hits

Dårlige forbilderMammakroppen. Fy flate for et oppbrukt tema, tenker jeg. Kan vi ikke heller legge pappakroppen under lupen litt? Neida, men så klarer jeg ikke å la være å holde meg utenfor temaet likevel.
For jeg har også en mammakropp...

Slapp av.
Det kommer ingen undertøysbilder.

Men det går ikke an å bevege seg på internett uten at man med jevne mellomrom kommer over avisoppslag om lettkledde, rykende hotte mammakropper. En sånn sak om enda en kjendismamma som bare «smatt tilbake i form» etter fødselen. Eller, smatt og smatt?  Greit, mange av dem trener jo på nivå med toppidrettsutøvere, men likevel. De klistres utover førstesidene med de smekre figurene sine, uten så mye som et bittelite strekkmerke eller et par ekstra gram som kan avsløre at kroppen hennes en gang har båret frem et barn. Der står de med den pannekakeflate magen sin og en sixpack som du kan vaske skjortene dine på, noen dager eller uker etter fødsel og stråler i sitt ubegripelig stramme skinn. 

Og folk blir sinte.

Sinnsykt sinte. Såpass sinte at de regelrett cyberbrøler skjellsord og fornærmelser, og hver kommentar topper den andre på sinnaskalaen. Eventuelt fornærmet-skalaen. De føler seg feite, og slike bilder forvrenger unge jenters virkelighetsoppfatning, sies det. Ikke skal jeg si dem imot, men jeg kan ikke forsvare nivået av hets og skjellsord heller.

Så finnes det de som hyller übermødrene med supermodellkroppene. De kremter og hoster frem ord som sjalusi, jantelov og hatere, og mener at i Norge er det ikke lov å være flink, men jeg legger knapt merke til dem mellom de bombastiske formuleringene fra de illsinte massene: Slut, vulgær, horete! Og ikke minst, - dårlig mamma. 

De synes at de har rett til å brøle, skamme og skjelle, regner jeg med. Fordi at de gjør det under fullt navn, helt åpent og offentlig. Noen hevder at slik ser ikke en «normal» kvinne ut så kort tid etter fødsel, og tusenvis henger seg på og hyler: Ikke normalt! Ikke nødvendig å vise frem!

Men vent litt.
Hva er en «normal kvinne» igjen? 

Og hvordan ser hun ut etter å ha født?
Er det hun med mye løshud og strekkmerker etter fødsel? Hun som bare er litt lubben et år etter fødsel, men fri for «tigerstriper»? Hun som har pipestilkbein og innovermage? Hun som har Hertuginne Kate-fantombabymage? 

Jeg la ut bilder av min mammamage for en stund siden, (Ikke i undertøy vel og merke, så du kan bare slappe av pappa) men heldigvis hadde avisene nok å skrive om den dagen.

Ikke vet jeg om den magen min er normal. På den tiden var den ganske godt polstret, disset som en Freia gelé og stripene er der fortsatt. Men jeg ble rost jeg. Var det på grunn av stripene og valkene at jeg ble hyllet? Ville de ha halshugget meg om jeg hadde vist frem en sixpack? Var det flaks for meg at jeg var litt chubby?

Ja, greit, jeg innrømmer det, jeg fikk hakeslepp da jeg så bildet av fotballfrue-mammakroppen i undertøy fire dager etter fødselen. Mest fordi at jeg ble overrasket over antrekket for anledningen, og timingen av bildet. Men det er ikke først og fremst antrekket folkemassene på interwebben hisser seg opp over. Nei.

-Det er kroppen hennes. Den uforskammet veltrente kroppen hennes som tilsynelatende ikke bærer noen spor av den ni måneder lange inkubasjonen. Det vanker til og med konspirasjonsteorier om at hun egentlig aldri har vært gravid i det hele tatt -ikke litt engang. Hysteriet har liksom glidd ut av alle proporsjoner. 

I motsetning til fruens kropp.

En mammakropp som omtales som potensielt psykisk skadelig for andre kvinner å se. Et bilde av en mammakropp som i følge enkelte gjorde at de «mistet all respekt» for henne. En mammakropp som tydeligvis gir tusenvis av mennesker rett til å si grovt nedlatende ting om hun som bor i den. 

Jeg hverken hater bildet eller liker det. Jeg er nøytral. Dere kan kalle meg Sveits. Eventuelt Sjokkskadede Sveits. 

Men vet du hva som sjokkerer meg enda mer enn den lettkledde, nybakte mammakroppen som poppet frem i alle medier på en gang? Jo, det er det som foregår i kommentarfeltene. «Hun er et dårlig forbilde!» skrives det. Okay, jeg kan følge den tanken et stykke på vei, hvis man mener at perfekte kropper er med på å skape press. Men problemet er at utrolig mange av disse kommentarene i tillegg inneholder svært nedsettende kåserier om hvor forstyrret, ekkel og selvgod fruen må være. «Et normalt menneske legger ikke ut slike bilder av selg selv!» Hun er et dårlig forbilde fordi hun ikke er normal. 

Jeg vet som sagt ikke helt hva jeg skal tenke om dette famøse bildet, jeg har nok ikke kommet over sjokket enda. Men en ting lurer jeg veldig på: hvor gode forbilder er vi egentlig for de «stakkars unge og lettpåvirkelige» hvis vi i det offentlige rom, skjeller ut fremmede med beskyldninger om at de er kvalmende, syke og det som verre er? Når det skrikes høyt om kroppshysteri, og de som skriker høyest er med på å skape enda mer hype rundt de perfekte kroppene, blir det en slags merkelig ironisk tåke over det hele. (Ja, jeg er klar over at jeg også er med på hypen ved å skrive dette innlegget. Shame on me og den ufordragelige skrivetrangen.)
Jeg kjenner ikke Caroline Berg Eriksen, og jeg vet ikke hvorfor hun følte det var riktig å legge ut det bildet. Kanskje hun hadde gode hensikter? Kanskje var det bare for å skryte. -Noe de fleste av oss gjør, om enn i litt mer moderate former, og kanskje med et par hundre tusen færre mennesker som følger med på oss. Jeg lar meg hverken provosere eller inspirere av bildet. Men jeg må si at jeg syns det har ført til en styggedom av en internettstorm som ligner mistenkelig på nettmobbing, utført av voksne mennesker som mener at hun med den kroppen, er den som er ansvarlig for å være et godt forbilde. «Dårlige forbilder» skal altså takles med mobbing? Et lettkledd bilde er kanskje unødvendig, men er drittslenging godkjent?

Det blir litt som å toppe Pest med sprøstekt Kolera, blir det ikke? 


Hva syns du? Er det greit med usensurert hets mot nybakte mammaer som viser frem kroppen sin?  

Burde vi egentlig bare latt være å vise frem mammakroppen på internett? 

PS: det er nok lurt om du leser denne teksten med en klatt ironi i filteret. 

 


 

 

50 kommentarer

Synes det var veldig bra skrevet.

Jeg skal innrømme at jeg ble mer enn en smule sjokkert da jeg så der bildet selv, men kort og godt: Nei, nettmobbing er ikke greit, på samme nivå som mobbing generelt ikke er greit. Dette gjelder mobbing av alle andre ting enn mammaer opprettet også. Når det er sagt, synes jeg fruen godt kunne spart seg for det bildet, og jeg tror nok hun måtte ane hvilken oppstandelse det ville skape, erfaren toppblogger som hun er. Jeg personlig mener at bildet har et fokus som ikke er "riktig" på dette tidspunktet, men jeg vet jo ingenting om hva som er "riktig" for fruen heller. Det er viktig å ta i betraktning at man ham forskjellige personligheter og forskjellige verdier og interesser i livet. Jeg interesserer men på den nedre enden av skalaen for mote, sminke, sko og walk-in-closets, mens for andre er dette noe som gir livet mening. Jeg kan nesten telle på to hender de gangene jeg har sminket meg etter fødselen, og bruker de samme slitte ammebhene. Det er ikke noe jeg prioriterer å bruke penger og tid på. Ei heller vil jeg ha er sterkt kroppsfokus for meg selv og min lille jente. Jeg får skape den beste atmosfæren JEG kan her, så kan andre få ha sin egen ;)

Takk for velskreven tekst.

Eg har sjølv gått og grubla på kva eg eigentleg meiner om dette biletet den siste veka. Eg fødte ei veke før Fotballfrue, er ikkje så veltrent som ho, -men fekk tilbake den flate magen kort tid etter fødsel. Er min kropp då provoserande? Eller er dei ekstra kiloane eg har samanlikna med Fotballfrue akkurat nok til at eg hamnar innanfor akseptramma?

Eg vart likevel litt lei då eg såg biletet. Kort og godt fordi eg er så vanvittig lei kroppsfokuset i media og i samfunnet elles. Ved å vise fram kroppen fire dagar etter fødsel, signaliserer Fotballfrue at kropp og utsjånad ER særs viktig. Motaksjonane gjennom bilete av større magar med strekkmerke, ber diskusjonen vidare. Det handlar til sjuande og sist om nettopp vekt, utsjånad og kva som er "den normale kvinnekroppen". Den finst sjølvsagt ikkje, -då me (heldigvis) kjem i alle former, størrelsar og fargar. Diverre har me ein skjønhetsindustri som definerer ein type kropp som "normalen", men det er ein annan diskusjon.

Eg gler meg til den dagen ein kan byrje å fokusere på kva kvinner utretter og ikkje ende opp med å bruke valkampen til å debattere Erna sin make-over eller om strekkmerker eller ikkje strekkmerker er "normalen". Menn sin utsjånad og buksestørrelse er irrelevant i samfunnsdebatten. Tenk så deilig det hadde vore om det same hadde gjort seg gjeldande for kvinner!

Hurra! Så velformulert og godt skrevet! Jeg er så enig med deg, jeg blir helt matt av den måten hun blir møtt på! Selv syns jeg ikke bildet er så sjokkerende, jeg var selv ganske tynn etter første fødsel, men jeg blir rystet over de forferdelige tilbakemeldingene hun blir møtt med. Ja, hun er et enormt forbilde, og ja, personlig skulle jeg ønsket at hun tok dette ansvaret litt mer alvorlig. Men dama har nettopp født! Hun er nybakt mamma, kanskje på sitt aller mest sårbare noen sinne (kom igjen, dere husker da vel hvor tøft det var - i hvert fall sett med etterpåklokskapens øyne?), skal hun se tilbake på denne tiden og huske alle hatske kommentarene? Kutt ut! I tillegg må jo folkehelsedusten i meg applaudere hennes bidrag til å få øynene opp for trening, også, nei, særlig i svangerskapet. Og rungende applaus til deg for dette nyanserte innlegget. Håper dere har en fin lørdagskveld! :)

Først var jeg litt redd for at du skulle slenge deg på hat-fanfaren over dette bildet, men jeg skulle tenkt meg om en gang til, for det er vel ikke helt deg å mobbe, altså det er ikke det inntrykket jeg har fått av bloggen din hvertfall. Når det kommer til dette bildet som er postet av fruen så må jeg bare si at jeg er meget imponert og bitte litt sjalu, hvem ønsker vel ikke å se sånn ut etter å ha hatt ballongmage? Jeg hadde hvertfall ikke hatt noe i mot det. Jeg var selv ganske heldig under mitt svangerskap, jeg fikk ingen strekkmerker noe som gjorde at magen min fort ble mindre og nå 9 mnd etter er jeg mindre enn jeg var før jeg ble gravid, det er fordi jeg har begynt å trene, noe jeg gjorde svært lite før jeg ble gravid. Men uansett hvordan man ser ut etter en graviditet bør man være stolt av kroppen sin, den har jo faktisk utført et mirakel, å det uansett om du får strekkmerker eller ikke. Hvorfor er det sånn at det er helt ok å vise magen dersom man har noen skavanker, men ikke dersom den fort blir liten igjen? Ikke vet jeg, en mamma-mage er en mamma-mage uansett hvordan den ser ut, det har jo vært en baby inni den uansett <3

Jeg har fullstendig oversett debatten, nettopp pga. mye av det du skriver.

Jeg synes all drittslengingen er hårreisende. De skal liksom være voksne? Minner meg om skolebarn, fjortisser, de er ikke alltid så snille med hverandre de heller.

Jeg synes egentlig denne er fin "If you can't say something nice, don't say nothing at all." Bambi quote.

Hadde jeg sett slik ut 4 dager etter fødsel er det en viss fare for at jeg også hadde følt for å legge ut et bilde på insta. Antagelig med klær da, jeg er sånn en prude av meg. Jeg hadde ikke insta back in the "olden" days når jeg fikk de første mine og faktisk "spratt" tilbake til før-gravid-kroppen idet de kom ut. Det skjedde ikke etter siste fødsel, for å si det slik, da tok det noen måneder gitt.

Men uansett, nei, jeg synes ikke det er greit å holde på slik med nybakte mødre, eller noen andre for den saks skyld. Men det er vel ikke til å stikke under en stol at man er litt mer følsom når man akkurat har født, og jeg hadde sippet en hel del av mye som hun har fått slengt etter seg. Jeg håper hun klarer å overse det, men hun er jo et menneske da!

Og jeg synes helt fint man kan vise frem mammakroppen, jeg er fan av både theshapeofamother.com og 4thtrimesterbodies.com. Er det noe man ser på slike sider så er det vel også forskjellene!

Reflektert og godt innlegg. Dette bildet og en del av kommentarene leste jeg i går, og må innrømme at det kvernet rundt i hodet en god stund etterpå. For ærlig skal jeg innrømme at jeg kunne styre min begeistring for bildet fotballfruen la ut, og nå er jeg forsiktig.. :-) Men det var med en ekkel bismak jeg leste alle de stygge kommentarene under. Regelrett mobbing, mye av det. Det er IKKE greitt...!

Vilde Sofie: Jeg liker det du sier om at vi faktisk har forskjellige standarder for hva som er riktig og ikke. Jeg for eksempel, liker å har på meg litt sminke, og jeg shinet meg selv om jeg nettopp var blitt mamma. Ok, kanskje ikke de første dagene, men etter hvert. Håret mitt og antrekkene derimot...der gav jeg blaffen, hehe. Men jeg bryr meg ikke om at andre mammaer ikke orker/har lyst til å dolle seg opp eller noe de første månedene etter fødsel. Det er helt forståelig at folk har forskjellige vaner og ønsker. Det eneste jeg er litt usikker på mtp på det bildet til FF, er om man kanskje bør være litt forsiktig med hva man viser når man har blitt mamma til et barn som skal vokse opp i ditt rampelys. Da tenker jeg ikke på det å vise frem hvordan en mammamage ser ut etter fødsel, men det faktum at det var et undertøysbilde. Hadde jeg hatt en så stram kropp etter fødsel hadde jeg garantert følt meg flott, men jeg personlig tenker litt i de baner at det ikke er sikkert at mine barn ville likt at mamma viser seg frem i trusa på nettet. Men for henne så er det kanskje helt ok. Hun har jo vist seg frem i bikini en haug av ganger, så egentlig så er det vel ikke så sjokkerende at hun gjør det nå? Hvorfor blir det så mye kaos av et slikt bilde av henne denne gangen da...

Notisboka:
wow, takk selv for en velskreven kommentar!
Ja jeg har også tenkt i de samme banene -hadde hun blitt hyllet om hun hadde hatt litt bolledeigmage eller et strekkmerke? Og hva er denne oppstandelsen over en frisk kvinnekropp i det hele tatt? Hvorfor er DET bildet det mest omtalte i media den siste uken?
Ja jeg stusser på det at folk kaller henne unormal. Jeg har mange venninner som har født barn, og en del har vært tilbake i tilsynelatende før-gravidform på nullkommaniks, og for andre tok det litt lenger tid. Ble dette bildet for ille fordi at hun oppfyller det imaginære skjønnhetsidealet? Jeg vet ikke. Men ja, jeg skulle ønske vi ikke trengte å ta denne debatten engang, og at kvinnekropper bare kunne få være våre kropper og ikke en grunnlag for å dømme hverandre.
Ja de oppslagene om Ernas utseende i valgkampen fikk meg til å se rødt. Hva i all VERDEN har det med politikk å gjøre? Ikke kommenterte de på rynkene til mannfolkene. Neida. De fikk være i fred.
takk igjen for flotte innspill!

TreTette: Altså, selv om jeg innrømmer at jeg tenkte OJ der kom det et trusebilde, så skjønner jeg fortsatt ikke hvorfor folk føler de har rett til å kalle andre mennesker for grusomme ting på grunn av hvordan de ser ut. Det var jo en del kommentarer som var respektfulle men som likevel stilte spørsmål om hvorfor hun valgte å vise dette, og det syns jeg er akseptabelt. Jeg lurer jo også litt på det, men jeg har ingen rett til å si at det hun gjør er "feil" eller "riktig". Det er hennes valg. Og så blir det ganske dobbeltmoralsk at f.eks Hertuginne Kate ble hyllet fordi hun hadde litt rund mage etter fødselen. Hadde de slaktet henne også hvis hun tilfeldigvis hadde vært pannekakeflat? Nei, hele oppstandelsen gjør meg bare forvirret egentlig.
Fin lørdagskveld til dere også!

K: hehe, nei bærer ikke på noe hat, heldigvis. Jeg ville bare illustrere den guffne følelsen jeg selv fikk da det virket som hele Norge har rettferdiggjort nettmobbing pga et lettkledd bilde. Skumle greier!
Ja akkurat, det er litt merkelig at det nesten bare er mammamager med skavanker som blir hyllet, mens mammaer med vaskebrett får høre det. Det er jo mange mødre som tar nyfødtbilder av babyen sin mens de holder dem inntil den bare magen sin. Det blir jo sett på som vakkert og naturlig. Med mindre hun har litt for stram mage. Da blir det tyn.

C.: Jeg har jo spurt meg selv om dette bildet kan påvirke unge jenter negativt. Det er vel det eneste som jeg ser på som potensielt skadelig ved å legge ut et slikt bilde. Men uansett om det skulle være slik, så hjelper det ikke for ungdommen hvis vi voksne plutselig visker ut alle grenser og bedriver hat-kampanjer og mobbing. Da er vi ikke noe bedre enn dem som vi påstår at er dårlige forbilder, tenker jeg.
Ja jeg liker spesielt godt bildeserier som viser alt fra en ende av skalaen til den andre. Det er jo nettopp det som er så vakkert -at alle er unike og bærer på en enestående historie om sitt svangerskap.

Åshild: Ja, altså som toppblogger så er det jo sånn at man må regne med at ikke alle vil like alt man deler, hele tiden. Og det er helt greit at folk sier ifra. Men overveldende mange av kommentarene var jo regelrett ondskapsfulle, og det vel ikke å være gode forbilder det akkurat..

Takk for en veloverveid kommentar/tekst!! Helt enig i at vi må spørre oss hvilke forbilder vi selv er når vi under fullt navn "mobber" en nybakt mamma; i allefall ikke et bedre forbilde enn henne!! Det jeg synes er viktig i denne saken er at folk ( og kanskje særlig unge) forstår at såklart handler det litt om trening og kosthold i svangerskapet, men fremfor alt handler det om gener!! Det er nemlig flere toppidrettsutøvere som trener og spiser sunt under graviditeten, men pga gener legger de likevel på seg f eks 20 kg (eller får bare kjempestor mage) og selv de ser ikke sånn ut 4 dager etter fødsel! Og sålenge vi er klar over det, så kan vi forhåpentligvis forstå og akseptere at kvinner ser ulike ut både under og etter graviditet! Da har vi plass til hele spekteret av mammaer, også FF :-)

Jeg er veldig enig med deg. Jeg skal innrømme at jeg selv fikk litt bakoversveis da bildet poppet opp som følge av at noen hadde delt det på Facebook. Men som du også nevner, var det først og fremst antrekket som gjorde at jeg satt igjen en smule forferdet. Kall meg gjerne sidrumpet, men å ta bilde av seg selv foran speilet i bare undertøyet - det er jo litt... spesielt. Rart at det utelukkende er kroppen hennes som angripes.

Men samtidig blir man skamfull av å lese alle de stygge kommentarene. Og jeg blir også litt matt av den stakkarsliggjøringen av mødre med "litt å ta i", ala "Jeg føler meg feit fordi fotballfrue har født".

Men det burde også være greit å stille spørsmål ved det vanvittige kroppshysteriet som hersker i samfunnet(selv om dette har blitt debattert til det kjedsommelige), for det knyter seg nesten i magen når jeg tenker på at min datter skal vokse opp med disse vanvittige kroppsidealene.

Helt enig med deg mammalivet!

Jeg skjønner ikke alt oppstyret. Ingen som reagerer slik på hengemage. Hvorfor er det så galt å vise at det faktisk også går an å ha flat mage kort tid etter fødsel? Det er jo ikke så vanlig å ha det, så jeg syns nå godt man har lov å skryte litt om man utrolig nok har det. Om man har flat mage rett etter fødsel har man jo også brukt sinsykt mye tid på å trene og spise riktig under hele svangerskapet. Og akkurat dette med trening og kosthold er jo nesten "jobben" til fotballfrue, hun tjener penger på å se bra ut. Ikke så rart at magen blir flat når man har perfekt kosthold og bruker masse tid på trening. Jeg gidder ikke å trene, ikke gidder jeg å spise riktig heller, men om andre gidder så værsegod. Er jo flott det! Ungen har nok ikke lidd noen nød, ikke moren heller. Man får jo bare masse energi og livsglede av å trene.

Det som forundrer meg mest ved dette bildet, er som du også skrev, antrekket og tidspunktet... For min egen del, tror jeg ikke at jeg hadde sjekket min egen mage engang da det var gått kun 4 dager etter fødsel. Det var rett og slett ikke der fokuset mitt lå.

Og så forundrer det meg at hun ønsket all den oppmerksomheten rundt dette akkurat nå, for jeg regner med at hun var klar over at det kom til litt fuzz.

Men nok om det! Jeg tror egentlig ikke at dette vil gjøre så mye fra eller til med selvbildene der ute, for jeg regner med at folk forstår at sånn som i Fotballfrues tilfelle, spratt kroppen tilbake med en gang fordi hun er snabla godt trent!

Elle: Ja dette med gener er et viktig poeng! I tillegg så varierer svangerskapene til en enkelt kvinne også. Jeg f.eks, la på meg vanvittig mye i første svangerskap, mens jeg holdt meg godt innenfor anbefalt vektøkning med de to neste. Da fikk jeg også raskere flat mage.
Noe av det som irriterer meg mest i alle samfunnsdebatter eller foreldrediskusjoner, er denne holdningen hvor alt må være enten svart eller hvitt, sånn eller slik. Hvis noen er "for" en sak, så tolkes det som om de er "mot" noe annet. Er de stolte av seg selv, tolkes det som at de er selvgode egoister som bare tenker på seg selv. Det blir ikke tatt høyde for at vi faktisk er mennesker, og at alle har forskjellige virkelighetsoppfatninger, tror på forskjellige ting, og både ser ulike ut og lever ulike liv.
Ja, vet du, jeg er fortsatt fryktelig ambvivalent i forhold til det bildet hun la ut, men det er bare fordi at jeg personlig følte at det ville vært langt over mine grenser å gjøre noe slikt. Merkelig nok så plaget det meg ikke litt en gang, det at hun er så strøken etter fødsel, selv om jeg sitter her med et verdenskart på den soggy magen min, åtte mnd etter baby kom.

Godt skrevet. Likevel må jeg si at jeg for øyeblikket sitter med en følelse av at FF først og fremst møter mye støtte og lovord. På et blunk ble alle kritiske røster betegnet som misunnelige, og å se på FFs bilde som noe annet enn et mesterverk er ensbetydende med misunnelse og det som verre er. Det gjør meg oppgittt. Synes den dimensjonen som handler om å ha et skråblikk på kropps- og utseendefokus har forsvunnet litt oppi alt sammen. For det må da være mulig å:

1) Synes FF ser flott ut

2) Synes FF er flink

3) Unne FF å lykkes med en vel gjennomført graviditet

Men likevel

4) Stusse over dømmekraften bak eksponeringen av bildet når dette er en voksen og smart dame som er svært bevisst på den påvirkningskraften hun har

Jeg stusser. SAMTIDIG som jeg selvsagt er imponert over FF. Hun klarer noe som er de færreste forunt, men her ligger også kjernen i hvorfor jeg stusser: Svært få, gravid eller ei, har en slik flott kropp. Til gjengjeld er det svært mange som sliter med elendige selvbilder, og av den yngre leserskare på FFs blogg kan mange la seg forlede til å tro at FFs kropp er svaret på lykken. Slik ser det nemlig ut til at samfunnet vårt har blitt, unge jenter er mer utseendefokusert enn noensinne. Mange er ikke fornøyde med seg selv, til tross for at de er flotte jenter proppfulle av ressurser. Og da skulle jeg så inderlig ønske at en tøff og flott dame som FF tok sin påvirkningskraft på alvor og tenkte seg om to ganger før hun poster et bilde som dessverre får mange jenter til å tenke at "slik vil jeg være" og "slik burde jeg være". Her burde fokuset for kritikken være, og det burde ikke forveksles med misunnelse.

Huff ja, jeg er kjempe enig! Har vært frustrert over dette siden jeg så bildene, eller kommentarene rettere sakt. Jeg er kanskje en av dem som hyller forballfrue, men uansett hva seg synes om henne, så blir jeg helt satt ut over hvor slemme folk får seg til å være! Å at bloggere liksom skal tåle det fordi de velger å utsette seg selv.. skal man måtte tåle mobbing?

Kjempe bra innlegg.. enig i alt du sier, bra du tar det opp på en litt mer normal måte enn disse idiotiske sakene media har kommet med i det siste.. Skjønner jo at folk liker å snakke om, og hun visste jo sikkert hvilke kommentarer hun kom til å få, men det er ikke greit å mobbe uansett?.

Hm, ja, hva syns jeg egentlig?

Min første reaksjon når jeg så bilde var at dette bilde må være "tull". Altså at bilde er tatt FØR hun ble gravid. For sånn ser man ikke ut fire dager etter fødselen. Skjønte jo etter hvert at bilde er ekte, og at hun faktisk ser sånn ut. Heldige fotballfrue! Hun ser bedre ut fire dager etter fødsel enn jeg noen gang har gjort i mitt liv. Klart man blir misunnelig.

Jeg var innom bloggen hennes fordi det sto om fødebaggen hennes både her og der, og måtte inn og se hva som var så spesielt med dette. Måtte se på noen bilder av magen hennes, for jeg tenkte at det var da svært tidlig å pakke fødebaggen. Hun hadde jo nesten ikke mage, og måtte dermed ha måneder igjen til termin. Det var vel to uker siden.

Og det er jo klart at en baby på under tre kg og en knøttliten gravidmage gjør at kroppen lettere tar seg sammen igjen etter fødselen...

Det som er synd med at hun legger ut bilde, er at det gjerne er sånne som henne som gjør det, med perfekte kropper. Og det er bare det vi ser i media. Når man da selv absolutt ikke ser slik ut, så er det lett å få et negativt selvbilde. Og når det kun er slike bilder vi ser, så er det jo lett å få forventninger de fleste av oss ikke vil oppleve at er virkelige - og som igjen kan gi store problemer.

Når jeg er inne på bloggen hennes blir jeg misunnelig, det skal jeg innrømme. Tenk å bare kunne bry seg om seg selv (trening, kosthold, klær, sminke mm.), hundene sine, interiør ol. (Nå skal det sies at jeg ikke har lest så mye, men intrykket mitt er at hun ikke har noen jobb annet enn blogginga.) For min del handler livet om å stå tidlig opp, komme seg på jobb, være ute av huset i nærmere 9 timer før jeg kommer hjem, sliten og sulten, hiver i meg noe mat, og synker ned i sofaen mens jeg prøver å ikke sovne, sånn at jeg heller kan legge meg tidlig og få nok nattesøvn. Da klarer man ikke leve som fotballfrue gjør. Men jeg skulle gjerne byttet med henne en stund..

Jeg ser at jeg skrev litt surrete og tullete i går. Det har en tendens til å bli sånn når jeg skriver på mobilen mens jeg ammer - hjernen min blir helt hullete ;)

Jeg mente å si at vi har forskjellige standarder for hva som er riktig, ja. Jeg mener at bildet hun har lagt ut skaper feil fokus, men hun mener (antageligvis) noe annet.

Sjokket denne gangen i motsetning til tidligere bikinibilder kommer av at hun nettopp har født - kanskje er det mange som reagerer som meg på at det er merkelig timing på et slikt "sexy" skrytebilde? Det er nok også mange som rett og slett er misunnelige på den "perfekte" kroppen hennes. De som skriker tilbake og sier "Så se til å trene den feite ræva di i stedet for å kritisere andre!", er ikke noe bedre, etter min mening. Jeg var relativt godt trent før jeg ble gravid, og trente gjennom hele svangerskapet. Likevel kommer jeg aldri til å se ut som fruen. Hvorfor? Fordi jeg ikke ER henne. Ja, hun har jobbet hardt for det, men ja, hun har også "Barbiedukke-gener". Konklusjon: Vi er vidt forskjellige, både i utgangspunkt og meninger - derfor blir jeg opprørt av bildet.

Dessverre er det slik at vi lever i et kroppsfiksert samfunn, og slik har det også vært lenge. Idealet med et smalt (nesten forsvinnende lite) liv og flat mage har eksistert lenge. Dette oppstyret gjør ikke noe med dette faktumet. Jeg håper bare så inderlig at jeg klarer å kommunisere bedre verdier til datteren min.

Hehe, du merker kanskje at dette er et tema som engasjerer meg. Jeg har grunnet endel på mine egne følelser rundt dette her selv, skjønner du ;) (Dette skulle egentlig være en tolinjers kommentar... Åh, jeg skulle ønske at jeg også kunne jobbe med å skrive! (Selv om jeg ikke er særlig god til det;))

God søndag, kjære Jona!

Helt enig! Har gått lenge og lurt på hvem jeg egentlig er mest enig i, i denne debatten, og klarer ikke helt å velge side. Synes kanskje det er unødvendig å legge ut sånne bilder, men enda mer unødvendig å gi det så ekstremt mye oppmerksomhet! Og hvem kan bestemme hva slags mage som er normalt å ha etter en graviditet liksom, som om det skal finnes noe fasitsvar. Alle er så opptatt av hva som er normalt, og riktig og bra, og blablabla

Jeg har ikke sett bildet(ene) du nevnte her, og tenkte på å google det, men meningen min forblir det samme uansett om jeg skulle se bildene eller ikke (og enten jeg personlig liker de eller ikke). Mine $0.02:

1. Kvinnerkropper bør IKKE skjules eller sensureres. Enten de er stramme, myke, runde eller hva det måtte være. Jeg synes MER representasjon av kvinnekropper er hva som trengs, ikke mindre. Dette gjelder kanskje spesielt for post-gravide kropper i alle varianter, fordi de ikke-perfekte er veldig underrepresentert i media, og også kanskje på det mer lokale nivået mellom venner etc.(?) Dersom individuelle kvinner vil skjule kroppene sine bør det være fordi det er et personlig valg de har tatt, ikke fordi de vet at de blir mobbet hvis det skulle vise seg frem.

2. Alle kvinne kropper bør feires. Det er VERRE å mobbe noen fordi man er uenig med posisjonen til den personen eller rett og slett motivet på et bilde. Mobbing som respons til noe man synes er upassende er en uproposjonell respons som er VERRE enn det man først kommenterer. Det er ingen mengde upassende aktivitet som fortjener mobbing, ei drittslenging. Hvis du har en sterk mening og føler at du har et rasjonelt poeng du vil få frem er mobbing den siste måten du vil komme frem til den personen. OG, som så mangt med det vi gjør og sier, så sier slike handlinger langt mer om personen som sier det enn den de sier det til. Hvis poenget ditt er et godt et er det ikke noe problem å komme med det uten drittslenging og (spesielt kjønnede) angrep.

3. Når det er sagt så synes jeg det er problematisk at vi blir overeksponert bilder av de perfekte kroppene post-baby, fordi det skaper et inntrykk av at de som ikke er like heldige (og det er hell, genetikk, ikke "hardt arbeid" når det er snakk om DAGER etter fødsel) ikke er like bra, like verdige av å vise seg, ikke like verdige av å feires, og det er feil. Men kilden til dette er ikke eierene av disse perfekte kroppene, kilden til dette er langt bredere og dypere forankrede holdninger hos folk, media og til og med oss (jeg) som mener at "alle kvinne kropper bør feires". Det å peke på et enkelt individ som legger ut et bilde man ikke liker er alt for enkelt.

K: Ja man må kanskje regne med at folk får litt hakeslepp av det bildet, og det tenker jeg kanskje at Caroline visste. Hun er jo en erfaren bloggerske og kjenner leserne sine såpass. Men, de ondsinnede kommentarene rettet mot hennes person og den skittkastingen mellom de som enten elsker eller hater bildet, sjokkerte meg mye mer enn hva det bildet gjorde. Jeg syns alle skal ha lov til å dele det de vil på nett, (innenfor visse grenser..det finnes jo grusomme ting som ikke er LOV å dele da) men jeg forstår at mange føler at dette bildet kan påvirke unge følgere av FF til å tro at det er en feilfri figur som er viktig etter fødsel. Derfor syns jeg det er fint at også mødre med veldig annerledes mager deler bilder.

florisa: ja jeg tror vi kan være ganske sikre på at hadde hun delt et bilde av en litt rund og myk mage, så hadde hun blitt hyllet. Merkelig det der. Og så de hatske kommentarene... Det går da an å oppføre seg respektfullt uansett om man mener at selve antrekket og timingen var litt over streken.

Sovebebibloggen: Jeg innrømmer at jeg kikket en del på min mage etter fødselen! :) Jeg var veldig spent på hvordan den kom til å være, og tok bilder (bare for meg selv) fra siden, for å se hvordan den trakk seg tilbake og syns det hele var ganske spennende. Heheh, men hver sin smak altså, for meg var det interessant å se kroppen min forandre seg, men for andre kan det være helt borti natta å drive å ta bilder av seg selv etter fødsel. :)
Altså, det er jo desverre slik at brorparten av de kvinnene unge jenter i dag ser opp til der ute er komplett feilfrie og superslanke, og det er noe som bekymrer meg. Men hvem skal gjøre noe med det? Skal de superflotte damene gjemme seg bort, eller bør kanskje oss vanlige dødelige tørre å stå frem og snakke litt mer om kroppene våre og at det går an å ha et godt selvbilde og være lykkelig med akkurat den kroppen man har? Det er noe jeg syns vi kan tenke litt på :)

Hanne: Det kommer litt an på hvor man leser, om det er mest lovord eller mobbing. På de sosiale mediene hvor hun har kontrollen, så er det jo slik at hun kan slette de verste meldingene. Men på andre steder, i nettaviser og nettmagasiner, forum osv, har jeg lest ting som gav meg en ordentlig ekkel følelse i magen. Folk har liksom ingen grenser for hva de kan finne på å si!

Du oppsummerer fint det jeg også tenker med de fire punktene dine. Jeg unner alle kvinner et godt svangerskap og en flott fødsel. Og det å være i toppform etter at barnet kommer er jo bare en super fordel! Men, som du sier, så er det helt legitimt å stille spørsmål om det i det hele tatt er nødvendig med så mye kroppsfokus. Spesielt når man har så mange unge lesere.
Men der er det jo helt opp til en hver blogger/kjendis eller hvem det måtte være som ønsker å vise seg i undertøyet like etter fødsel og ellers.

Ja jeg liker heller ikke den kvalme tonen som utarter seg mellom de to frontene i kommentarfeltene. De kaster like mye dritt på hverandre som på FF. Og så roper alle høyt om at hun enten er et godt eller dårlig forbilde. Hva med dem selv? Er de gode forbilder når de rakker ned på hverandre? Det går jo an å være uenige uten å gå til personangrep på andre folk, tenker jeg.
Takk for utfyllende svar Hanne!

Hanna':
Ja jeg er enig i at det ikke går an å rettferdiggjøre mobbing bare fordi at den rettes mot en offentlig person. Makes no sense to me. Mobbing er mobbing, og det er en uting.

Isa:
Hehe, ja jeg ble også veldig overrasket. Ja jeg skulle ønske at mediene kunne vise litt variasjon når de først skal snakke om kvinnekroppen etter fødsel. Mange avisoppslag handler om hvor dårlig dømmekraft dette viser og hvor dårlig innflytelse et slikt bilde har, men de har da for søren all verdens frihet til å vise at det finnes allslags mammakropper. De kan jo ta et tak selv for å rette litt opp i skjevhetene, men det lar de være og satser heller på vill mobbing i kommentarfeltene. Dette blir jeg oppgitt over!

Vilde Sofie:
Ja det er kanskje en uskreven regel at nybakte mødre ikke skal være så "sexy" eller sensuelle av seg... og kanskje var det derfor jeg fikk hakeslepp av bildet? Men så må jeg utfordre mine egne fordommer litt: -hvorfor er det ikke greit at en nybakt mamma føler seg heit og stolt over de flotte kurvene sine (eller mangel derav) ? Jeg tror ikke barnet blir forsømt, selv om mor knipser et bilde eller to mens babyen sover. Men igjen, jeg er fryktelig ambvivalent ift dette bildet og jeg tror aldri jeg kommer til å klare å si at det var enten riktig eller galt å legge det ut. Men mange av reaksjonene derimot, viser at det er noe riv ruskende galt på gang. Det ropes høyt om hvor kroppsfiksert hun er, men er vi ikke like hysteriske selv, når vi blir så opptatt av dette lille bildet? hehe, blir liksom ikke helt klok på dette her skjønner du.

JA, helt enig i at gener har veldig mye å si, og at det kanskje glemmes litt i all denne rosen om hvor flinke folk har vært, når de er tilbake i toppform en uke etter fødsel. Det finnes jo toppidrettsdamer som ikke på langt nær har flat mage før mange måneder etter fødsel. Der kan man nok ikke alltid garantere noe med trening og kosthold, uansett hvor "flink" man er.

Kjempefin søndag til deg også Vilde Sofie! Og takk for bra kommentar, som alltid!

Guro: hehe, der oppsummerte du råbra! Mye kroppsfokus der ute, men vi er jo alle med på det hvis vi hauser det opp såpass, og det å hugge etter strupen på FF syns jeg blir for drøyt. Det går an å oppføre seg!

Som svar til ditt svar: Jeg har nok ikke sett de verste kommentarene der ute, har stort sett bare lest kronikker og Twitter i tillegg til FFs blogg. Og der er det jo mest de kritiske røstene som får gjennomgå, og fruen ser ut til å ha svært mange som går henne i forsvar. Troll er troll, uansett hvem de er enige og uenige med, og folk bør ha folkeskikk på nett som andre steder. Ingen bør føle seg rettferdiggjort i å hakke løs på andre, selv om de er totalt uenige i sak. Men så ser jeg samtidig hvor lett det er at en kritisk (og saklig) røst blir stemplet som misunnelig, og det mener jeg er veldig synd. "Kvinne er kvinne verst" dras stadig frem som det saken egentlig handler om, og selv om dette gjelder for en del av de usaklige kommentarene, blir det feil å bruke dette argumentet mot de som ønsker en saklig debatt om utseendefokus og selvbilde blant rosabloggenes største leserskare. Vi er nok enige her, synes du som vanlig kommer med godt nyanserte tanker inn i en debatt hvor mye allerede er sagt.

Hanne:
Ja jeg er enig i at det blir litt for sort/hvitt å stemple konstruktiv kritikk som misunnelse.
Selv så kan jeg godt innrømmet at jeg ikke akkurat hadde blitt lei meg om jeg hadde like plettfri mage som FF etter fødselen, men jeg er ikke direkte sjalu. Det orker jeg ikke, for det fører ikke til noe godt.
Og ja, det er ikke tvil om at de typiske rosabloggene handler om overfladiskhet og jeg syns ikke det er positivt hvis unge jenter vokser opp med kun slike som forbilder.
Når det er sagt så er det jo en del ganske "rosa" bloggere der ute som likevel bidrar med mye velskrevne tekster og idéer. Men det drukner kanskje litt mellom øyenskygge og hårfjerningsmidler.
Jeg syns dette bildet har brakt opp mange sider av kroppshysteriet som hersker i samfunnet vårt. Det er bare synd at folk må være så onde med hverandre i steden for å fokusere på temaet.
Takk for dine innspill, Hanne. Mye kloke tanker!

Hei Jona! Takk for nok et godt innlegg :-)

NEI, nettmobbing er ikke greit! Jeg er enig i at sleivsparkene i denne saken er mange og grove.

Samtidig mener jeg at den overordnede debatten er relevant. Det handler jo så klart ikke om hennes mage (stor mage eller liten, who cares), men mer om de overordnede signalene. Fokuset på kropp (under og etter svangerskap og fødsel), kontroll, vellykkethet og hele pakka. Som ikke bare Ff er en del av, det er jo viktig å få frem; dette er et samfunnsproblem!

Fin kveld til deg!

Må bare komme med en siste kommentar:) (Engasjerende tema dette.) Du har helt rett i at mange såkalte rosa bloggere også har mye lesverdig/severdig på bloggene sine. Personlig liker jeg mye ved fotballfrue.no, og leser det litt som et slags magasin. Det tror jeg mange av leserne hennes gjør, og mange er fullt klar over at hun ikke deler "alt" på bloggen, og at vi får et filtrert bilde av livet hennes. Hun har delikate bilder, en veldig likandes tone og en positiv innstilling til det meste. Er likevel redd for at ganske mange leser bloggen med en grad av misunnelse, hos noen i for høy grad. Akkurat det kan ikke FF noe for. Hvordan påvirkningskraften forvaltes er vel imidlertid utgangspunktet for ukens bildedebatt. Jeg synes det er et komplisert tema fordi jeg mener at hun ikke burde føle at hun skal gjemme seg bort fordi hun er flott etter fødsel. Jeg håper bare ikke at jenter som leser henne forledes til å tro at flott kropp, flott hus og flotte klær er det som må til for å være bra nok. En ting er uansett sikkert: Folkeskikk - på og utenfor nettet - bør være en selvfølge for oss alle, og der går FF foran med et meget godt eksempel:)

Du får det bare virkelig sagt! Jeg leser bloggen din ofte uten at jeg er særlig flink til å legge igjen spor, men her måtte jeg bare kommentere. Takk for en velformulert innlegg i en het debatt! Du skriver så godt det vi er flere som tenker.

Hanne, ingen burde gjemme seg bort etter fødsel, men det er et hav av forskjell på det og på å stille opp på undertøysbilder. For det er i prinsippet veldig lite som skiller slike bilder fra de som er på trykk i FHM. Og når begrunnelsen er fordi hun er stolt av kroppen sin og det den har gjort - javel? Må det undertøysbilder til for det? Hun oppfører seg som om kropp og nakenhet er et tabu, det er det ikke. Hvorfor er løsningen å kle av seg? Jeg tror reaksjonen ville vært lik om en større dame gjorde det, litt sånn "herregud, gje deg, konsentrer deg om ungen nå, ta kroppen siden".

Jeg tror forøvrig folk hadde reagert mindre hvis hun stilte opp med bollemage. Grunnen til det er at hun ville vist "sprekker i fasaden", og vært mindre et glansbilde enn hun er nå. Det hadde kanskje vært befriende for mange av leserne.

Jeg er en av de som la ut blogginnlegget til Aabel om hvordan hun følte seg feit, på Facebook. Det var et blogginnlegg som talte til meg. Men den hetsingen av Fotballfrue som mor syns jeg også er å gå for langt. Blogginnlegget var et hjertesukk fra Aabel og en liten finger opp for hvordan man må være bevisste på seg selv som rollemodell - spesielt når man er en offentlig person, som Fotballfrue er (og du og jeg, som også har lesere på bloggene våre). Jeg ble mest provosert over antrekket som hun poserte i. En liten truse og push up-bh. Det eneste jeg greide å tenke på da, var disse store bleiebindene jeg hadde på meg og amme-bh-en som var så vond å ha på seg (selv uten spiler) pga melkespreng. Ja, nei, jeg vet ikke hva mer en skal trenge å legge seg oppi når det gjelder dette. Kroppen hennes er flott, og hun jobber virkelig for den, så da er det liksom forståelig for meg at hun har den etter fødselen-kroppen og jeg har min. Men glorifiseringen av dagene etter fødsel ved å ha på seg små truser og push up-bh DET provoserer meg.

Anna GL (Ekte heimelaga):
Ja jeg skvatt også litt pga antrekket. Men igjen, det var jo fordi at for meg blir det så fjernt å finne på noe slikt. For henne er det kanskje helt naturlig?
Det eneste som bekymret meg nevneverdig med det bildet, var jo det at kommende førstegangsmødre skulle få set et GIGANTISK sjokk når de opplever at barseltiden egentlig er riiiimelig ikke-glamourøs(for de aller fleste). Ja det kan være herlig, og det kan være man spretter tilbake i form, men det er mye blødninger, smerter og gørr også. Jeg skulle ønske FF kanskje fortalte ørlite mer om det på sin blogg, sånn for å minne de kommende mammaene der ute på at det faktisk er et par ting som kan oppleves som et sjokk når man blir mamma, men at det går over. Men innholdet på bloggen sin er det man selv som må bestemme. Vi får se, kanskje hun åper opp litt etter hvert? Eller kanskje ikke.
Jeg syns det er fint med alle bloggerne der ute som forteller om at de hadde en annerledes barseltid og annerledes mage enn FF. Det er godt med litt bredere spekter av historier i media! Men de som høgger etter strupen på enkeltpersoner, og da spesielt de som ikke skriver noe vondt om andre bloggere på sin blogg, (så vidt jeg vet) så blir det for voldtsomt for meg. Hvis vi krever at FF skal være et sunnere forbilde, så må vi vel se oss selv litt i speilet samtidig, tenker jeg :)

Tuva: Hva meningen bak det bildet var, har ikke FF sagt stort om, eller har jeg gått glipp av det? (Det kan godt hende!)
Det hadde vært veldig interessant å vite. Men det finnes en haug av andre mammaer som stiller i undertøy foran kameraet etter fødsel. Det finnes nettsider (shapeofamother f.eks) og bøker og prosjekter som thefourthtrimester der ute. Disse blir for det meste møtt med rungende heiarop, men da fordi at de fleste har litt, eller mye spor av graviditet på kroppen.
Jeg tror kanskje folk ble ekstra sinte fordi at FF alltid har hatt en glansbildeblogg, som har fått mye kritikk for at den er "for perfekt". Og dette bildet toppet hele driten, for å si det slik.
Likevel blir jeg flau og trist når jeg ser hvordan voksne folk beskylder henne for å være et dårlig forbilde, samtidig som de selv regelrett mobber henne og gir henne ekle kallenavn og kaller henne en dårlig mor. Jah.. veldig komplisert dette. Du sier mye interessant her. Takk for innspill, Tuva!

Margrete:
Takk, så hyggelig Margrete!

Det bildet var bare toppen av isberget av en diskusjon som har pågått på internett i flere måneder. Det begynte med at fotballfrue med ektemann kommenterte at det å gå opp mer enn 12 kilo ikke er bra for fosteret etc. og at de trekker frem en bestemt artikkel for å bevise dette, selv om andre kilder mener noe annet. http://lizbethosnes.com/2013/08/17/svar-pa-ukens-sporsmal-12/

Videre for en uke siden svarte hun følgende på instagram om hvor mye hun gikk opp i svangerskapet:

idaskulstad Utrolig sexy. Har du gått opp mye? Snart fødsel :) @fotballfrue 11h

fotballfrue @idaskulstad nja, nei, 9 kilo totalt, må opp såpass, var så liten fra før av 1h

Å bruke ordet SÅPASS sammen med 9 kilo i et svangerskap er provoserende, og det virker for meg som om hun forholder seg til graviditeten som om det er en slags konkurranse. Fotballfrue er IKKE en privatperson, men et varemerke. På mange måter er hun ansatt av oss lesere og hun får lønn for å formiddle produkter til oss. Hun har stor inflytelseskraft på hennes 100 000 daglige lesere, hvor de fleste er yngre enn henne. Hun bør derfor være forsiktig med å komme med slike uttalelser om vekt etc. Selv om HUN har kontroll på kostholdet sitt og har hatt et veldig sunt svangerskap, er jeg redd for at enkelte vil se disse bildene og uttalelsene og at de kan gi grobunn for en slags spiseforstyrrelse med enormt fokus på kosthold og utseende i svangerskapet, noe som selvfølgelig er uheldig for fosteret.

Hei Jona,

hun har kommentert dette i kommentarfeltet sitt (hvor hun forøvrig gjør en ganske dårlig figur).

Jeg må bare si at jeg ikke er enig i at hun skal mobbes for bildet, og det sier heller ikke noe om hennes egenskaper som mor. Det er bra at FF ikke sliter med vonde tanker rundt kroppen sin, slik mange andre gjør. Jeg tror mange av reaksjonene bunner i tidspunktet hun gjør dette på - hvordan kroppen din ser ut er ikke spesielt viktig fire dager etter fødsel, da er det viktigste at den faktisk fungerer (noe som ikke alltid er en selvfølge), og at man har overskudd til å gjøre de tingene som ungen krever. Og igjen syns jeg det koker ned til et grunnleggende spørsmål; hvorfor var det nødvendig å legge ut et undertøysbilde, nå du fra før veit hvordan reaksjonene blir?

Men det virkelige problemet her er at hun fronter et kroppsfokus som ikke ligner grisen, for å si det sånn. Det er noe med at hun legger ut innmari mye detaljer om hvordan hun trener og spiser, men fastholder at dette er for å være sunn og frisk, samtidig som hun legger ut masse bilder som har fokus på kropp. Det er urealistisk, og jeg tror slike ting bidrar til at mange (spesielt unge jenter) får et annet inntrykk av ting enn de er. Dette er dama som ikke vil skrive om politikk på bloggen på grunn av påvirkningskraft, men som ikke ser at hun har noe ansvar når det kommer til lettkledde bilder. Hun skriver i sitt kommentarfelt at hun nesten aldri skriver om kropp, og at dette kroppsfokuset andre snakker om må være noe de står for selv. Men det handler ikke om hva hun skriver, det handler om en totalvurdering av ytringene hennes, i både skreven og bildeform.

Så jeg er nok blant disse som syns at FF står for et hårreisende syn på kropp, samtidig som jeg ser at FF helt sikkert er en god person og en god mor. Der er jeg enig med Veronica Simone og Aabel, hvis poeng kanskje har druknet litt i idiotene sin hets. Det er fokuset, og ikke privatpersonen som må debatteres.

Jeg kan samtidig føye til at en av grunnene til at jeg jevnlig leser din blogg (selv om jeg ikke har barn! ramla inn her fordi jeg googla noe Berlin-relatert en gang), er fordi du er helt motsatt av FF. Du står for dine egne meninger, du har ingen interesse av å fremstå som et produkt, og du er bevisst på den påvirkningsmuligheten du har. Du legger frem godt begrunnede synspunkter, og inviterer til diskusjon rundt det. Det er det jeg skulle ønske FF valgte å gjøre i denne saken også, i stedet for å gå til angrep på de saklige kommentarene på bloggen hennes.

Veldig bra skrevet! :-)

Jeg synes bildet av Fotballfruen er uheldig fordi hun har stor påvirkning på spesielt yngre lesere av bloggen som kan tro at dette er "normalen" etter en fødsel. Sannheten er vel at normalen ifht til graviditet og fødsel er så vannvittig mye forskjellig at det går ikke an å beskrive. Trist for henne at hun ikke tenkte seg om før hun la ut det bildet, men hun burde jo hatt en liten anelse med den bloggerfaringen hun har og derfor synes jeg at noe av kritikken er fortjent. Men hun ser uforskammet godt ut, mye pga masse trening, et enkelt svangerskap og en lett fødsel. (Iflg bloggen ihvertfall)

Selv gikk jeg opp ca 12-14 kg og fødselen fra første ordentlige rie varte over 50 timer og jeg mista så mye blod at jeg såvidt kunne stå oppreist. Jeg hadde verken sexy truser eller bh på dag 4 (tror igrunnen jeg knapt hadde bh på pga konstant amming) Men vi er da alle forskjellige, og alt gikk bra til slutt. Normalt for meg, men sikkert ikke for de fleste andre.... Synes det er flott at forskjellige mødre viser frem kroppen sin og forteller om sine opplevelser i forbindelse med svangerskap og fødsel, hurra for mangfold! ;-)

Tuva:
Her sier du mye som setter ting i perspektiv!
Jeg leser ikke bloggen hennes ofte eller grundig nok til å kunne gjøre meg opp en formening om hvordan hun fremstår i kommentarfeltet, men jeg skjønner godt at du reagerer på det at hun ikke vil skrive om politikk pga påvirkningskraft. Hvis hun har sagt dette, så forstår jeg ikke helt hva som menes med det. Hun snakker jo lidenskapelig om kosthold, mote, trening og skjønnhetspleie, og har enorm påvirkningskraft på disse områdene. Hvorfor det da ville blitt negativt å snakke om andre temaer, forstår jeg ikke.
Men, det kan jo være at FF rett og slett bare ønsker å ha fokus på de ytre tingene på bloggen sin, som et slags magasin? Jeg syns det er helt ok hvis hun ønsker det, men da kunne det jo vært en tanke å ta opp disse temaene med leserne sine, og understreke at livet ikke alltid er perfekt, selv om det kan se slik ut på en blogg. Hun trenger jo ikke å legge ut stygge bilder av seg selv eller et rotete kjøkken hvis ikke hun vil, men når hun vet hvor stor påvirkningskraft hun har, så kunne hun jo enkelt jevnet ut dette perfekt-inntrykket med et par linjer om blogg vs virkelighet innimellom. Og slike påminnelser tror jeg trengs ofte, med jevne mellomrom. For hun har blitt et forbilde for mange, og da har man et ansvar, uansett om man ikke planla at det skulle bli så mange som leser det en skriver. Min blogg er jo bare en fuglelort i skogen ift hennes lesertall, men likevel så har jeg kjent på den ansvarsfølelsen vokse i takt med lesertallene. Egentlig har den kanskje alltid vært der, siden jeg jo allerede var mamma da jeg begynte å skrive blogg, og alltid har følt at jeg må tenke nøye over hva jeg legger ut.
Kanskje det at FF nå har blitt mamma er en faktor som bidro til denne voldsomme stormen -at folk forventer litt mer filter og mer seriøsitet av FF nå enn før? Jeg vet ikke.

Når jeg tenker på det at mine døtre skal vokse opp i denne verdenen som er full av "perfekte" og uoppnåelig vakre kvinner som er forbilder for mange, så blir jeg litt svett. For jeg kan ikke forandre verden eller få den til å bli slik jeg ønsker at den skal være for mine barn. Der er jeg maktesløs. Men det jeg kan gjøre, er å være et godt eksempel, omfavne mine egne skavanker, være stolt av min kropp og samtidig fokusere mer på hva jeg liker ved meg selv *som person* enn hvordan jeg ser ut, for det er det jeg håper at de vil gjøre når de vokser opp.
Hvis mine barn leser blogger ála FF når de blir store, så må de gjerne det. Jeg kan ikke sensurere verden for dem, men jeg skal gjøre mitt beste for å gi dem hele sannheten, og forklare at slike drømmeunivers som FF's blogg, ikke er virkeligheten. Klart man kan være heldig eller veldig godt trent og sprette tilbake i førgravidform, men det er like normalt at man ikke gjør det, og det sier ingenting om din verdi som person, din vellykkethet eller om din lykkefølelse.

Takk for utfyllende kommentar, Tuva!

Kristin:
Ja jeg syns også det er bra at oss voksne reagerer på dette bildet og snakker om det. Mobbingen som har foregått syns jeg er direkte forkastelig, men den saklige diskusjonen, og det å ta pulsen på hva det egentlig er som unge mennesker i dag ser opp til, det syns jeg er bra!
Ja hun ser flott ut, og jeg var på ingen måte overrasket over at hun var raskt tilbake i form. Hun slår meg liksom som den typen med akkurat de genene, pluss sunt kosthold og trening. Og det er jo flott for henne. Men ja, som du sier, så er det jo ganske dumt hvis unge jenter får det inntrykket at barseltiden bare er glamour og harmoni. Der hadde jeg kanskje håpet at vakre fru Eriksen hadde turt å være litt mer åpen. Jeg er sikker på at selv om ting har gått veldig bra med denne nye lille familien. så har sikkert FF også har hatt et par barseltårer, litt nybakt-mammapanikk og et par sårbare øyeblikk siden fødselen. Og det hadde imponert meg om hun hadde turt å nevne disse tingene i forbifarten. Tenk hvor mye hun kan utrette med den leserskaren da! Men igjen, det får bli opp til en hver hva de deler på bloggen sin. Vi foreldre må være VELDIG på hugget og følge med på hva de unge ubevisst lærer igjennom sosiale medier. Derfor er jeg kjempeglad for at jeg tok det steget å starte egen blogg. Jeg tvinges til å henge med i svingene, og det tror jeg kommer til å være en stor fordel når barna blir større :)

Jeg hadde heller ikke sexy undertøy rett etter fødsel, og jeg så sikkert ikke så heit ut, men folk må få lov til å være seg selv, og hvis andre kvinner føler at de er seg selv når de sminker seg og går med fint undertøy så skal ikke jeg si noe på det. Det er bare dette med hundretusenvis av unge følgere som gjør at FF har en posisjon som jeg ikke syns man kan ta så lett på. Jeg syns det er herlig at mange mammaer i etterkant av FF's bilde har postet bilder av sine mager. Flott med mangfold og flott at folk er stolte! Så lenge de ikke skriver mobbete tekster ifbm bildene sine, så applauderer jeg dem! :)

Jeg har egentlig ikke brydd meg så hardt, men jeg kjenner at jeg blir en smule provosert. Ikke fordi hun ser bra ut, og ikke fordi hun ikke har bestemortruser og store bleier på (hvor er de forresten).

Men fordi hun som har såpass mange og ikke minst mange unge følgere bør være sitt ansvar mer bevisst.

Å legge ut slike bilder og fortelle om trening med en kobinasjon med en diett der du sulter deg til du svimer av er ikke noe vi bør lære 16 åringene, som allerede har et vrengt kroppsbilder fra mediene fra før. Det er ikke en OK måte å holde seg i form på.

Mindre kroppfokus, og fokus på det "perfekte" hadde gjort seg. Kjenner jeg gruer allerede til jentene mine blir større og skal ha dette mediestyret over seg.

Dette er det første innlegget som handler om fotballfrue som jeg ikke ble lei meg av å lese, takk.

Jeg syns det er grusomt å se at det aller meste som handler om instagram-bildet nå er mennesker som HATER henne, eller HATER alle som hater henne. I min mening er det nettmobbing på høyt nivå, og det er skikkelig, skikkelig teit.

Jeg syns det var lite gjennomtenkt (selv om det virkelig er tidenes beste PR-stunt), fordi det ikke akkurat hjelper på kroppshysteriet som herjer blant unge jenter i dag. Hva var vitsen, liksom?

Bortsett fra at jeg mener det er helt feil diskusjon som har havnet i media er jeg som deg, et lettere sjokkert Sveits som ikke er så keen på å henge på nett lenger (vanskelig å unngå det der om dagen gitt).

Og så det siste spørsmålet ditt, burde vi la være? Nei det syns jeg ikke, og jeg tror ho hadde fått helt andre reaksjoner om ho viste magen med en oppbretta t-skjorte og en sliten (eller splitter ny, for den saks skyld) joggis.

Line:
Ja jeg syns det var skremmende å se at det ikke skal mere til enn et undertøysbilde for at folk skal gå løs på hverandre på den måten. Enda rarere ble det da jeg oppdaget at et par av dem som skreik rimelig høyt og lirte av seg utrolig nedverdigende kåserier, er de samme menneskene som går hardt ut og kritiserer foreldrebloggere for at de ikke tenker på barna sine når de poster om dem på nettet. Hæ? Tenker jeg da..-hvor er "nettvettet" som de er så opptatt av blitt av? Plutselig er det er greit å spy ut fornærmelser og nedsettende ting om folk man ikke kjenner? Nei, jeg syns det hele har blitt en flau og trist greie.

Ang antrekket til FF: ja det er mulig hun ikke hadde fått like mye pepper om hun hadde valgt et mindre vågalt antrekk, men jeg tror hun likevel ville fått høre det. Som hun sier, så har folk alltid kritisert henne for utseendet, gravid, ikkegravid, -det spiller ingen rolle. Hun er en merkevare som folk elsker å hate...

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere