hits

Internasjonale juletradisjoner
Det er 18 dager til jul den morgenen de våkner grytidlig for å se hva nissen har lagt igjen til dem. Nede i gangen står skoene deres som de vasket og pusset selv, kvelden før. Nå er de proppfulle med gaver og godsaker. De små ansiktene lyser av fryd og det hoppes og ropes. «SE hva jeg har fått!» 

I Tyskland kommer julenissen Nikolaus natt til 6. desember og legger igjen gaver i barnas sko, men bare hvis skoene er rene og pene, vel å merke. Dette var en helt ny juletradisjon som jeg ikke ante noe om før den første gangen vi skulle feire jul i Tyskland. Niko-hvem? Nå? 

På samme måte hevet Tyskeren min litt på øyenbrynene den gangen da jeg forklarte ham den islandske tradisjonen med de tretten julenissene som kommer med gaver de siste tretten dagene før jul. 

De islandske julenissene bor i en hule, langt oppe i et fjell. Der bor de sammen med sin grusomme trollmor, Gryla som er kjent for å spise barn (whaaat?) og sin gretne trollfar Leppaludi. Vi har, av hensyn til barnas nattesøvn, ikke fortalt dem om dette radarparet enda... Men de tretten trollesønnene kjenner barna til, og de er ikke helt som andre julenisser. De er over gjennomsnittet rampete og har fått navn etter sine mest kjente rampestreker og særegenheter. Hurdaskellir (Dørsmelleren) for eksempel, er veldig glad i å smelle dører. (Nei, dette er ikke noe jeg bare finner på altså.)  Bjugnakrækir (Pølsestjelern?) har en forkjærlighet for pølser, og man skal ikke se bort i fra at det forsvinner et par julepølser fra boden den natten han kommer innom med gaver. De legger altså fra seg overraskelser i fottøyet de siste tretten kveldene før jul, men de foretrekker at skoene står i vinduet på barnerommet. Aller helst skal det være juleskoene. (Selv om våre jenter påpekte at det var mye mer logisk å bruke støvlene, for der er det nemlig mer plass til godsaker...) I tillegg er de islandske julenissene såpass oldschool at de kjører på med "straff" i form av en gammel potet i skoen til om man ikke er snill...
Så er det jo forskjellige tradisjoner på selve juledagen, og julematen er helt annerledes i Tyskland enn på Island og i Norge. Jeg husker den første gangen jeg fikk øye på en kompe (eller komle om du vil) på bordet under julemiddagen i Berlin og tenkte at her må det ha skjedd en feil? Men så viste det seg at komper er et must til tysk julemat (i allefall i vår familie) og så var det ikke så galt med komper til gåsa som jeg hadde fryktet.

Visste du at i Egypt er det vanlig å kjøpe seg et flunkende nytt antrekk hver jul, som skal brukes når man går til julemesse? Julemessen varer forresten helt til midnatt! I Mexico får barna denge løs på en piñata på første juledag (denne tradisjonen fikk jeg lyst til å ta opp!) og i Portugal feires tradisjonen consoda, hvor det dekkes på ekstra servise til julemiddagen for de døde! 


 

Mammalivet har mange lesere som enten bor i utlandet eller kommer fra et annet land. Hvordan er det med tradisjoner hos dere?

Og hva med resten av dere? Har din familie noen spesielle juletradisjoner som ikke alle ande har? 

18 kommentarer

Jeg kommer opprinnelig fra Nederland, og nå som du sier det på denne måten blir det spesielt når jeg og kjæresten skal begynne å feire jul sammen. Sinterklaas (er den samme som den tyske St. Nikolas) kommer alltid til å være en del av førjulstida for meg, selv om det i min barndom ikke var vanlig å koble det med jul. Han var noe helt for seg selv, og tradisjonene er nok veldig annerledes i Nederland og Tyskland. Julen for meg har aldri handlet om gaver før jeg kom til Norge, men jeg har tatt til meg mye norske tradisjoner siden jeg har bodd her såpass lenge. Fint innlegg!

Mammatiltogutter

Mammatiltogutter

Oi sann her var det mye nytt og lære da! ikke hørt om noe av det jeg !! putte gaver i skoene ? hehe rareste jeg har hørt ! hehe. her er det vel den typisk norske da :)

Om vi har noen spesielle juletradisjoner ? tror det er likt som alle andre (jeg kjenner) Men vi har lagt til og byttet ut litt da så vi får det på vår måte ;)

Julekalender til barna, med aktiviteter i også , gjøre ting sammen i førjuls tiden er koselig !

Lete etter juletre sammen i skogen ;)

Grøt lille julaften og pynting av juletre ( pynting av tre vill samboeren at vi skal på julaften, men ikke i år ) sette ut grøt at nissen !

Julaften er det jule tv som gjelder og den norske tradisjonelle julematen da ribba og co )

Vi har en tradisjon for julestrømpe med godteri, som "julenissen" fyller opp natt til julaften. Tror det er en ganske vanlig tradisjon her i Norge? :)

Er selv tysk, Nikolaus var alltid min favoritt, spesiellt da jeg var mindre og kunne fortelle at jeg hadde fått godteri i skoen på skolen. I min familie har vi også veldig "enkel" mat på selve julaften (en salalat, toast, ting som er lette å lage lenge før) og så spiser vi etter gaveutpakkingen. På første juledag derimot slår vi til med alt kjøkkenet har å by på.

Vi må selvsagt se den surfende nissen!

Hva, visste du ikke at nissen surfer? Joda, så absolutt. Når man går rundt juletreet i bikini så surfer nissen også. ;)

Desverre skjer ikke det her i kalde nord.

Nå har plutselig straks 3 åringen blitt veldig opptatt av nisser og juletrær, han har juleelskende eldre søsken. Gale unger. Jeg fatter ikke hvor de har det fra all den tid vi ikke gjør det. Men vi følger dem, minsten skal selvsagt få være nisse på nissefesten i bhg. i morgen.

(Men! Da minsten fikk spm. om hva han ønsket seg til jul, da kom svaret kontant, "Onkel Sander!". Yndlingsnevø forever.)

Jeg likte å høre om de islandske nissene! Veldig morsomt :)

Jeg vet ikke hvor normalt det er, men bestevennen min fra Italia har fortalt at til jul pleide de å spise ål da han bodde der, og da han var liten pleide han og leke med den i badekaret før foreldrene tok den opp og drepte den og lagde den til middag.

I Japan er jul for det meste en kommersiell greie, de har ikke fri, og er jo for det meste ikke kristene heller, men det er pynt over alt så jeg følte likevel at det var en høytid når jeg bodde der. Det er ikke jule relatert, men eksen mins familie hadde et familie ritual som alltid skjedde samtidig som julen, hvor de bydge en hest eller kamel (husker ikke) av en eggeplante og pinner, og lot som om den red inn blant bilder av forfedre, mens alle i familien delte en sigarett, selv barna(! men de likte det ikke og bare holdt den før de gav den videre).

Så flinke og forutseende dere er som holder både norske, islandske og tyske tradisjoner ved like! Dere vet jo ikke hvor barna (eller dere) ender opp om noen år. Det er sikkert veldig hyggelig for besteforeldrene også at barnebarna får med seg tradisjoner som de kan dele med besteforeldrene.

Bodde selv et år i USA og synes tradisjonen der med å gå til midnattsmesse natt til 25. desember var helt nydelig. Kirken var åpen for alle, - uansett religiøs tilknytning.

Når det er mulig, pleier vi å gå på skitur på formiddagen på julaften. Alle man møter ute da er blide og hilser god jul til hverandre.

Vi er kun to voksne og feirer jul på hytta på skauen. Liten stue gjør at vi har juletreet ute Det er både vakkert og stemningsfullt og naboen klager dersom vi er sene med å tenne lysene!

Artig tradisjon med å legge godsaker i skoene. Jeg er helt enig med jentene dine at det er bedre med støvler som man får plass til mer i! Kanskje litt strengt med "potetstraffen", men det er vel litt humor i det.

God førjulstid til alle, uavhengig av tradisjoner og skotøyets plassering!

o ja, jeg er katolikk, og vi feirer st. Nikolaus :) Det var alltid gøy når 6. desember var en lørdag, da kunne man virre rundt i pysj og spise sjokolade og frukt :D feirer det fortsatt, i en alder av 29 får jeg fortsatt Nikolaus-godter av min farmor ;)

Mammaen min er også fra Tyskland så har hatt St Nikolaus, men har ikke ført den videre til barna mine (ennå), kanskje neste år :) Ellers har jeg ikke så mange tradisjoner, så følger sambo sine. Det viktigste for meg er at vi er sammen med folk vi liker, ikke stresser, litt julemusikk, noe godt å spise og at folk ikke krangler eller blir (for) fulle. :)

Hei:)

Jeg bare lurer på... De gavene i skoene de siste tretten dagene før jul, erstatter det liksom julekalenderen vi bruker her til lands, eller er det vanlig å ha noe sånt i tillegg?

Vi har ingen uvanlige tradisjoner hos oss... Vi har egentlig aldri gjort noe særlig annet ut av julen enn juletre, god mat, gaver, julefilmer og familie (du vet, det ALLE gjør), men jeg tror jeg har lyst til å starte med noe spesielt for Henny, det bittelille ekstra, når hun blir gammel nok til å forstå ting. Noe lignende den pinataen:) Den har jeg alltid likt!

Inger:
Ja jeg kjenner mange som har den tradisjonen :) Men vi har ikke den da.:)

C.:
hehe surfenisse? Originalt! :)

Anonym 09:03:
Det hørtes veldig hyggelig ut med jul på hytta og skitur :)
hehe, potetstraffen har vi heldigvis ikke hatt noe behov for ;)

Sovebebibloggen:
Ja. På Island erstatter denne sko-tradisjonen julekalender :) Skal ikke si for sikkert at *ingen* har pakkekalendere, men jeg kjente ikke til den kalender-tradisjonen før vi flyttet til Norge.

Nina:
Så artig at du også feirer Nikolaus! : )

Så gøy å lese om de forskjellige juletradisjonene! :)

I familien var det aldri tid til å tenke på jula før lillejulaften, da jeg var liten. Så med unntak av at adventstjerna kom opp 1. desember, ble huset vasket og teppene banket, juletreet pyntet og vi så Greven og Grevinnen. Og på selve julaften hadde mamma satt fram en liten skål med snop og alle juleheftene til vi stod opp. Det er vel gode nok minner det også. ;)

Sara:
Oj,juleål faktisk. Det var en snål tradisjon! :) Og det med sigaretten til barna var ganske villt..

Anna GL (Ekte heimelaga):
Å Greven og grevinnen:) Moro å høre om disse forskjellige tradisjonene! Jeg har blitt hjernevaska da jeg vokste opp i Norge og MÅ se tre nøtter til askepott på juleaften! :D

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere