hits

Bæretøyguide og julerabatt

Det å bære barna tett inntil kroppen, har vært en løsning på mange problemer for oss. Nattevåk, tannfrembrudd, øreverk og magevondt -alt dette har vi som regel kunnet berolige med bæring. (Og pupp da. Den kan ingen bæresele toppe...) Jeg har prøvd mange forskjellige typer bæretøy, og er alltid like nysgjerrig når jeg får teste ut noe nytt. Jeg har fått spørsmål fra en del lesere om hvilken type bæretøy jeg liker best og bruker mest, og derfor har jeg slengt sammen en liten «guide» for dere som lurer på dette. **INFO: Babybjörn og Boba-selen har jeg tidligere mottatt fra sponsor, men dette innlegget er ikke sponset**


Bæresjal: 

Det finnes flere typer sjal, men hovedforskjellen på sjalene er at de enten er elastiske eller faste (vevd). 


Beklager det morske fototrynet mitt , men jeg hadde en dårlig dag...

Vevd sjal: Jeg har brukt Didymos-sjal.

Barnets stilling: Fin og ergonomisk stilling. Barnet sitter godt med bred hoftestilling, men min erfaring er at vevde sjal demper ikke mors bevegelser like godt som elastiske.

Bærekomfort: Bredt over skuldrene og gir god bærekomfort.

Brukervennlighet: Må knytes før eller med barnet i sjalet. Jeg må bruke noe mer kraft for å knyte dette stramt enn på elastisk sjal,  men det er lik fremgangsmåte som med elastisk. (se videolink på elastisk sjal).

Bruksområder: Mage og ryggbæring. Ryggbæring er litt vanskeligere enn magebæring og må øves. Jeg syns vevd sjal passer best til babyer fra 6mnd til 1,5år med de kan også benyttes fra fødselen.

Pris: Vi fikk dette brukt, men det koster rundt 1000 kr for ny Didymos.

Utseende: Stripete i forskjellige farger.

Score: 7. God bærekomfort og ergonomisk, men litt vanskeligere å knyte enn elastiske sjal. Vevd sjal gir mer støtte til barnet når de blir tyngre. Pluss for det! Didymos sjalet mitt er ganske kort, og jeg har ikke mye stoff til overs når jeg knyter det bak ryggen.  Litt stiv pris for et sjal syns jeg, derav en 7'er.

 

Elastisk sjal: Jeg har brukt Sino Looma elastisk bæresjal. 
Barnets stilling: Nyfødte bæres i froskestilling med bena inni sjalet. Etter ca. 4-5 måneder kan barnet bæres med bena ut på sidene. Barnets knær kommer godt opp, bred hoftestilling. Ergonomisk perfekt! 

Bærekomfort: Høy bærekomfort! Mange spør om ikke det er tungt å bære rett etter fødsel, men jeg synes det er mye mer behagelig å bære i sjal enn å ha babyen på armen hele dagen. Bæres vil de uansett.

Brukervennlighet: Sjalet må knytes på kroppen før man har barnet oppi. Knytingen tar litt tid å lære, men når man først har fått dreisen på dette, blir det en vanesak som tar under 1minutt å utføre! Se video med sjalknyting her.  Nyfødtbæring kan du se her. Elsker at sjalet er kjempelangt og kan brukes av folk i alle størrelser.

Bruksområder: Sjalet kan brukes fra fødselen og til barnet blir for tungt til å bæres i elastisk sjal. Mine barn har som regel begynt å bli for tunge for dette sjalet mellom 6 og 9mnd. 

Pris: Dette fikk vi i gave men nypris på Sino Looma er ca 630kr. Finnes en del brukte for halv pris på Finn.no! Andre elastiske sjal som f.eks Moby Wrap har jeg også hørt mye bra om, og det koster ca 470kr nytt.

Utseende: Modellene er for det meste helfarget. Ikke de mest spennende designene, men mange farger å velge mellom.

Score ( Fra 0-10): 9 Elastiske sjal er mitt førstevalg for baby på 0-8mnd. Dette sjalet har vi hatt i 4 år og det er vårt aller mest brukte bæretøy. Det gir god bærekomfort, perfekt støtte til barnet, mulighet for å amme i sjalet, enkelt å vaske i vaskemaskin, tørker fort etter vask, er lett og luftig om sommeren og er ikke i den dyreste prisgruppen. Dette hadde fått en tier hvis ikke det hadde vært for at jeg syns det blir tungt å bære i når babyen nærmer seg 1år. 

 

Bæreseler

Jeg har prøvd tre forskjellige bæreseler, men det finnes mange, mange flere der ute.

Baby Björn One: Den nyeste modellen til BB.

Barnets stilling: Bredere hoftestilling enn hos tidligere modeller. Lillebror sitter fint i denne, dog ikke helt like bred hoftestilling som i formsydde seler.

Bærekomfort: Jeg syns denne var veldig god å bære i. Vekten til barnet er godt fordelt med brede skulder og hoftestropper. 

Brukervennlighet: Enkel å ta på. Du trer den over hodet på deg selv, fester klipsen rundt hoftene og så løfter du babyen oppi ovenfra, for så å feste klipsene foran. Klipsene åpnes ved å trykke inn en knapp på siden. Veldig enkelt å justere stroppene mens man bærer. 

Bruksområder: Mage og ryggbæring. Kan også brukes til å bære barnet med ansiktet bort fra deg. Kan brukes fra barnet er 3,5kg til 15kg. 

Utseende: Så vidt jeg kan se, finnes denne kun i sort på de nettbutikkene jeg fant. Jeg synes den ser stilren og moderne ut.

Pris: ca 1300kr (kommer an på forhandler)

Score: 8. Veldig god bærekomfort, og mye mer ergonomisk enn de foregående modellene fra BB. Jeg er skeptisk til utover-bæring generelt, siden dette stort sett ikke anbefales av fysioterapeuter pga. dårlig sittestilling for barnet. Prisen er også litt i høyeste laget. Derfor ikke full pott selv om dette er en god og behagelig sele. BB One modellen er veldig enkel i bruk, og lett å justere stroppene mens man bærer. Selen kan brukes fra fødsel til 15kg, og man trenger ikke et ekstra innlegg til nyfødt, så liker man denne, har man et produkt man kan bruke lenge!

 

Ergo Baby: En formsydd bæresele. Vi har den i modellen Sport, som er den letteste modellen fra EB.

Barnets stilling: Fin og bred hoftestilling. God støtte til hodet med ekstra sovehette.

Bærekomfort: Brede skulderstropper og hoftestropp. Behagelig å bære både på rygg og mage.

Brukervennlighet: Selen festes med klips rundt hoftene og barnet holdes inntil kroppen før ryggdelen løftes opp og festes bak med klips. For å stramme selen drar man enkelt i skulderstroppen etter at man har tatt på selen. Denne selen trengte jeg ingen bruksanvisning til, så enkel var den å bruke!

Bruksområder: Kan brukes fra fødsel (over 3,5kg) med ekstra spedbarnsinnlegg, og opp til 4 år (20kg). Kan brukes til mage, rygg og hoftebæring. (Ikke utovervendt).

Ekstrafunksjoner: 1 lomme foran på barnets rygg, pluss sovehette.

Utseende: Finnes i mange forskjellige farger, og det finnes også enkelte modeller med mønster. Jeg synes ikke vår Sport modell er så superpen å se på, men for mannen min spiller det ingen rolle, og dette er hans favoritt av alle bæreselene.

Pris: kommer an på forhandler, men EB Sport modellen ligger på ca. 900-1000kr nypris.

Score: 10. Veldig god bærekomfort og behagelig ergonomisk stilling for barnet. Vi har brukt denne i snart tre år og er fortsatt like fornøyde med den. Kan bli noe kort over ryggen til eldre barn, og nyfødtinnlegget er litt for varmt om sommeren syns jeg, men EB Sport får pluss for prisen og jeg syns den er en god investering for dem som vil ha et slitesterkt produkt.

 

Boba 3g Classic: Vi har denne i mønsteret Soho

Barnets stilling: Veldig god og ergonomisk sittestilling for barnet. Veldig bred hoftestilling og ekstra lang ryggdel som gir god støtte til nakke. Større barn sitter også godt i denne!

Bærekomfort: Godt vatterte skulderstropper som avlaster skuldrene. Selen er laget av et mykt bomullsstoff som ikke skraper opp Lillebrors sensitive eksemhud. Suveren fordeling av vekt og enkel å justere mens man har den på.

Brukervennlighet: Selen festes med klips rundt hoften, barnet holdes med spredte ben mot bærers kropp, og selen løftes over barnets rygg og festes bak. Denne selen fester jeg på nullkommaniks!

Bruksområder: Rygg og magebæring. (Ikke utovervendt) Kan brukes fra nyfødt og opp til hele 22kg! Den har også det lengste magebeltet jeg har sett på en slik sele. (fra 64cm  til 147cm)

Utseende: Fire lekre mønstre, og fire tofargede modeller å velge mellom hos morsmelka.no. Jeg elsker vår røde modell og syns dette er den fineste av bæreselene jeg har prøvd.

Ekstrafunksjoner: Her er det en haug av smarte funksjoner. Bla, avtagbar sovehette, lomme på magebeltet, (perfekt til mobil og nøkler) knapp på skulderstropp til festing av veske og avtagbar fotstøtte for eldre barn. 

Pris: 1199kr

Score: 10. Selv om dette er en av de dyrere bæreselene, så får man mye for pengene her. Dette er den selen som har lengst ryggdel av alle de jeg har prøvd, og kan brukes helt fra fødsel og til 22kg. (ca 4-5år!) Med Boba3g Classic trenger man ikke nyfødtinnlegg, men kan justere selen med enkle grep slik at den passer alle aldere. Pluss for ekstra langt magebelte og praktiske ekstrafunksjoner. Den norske nettbutikken morsmelka.no gir i desember alle mine lesere 15% rabatt på denne selen. Koden er mammalivet3g og er gyldig tom. 21.desember. Hvis du vil vite mer om Boba, kan du se flere bilder og lese min grundige anmeldelse av den her.

Boba 4g!

Nå kommer det snart en splitter ny modell fra boba som heter boba4g. Denne har et lite avtagbart innlegg nederst i ryggdelen for nyfødte. 4g er designet for bedre ammekomfort og enda mer behagelig bæring. Frem til 21. des kan Boba4g Classic forhåndsbestilles og mammalivets lesere får 10% rabatt. Koden er mammalivet4g og gjelder tom. 21. des. Frakt er inkludert (postens servicepakke med sporing).

Mei Tai: meitai er en formsydd krysning mellom bæresele og sjal med knyting. Denne har jeg sydd selv etter et mønster jeg fant på nett.


Barnets stilling: Bred hoftestilling og god ergonomisk stilling.

Bærekomfort: Skulderstroppene på denne meitaien er noe smale. Skulle jeg sydd/kjøpt en ny, så ville jeg valgt en med bredere skulderstropper. Ellers syns jeg den er god å bære i, og egner seg godt til amming.

Bruksområder: Rygg og magebæring. (Ikke utovervendt) Denne har jeg brukt fra ca 3-4mnd til barnet er 10mnd. Da synes jeg denne modellen blir noe ubehagelig over skuldrene. Lillebror liker denne veldig godt, siden han ser mye og kan ta en arm opp av selen.

Brukervennlighet:  Meitaien knytes rundt magen i navlehøyde (med nederste del på vrangen) og barnet plasseres oppi. Barnet holdes mot bærers mage og bryst, og ryggdelen løftes over barnet. Skulderstroppene krysses bak på ryggen og knytes foran, enten under rumpa til babyen eller over ryggen. 

Utseende: Meitaier kommer i allslags mønstre og farger. Det finnes et hav av nydelige håndsydde meitaier på etsy, ebay osv.  Ofte kan man velge stoffet selv før den blir spesialsydd. Jeg sydde som sag min selv, og valgte nøytrale farger med prikkete retromønster. 

Pris: varierer enormt! Alt fra 500- 2000kr (spesialsydde fra utlandet) Så her må man rett og slett gjøre research før man kjøper, eller hoppe i det og sy en selv. Jeg er ingen erfaren sydame, men jammen klarte jeg å få til en slik etter 3-4kvelder med banning ved symaskinen og det angrer jeg ikke på. Totalt kom kostnaden for stoffet på ca 500kr. 

Score: 7. perfekt til amming og korte gåturer eller hjemmebæring, men blir fort tung over skuldrene for meg når barnet er over 10mnd. Veldig praktisk til amming og superenkel å knyte. Ingen ekstrafunksjoner eller sovehette på denne. Denne modellen får en 7'er av meg, men kunne godt scoret høyere om den hadde bredere stropper pluss hette.

Det var det! Håper noen får nytte av min bæregalskap!

Hvilke typer bæreseler/sjal har du prøvd og hva er din favoritt?


40 kommentarer

Konge innlegg!

Fra å hatt babybjørn og bæremeis med førstemann åpnet det seg en ny verden for meg da jeg oppdaget MobyWrap bæresjal og Ergo. Ergoen brukte jeg enormt mye da tassen var 1-4 år, både i det daglig og på turer (han trivdes ikke i vogna). Med lillemor bodde jeg i sjalet de første mnd - superpraktisk når man har flere barn og oppgaver å ta seg av, så brukte jeg babybjørnen en god periode mellom 4-7 mnd, for nå bære tuppa på mage eller rygg i ergo. Hun ble akkurat 9 mnd. Så jeg føler at disse tre tilfredsstiller mine bærebehov i de ulike fasene på en utmerket måte:-)

Hurra for mangfold blant bæreinretninger!!

Hei Jona!

Jeg har selv en mei tai vi har brukt på gutten vår som er en måned eldre enn din. Men jeg har ikke orket å bære siden i sommer da det ble for tungt. Jeg var sterk under graviditeten, men har opplevd mye ryggvondt de siste månedene da kroppen aldri får restituert pga avbrutt søvn. Du som har tre, hvordan klarer ryggen din det? Er det bæretøyet som er avgjørende, eller er du bare sterkere rett og slett? Kanskje man blir det etter tre barn? ;)

Vi brukte ekstatisk sjal den første tida, men nå venter jeg på å få en Tula i posten. Spent!

Supert å lese dine erfaringer! Vi har bare ergo og er fornøyd med den, men med nestemann skal jeg nok inverstere i en elastisk sjal :)

Her har vi prøvd Baby Bjørn Active og Baby Bjørn Synergy, på storebrødrene.

På lillebror hadde vi Caboo bæresjal (elastisk/ferdigknyttet) de første mnd, HELT FANTASTISK! Life Saver til en liten med låsninger etter vakuum-fødsel, og har nå Manduca bæresele, som er nokså lik ErgoBaby, bare en liten smule mer elegant (syntes jeg), og med et mye bedre baby-innlegg, synets jeg. Så jeg skal ærlig si at jeg skulle ønske jeg hadde de to siste til tvillingene også, for active og synergy er ikke så supre nei. Men de to andre anbefaler jeg virkelig videre <3

EmmaK:
Ja bæresjalet var også det mest brukte "plagget" hos meg de første månedene med både Lillejenta og Lillebror. :) Jeg følte meg helt rar uten baby på kroppen når jeg en sjelden gang stakk på butikken om kvelden uten baby :P Gøy å høre at det er flere enn meg som er litt bæregale og tester ut mange seler og sjal :)

Tonje:
Jeg synes meitaien blir tung å bære i når babyen nærmer seg 10kg. Nå bruker jeg den mest her hjemme når jeg pusler med ting og Lillebror vil ammes og bæres samtidig.. Ergobaby og Boba3g gir mye bedre støtte for større babyer syns jeg, og bobaen er den jeg selv bruker mest for tiden.
Jeg vet ikke om jeg bare har vært heldig med min rygg, for det har gått helt greit å bære. Jeg merket selvfølgelig en del vondter her og der de første mnd etter fødsel, men hos meg var det heller hoftene som streika. Pilates og yoga har hjulpet meg å bygge opp styrken igjen, samtidig som det løser opp stivhet og spenning i kroppen som kan forårsake smerter. :)
Og ja, jeg tror faktisk man får litt ekstra mammamuskler, i allefall med tre tette...jeg har konstant minst én av dem på armen eller i bæreselen og jeg måtte le her om dagen da jeg oppdaget at "bærearmen" (den venstre) ser skikkelig musklete ut i forhold til den andre. :P

Men du har jo ikke tatt med den nydeligste videoen som viser elastisk sjal knyting!

http://www.youtube.com/watch?v=qYdI7HH9PW0

<3

Ellers synes jeg nok ikke det var så galskap. Vi har hatt enda flere bæredingser. Muligens mitt perspektiv som er litt skeivt her. ;)

Jeg elsker elastisk sjal til nyfødt, min favoritt er egentlig hjemmesydd. Jeg synes nemlig de fleste elastiske jeg har prøvd er for lange. Jeg vil ikke ha noe stoff til overs når jeg har knytt! Jeg har såklart min favorittknyting og bruker bare den. Det hjelper sikkert at både jeg og mannen er lange og slanke, så han bruker den samme lengden som jeg gjør.

Vevd sjal har jeg alltid hatt, men aldri brukt. Samme type som deg. Jeg går over til seler etter elastisk sjal jeg.

Akkurat nå har vi Angel Wrap, Beco Butterfly, en ringslynge, og to MeiTaier. Ene MT'n er sydd av en kunstner, men er basically en Babyhawk kopi vil jeg si. Veldig god, men magler sovehette. Min første MT var en Babyhawk, fantastiske seler.

Også har vi en Eye2Eye Toddler, de er jo så vakre, så vakre. Man går rundt med et kunstverk. Også så fantastisk bærekomfort! De er gull. Men jeg skulle hatt babymodellen, Toddler utgaven er så stor! Det er jo fint for store barn, men de må faktisk virkelig være sikkert 2 år før de passer i dem egentlig. Så vi har brukt den altfor lite.

Angel Wrap elsker jeg, den er mitt første valg etter elastisk sjal. Skal jeg anbefale noen *ett* eneste bæretøy blir det den. Får jeg anbefale to, blir det elastisk sjal og den.

Det var den jeg brukte hver dag, i timesvis, fra minsten var ca. 4 mnd. tenker jeg. Brukte den daglig helt til han var 1 år og 8-9 mnd. omtrent (brukte så og si aldri vogn), da kjøpte jeg Beco'n. Ble Beco Butterfly spesifikt pga. den "indre selen" i selen. Heh. Vi flyttet nemlig fra omtrent 2 min. gange unna bhg. til ca. 10 min. gange unna bhg. Så jeg ville gjerne få barnet på ryggen for den strekningen. Og jeg er så pysete, at jeg hater sånne "kast", det nekter jeg, og jeg synes ikke helt den metoden når du vrir barnet fra mage/hoft og rundt er helt topp heller, føler at jeg har for lite kontroll. Med Beco'n setter du fast barnet inni selen først, så de sitter fast i den og kan ikke falle ut (med mindre du snur dem opp ned og rister så klart). Dermed tør jeg faktisk å kaste, men foretrekker "snu metoden" altså, det gjør barnet og. Men da føler jeg at jeg har god kontroll og er trygg på at det går bra.

Men etter at jeg kjøpte den bruker vi egentlig bare den. Jeg synes det er ganske topp med den selen inni, det gjør nemlig også at du setter denne selen på deg selv først, også putter du i barnet og spenner bare fast to klips (de har dobbel låsemekanisme og altså også åpnemekanisme, man kan åpne med en hånd, men må holde inne en ekstra knapp, vanskelig å forklare). Dermed kan jeg også ha den på meg ute hvis barnet vil gå litt, men jeg vet at det snart vil opp igjen foreks. Uten at noe henger i bakken eller er løst elns. Men til mindre barn ville jeg fortsatt brukt Angel Wrap'n, helt til barnet var sikkert et år, kanskje eldre.

Ringslynge er kun til korte turer for min del, orker ikke ha vekten på en skulder lenge. Men så skal det sies at jeg ikke fikk ringslyngen min før mini var nærmere et år tenker jeg. Og da veier de jo noen kg. allerede, er nok bedre å bære nyfødte i ringslynger. Men alikevel, for belastningens del ville jeg nok uansett brukt det bare litt om gangen, jeg har ikke verdens beste rygg. Den er praktisk å ha med når jeg vet at mini vil gå mest foreks., men sikkert trenger å komme opp på armen litt. Da avlaster den jo "bærearmen".

Nå er mini så stor da, snart 3, så det er vel ikke voldsomt lenge med bæring igjen. Spesielt fordi han har fått for seg at han ikke skal sitte på ryggen, bare på magen, og det er tungt nå.

Men med neste barn står en Eye2Eye Baby og en Boba på ønskelisten, sikkert den nyeste modellen da. Må teste ut flere, tross alt. :D

Ine:
Ååh stas! Har hørt mye bra om Tula!

Elina:
Sjal er fantastisk i de første månedene syns jeg:)

Mamma Moen:
Caboo har jeg ikke hørt om før. Det hørtes stilig ut med ferdigknyttet!
Manduca har jeg hørt mye bra om. Har venner som bruker det, og de er superfornøyde:) Da vi skulle ha vår første bæresele så måtte jeg bare ta loddtrekning mellom ergo og manduca, for jeg klarte ikke å bestemme meg :P
Takk for at du delte!

Sorry, men jeg glemte å spørre om noe! Jeg synes at den stroppen som går fra skulderstropp til skulderstropp på Ergo'n blir veldig høyt opp når man bærer på ryggen, sånn at jeg føler at jeg har den i halsen (derfor jeg ikke har Ergo'n lenger). Vet du om det er samme høyde på den på Sport'n som de andre? Synes du den er høy?

(Og, btw, Boba 4g linken funker ikke.)

C.:
Åh den videoen har jeg sett og jeg digger den! Glemte den bare helt da jeg laget dette innlegget:)

hehe, godt å høre at jeg ikke er den eneste bæregale mammaen der ute. :) Hadde jeg fått det som jeg ville, så hadde jeg garantert prøvd ut en ny sele hvert halvår, men det blir lite økonomisk :P Heldigvis har vi fått begge sjalene i gave, og sponsede seler er heller ikke å forakte. :)
Angel wrap hørtes genialt ut, men jeg finner den ikke når jeg søker på det. Har du link til meg? (Nå våkna bæretøy-avhengigheten i meg ser du..uh oh...)

Boba er helt rå! Elsker at den er så enkel å buke helt fra fødsel til de blir store smårollinger. Toåringen (som snar blir tre -HJELP!) sitter kjempefint i den og har god plass. Forstøtteslyngene som kan festes på til større barn er geniale. Slipper slengende lange bein og barnet kan slappe av :)
Merker jeg gruer meg til barna blir for store til å bæres!

C.:
Jeg vet ikke hvordan denne stroppen er på EB Classic, men på min Ergo Sport, så kan man dra den stroppen opp og ned(den er festet i sånne "skinner" på hver side) så jeg syns den er grei å bære på rygg med, men er enig i at den kunne vært noe lavere. Hos meg er den rett under kragebeinet på det laveste. Babybjörn One er veldig fin til ryggbæring, for der kan man stille den stroppen veldig lavt :)

Takk for at du sa ifra om linken! Tror det skal være i orden nå :)

Tusen takk for veldig nyttig innlegg:)

Hei Jona

Jeg har fulgt deg en stund og vil først og fremst si at jeg er stor fan! Du skriver, som mange andre har kommentert før, ærlig og realistisk. I tillegg behersker du å skille deg ut fra mange andre mammabloggere ved å skrive modent, og du virker som er reflekterende person med et åpent sinn.

Men jeg vil gjerne si et ting. - Alt dette amme/pupe hysteriet... Begynner det ikke å bli litt i meste laget?

Da jeg leste overskiften til dette innlegget, tenkte jeg at her kom det i hvert fall ikke mer ammeoppfordring. Men joda, puppen kom med i dette innlegget også.

Missforstå meg ikke. - Jeg har selv ammet alle mine tre barn, og nytt nærkontakten og alt det fine med å amme. Men jeg har på intet tidspunkt følt at dette var annet enn naturlig, og det gikk inn som en av de daglige "gjøremål" med baby.

Det virker litt på dine innlegg som man man fortjener en medalje for god innsats, eller i hvert fall skal det legges stor vekt på at man AMMER og det er UTROLIG og FANTASTISK.

Det er ikke annet enn naturlig, og det har kvinner gjort bestandig.

Jeg tror dessverre at det er derfor ord som "ammepoliti" og "ammehysteri" oppstår, fordi det blir diskutert om og om igjen.

De som ikke får det til blir støtt, selv om det "selvfølgelig er like bra å gi mme, hvis man velger det" osv... Det er liksom ikke måte på hvor mye man også skal støtte de som velger annerledes, selv om det hele veien går igjen som en undertone, at hvis man ikke ammer, er man ikke heeeelt så god mamma som man burde.

Kan vi ikke bli enige om en ting:

Babyen har best av morsmelk. Basta!

Noen velger det nestbeste av ulike grunner, dette er fortsatt bra!

Så foreslår at vi legger den der, og håper at vi kan være med til å dempe dette hysteriet og alle debattene rundt amming. Det fører jo ikke noe sted, eller hva?

Beklager hvis du blir fornærmet over dette, men jeg synes det var på tide at noen sa noe.

Fortsett å skrive og deg og din deilige familie, jeg gleder meg til fortsettelsen; )

Kjærlig hilsen fra Danmark

Jona, nå funker linken ja!

Og AngelPack! Herlighet. Skriveleifen sin. AngelPack så klart, da finner du den. :)

Jeg er nok desverre *veldig* i mot babybjørn, så den kommer jeg aldri til å teste. Jeg vet de har bredere sittestilling nå i forhold til de gamle modellene. Men jeg har alikevel ingenting til overs for slik fronting av utover-bæring, og de tidligere modellene som var så smale er ikke bra for barna. (Ikke mine ord, btw, som bæreentusiast i 10 år har jeg både lest meg opp på bæreteknisk og spurt alle fagpersoner jeg kommer over. Har også hatt premature med dertil oppfølging av både fysio, ergo og barneleger som alle har sagt nei til de gamle BB'ene, samt min egen kiropraktor.)

Anonym:
Hei.
Først: akkurat denne puppekommentaren i innledningen skrev jeg egentlig mest med mannen min og vennene mine i tankene fordi at dette er vår humor. De som kjenner meg godt (og kanskje en del blogglesere også) vet at Lillebror er litt ekstrem på det området. Dette var altså ingen skjult ammepropaganda eller et desperat forsøk på å vri ting inn på amming. Det var bare en liten vits, men leit å høre at det var forstyrrende for deg.

Når det gjelder resten: Jeg blir lei meg når du skriver at mine tekster bærer preg av at jeg egentlig ikke synes mammaer som ikke ammer (eller ikke ammer like lenge som meg) er dårligere enn meg. For hvis det virkelig var slik jeg tenkte, så ville det bety at jeg synes mange av mine kjente og kjære er "dårlige mødre", og det stemmer *ikke*.
Det tror jeg også at de vet. De vet at jeg synes de er fantastiske mødre, og at jeg ser opp til dem av mange forskjellige grunner.

Det at man er "for" noe, trenger ikke å bety at man nødvendigvis er "imot" alt annet, eller at man ser på det som det eneste rette.

Hysteriet du snakker om kjenner jeg meg ikke igjen i. Men opplysning og støtte rundt amming brenner jeg for. For det var nettopp det som gjorde at jeg i det hele tatt turte å forsøke meg på å amme mitt andre barn, etter at jeg havnet på akuttmottaket med 1.mann pga sepsis og brystbetennelse. Jeg var vettskremt og hadde blitt frarådet å fortsette å amme selv om jeg ville det.
Amming er ikke en selvfølge eller naturlig for alle. Og selv om man velger å amme, kan det være forferdelig hardt, og mange har ikke nok støtte rundt seg. Mangel på støtte er den største grunnen til at ammingen går i vasken for mange mødre, lenge før de ønsker å avslutte. Der vil jeg spille en rolle. Der vil jeg gi tilbake, for grunnen til at jeg nå kan si ?ja amming er fantastisk, det er utrolig, er at jeg har fått så god støtte, veiledning og har hatt noen som er villige til å lytte og gi meg informasjon. Uten den støtten og informasjonen hadde det nok ikke vært så utrolig eller fint.. Hvis du oppfatter det som hysteri og lar deg irritere av det, så syns jeg det er leit, men jeg kan på ingen måte love å tie stille om pupper og slikt i fremtiden.
Håper ikke det gjør noe at jeg ble engasjert her, og at du forstår at jeg setter pris på dine inspill, selv om jeg er uenig, denne gangen :)

Ingvild:
Bare hyggelig! :)

C.:
hehe, nåå fant jeg den ja! Den så nydelig ut!
Ja utoverbæring føler jeg alle fyiso'er er i mot, så det lar jeg være. Syns likevel den nyeste BB er uforskammet god å bære i, og hoftestillingen til Lillebror ser grei ut i den. Vet ikke hvordan den er til nyfødte da, for det har jeg ikke prøvd.
Supert at linken funker igjen!

Jeg må bare spamme litt i dag, sorry for det. Men jeg er helt nødt til å si at jeg absolutt ikke kjenner igjen deg i denne kommentaren over her fra Danmark om at du alltid tyter om pupp og amming. Jeg ville ikke akkurat sagt at denne bloggen har noe spesielt fokus på det. Og, mest "opprørende" å lese var vel nettopp det med at du skulle synes de som ikke ammer er dårligere, for det synes jeg err dårlig gjort å si om deg. Det kan jeg, som ikke kjenner deg personlig, kun gjennom bloggen, med hånden på hjertet si at er det siste du mener. Det handler aldri om det. Bedre eller dårligere. Jeg oppfatter nettopp at det handler om informasjon, og støtte, til de som måtte trenge det. Nå eller gjennom et google søk neste år eller om tre år. Jeg synes det er fantastisk at du skriver så åpent om det (særlig langtidsamming), og håper at du ikke slutter med det!

Klem fra "spammeren" ;)

C.:
<3 veldig godt å høre. Spam i vei du ;)

Hei igjen Jona

Det er helt i orden, men litt skuffende at du tar det som et angrep - for det er det absolutt ikke! Jeg forstår at du ikke bevisst går inn for ammepropaganda, det prøver jeg heller ikke på noen måte å påstå.

Det jeg sier er at ved å hele tiden forkusere så mye på dette, oppstår nettopp denne store debatten rundt amming, som har pågatt de siste årenene.

Jeg tror det er kjempeviktig netopp for at amming skal være noe en er, eller blir trygg ved, at det ikke diskuteres på alle nivåer til enhver tid. (Da mener jeg nødvendigvis ikke på din blog)

Jeg tror heller ikke at du synes ikkeammende mødre er dårlige mødre, jeg prøver bare å gjøre deg oppmerksom på at for de som ikke får det til, selv med all den hjelp de kan få, vil føle at de ikke er gode nok når de som får det til roser det så volsomt opp i skyene hele tiden.

Min søster fikk det ikke til, og det er noe hun sliter med følelsesmessig den dag i dag, selv om barna hennes er 5 og 7 år.

Hun er en av de som hater alt oppstyret rundt amming, og en av de som knakk fullstendig sammen fordi hun ikke fikk det til.

Mulig at det er derfor jeg er litt amper på dette området, men jeg synes det er altfor stort fokus på noe, som for noen går som en lek og for andre blir ders værste mareritt.

Når det er sagt ER det jo naturlig selv om noen ikke får det til?

Det er jo også naturlig å føde, selv om noen ender om med keisersnitt?

Jeg skal ikke mase mer om dette, og jeg forventer heller aldri at du ikke skal skrive ordet "pupp" mer i på din blog.

Jeg håper bare at du, som er et så stort forbilde for mange vil være med til å dysse denne debatten litt ned.

Takk og ha en fin kveld; 9

Anonym:
Jeg tok det ikke som noe direkte angrep, men en sterk oppfordring til å "la det temaet ligge", fordi at det kan oppfattes som sårende. Det reagerte jeg på, for dette er en evig kamp i min tilværelse som blogger.
Prøv å se det fra mitt ståsted: det er mange som leser det jeg skriver, og jeg skriver om mye som kan være vondt for andre å lese, uansett hvor gode intensjoner jeg har med det jeg vil formidle. Jeg har f,eks skrevet om min flotte hjemmefødsel, ( har skrevet om det temaet flere ganger) og det er jo absolutt noe folk kan bli såret over. (Reaksjonene var mange!) Betyr det jeg som person har ansvaret for deres følelser? Jeg skriver om det å tilbringe mye tid med Lillebror fordi jeg elsker det faktum at jeg har den luksusen av å kunne være hjemme med ham. Hva med dem som ikke har den samme muligheten eller bare har valgt annerledes? De personene har jeg også fått høre fra, det kan jeg love deg, og de langt ifra så saklige som deg. Og så er det dette med samsoving da, det har også gjort mange opprørte, fordi at hvis man har en sår bakgrunnshistorie rundt dette, så kan det gjøre vondt for noen å lese at jeg skriver varmt om det, selv om jeg gjør det i beste mening.
Kanskje du kan forstå hvor umulig min situasjon er? Jeg mottar ukentlig mail fra mennesker som mener at jeg er "hysterisk" eller "dømmende" både om det ene og det andre, og de to ordene der er noen av de "penere" beskrivelsene av meg selv som jeg mottar.

Det eneste som fungerer for meg mtp det jeg skriver, er å være meg selv, og skrive fra hjertet. Selv om jeg føler med dem som får dårlige minner brakt opp til overflaten ved å lese mine tekster, (ja det gjør virkelig det, og jeg har hatt lange, gode mailutvekslinger med noen av dem også) så kan jeg ikke stå til ansvar for deres reaksjoner. Det er umulig for meg å ta hensyn til enkeltsituasjonen tusenvis av mennesker når man skriver som jeg gjør. Og hvis vi skulle snu på kortene: hvorfor skal ikke jeg få den forståelsen fra mine lesere og om at jeg selv har en vanskelig forhistorie med amming? Kan mine lesere ta hensyn til at jeg har behov for å kjempe for at ikke andre skal havne i den vonde situasjonen jeg selv havnet i?

Og til spørsmålet ditt: jo selvfølelig er amming biologisk naturlig for oss mennesker. Men det føltes ikke som om kroppen min var klar over det når jeg lå der med intravenøs antibiotika og en kirurg stod der fortalte meg at kanskje det var best å droppe hele ammegreia. Det er naturlig, men kommer ikke alltid naturlig :)

Hei Jona

Takk for nok et nøye og grundig innlegg. Vi har skaffet oss Babybjörn carrier one og vi er kjempefornøyde. Nå skal det sies at vi har bært mye utovervendt, så jeg får bare håpe at det ikke har skadet hoftene til jenta vår.

Ellers vil jeg gjerne si at det er trist å høre at du får sånne mailer som du beskriver over her, og jeg vil at du skal vite at jeg er veldig takknemlig for at bloggen din finnes. Den har hjulpet meg ved mange anledninger og kommer til å fortsette å gjøre det, det er jeg sikker på. Takk for at du finnes!

Silje

Silje:
Det jeg har hørt fra fysio'en vår i Berlin er at bred benstilling er det viktigste. Smal benstilling setter for mye press på ryggsøylen til babyen. Babybjörn One har ganske bred benstilling når man bærer innover, men når man bærer utover, er det to glidelåser under rumpa til barnet som er ment til å åpnes, og da er ikke lenger benstillingen så bred. Den utoverbærefunksjonen har vi ikke brukt på grunn av akkurat dette.
Det fysio'en sa til meg var at hun var betenkelig til å bruke BB til de aller minste pga benstillingen, og i hvertfall ikke utover. Men det var før den nye BB kom da. Håper ikke du bekymrer deg for dette nå da. Måtte bare si ifra om det i innlegget, siden jeg har fått høre det personlig av fysio at det ikke var anbefalt :)

Når det gjelder kjipe mailer osv, så er det desverre noe som ser ut til å følge det å skrive offentlig og med gnist. Mange bloggere som jeg kjenner, har det på samme måten.
Heldigvis klarer de fleste, inkludert meg å la det meste av de slemmeste tingene fly forbi uten å ta det til seg. Det er ikke alltid like lett, men det hjelper stort å vite at det er mye flere der ute som setter pris på det man gjør, så takk for det Silje! :)

Hei Jona,

Takk for en fin blogg! Fortsett å skrive om amming, som førstegangsmor som har slitt med amming er du god back-up!

Men jeg ser på mei-taien din, jeg har også en med så korte stropper men knyter dobbeltknute under rompa, synes den blir mye mer stabil da og kan gå med den i timesvis. Og Angelpack er også fantastisk. De to er best til å legge fra seg sovende baby i.

Vi har brukt vevd sjal (Storchenwiege), sling (Neobulle, Girasol), elastisk sjal (JePorteMonBebe), meitai (hjemmesydd og Tettitett), Manduca, Storchenwiege babycarrier (som er min favoritt). Tenkt å snart kjøpe en Boba (ho nærmer seg 9 kg og synes det begynner å bli litt tungt...) så det passer helt perfekt nå å få rabatt :P

Og JA til ammeaktivism :P Synes det er ikke nok av det i Norge ^^

Hei Jona :)

Så gøy med en innføring i barnetøy!

Vi hadde en gammel BB helt i starten,men synst ikkje T. Satt noe godt i den og jeg fikk kjempe vondt i ryggen av å bruke den.. så vi inviterte i en Ergo Baby Sport å er superfornøyde :) jeg kan bruke den uten åfå vondt,mannen synst den er god og ikkje minst T. Sitter godt,koser seg og sovner lett der. Men kanskje du kan forklare hvordan du ammer i en bæresele? Jeg har ikkje fått det til :/

Anonym:
Hei! Hyggelig å høre at du får noe ut av all puppepraten :)
Ja jeg veksler mellom å knyte meitaien under baken på Lillebror og over ryggen. Men for meg blir de skulderstroppene vonde etter hvert. Jeg skulle nok ha sydd dem litt bredere :)
hehe, det å legge fra seg en sovende bærebaby er en kunst! Sleit med det der i starten, men nå har vi funnet triksene som funker på Lillebror.:) Angelpack så forresten superpraktisk og lekker ut!

sarah:
Oj ja her var det mye spennende merker som ikke jeg hadde hørt om:) Manduca kjenner jeg til, men de andre var nye :)
Så bra at du får bruk for rabatten! :D Har lyst til å benytte meg av den selv. Er så nysgjerrig på boba 4g, men har egentlig blitt enig med meg selv om at en bæredings må bort før jeg skaffer meg ny. Det blir ikke boba3g'en hvertfall for den er jeg avhengig av :P
Hyggelig å høre at du også er positiv til ammeprat! Forstår at for dem som har triste erfaringer med det eller blir rakket på pga flaskemating ikke alltid syns det er så superkult med puppe-snakk, men håper de forstår at jeg bare forsøker å hjelpe dem som vil vite mer om amming. :)

Hilde M:
Hei! Når jeg ammer i bæresele, så tar jeg og slakker litt på de skulderstroppene på hver side, (mest på den siden jeg har tenkt å amme på) slik at babyen får mer plass til å bevege overkroppen. Viktig å ha på seg tøy som passer til å amme i sjal. Jeg bruker som regel en topp jeg kan dra ned :) Så holder jeg puppen slik at baby får tak på den, og så strammer jeg skulderstroppene litt igjen for å gi støtte til nakken hans. Så kan man ta opp sovehetten for litt mer matro til babyen ;)
Fin instruksjonsvideo på amming i ergobaby her:
http://www.youtube.com/watch?v=7lJ0gGl7ujs

Jeg syns meitai er gull å bære i (vi bærer ofte og lenge). Jeg krysser stroppene på barnets rygg og fører dem under barnets rompe/lår før jeg knytter stroppene på min rygg, det blir mye mer stabilt enn din knyting. :) Syns også det ser ut som om du har knyttet meitaien litt langt nede.

I tillegg til diverse meitaier (også med sjalstropper, de er veeeeldig gode til små babyer) har vi manduca, beco, elastisk sjal, lommeslynge og en caboo.

Mia:
Ja han satt litt langt nede på det bildet. Men det var bare fotosession :P hadde ikke orket å bære han slik lenge. Stroppen på min meitai er ikke lang nok til å krysse foran og knyte bak :/ Var litt clueless da jeg sydde den merker jeg :P Kanskje jeg skal sy en ny med lange sjalstropper...hmm :D

Er ikke så flink å kommentere, men ville gjerne si at jeg ikke kjenner igjen anonyms opplevelse knyttet til amming. Min opplevelse er at du virker å være veldig bevisst på hva enkelte kan finne støtende og formulerer deg deretter. Det at enkelte føler seg støtt handler nok mer om dem enn om deg. Vi har alle overømfintlige områder (i mangel på et bedre ord)...

Ett spørsmål mens jeg nå holder på her:) Hvor lange var barna dine sånn ca når du opplevde at ergoen ble for kort? Jeg har samme opplevelse, men trodde det bare var meg det var noe galt med:)

Kjempebra innlegg. Jeg elsker angelpacken vår! Nå er det manduca jeg bruker, han som bæres er snart fjorten måneder.

Baby bør forøvrig bæres med beina ut bare dager etter fødsel. Vi snurpa sammen panelet på angelpacken.

Må bare fort støtte deg alt jeg kan i å fortsette som du gjør. Det du gjør gjør du så bra, vi har ikke råd til å miste det. Noen vil alltid såres eller provoseres, men vi må bli litt flinkere til å la det være med det. Det er trist at noen reagerer negativt på det (flotte) du skriver, men så får de på en måte "deale" med det, da. Skjønner du?

:)

-Helena

Helena:
Hmm, jeg fikk høre at det var greit å bære i froskestilling (med beina ut til siden) men samtidig ha dem innenfor sjalet hvis ønskelig :) De sitter jo likt som om de hadde hatt beina ut, bare at de ikke dingler. :)
Tusen takk for støtten, Helena. Det varmer!

Karina:
Godt å høre at du ikke føler det blir hysterisk med ammeprat :) Føler ikke det selv, men skjønner at de som ikke har lyst til å lese om det, syns det er kjedelig. Men heldigvis kan man jo velge om man leser da. Jeg blir ikke fornærmet om folk bare skipper akkurat de innleggene som går mest på pupp :)

Vet ikke nøyaktiv hvor lange de var, men tror Lillesøster var ca 2år og brukte da str 92 i klær.
Hun kan fortsatt bæres i den altså, men det er mye bedre plass i f.eks Boba3g'en som er ca 7cm lengre:)

Bra gjennomgang!

Vi sverger til Beco Butterfly som både min mann, jeg og barna liker. Det er lett å få opp barna på ryggen, enklere å skifte bærer, ryggen er høy.Eldstemann sovnet på ryggen på pappa når han var tre år. Dessuten er den pen å se på.

:) Noe av det jeg har lest i fht bæring av nyfødte påpeker at de skal ha mulighet til å bevege beina mest mulig siden de etter fødselen faktisk er ute av den trange livmoren og derfor trenger å begynne med å trene på motoriske ferdigheter.

Har du sett på YouTube feks, hvordan (noen) afrikanske kvinner bærer helt nyfødte? Ofte bruker de sjal og knytter ungene på ryggen med beina ut! :)

Jeg har i hvert fall troa på m-stilling og beina ut innen første uka! :)

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere