeg. Derfor skriver jeg også at jeg håper virkelig at det norske helsevesenet kan henge med i svingene og oppdatere sine anbefalinger. Vi flotter oss jo over ammesuksess og ammevennlighet her til lands, men akkurat på dette med amming utover 12mnd så sitter fordommene godt. Når til og med USA (som er villt dårlige på foreldrepermisjon og ammevennlige ordninger) kommer med på banen før oss (mtp anbefaling av ammevarighet), så syns jeg det blir for galt.
Det å "stå på krava" har forresten vært en formidabel fremgangsmåte for mange som kjemper for en viktig sak. Med fare for å bli latterliggjort for å sammenligne amming med kvinnekapmen, så nevner likevel jeg at de kvinnene satt ikke akkurat og hvisket når de ville fremme sin sak. Funka rimelig greit det, selv om mange ble ufattelig fornærmet av disse sinnadamene :)

Så fint innlegg! Jeg er utrolig glad i å amme og ammet første jenten til hun var 2 år. Da sluttet jeg fordi jeg var 6 mnd gravid og var usikker på om tandem amming ville fungere for oss. Nå er nestemann 1 år og jeg håper jeg kan amme han like lenge!

Jeg las kommentaren til Mrs Evans lenger oppe og synest det var så synd at hun opplevde ammesituasjonen som hun gjorde i England. Jeg har bodd i London lenge og ammet som sagt jenten min til hun var to år. Jeg har aldri opplevd et eneste problem med offentlig amming. Jeg har ammet på benker, kafeer, restauranter, puben (men det bør en jo kanskje heller ikke snakke så høyt om :)) busstopp, stående på gaten (babyen var desperat!), på sofaer i butikker og mange ganger i diverse prøverom. Aldri har noen sagt noe til meg i det hele tatt.

Jeg husker jeg følte meg ganske usikker på hva andre skulle tenke om ammingen rett etter førstejenten var født, men så blir en jo tryggere etterhvert. Når det er sagt, så ser jeg ikke så mange større barn som bli ammet her. Det kan jo ha noe meg permisjonsordningene i England at mange mødre slutter tidlig.

Følte bare det var viktig at folk ikke tror det er noe problem å amme offentlig her :)

Ingvild

Anonym: Hei! Det var positivt å høre at det ikke er slik over alt i England!

http://ammehjelpen.no/artikkel/55/Ammesluttavvenning

det er mindre næring i brystmelken etter et år med amming.

1 ts tran fra fireukers alderen det sikrer at barnet får nok D-vitamin. jern er det næringstoffet det først blir for lite av når barnet vare får melk og tran. jernlageret til barn varer bare i ca seks måneder, siden må jernberiket barnegrøt forsyne barnet med jern.

gjelder dette også dersom barnet har juvenile hemokromatose?

assistent: Det med næringsverdien er omdiskutert, men fordelene for f.eks immunforsvaret består definitivt: "Breastmilk still contains immunologic factors that help protect the child even if he is 2 or older. In fact, some immune factors in breastmilk that protect the baby against infection are present in greater amounts in the second year of life than in the first." link: http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=doc-BT

Og om næringsverdien av brystmelk i det andre leveåret:
"In the second year (12-23 months), 448 mL of breastmilk provides:
29% of energy requirements
43% of protein requirements
36% of calcium requirements
75% of vitamin A requirements
76% of folate requirements
94% of vitamin B12 requirements
60% of vitamin C requirements"
? Dewey 2001

Selvfølgelig bør barn begynne å spise fast føde og vi må passe på at vi får i dem jernrik kost etter 6mnd. Helt enig i det.
Tran og D-vitamin er jeg heller ikke i mot. Har gitt dette til mine barn fra 6mnd alder ved siden av innføring av fast føde og kontinuerlig amming.

Det siste spørsmålet tør jeg ikke svare på, siden jeg ikke har nok kunnskap om dette. ***Kanskje noen av legene som leser bloggen kan svare deg?*** psst! Leger? :)

Eldstegutt ble ammet til han var 2,5 år. Var da gravid meg lillebror og syntes det ble for ømt / vondt å amme videre så da ble det avvenning. Følte aldri skam over dette men ammet ikke offentlig heller (var mer morgen / kveld og da er vi jo som regel hjemme :) det neste positive var at det var veldig bra melkeproduksjon til lillebror så han led ingen nød :)

Jeg kjenner meg igjen i mye her. Da min sønn var 6mnd begynte kommentarer og spørsmål å hagle. Har stortsett hørt alle kommentarene du skriver mange ganger. Min sønn er nå 19mnd og jeg ammer ennå. Det er mange som mener jeg er egoistisk å bare tenker på meg selv. Nå føler jeg at jeg blir uglesett når jeg ammer så gjør det nesten ikke offentlig . Jeg har opplevd at det er mange av mammaene som ikke har ammet som har mest reaksjoner på amming . Det er nesten som om noen får dårlig samvittighet når de ser noen amme. Jeg vurderer daglig å slutte med amming ikke forde jeg vil eller min sønn vil, men forde jeg blir usikker når de fleste sier jeg må kutte ut det tullet.

Det jeg har opplevd gjør at jeg syns det er lite aksept for amming. Sjelden jeg har sett noen amme offentlig . På barsel grupper og baby svømming har det vært ca 20 %amming og 80% flaske. Det er svært få av de jeg kjenner som har barn nå som ammet barnet sitt. I mødregrupper på nettet er det mange som skriver at de syns det ekkelt å amme over 1 år.

Jeg har blitt overrasket over alt det negative jeg har fått rundt ammingen. Jeg har aldri dømt noen som ikke kunne eller ville amme. Jeg sier ikke noe på demmes 3åring med sutt. Hvorfor skal de da henge seg opp i om jeg ammer.

Leif Jakobsen

Leif Jakobsen

Vi venter vårt 4. barn nå. Vi har en regel som sier at barnet ikke skal kunne gå selv til puppen:-)

Leif Jakobsen: Så hyggelig å høre fra en pappa! :)
Det er selvfølgelig helt opp til en og hver hvordan man setter egne grenser, og hvis det er greit for mor å barn å slutte når barnet begynner å gå så er det jo tipp topp det. Men igjen: jeg kjenner to små jenter som begynte å gå da de var 9mnd. For mine barn ville det vært helt uaktuelt å slutte å amme da. :) En av mine døtre kunne gå da hun var 11mnd, og det er jo innafor den offisielle norske anbefalingen for hvor lenge man gjerne "skal" amme. Mitt personlige motto er at de vokser og utvikler seg i sitt eget tempo, og jeg er ikke i det granne redd for at de skal holde på til de blir skolebarn. Da er det nok over for lengst:) Jeg bestemmer ikke når mine barn skal begynne å like fast føde, begynne å gå eller snakke. Det må de finne ut av selv. Samme blir det med amminga for meg, men det er ok at folk tenker helt annerledes. Jeg ønsker bare mer informasjon og respekt ang amming utover 12mnd :) Jeg setter såklart mine egne grenser, for det er virkelig ikke for min skyld at jeg ammer "lenge". Sporadisk amming av toåring når hun ber om det *hvis mor orker* (det er tungt!) og amming etter ønske for minsten på 7 1/2 mnd. Vi stortrives! :)

Lykke til med baby nr 4 på vei! Ønsker dere alt godt!

Anonym!!: Hei! Så flott at du ikke har latt kjipe kommentarer stoppe deg i å gjøre det du føler er best for ditt barn:)
Ja jeg har også ofte tanker om å slutte å amme toåringen, men det er mest på grunn av at det er så slitsomt til tider. Jeg ammer jo babyen på 7mnd også, og jeg merker at jeg ofte føler det blir nok. Det blir sånn at jeg nesten aldri får ha kroppen i fred. Men så ser jeg hvordan toåringen trives og stråler når hun har fått amme, så da klarer jeg ikke å være den som setter sluttstreken. Det er jo ingen biologisk eller forskningsbaserte grunner for at jeg skal stoppe nå. Egentlig det motsatte! masse gode grunner til å fortsette. Så når det eneste som er på "imot" lista er at det er til tider slitsomt, og det at samfunnet ikke alltid er så aksepterende, da blir det ikke gode nok grunner til å slutte for meg :)
Jeg syns ikke det er tullete av deg å fortsette å amme. Du må få lov til å gjøre det du føler er best for sønnen din. Ingen kan si at du gjør noe feil. Vi har nok av forskning som motbeviser det. Men forstår at det er leit å måtte stå der og få alle de leie kommentarene. Det er det jeg ønsker at skal forandre seg.

Ja jeg har også lagt merke til at det er som regel de som ikke har ammet som blir mest irriterte hvis jeg snakker om fordelene ved amming. Hva det kommer av er jeg ikke sikker på. Men jeg håper at folk flest forstår at selv om jeg er "for" amming utover 12mnd og amming generelt, så betyr ikke det dermed at jeg er "imot" flaskemating. Flaskemating har jeg jo også drevet med, så jeg kjenner saken fra begge sider. :)
Jeg har også blitt overrasket over reaksjonene i Norge. Veldig mange spør hvorfor ikke jeg bare kan gi morsmelk på flaske etter 12mnd, men hevder samtidig bastant at det ikke har noe med tabuer omkring bryster og sånt å gjøre. Akkurat det forstår jeg ikke. Hva er det da folk reagerer på? Bar blir jo ikke mer selvstendige av å drikke flaske. Det er jo en erstatning for en nærhet de ellers ville fått fra bryst og mamma. Ikke det at det er "feil" å gå over til flaske, men jeg bare ser ikke poenget i argumentet om at akkurat det er en naturlig utvikling.
Gradvis mindre og mindre amming funker for oss:)

Jeg ammet når- og hvor som helst, akkurat når det passet meg og min lille sønn. Det skal da sies at jeg brukte et sjal som jeg la elegant over skulderen (haha), men det var mest for min egen del.

Anita: Heia deg! Skulle ønske alle "puppedamer" turte å amme akkurat når og hvor det passet for dem og baret. <3

Har du sett denne?

http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10127852

Frøkna: Ja. Den saken handler om forskning på 100 barn med forsinket motorisk utvikling. Det vil si at for barn med normal utvikling, så vil det å fullamme i 6mnd være helt trygt og bra for barnet. :)
Så sies det også i artikkelen at ved å forbedre mors kosthold, kan vitaminmangelen hos barnet unngås. MEN det tenkes også at tidligere indtroduksjon av fast føde kan ha god effekt.
Det som irriterer meg ved denne saken, er at journalisten har vinklet det slik at det nå plutselig er "farlig" for normale, friske spedbarn å fullammes i 6mnd. Jeg tviler på at denne forskeren noen gang sa at alle bør droppe fullamming i 6mnd, men artikkelen er vinklet slik at man nesten skulle tro det.

Så må det også sies at resultatene av denne undersøkelsen var basert på *injeksjoner* og ikke forsøk hvor barna tidligere fikk fast føde. Det å konkludere at fast føde vil ha like god effekt syns jeg er litt betenkelig.
OG, så er dette den første studien som viser en slik sammenheng, og alle som har fordypet seg litt i vitenskapen og forskningens verden, vet at en enkelt studie med færre enn 1000 individer, ikke kan tas for god fisk, og trenger ikke å være en ultimat sannhet. :)

fantastisk skrevet! jeg ammet til barnet mitt var litt over 1,6 år og fikk stadig blikk, da helst av litt eldre familiemedlemmer, og en følelse av at det ble litt stille idet jeg slang fram brøstet. Jeg husker vel spesielt en freidig type i 60-årene som sa "Er h*n ikke ferdig med sånt endå? ha ha ha!"

Samme fyren var heller ikke fornøyd da barnet som ikke-ammende to-åring hadde en tåteflaske som fungerte som en slags "koseflaske" da det var trøtt eller sliten og ville hvile: "Er h*n ikke for gammal til tåteflaske? ha haha!"

Det var utrolig rart å bli mor og oppdage at de som rynket mest på nesen var vår egen foreldregenerasjon. Særlig kvinner baserer seg jo på erfaringer de har med egne barn - det forstår vi jo. Men bare fordi deres barn sluttet å amme da de var 8 mnd, av egen fri vilje, så er ikke det fasiten. Å amme så lenge jeg kunne er noe av det beste jeg har gjort!

Rind:
Ja det er noe med den generasjonen. Mange (ikke alle) syns det er fryktelig rart og flaut at man ammer så "lenge". Men når jeg forteller dem at på verdensbasis så er gjennomsnittsalderen for avvenning FIRE år, så er jeg plutselig ikke sååå rar lenger :P

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere