hits

Julegrøt og riskrem uten melk & litt om det å leve uten altJa jeg vet, det har vært en del matprat om "uten ditt" og "uten datt" i det siste. Men sånn er hverdagen min for tiden. Jeg har mer eller mindre ufrivillig blitt hun derre irriterende dama som spør "er det uten kumelk, nøtter, mel, egg og gluten?" når hun blir spurt om hun vil ha kake. Partypooper number one i jula, med andre ord. 

De fleste er veldig forståelsesfulle, og familien vår er utrolig flinke til å alltid ha alternativer på lur når vi er bedt på middag. Men jeg skjønner at folk kan bli litt oppgitt. "Herlig fred, hva KAN du spise da?" liksom... Jeg er like oppgitt selv noen ganger, men det blir jo enda kjipere hvis jeg velter meg i selvmedlidenhet over min midlertidig (guuu' plis la det være midlertidig!) begrensede diett. Det har aldri vært planen å bli hun kjipe som takker nei til kake og fisker opp en eske hjemmemekka konfektkuler "uten alt" fra veska når jeg er på kaffebesøk. 

For tre år siden, da jeg var gravid med Lillesøster, ble jeg anbefalt av en jordmor-lege-naturterapaut-ernæringsrådgiver (jepp det finnes sånne altmuligdamer) å kutte drastisk ned på raske karbohydrater. Hun hadde fulgt meg i svangerskapet og så hvordan kroppen min ikke taklet slik mat. Forbedringene i formen lot ikke vente på seg, og jeg fortsatte å spise slik frem til for noen måneder siden. Så dukket Lillebrors eksem og allergier opp, og da forsvant ca halvparten av den maten jeg var vant til å spise ut av dietten og jeg har måttet innføre mer karbs for å få i meg nok mat. De første ukene sørget jeg over tapet av f.eks ost og rømme, og oppførte meg som det bortskjemte ilands-barnet jeg er. Hvordan klarer folk å leve uten OST? Det går ikke an å spise taco uten RØMME!  Ja, greit. Jeg mistet litt oversikten over hva som viktig i livet i et øyeblikk der...
Men etter at den verste selvmedlidenheten gikk over, har jeg bestemt meg for å ta denne utfordringen og gjøre det beste ut av det. Og når Lillebror (en gang i fremtiden) ikke lenger blir påvirket av hva jeg spiser, blir rømmefråtsing og cappuccino med kumelk. Frem til da, blir det alternativer. Og jeg tror faktisk jeg muligens kan ha reddet julen vår med denne grøten:

 

Julegrøt uten kumelk

200gr grøtris 

5dl vann

5dl Oatly havremelk (kan også bruke soyamelk men jeg syns havre gir mer nøytral smak)

1-2dl havre/soyafløte (jeg brukte matfløte av soya)

Topping: sukker/sukrin, kanel og soft flora spesial

Fremgangsmåte: 

  • Ha ris og vann i en stor gryte. Kok opp på middelsvarme under opprøring.
  • Når vannet koker, kan du spe på med melken, litt og litt.
  • Kok under lokk på lav varme i ca 30-40 min. Rør om av og til. Jeg hadde kokeplata på laveste stilling.
  • Når grøten har kokt i 30 min kan du sjekke om risen har fått riktig konsistens. 
  • Helt på slutten av koketiden, kan du (om ønsket) tilsette 1-2 dl fløte for å få mer kremet konsistens og røre om mens dette småkoker i 3min.
  • Server  grøten med sukker/sukrin, kanel og melkefri magarin til "smørøyet."

Jeg syns den milde, søte smaken av havremelk passet perfekt i julegrøten. Både tyskeren min og Lillebror har også godkjent denne.
Riskrem

Julegrøt uten melk

Vispi kremfløte

Vaniljestang

mandler

Fremgangsmåte:

  • La grøten avkjøles i en kald skål/gryte
  • Pisk kremfløte av erstatningsfløte. Jeg brukte Vispi fra GoGreen. Skrap ut litt vaniljefrø og ha i fløten.
  • Dennne inneholder både sukker og andre ikke så kjernesunne ting, men i jula får det bare være, tenker jeg.
  • Vend kremen inn i den avkjølte grøten og server med hakkede mandler og evt. rød saus.
Ha en flott lørdag, med eller uten kumelk!

 

ps: takk til lesertips om julegrøt uten melk, som inspirerte til denne oppskriften! 

22 kommentarer

Må være en overgang å ikke kunne ha så mange ingredienser. Jeg kan ikke ha melk, men det er så mange laktosefrie produkter så det går bra:) laktosefri melk, rømme, smør osv. Folk glemmer å si at de har laget mat med vanlig smør typisk:/

Marianne RG:
Ja og så føler man seg litt teit når man spør "er det X i det? -da kan jeg ikke ha det" akkurat som om man er kresen eller noe. Men topp med laktosefrie produkter til dem som tåler det! :)

All ære til deg som klarer å tilpasse kostholdet så mye:) Jeg skal bare si at det hadde ikkje jeg klart, da hadde jeg gitt opp ammingen.

Du kan og bruke kokosmelk, kjempegodt!

Har du tips til noen gode kokebøker? Kjenner ei som nettopp har fått vite at hun bør holde seg unna egg, melk og hvetemel, men jeg synes ikke jeg finner noen kokebok til henne som kan være til hjelp? (Hvis ikke du har tips, så er dette en forretningside til deg. Du har jo allerede en masse oppskrifter og fristende bilder!)

Vi har kokt julegrøten på havremelk eller soyamelk i flere år, siden ett av barna ikke skal ha melk. Det er også mange ok alternativer til krem, soya, ris osv. Jeg synes melk er mye enklere å erstatte enn gluten, men vi driver jo med det også, glutenfritt brød til ett av barna og alle middager og kaker osv er glutenfrie slik at alle i familien kan spise det. Når det gjelder sukker så er det jo ingen som har godt av det - men jeg har ikke kuttet det helt ut. Vi bruker lite sukker - men det er sukker i pepperkakene våre etc. Men hverdagsmaten er ganske sukkerfri.

Etter noen år går det gluten- og melkefrie ganske av seg selv. Den store jobben er i forhold til alle andre, alle arrangementer som barnet skal på osv. Leirskole, bursdager osv....

Jeg har i 3 -4 mnd vært på diett uten hvete, kumelk, (noen typer) nøtter, gjær og egg. Det går ganske greit når man lager maten selv og har full kontroll, litt verre når man er på besøk/reise og må ta til takke med det som er tilgjengelig, kjenner meg så godt igjen i det å være hun som spør hva som er i maten. Nå har jeg begynt å introdusere noen matvarer igjen. Er fortsatt forsiktig med kumelk, bruker laktosefrie produkter hvis jeg kan. Dessuten går det litt bedre med modnede oster, smør og syrnede melkeprodukter.

Da jeg gikk på den strenge dietten, begynte jeg å lage grøt hver morgen. Jeg varierte dem med havre, quinoa, hirse, bokhvete, rug og bygg. Jeg har prøvd å ha i litt fløte i det siste, men er gått tilbake til havrefløte igjen. Jeg kan spise egg, men skal holde meg til de økologiske.

Hvis det bare er kumelk du skal unngå, kan jeg anbefale Balsfjordost, den er laget på bare geitmelk. Den minner litt om gräddost. Bruker den fortsatt.

Den risengrynsgrøten så god ut, tror den må prøves på lillejulaften. :-)

Der finnes soyarømme på de fleste velassorterte dagligvarebutikker. Smaker ikke like godt som vanlig rømme, men fint som noe kaldt og mildt på taco :)

syns den så god ut :) hvordan går det med lillebror nå når du holder deg unna ting? Og kan jeg spørre hvor lenge du tenker ammer ham. Ift at du må endre kostholdet etc, har du tenkt å amme ham kortere enn jentene? Du trenger ikke svare hvis det ble for privat.

Klem Nina :)

Denne skal jeg prøve! Jeg har bare helt oppi en liter havremelk til 4 porsjoner grøtris (husker ikke mengden, så har jeg bare kokt opp, og skrudd ned på medium varme. Jeg skal teste ut din oppskrift i dag. Minsten skal ha med seg egen grøt i morgen fordi han ikke tåler melk og gluten.

Takk for tips!!! :) Jeg er også sånn "vanskelig" mor som ikke kan ha melk og gluten.. ;)

Bodil:
Nei jeg har ikke funnet noen enda. Skal si ifra hvis jeg finner noen som passer :)
Hehe, ja det hadde ikke vært første gangen en blogger gir ut kokebok i alle fall.. ingen dum idé, men tror jeg måtte lest meg opp en god del på dette først, for jeg er heeelt nybegynner på dette og har såvidt begynt å sette meg inn i det :)

underveis:
Ja det er bursdager og slikt jeg også tenker blir litt mer kronglete. Er litt redd for å bli sett på som utakknemlig når jeg dukker opp med niste i selskaper... men men, hvis det er slik at Lillebror virkelig ikke tåler visse ting, så må vi bare. :)

HanneM:
Hvilken havrefløte bruker du og hvor får man tak i den? Jeg har ikke funnet matfløte med havre, så blir glad for tips!
Samme med Baldsfjordosten, hvor finner jeg den? :)

Barbro:
Ja jeg så det her om dagen. Er litt skeptisk til soya pga diverse advarsler om bla. skadelige hormoner osv, men litt innimellom drister jeg meg til. Får teste det neste gang til tacoen :)

Nina:
Han har mye mindre utslett for øyeblikket! Fortsatt litt rød, men ikke i nærheten av det han var før. Huden er ikke lenger tørr eller flassete heller, så jeg har troa på at det hjelper med dette kostholdet :)
Jeg har ingen nøyaktig plan mtp varighet av ammingen. Da jeg var gravid tenkte jeg at jeg skulle la ham få morsmelk så lenge han ønsker, så det kan jo godt hende det vil bli en god stund til ammeslutt. Det er jo stress å måtte tenke så mye på hva som er i maten min hele tiden, men jeg tror ikke det ville blitt så veldig mye enklere med flaske. (Ikke for meg i allefall) Og han måtte gå på spesial-MME. Da kommer jo flaskestyret, koking og tilbereding og opp om natten/grytidlig om morgenen for å lage melk i tillegg til at vi må passe på hva han spiser, så jeg tenker at vi holder det gående så lenge det er greit for oss begge. :) I tillegg så merker jeg at jeg selv har fått litt bedre hud uten melkeprodukter, så det er jo en bonus midt oppi dette styret :)

Hei! Ville bare tipse deg om at dersom man har melke-intoleranse så er det fort gjort å utvikle soya-intolerans. I tillegg vet jeg at soya egentlig er et avfallsprodukt (brukes i dyrefor) og egentlig ikke no særlig for kroppen generelt. Altså er det sikkert best å holde seg til havremelk med calsium som du jo sier at du foretrekker..... Stå på!

Sunniva:
Ja har hørt en del ting om soya som gjør at jeg begrenser inntaket til et minimum :)

super oppskrift!

Men lurer på hvordan denne smaker forhold til riskrem med melk?

Å,denne oppskriften måtte jeg bare prøve!! Tåler ikke så godt melk og har ikke spist grøt på flere år.. Men i kveld ble det julegrøt og julebrus, den smakte jo (nesten) akkurat som vanlig grøt :)

inger:
Jeg syns den smaker ganske likt. Det blir selvfølgelig aldri helt lik smak uten melk, men jeg var positivt overrasket :) Spesielt med kanel på blir det veldig likt :)

Hei Jona!

Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine blogger og nettsteder.

For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

Ha en fin dag!

Vennlig hilsen,

Elin

Alleoppskrifter.no

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere