hits

Baby led weaning: et alternativ til most babymat

Baby led weaning eller barnestyrt mattilvenning, er et alternativ til skje-mating av babyer. Vi har benyttet oss av denne metoden med våre to yngste barn, og har gode erfaringer med dette. Her er hva det går ut på:

Baby Led Weaning (BLW) betyr at man lar barnet begynne å smake på mat når de selv viser at de er klare for det, og at maten som barnet får, ikke skal være most, men kuttet i passelige biter slik at barnet kan holde dem i hånden selv. Barnet styrer altså sitt eget matinntak. For de fleste babyer vil de bli interessert i fast føde rundt 6 månedsalderen, men for noen drøyer det litt lenger før de kan plukke opp mat selv og smake på den. Hovednæringskilden vil fortsatt være morsmelk eller erstatningsmelk (som offentlig anbefalt i Norge) og overgangen til avvenning fra melk skjer gradvis i barnets eget tempo.

Tegn på at barnet er klart

De første tegnene på at Lillebror ville ha annen mat enn melk, var at han strakk seg etter maten på min tallerken da han var nesten 6 måneder gammel og smattet når han så oss spise. Da fikk han smake på bla. akurk, avocado og banan som han holdt selv i hånden. Kvelningsfare

Frykten for at barnet skal sette noe i halsen og kveles, er hovedgrunnen til at mange er skeptiske til BLW, men dette har vi aldri opplevd i de 2,5 årene vi har holdt på med dette. Det hender selvfølgelig at babyen brekker seg og spytter ut maten hvis noe kommer for langt bak på tunga, men dette opplevde vi også (om ikke mer) med førstemann som i hovedsak ble skjematet. Grøten havnet ofte for langt bak i svelget og måtte ut igjen, akkurat som en bananbit eller et stykke brød hos Lillejenta og Lillebror. Når dette skjer, ordner babyen opp selv med brekningsrefleksen som er mye sterkere hos små barn enn hos voksne. Maten må altså ikke havne like langt bak på deres tunge, for at de skal spytte den ut igjen. 

Retningslinjer for BLW

 

  • Barnet skal alltid sitte helt oppreist, enten på ditt fang eller i egen stol mens det spiser.
  • Man skal aldri putte noe i munnen på barnet, for dette gjør at barnet ikke har kontroll på hvor maten havner og kan sette den fast i halsen. 
  • Aldri la barnet sitte og spise uten tilsyn av en voksen
  • Druer, blåbær ol. runde små matvarer kuttes i to slik at de kan tygges bedre og ikke settes i halsen.
  • Ikke gi barnet nøtter, mat med mye salt, pass på å fjerne kjerner og frø i frukt og selvfølgelig: styr unna matvarer som ikke er anbefalte for babyer.

 

Hvordan gjør man det?

Når barnet viser at det er klart for å smake på mat, kan du la det sitte i en stol med eget matbrett på (IKEA sine babystoler er geniale til dette) og tilby et par forskjellige grønnsaker eller frukt som er kuttet i tynne, avlange biter. Det er viktig at maten er sunn og variert. Maten legges foran barnet, (helst uten tallerken, for den skjønner de ikke vitsen med..) Barnet kan da plukke opp bitene selv og sette igang med utforskingen. I starten handler det mest om å smake, ikke nødvendigvis å spise for å bli mett. Ikke forvent at barnet får i seg så voldsomt mye i starten, men etter min erfaring går det plutselig veldig fort etter 7-8mnds alderen.

Våre erfaringer med BLW

Lillejenta som lærte å spise på denne måten, fikk ikke i seg de store mengdene før hun var 9mnd, men da gikk det vanvittig raskt, og da hun var rundt året, spiste hun like mye som sine jevnaldre som ble skjematet. Da hun begynte i barnehagen noen måneder senere, var hun den eneste i sin gruppe som kunne spise selv med skje og gaffel. Hun hadde også alltid god vektøkning, og ingen farlige mineral eller vitamin-mangler.

Helt i starten fikk Lillebror gnage på ting som rå gulrot og brokkoli, (han hadde ikke tenner så ingen fare for store harde biter) i tillegg til diverse dampkokte grønnsaker, myk frukt. Vi er ingen hardnakkede BLW?ere som skyr all most mat, så vi har også gitt ham tyntflytende smoothies med frukt og grønt ved siden av maten. Noen ganger tilsetter jeg korn (kokt på forhånd) i disse, som f.eks hirse eller havre. For at han skal kunne styre spisingen av smoothie selv, kan han få det i flaske med stort hull eller tutekopp. Han får også grøt når vi spiser f.eks havregrøt, og da får han prøve seg på en klatt selv med hendene, (som han fryder seg over!) samtidig som jeg tilbyr han skjeen med grøt på. 

Etter hvert som han har lært seg å plukke opp mindre biter og har fått tenner tilbyr vi også små biter av brød med avocado, daddelmos eller banan som pålegg. Eplemos er også en slager på skiva. 
Kritikk av BLW

Det vanker mye skepsis om BLW i forhold til jernlagrene til babyer som sies å være tomme når de er seks måneder gamle. På mange sykehus i Norge blir det nå anbefalt å vente med å klemme av navlestrengen til barnet etter fødsel, fordi at det blodet som overføres til barnet etter fødselen viser seg å være viktig. Klemmer man av for fort, går barnet glipp av dyrebare saker! Venter man tre minutter med avnavling, er det til stor fordel for barnets jernlagre. Likevel skal man selvfølgelig sørge for at barnet får i seg jern når det begynner å spise fast føde.

Det vi gjør for å sørge for tilstrekkelig jerninntak er å tilby mye jernrike matvarer. Eksempler på disse kan være kikerter, kjøtt, eggeplommer, blomkål, hirse og gulrot. Tørket timiankrydder inneholder forresten vanvittig mye jern, så det kan være et lurt triks å bruke dette i maten til babyen.

BLW-tilhengere svarer på jernspørsmålet

Jernberiket grøt er det som er mest anbefalt i Norge for små babyer. BLW-tilhengere svarer at jernet som er tilsatt slike blandinger, er ikke like potent som det jernet som finnes naturlig i f.eks morsmelk eller kjøtt. Selv om morsmelken ikke inneholder mye jern, vil det tas opp i barnets blod i større grad enn via jernberiket grøt. De fleste morsmelkserstatninger er også tilsatt mye jern, så barnet vil da allerede ha en jernkilde i den melken. Sammen med utsetting av avnavling ved fødsel, morsmelk eller erstatning som hovednæring de første 12 mnd, og jernrik tilleggskost via BLW, mener de at barnet vil få tilstrekkelig jern og andre næringsstoffer som det trenger.

Blir ikke barnet sultent når det ikke får i seg så mye? har jeg blitt spurt. Jo, det er klart de blir sultne, men da får de melk hvis ikke de ikke alltid har tålmodighet til å spise selv, for så å fortsette å lære seg å tygge fast føde. De norske anbefalingene om spedbarnskost understreker at morsmelk/erstatningsmelk skal være hovednæringskilden til barnet i det første året, i avtagende grad. Food before one is just for fun, sier BLW-tilhengere gjerne, og jeg er enig. For selv om vi skje-matet vår eldste datter, var det ikke mye hun faktisk fikk i seg før hun ville det selv. Og da hun nærmet seg året, nektet hun rett og slett å spise hvis ikke hun fikk gjøre det selv, og da fikk hun plutselig mye bedre appetitt. Jeg synes BLW er et godt alternativ til skjemating for dem som ønsker å la barnet styre mattilvenningen selv, og jeg kan virkelig anbefale det. 


Kunne du tenkt deg å prøve BLW? 

Du som har prøvd: hva er dine erfaringer med denne metoden og hvordan har reaksjonene (til barnet og folk rundt dere) vært?


Kilder: 
McDonald SJ, Middleton P. Effect of timing of umbilical cord clamping of term infants on maternal and neonatal outcomes. Cochrane Database Syst Rev 2008; 2: CD004074. 
37 kommentarer

Hei:) dette har jeg gjort litt uten at jeg visste det var en metode:p har gjort blanding, men datteren min nekta å spise hvis ikke hun fikk holde skjeen selv fra hun var veldig ung. Husker ikke helt, men da hun var 9 mnd spiste hun selv i barnehagen på lik linje med de andre selv om hun var yngst. :) mine barn har spist selv fra de var veldig små selv om jeg ikke har brukt noe spesiell metode, tror man må finne ut hva som passer for sitt barn:)

Jeg har ikke hørt om den metoden før, men med begge barna mine har det hendt noen gang at jeg måtte bare la dem spise selv og se hva som skjer. Og plutselig så ser jeg at alt havner i gulvet og alt blir kaos hehe ( jeg er litt utolmodig) , og da avslutter jeg med en gang:) men nå er jeg gravid og har termin snart med Nr 3 og jeg likte dine erfaringer med barna dine og tror at jeg skal benytte denne metoden når tiden kommer:)

Takk for den flotte bloggen du har. Stå på:)

Jeg matet min gutt med skje, fordi jeg hadde ikke hørt om BLW, men med eventuell neste mann skal jeg absolutt bruke det! Jeg har til og med kjøpt bok om det :D!

Forresten har du noen tips hvordan kan man få en ettåring til å spise grønnsaker? Min spiste grønnsaker hele tiden, men nå de siste 2 ukene nekter han å spise det meste av grønnsaker. Jeg vet ikke helt hvorfor - kanskje konsistensen av maten som gjør det? Han er 15 mnd nå. Han spiser dog avokado, så det er jeg glad for :D!

Jeg har tre barn og har prøvd BLW med den siste. Hun har fått spise selv etter hun kunne sitte selv, men jeg mistet melka tidlig så vi startet først med grøt. Etter at hun fikk taket på å spise selv ble grøten uinteressant. Hun ville rett og slett ikke bli matet. Nå er hun 11 mnd, god og rund, spiser som en helt, av og til like mye som sin bror på snart 4 år og er glad og fornøyd. Hun får variert kost, men har sine favoritter (speltlompe med avokado og banan til frokost) og vi ser at hun er forventningsfull ved bordet.

Det har selvsagt vært perioder med mye søl og det er fremdeles noen matvarer som er verre for henne å spise uten å søle, men stort sett går det meste ned uten at det er så mange spor etter måltid på bord og gulv. Jeg har fremdeles ikke gitt henne bestikk, men det blir vel neste utfordring. Voksduk, smekke, en våt klut og en porsjon tålmodighet er viktige ingredienser for BLW. Jeg er i hvert fall overbevist om at dette er en fin måte å introdusere mat på. Man da også knytter mestringsfølelsen til spiseopplevelsen og barna får kjenne på både temperatur og konsistens og forholder seg til maten på en helt annen måte.

Jeg er tilhenger!

Marianne RG:
Ja vi har som sagt også gjort litt blanding. Men for Lillebror er det tydelig at han liker best å spise selv og tygge maten i steden for å få mos. :)

Layla:
hehe, ha det blir en del kaos. Veldig mye søl! Vi gir ham også grøt av og til, men da når vi spiser det selv. Men det blir like mye søl da, for han vil holde skjeen selv :P Heldigvis lærer de fort og når de er over 12mnd går det mye mer i munnen enn på gulvet. I hvertfall var det slik her :)

Takk Layla. Setter pris på det!

Elina:
Hmm.. det jeg har hørt fra andre mammaer er rett og slett å tilby stort utvalg av grønnsaker. Et par ting om gangen, og så variere for hver uke kanskje? Tilslutt finner de noe de liker, og når de har smakt flere ganger på samme ting, så venner de seg til det. Har desverre ingen magiske triks, men Lillebror likte ikke squash før, men etter å ha fått det tilbudt mange ganger (og andre ting også selvfølgelig hehe) så begynte han plutselig å spise det. :)
Søtpotet er noe han digger! Sunt og mild smak :)
Avocado er jo bare supert. Mye sunt fett! :D

BEnte:
Det var noen veldig gode innspill Bente. Voksduk, smekke og våt klut er veldig lurt! :)
Og ja, dette med at barna får en større opplevelse av maten igjennom det å holde den selv og utforske er veldig sant tror jeg. Lillebror har det i allefall utrolig gøy når han får grafse på ny mat ;)

Tripp trapp stoler har Playtray! For de som har tripp trapp. Veldig glad i det brettet som BLW'er.

Vi har alltid brukt den metoden, men har ikke visst at det het det før mini var baby.

Jeg synes liksom alltid det var logisk, også har jeg hatt unger som vil spise selv.

Kommer aldri til å gjøre det på annet vis i grunn. Mini fikk ikke grøt før han kunne spise den selv, men han spiste jo fint med skje før han var 1 år så. De lærer det så fort. Han var jo nesten 7 mnd. før vi startet med noe som helst av smaksprøver, og han spiste ikke noe jeg ville kalt et måltid før han var over 8 mnd. Men så gikk det fort. Han har spist alt, og spist godt.

Mestringsfølelsen er jo kjempestor!

Ingen av ungene har hatt noen mangler (bortsett fra den B12'en til mini, men det var jo når han var bitteliten baby og før BLW og det har aldri vært et problem etterpå).

Jeg visste om det med navlestrengsblodet når mini ble født, så jeg sa de skulle vente til den hadde sluttet å pulsere med å klemme av og klippe. Tok bare noen minutter. Har de endret "offentlige retningslinjer" for det?

For de synes jeg var så sær på sykehuset når jeg sa det, og i tillegg ikke ville ha oxytocin sprøyten, og mini ikke skulle ha k-vit. sprøyte. Jeg var hun gærne! (Og da, når jeg hadde sagt han ikke skulle ha den sprøyta, da kom de med alternativet, nemlig k vit. dråper! Hvorfor er ikke det et valg i utgangspunktet?! De pleier jo ikke å spørre om det er greit at verken mor eller barn får de sprøytene heller, de bare gir dem, hårreisende. Ops, digresjon, jeg bare synes det er så på tur.)

Anyway, heh. Vi har kun hatt en eneste negativ kommentar om BLW og det var hun grusomme eks-helsesøstra vår som sa at ungen ville både kveles og sultes i hjel. Og ikke grøt! Hvordan kan man overleve uten grøt?! Nordmen altså. Ta fra de brød, poteter og melk, så aner de ikke hva de skal spise. Evnt. ta fra babyene babygrøt, da overlever de ikke visstnok. Hah.

Ellers har alle rundt oss bare vært positive heldigvis, og nysgjerrige, de som ikke har visst om det. Tror jeg har "omvendt" noen ja. ;)

Første gutten begynte med grøt ved 4 mnd og likte p bli matet. Begynte med brød ved 6 mnd og da ble det litt av begge deler... Han har alltid hvert god motorisk( gikk ved 9mnd), så lærte seg å bruke skje/drikke av kopp ganske tidlig.

Lille frøkna derimot er mer bestemt og ville være mer selvstendig. Så hun har nesten bare spist selv... Litt mer utfordrende for vi måtte jo da lage mat hun kunne plukke på selv.. Så noen ganger skulle jeg ønske hun bare ville bli matet. Og mindre søl! Men begge deler funker bra hos oss og de får det vi spiser.

Takk for god og saklig informasjon!! Jeg har en tass på 6 mnd som synes det er mye mer spennende med biter av vår mat enn grøt og mos. Jeg har vært litt tilbakeholden pga dette med kvelingsfare, men nå tror jeg jaggu jeg skal være litt tøffere. Ble inspirert av dette og tror det passer min gutt veldig godt :)

Jeg har veldig lyst til å prøve dette, synes det virker som en veldig fin måte å introdusere mat på. Jeg har tenkt at vi kanskje vil bruke både grøt og mat sønnen vår kan spise selv - slik som dere. Jeg er veldig fan av grøt til frokost til meg, så det går kanskje an å ha litt grøt sammen om morgenen, men ellers mest mulig BLW. Har lett etter oppskrifter på jernrik babygrøt i dag, faktisk :) Vi får se hva som fungerer!

C.:
Jeg visste ikke om BLW før med andremann tror jeg. For mange er det nok en selvfølge, men det kommer kanskje an på hvordan folk rundt dem gir mat til babyene, pluss råd og sånt fra helsepersonell. Har fortsatt skrivet fra helsestasjonen som jeg fikk da vår eldste var 6mnd. Der er det en tabell som sier at all mat skal være finmost til rundt 8mnd før det kan bli gradvis grovere mos. (Som de får med skje). Normalt oppkuttede biter først ved 10-12mnd ble anbefalt.
Så som førstegangs'ere tok vi den ruta. Hadde sikkert fungert supert om jenta vår hadde likt å bli matet med skje og få mos og grøt, men hun var ikke så veldig begeistret. Spiste veldig lite!
Så da har vi bare latt de to yngste styre som de vil og det meste av maten de har fått har vært helt vanlig mat, kuttet i avlange biter :) Litt grøt innimellom, men Lillesøster f.eks likte ikke babygrøt, så da ble det vanlig hirse og havregrøt når hun kunne bruke skje rundt 10-11mnd gammel.

Navlestrengblodet ja.. Det visste jeg om før førstemann men de gav meg ikke noe valg siden de mente hun var for slapp. Klippet med en gang og stakk på gangen med henne :(
Men de to andre har ikke blitt avnavnlet før den sluttet å pulsere. (hehe, ser for meg at dette kan bli et ganske sært tema for enkelte, yngre lesere men hei -mammalivet er mammalivet..)
Ja WHO har i alle fall skjønt dette med sen avnavling. I deres nye retningslinjer understreker de at 1min er nedre grense og 3min er det som skal til for at barnet skal få alt blodet sitt. :)

VG skrev om det i vår (ja VG! De skriver også fornuftige saker hehe..) Link til VG-saken: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10109596

Oj du, hvis du var hun gærne så er vi to! Vakke måte på hvor mye jeg skulle ha sånn og slik sist jeg fødte men hadde heldigvis en utrolig god jordmor som tok veldig hensyn til alle ønsker:) Husker hun gikk igjennom lista "øyedråper, K-vit sprøyte -næh, det tviler jeg på du vil ha hvis jeg kjenner deg rett..." haha! skikkelig luksus med slik jordmor <3

Ja, det er helt uforutsigbart hvilke reaksjoner man får på helsestasjonen når det gjelder BLW. Har hørt fra noen at de fikk veldig positiv feedback, mens andre nærmest ble skoldet og fikk høre at det var livsfarlig. Man må vel bare tenke selv da og finne ut om BLW er noe for barnet sitt :)

Anniken:
Wow! gikk han når han var 9mnd? Imponerende! Kjenner et par stykker som også var så tidlig. Søtt og ganske vilt å se sånne små plutter stabbe rundt!
Ja, det er nok ikke slik at BLW er perfekt for alle. Men et fint alternativ i det minste :)
Og ja, noen ganger tenker jeg "åhh tenk hvor enkelt om jeg bare kunne skuffet i ham grøt i steden for å sitte her og plukke opp bananklyser fra gulvet.." men saken med Lillebror er at det blir grøt i taket uansett om vi prøver med skje, hehe. Han får i seg en del, men gulvet er aldri rent for å si det sånn. Så jeg må nok bare være tålmodig og vente på at finmotorikken setter inn slik at han kan skjemate seg selv :P

Hanne:
Bare hyggelig:) Jeg har fått spm fra flere lesere om jeg kunne fortelle om dette, og nå fikk jeg endelig satt meg ned for å si noe fornuftig om dette :)
Ja, det med kvelningsfare var jeg også skeptisk til. Det hender at de brekker seg, men vi har aldri hatt noen skumle episoder. De bare brekker seg litt og spytter ut maten. Og det har mine gjort med grøten også, for de har veldig sensitiv brekningsrefleks når de er så små. Om de brekker seg så betyr det ikke nødvendigvis at maten sitter halsen på dem. Bare litt langt bak på tunga. Så nå skremmer det meg ikke så mye lenger fordi jeg vet at det er normalt :)

Ine:
Det er veldig artig, og veldig mye søl :) Men jeg føler det at de lærer å håndtere maten selv er en stor fordel. De lærer fort å ikke ta for store biter, og etter hvert kan de prøve seg med skje. Det er også enda mer søl, men læringskurven er bratt. Her tok det bare et par mnd fra vi lot henne spise grøt selv, før Lillesøster klarte å bruke skje. Og praktisk å ikke trenge å mate når man sitter og spiser selv :)
Jeg har en grøtoppskrift på lur forresten. Kanskje jeg skal legge den ut på bloggen snart? :)

Her kommer min manglende erfaring fryktelig sterkt frem, så jeg må be om unnskyldning for idiotisk spørsmål nå, men:

Klarer Lillebror virkelig å bite av biter fra den gulroten han holder i det bildet? Jeg synes rå gulrøtter til tider er tøffe å bite av som voksen. (Kanskje jeg ikke har sterke tenner!)

Grøtoppskrift hadde vært supert!

Hei jeg har en litt kresen gutt som spiser litt selv og blir matet litt med skje. Han liker brød med diverse pålegg og er glad i fruktmos og pupp. Jeg synes det er vanskelig med middag da han rynker på nesen uansett hva jeg lager. Far i huset kom hjem en dag med middagsglass med pasta og tomat, det likte gutten godt. Har prøvd å lage noe lignende selv i utallige varianter og konsistenser uten hell. Har du noen gode middagstips som han kan spise selv.

Jeg vil gjerne ha grøtoppskrift :)

Gutten min er nå 5 mnd og har fått hirsegrøt, grønnsak- og fruktmos i 1 mnd. Han spiser mye for alderen. Har hørt om BLW og kunne tenkt meg å prøve det. Han håndterte godt "mais-kjeks" (for babyer fra iherb), og han er interessert når vi spiser. Men han sitter ikke selv enda, vi bruker newborn sete fra Stokke og det er jo litt tilbakelent. Kanskje jeg bør vente til han sitter helt oppreist?

Elsker å titte innom bloggen din fordi du ofte får meg til å trekke på smilebåndet.

Undrer meg over at du har navn/bøker/forskningsrapporter osv på alt vi foreldre har drevet med i generasjoner, samtidig som du er opptatt av at man skal følge innstinktene sine.

Blir litt sånn å "planlegge å være impulsiv" :)

Mitt eldste barn er på din alder og her har det vært både bæring, samsoving og spise selv når det har vært det barnet trengte, og når jeg snakker med moren og bestemoren min så har de også gjort det- og det var hverken noe å være flau over eller nødvendig å forske på.

Som hun over her så ville også et av mine barn bare spise selv, og da fikk hun selvfølgelig det, selv om jeg ikke hadde lest om det i en bok. De færreste foreldre i dag- og i generasjoner før oss- ville vel binde ungen fast og true i dem skjeen?

Skjønner jo at denne bloggen både er jobben og hobbyen din, og du legger søren meg ned masse arbeid i den og skriver godt. Likevel slutter jeg ikke å stusse over alle "metodene","filosofiene" og "reglene" du tar opp samtidig som du oppfordrer til å følge innstinkt og "tenke sjæl". Blir liksom et realt paradoks for meg ;)

Ha en flott helg

Hei!

Så fin og informativ artikkel om blw! Jeg har veldig troen på blw. Selv praktiserer vi en blanding, vår Mini spiser selv og blir også matet med biter, og mos om maten vi spiser er mos, så som guacamole eller søtpotetstappe.

Vil tilføye en ting når det gjelder jern. Innmat, for eksempel lever, er supert mtp jern! Og animalsk jern er lettere å ta opp for kroppen enn jern fra vegetabilske kilder. Det betyr at eggeplomme, lever og rødt kjøtt er gode kilder til jern både for voksne og for barn. I tillegg inneholder disse matvarene mettet fett, som er viktig for utviklingen av babyens hjerne. Vinn-vinn der altså :)

Men... Hvordan fungerer det her når småen ikke har antydning til tenner? Koker man maten? Han kan fint spise brød selv, men jeg vil jo få i ham bra med grønnsaker. :)

ps:
Når jeg "tenker selv" og gjør meg opp en mening om hvordan jeg skal gjøre saker og ting, baserer jeg meg på min mafølelse, mine egne/andres erfaringer, og forskning eller råd fra f.eks leger.

Og uansett om man kun går etter magefølelse eller instinkt, så er vel den farget av mange forskjellige inntrykk fra egen oppvekst og ting vi har lært/hørt fra helsepersonell osv, tenker jeg.

For meg så er ikke det å tenke selv ensbetydende med å leve i en boble hvor ingenting fra utsiden påvirker deg eller får deg til å tenke over egne mønstre og valg. Det tror jeg de fleste som leser bloggen forstår :) Livet er litt mer nyansert enn som så.

Jeg kjenner mange som tenker selv, som informerer seg, veier opp ulike råd, erfaringer og tips mot hverandre, for så å plukke og velge det som passer dem. Det høres ikke så paradoksalt ut for meg å kalle dette for å tenke selv. Jeg ble oppdratt til å se ting fra flere vinkler, være kritisk og gjøre meg opp mine egne meninger om ting. Det blir for meg å tenke selv.

Selv om jeg tar opp forskning og slikt på bloggen, så hevder jeg aldri at alle foreldre *må* gjøre alt som den forskningen tilsier for at barnet skal få et godt liv. Det jeg gjør er å belyse alternativ tankegang (og forskning) og skape et bredere perspektiv for dem som kanskje ikke har hørt om disse sakene før.

Og så er det i tillegg slik at uansett om man kjenner at magefølelsen sier en ting, så kan det være vanskelig for en fortvilet førstegangsmor/far å stole på det instinktet hvis menneskene rundt dem råder dem til å gjøre det motsatte. Da er det ofte betryggende å se at det også finnes noen (f.eks forskere, andre mødre, leger, jordmødre, psykologer ) som backer opp din magefølelse, og at det alternativet sannsynligvis er vel så bra som de andre.

Flott helg til deg også.

Monica:
Eventuelt kan han sitte på fanget ditt :) Ja det er tryggest å la de sitte helt oppreist, i følge BLW-retningslinjene. Ellers blir det fare for at de bitene som de ikke får tygget, setter seg i halsen i steden for å dette ut av munnen.

Mariann:
søtpotet, gulrot, potet. Disse skjærer jeg i avlange biter, har dem i en skål med et par ss rapsolje, rører rundt så det får et tynt lag oje på seg og steker på bakepapirkledd brett midt i ovnen ved 230grader i ca 15 min.
Dampkokt blomkål og brokkoli er også populert som fingermat :) Når er Lillebror snart 9 mnd gammel, og har fått smake på kyllingbiter og det var en stor favoritt.

Nå vet jeg ikke hvor gammel gutten din er, men da Lillesøster var ca 9-10mnd, fikk hun nesten alt det samme som vi spiste, bare i passelige biter til å holde. Det var ofte hun ikke spiste så veldig mye når hun fikk noe nytt, men hun ble mer og mer vant til smakene for hver gang hun fikk det samme tilbudt, og snart var hun "altetende" :)
Her er en link til et forum med oppskrifter til BLW-middager på engelsk:
http://www.babyledweaning.com/forum/viewforum.php?f=2

Ine:
Skal fikse det snart. Kommer snart en julegrøtoppskrift , men har også en superenkel babygrøt på lur :)

Sara:
haha, nei det var kanskje ikke så lett å se for seg en tannløs gutt spise rå gulrot! Skulle kanskje forklart akkurat det bildet der:P På det bildet var han ca 5 1/2mnd og fikk en kald, rå gulrot å gnage på for å få smaken + roe kløende tannkjøtt. Han fikk ikke i seg biter, men det var også meningen med å gi ham den ukokt :)
Etter at han ble 6mnd har han fått kokte grønnsaker, og da får han i seg små biter som han tygger overraskende godt, selv uten jeksler. Jeg gir ham ikke lenger rå, harde grønnsaker nå som han har fått et par fortenner. :)

Tonje:
Bakte søtpotetstrimler er myke og kan tygges, selv av de små tannløse :) Potet, gulrot osv er også fint. Bakt squash, gresskar ol. er også mykt nok :)

Sara:
Supre innspill om jernrik mat!
Nå fikk jeg forresten sinnsvakt lyst på guacamole... :)

Vi droppet skjemating helt og gikk kun for BLW, angrer absolutt ikke. Det er mye gris, men utrolig gøy! Hun er mindre kresen enn de fleste andre barn på hennes alder (2 år), og den beste maten hun kan få er skalldyr! Selvfølgelig ikke alltid hun vil smake på ting, vi har fått en veldig sta liten frøken som skal bestemme selv hva hun vil spise, alt skal skje på hennes premisser. ;) Er forresten veldig fornøyd med at hun spiser til hun er mett og ikke overspiser/spiser til det er tomt selv om det er innmari godt. Til og med iskrem! Håper det varer ;)

Da hun begynte i barnehagen i en alder av 10 mnd var de veldig forvirret og fornøyde over at de slapp å mate henne siden hun spiste selv. Det ble mye amming, men det gikk jo så fort etterhvert at det ikke var noe stress det heller.

Prøver å anbefale BLW til alle vi kjenner, men folk er livredde for å prøve noe nytt. Da er det særlig kvelingsfaren og at de ikke skal bli mette de er mest bekymret for. Det samme gjelder forøvrig bæretøy, de fleste vennene våre går dessverre for gode, gamle babybjørn med forovervendt bæring...sukk.

Vi prøvde forresten frossen kiwi på pinne (uten sjokolade) i bursdagen hennes nå nylig, men hun var den eneste som ville ha det gitt... :P

Jeg måtte forresten lese om k-vitamin. Har aldri hørt noe snakk om dette, så det overrasket meg veldig. http://www.jordmorforeningen.no/tj/Tidsskrift-for-jordmoedre/Tema/2012/Trygg-mammamedisin/K-vitamin-til-nyfoedte-vet-vi-nok

Når det gjelder jern står det jo litt i den linken, men det jeg tenkte mye på da vi gjorde BLW var at babygrøt er tilsatt melkepulver. Kumelk hindrer opptak av jern. For meg virker det som de da må tilsette ekstra jern for at kroppen skal kunne ta opp jern i det hele tatt. Jeg husker jeg prøvde å lese meg opp på akkurat det, men det ble så komplisert uten noen ordentlige fakta at jeg ga opp og holdt meg til BLW.

Anne Helene:
Ja akkurat slik vil jeg også beskrive BLW: mye gris og mye gøy :)
Merker at Lillesøster tør å smake på alt mulig. Kanskje det har noe med BLW å gjøre? Ikke sikkert, men ikke ulogisk hvis det er det :)

hehe, ja det var et par stykker i vårt barneselskap som ikke var så gira på kiwipops. Hele selskapet var sukkerfritt, og vi hadde mye forskjellig, så alle fant noe de likte :) Foreldrene var overrasket over hvor rolige barna var da de blir hentet. Vet ikke om det har noe med sukker å gjøre, men ble absolutt inspirert til å kjøre sukkerfritt neste gang og se hvordan det går :)

Anne Helene:
Ja det har jeg også tenkt på! Kumelk i jernrik grøt...blir ikke det litt rart? Lurer på hvor mye av det jernet som egentlig blir tatt opp i blodet til barnet? Hadde vært interessant å vite.

NORSKE FITTER prøver å gjøre det til mote eller`?

Å oppfostre barn har ingenting med MOTE Å gjøre..

selvom dere hvite tror det..

IDIOT HVITE MENNESKER!

Så flott du skriver om temaet:) Vi driver også med babystyrt mattilvenning, og om noen vil se våre tips/ oppskrifter så ta turen innom oss på babystyrt-mattilvenning.no

God jul fra Silje

vi brukte begge deler.. både grøt og BLW, men lillejenta vår spiste nesten ikke fast føde før hun var over ett år, iallefall ikke middagsmat. hun fikk i seg grøt og frukt og brød, men morsmelk var det hun fikk mest det hele første året, og en stor porsjon av næringen også det neste. Dette gikk helt fint for oss, vi har aldri stresset med maten, det gir bare dårlig stemning..

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere