hits

Pepperkaker uten alt

Det var litt deprimerende å få beskjed om at jeg måtte holde meg unna gluten og melkeprodukter. Nå som det snart er jul hadde jeg gledet meg til litt tradisjonell (om aldri så usunn) julebakst. Men Lillebror har eksem, og det antas at melkeintoleranse og gluten kan forverre tilstanden, så jeg som ammer må rett og slett finne meg i å spise litt annerledes fremover. Jeg har aldri satt meg spesielt inn i dette med glutenfri kost før, og følte meg ganske rådvill i starten. Og melkeprodukter er jeg jo vant til å trøkke i meg massevis av hver dag! Men nød lærer naken kvinne å spinne, og google er min beste venn. 

Etter et par forsøk med varierende utfall, har jeg klekket ut en pepperkakeoppskrift som alle i familien kan spise. Kakene ble godkjent både av mann og barn, og første ladning er allerede borte!

Denne oppskriften er uten melk, uten sukker, uten egg og er glutenfri! Noen av dere etterspurte oppskriften etter at jeg postet et skrytebilde på instagram, så værsågode, Pepperkaker "uten alt":

Dette trenger du:

1 1/2dl lønnesirup/yacoon sirup

150gr margarin

2dl Sukrin Gold eller Kokosblomstsukker

1dl soya/havrefløte

1/2ts nellik

1/2ts pepper

2 1/2ts kanel

1ts ingefær

Ca 400gram Jyttemel fibra teff


INFO: Jyttemel er en meltype som er fri for gluten. Den består hovedsakelig av bokhvete, og smaken domineres dermed av dette melet. Jeg syns denne meltypen er det nærmeste man kommer "vanlig" mel mtp at man kan bruke det til alt som man ellers bruker hvetemel til. Det finnes flere typer Jyttemel, men jeg bruker mest den som heter Fibra teff siden jeg syns den smaker best.

Innhold i Jyttemel fibra teff: 

Mel av råris, bokhvete, mais, betfiber, teff, psylliumskall, potetstivelse. Fortykningsmiddel: (Johannesbrød),  (Xantangummi) og (Tarakjernemel). Kan inneholde spor av nøtter og sesam.

Næringsverdi:  

Energi 1246 kj / 298 kcal

Protein 8,7 g

Karbohydrat 61,9 g

Fett 1,7 g- hvorav mettede fettsyrer 1,3 g

Kostfiber 8,3 g

Natrium 0,01 mg

Jern 2,7 gFremgangsmåte:

  1. Smelt margarin på lav varme i en stor gryte og bland inn sukkererstatning og sirup. Ikke la blandingen koke.
  2. Ta blandingen av kokeplaten og rør inn fløten. Tilsett krydderet og rør godt.
  3. Sikt jyttemel og bakepulver i blandingen. Rør inn litt og litt til du får en jevn, klissete deig som går an å forme med hendene. 
  4. La deigen stå over natten i kjøleskapet.
  5. Strø jyttemel på bordet og kna deigen. Kjevle det til ca 3-4mm tykkelse. Jo tynnere deig, jo sprøere pepperkaker!
  6. Stikk ut figurer og legg dem på en stekeplate med bakepapir under. 
  7. Stekes på 160 grader i 10-12minutter til de blir gylne og litt brune i kantene. 
  8. La pepperkakene avkjøles på rist. De blir først sprøe etter ca 10-20 minutter når de har kjølnet helt. Eventuelt kan de pyntes med sukrin/kokossukker-melisglasur. Oppbevares best i metallboks i kjøleskapet. 

God appetitt!

Baker du tradisjonelt i jula eller bruker du alternative oppskrifter?
Har du noen gode tips til sukker, melk- og glutenfri bakst?
26 kommentarer

Disse skal absolutt prøves :)

Kan du bruke laktosefrie produkter? Hvis det, ville jeg testet ut fotballfrues kakemenn, de skal være veldig gode!

Takk for oppskrift! Alltid nysgjerrig på ny input ;) Selv baker jeg en blanding til jul. Ekte vare er som regel det beste, og det blir mest av det til jul, i og med at vi reiser bort til familien. Derfor blir det ikke så mye juleforberedelser her heller, men litt gjør jeg. Bakte sunnere pepperkaker her en dag, christstollen er bakt, og det skal selvsagt bli lussekatter! Alt er dessverre glutenfullt... Har du vært inne hos lovelyliller.no (det har du sikkert)? Hun har mye "fritt for alt", mener jeg :)

Disse virker jo kjempe gode! Liker alle oppskrifter på pepperkaker som ikke krever 40 typer syrup og fem dager med kjøling, elting og hva det måtte være. Liker også veganske oppskrifter, så dette må jeg prøve! (Er endelig hjemme igjen i Norge på ferie, så nå har jeg ordentlig kjøkken også.)

Når det gjelder bakst så har jeg ikke så mange tips selv om jeg lever relativt sukker og melkefritt. Gluten har jeg ikke noe forhold til, og er egentlig glad for det, for det blir veldig mye å kutte ut når jeg også er vegetarianer, men dette er jo supert da det allerede er glutenfritt så det vil jeg prøve.

Til bakst synes jeg mandelfløte er best erstattning for melk, og grov stevia i stedet for sukker. Jeg liker mandel melk best som "vanlig melk" (selv om jeg synes soya smaker bedre, men jeg er ikke glad i miljøskadene fra soya planting, så har vendt med veldig til smaken av mandel melk nå, jeg forventer ikke at folk skal dele det synet da, men jeg har spesiell interesse fordi forskningsfeltet mitt er regnskog og trelasthandel), mens jeg bruker molasses (? vet ikke om det er det det heter på norsk) i stedet for syrup og i cookies som brunt sukker.

Sara:
Ja jeg er også glad i mandelmelk :) Bruker det når jeg lager pannekaker. Liker også havremelk, og bruker det i kaffen av og til.
Stevia er supert! Vi har det i dråpeform og bruker det i desserter og kaker. Finnes med vanilje og sjokoladesmak også -genialt :)

Ronja Høyvåg

Ronja Høyvåg

Her har lillemor melkeallergi og jeg ammer, så da går vi for alternative oppskrifter😉 Jeg har brukt litt tid på å sette meg inn i dette, men føler nå at det går bedre. Mange gode erstatninger for både melk og fløte, og også melkefritt margarin. Uten sukker og gluten har jeg ikke erfaring med. Fikk oppskrift på melkefri riskrem i går☺️ Blir spennende å prøve!!!

Lykke til😉

Vilde Sofie:
Ja ekte vare smaker jo barndom og tradisjon<3 Men når jeg vet at Lillebror får eksemutbrudd av mel og melk så må jeg bare finne meg i det å spise alternativ julebakst. Og disse pepperkakene var virkelig det nærmeste jeg har kommet til ekte vare. Jentene digger dem også :D

Kjersti:
Jeg skal helst holde meg helt unna all melk :/ Men kanskje det går an å lage de kakemennene med annen type melk? Havre eller rismelk? Fikk lyst til å eksperimentere nå ;P

Ronja Høyvåg:
Ojojoj, sa du melkefri riskrem!? Kunne du tenkt deg å dele den oppskriften med meg? :)
Hvilke fløteerstatninger liker du forresten best? Er ikke så begeistret for soya jeg, men det er mest det jeg finner på butikken..

Mamma har både melke- og glutenallergi så dette ble jeg glad for!

Må bare bruke melkefri margarin. Om du får oppskriften på den melkefrie riskremen ville jeg blitt svært glad om du ville dele den!

Om du prøver ut mer gluten- og melkefri mat i tiden framover må du gjerne legge ut

oppskrifter! De tas i mot med takk:)

Hei! Vet ikke om du har sett på denne fra før, men Silje fra bloggen Siljesreise har mange sukkerfrie, veganske og glutenfrie oppskrifter. Hun er også ute med kokebok i disse dager :)

http://siljesreise.com/nyttige-innlegg/

Også er det Vegetarbloggen, som har masse deilige veganske oppskrifter. Her er det som regel ikke glutenfritt, men det lar seg sikkert gjøre til det: http://vegetarbloggen.com/

Altså, hvert fall ingen melkeprodukter her :)

Men det jyttemelet, hvordan syns du det funker? Med heving og sånn tenker jeg på, også om det smaker veldig annerledes fra hvetemel?

Guri:
Jeg driver og eksperimenterer med gluten og melkefri bakst for tiden så jeg kan helt sikkert dele noen oppskrifter når jeg får til noe godt :)

Ella:
Tusen takk for gode tips:) Jeg synes jyttemel fibra teff smaker mildt nok til bakst. Det egner seg ypperlig til gjærbakst ja:) man må bare kna deigen litt ekstra før heving og gjerne etterheve litt før det går i ovnen. Jeg har laget pitabrød og rundstykker og de ble gode:) Jyttemel smaker jo av bokhvete men det blir man fort vant til. I disse pepperkakene merkes ikke smaken pga krydderet :) jeg har tidligere brukt mandelmel til pepperkaker men der synes jeg at mandelsmaken dominerte.

Sjekk ut bloggen til Linn (ikke meg, altså): http://sprudlendesunn.no/blogg/

Ellers synest jeg kokosmelk er den beste melkeerstatningen.

Ville bare tipse om en blogg: http://www.utenalt.com/ . Kanskje du finner noen bra tips der :)

Ronja Høyvåg

Ronja Høyvåg

Her kommer oppskrift på melkefri riskrem😊 Har ikke fått prøvd den selv enda, men har virkelig troen på denne😉

Oppskriften jeg fikk ser slik ut:

Jeg bruker en blanding av blå og rød alpro soyamelk. Grunnen er: blå er søtet og rød har litt bitterhet blander du så får du veldig god smak på grøten. Jeg blander i en liten alpro soyafløte i tillegg (den blå) når det skal være til fest og riskrem.

Til riskrem pisker jeg opp 2-3 alpro cream and airy 1-2 ss sukker pr fløte og 1 ts vaniljesukker pr fløte( rød stripe på) med ballvisp. Har funnet ut at det er den som lager fineste kremen og den blir helt fantastisk luftig- finere enn ordentlig kremfløte - utrolig nok

Husk å kjøpe det du skal bruke i jula nå. Går fort tomt i butikken hvert år ;-)

Så kjedelig med allergier! Godt du er kreativ og lager nesten-varianter som duger i alle fall :) En annen blogg med mye "uten alt" som det ser ut som om ingen har tipset om, er www.hurbrasomhelst.se. Kanskje du finner noe mer her?

Her har minien tørr hud og litt tendenser til eksem, men det ser ikke ut til å være mat som trigger det spesielt. Men det jeg i hvert fall har erfart er at det er enklere å forebygge enn å behandle. Og nøkkelen er å smøre, og smøre, og smøre. Vi smører morgen og kveld, og litt ekstra om det har kommet en tørr flekk.

Det vi har supergod erfaring med (nuppene i ansiktet forsvant med en gang!) er bodylotion og anisktskrem i Weleda sin babyserie. Og om det har kommet en tørr flekk så har Badger babybalm vært vår redning :D Vil også tipse om at en bør ligge unna alle produkter med mineralolje (parafinolje) og SLS (Sodium Laureth Sulfate) da dette gjør vondt verre.

Ronja Høyvåg:
Tusen takk! Så snilt av deg å komme innom igjen med oppskriften!

Asta:
Ja det er ganske stress. Blir så utrolig mye jeg må holde meg unna, siden jeg jo reagerer på mye høykarbo-mat og nå forsvinner melkeproduktene, som jo stod for en stor del av mitt kaloriinntak. Merker at det blir vanskelig å få i seg nok mat, så jeg må virkelig være flink til å gjøre meg kjent med denne typen allergidiett. Det enkleste er jo bare rent kjøtt, grønnsaker og frukt men det blir fort litt kjedelig og mye styr å lage når man har liten tid. Egg lurer vi også på om Lillebror reagerer på, så det er en ordentlig "uten alt" diett jeg går på :S Og mtp at jeg har tenkt å la ham amme til han ikke vil mer selv, så kan det bli en lang periode "uten alt" for meg. Men, -hva gjør man vel ikke for disse små? <3 Vi er jo så priviligerte at vi har nok av sunn og god mat, det er ingen selvfølge. Så jeg prøver å ikke syns så synd på meg selv og ta det som en mulighet til å lære noe :)

Tusen takk for tips Asta! Setter stor pris på det :)

Barbro:
Takk for tips om SLS og parafinolje. Skal holde meg borte fra det:)
Vi bruker å vaske veldig forsiktig med lunket vann og litt badesalt som bidrar til å gjennopprette fuktighetsbalansen i huden. (Etter måltider som regel) og så smører vi et tynt lag ren kokosolje på, og en fettkrem laget av avocado-olje og mandelolje oppå det. Fungerer fint for den tørre huden, men det røde utslettet blusser opp i tide og utide. Det er nok mat-relatert her, for jeg ser klar forbedring når jeg greier å holde kostholdet helt fritt for f.eks gluten og melk. Tror det kan være egg-allergi også, og peanøtter er i allefall fy, det har jeg merket. Spiser jeg et par nøtter så blir han kjemperød etter amming :/

Skal sjekke ut Weledakremen :) Takk igjen for tips Barbro!

Med en så ordentlig svarkommentar må jeg nesten svare igjen! Jeg blir så glad når du heller vil fortsette å amme så lenge han vil ha, selv om det blir ekstra styr for deg, i stedet for å gjøre det lettvint. For som du sier - hva gjør man ikke for de små? (Jeg vil også ha en liten en snart!) Å både kutte egg og melk i et lavkarbokosthold må skrelle bort mye av det som "er igjen"! Godt du har testet noen mel-alternativer fra før, i alle fall :) Og det hjelper jo ikke for noe å synes synd på seg selv, da blir det bare tiltak. Lykke til i alle fall!

Asta:
Ja det blir lite igjen når man kutter egg og melk på lavkarbo! Så jeg må nok spise en del mer karbs enn det jeg er vant til fremover. Prøver å finne alternativer som er skånsomme for magen min da, som jyttemelet :)
Tusen takk :)

Prinsessemamma❤️

Prinsessemamma❤️

Hei😊

Her har frøkna melkeallergi, og atopisk eksem. Både mor og datter har melkefri diett😉 Tenker at det må virkelig være en utfordring for deg, når det blir så mye som må unngås. Kan jo være kjekt å få en samtale med erneringsfysiolog.

Vi smører morgen og kveld med apobase, den røde. Og holder det i sjakk med det. Unngår også å bruke ullklær rett på huden. Bruker balneum hermal olje i badevannet. Den er virkelig god, kan ikke sammenlignes med andre oljer vi har prøvd ihvertfall! Den fås på apoteket.

Lykke til😊

Takk for fin blogg, er ofte innom!

Hei! Spennende med andre gluten- og melkefrie oppskrifter. Selv har jeg kokelert meg frem til en annen med alt det usunne sukkeret i også.

Bra initativ, men en fordel om mengde bakepulver f.eks. står i oppskriften..... Den mangler.

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere