hits

Året på Mammalivet

Jeg lever! Dette har vært den lengste bloggpausen jeg har hatt siden jeg startet i november 2012 og det merkes. De siste ukene har jeg KLØDD etter å skrive, men samtidig har det vært godt å ikke trenge å kjenne på den "deadline" -følelsen omtrent hver eneste dag. Vi har hatt mye å gjøre, Tyskeren har egentlig kun hatt en uke fri, og jeg har hatt nok med å holde styr på trioen vår den siste uka. Men nå er jeg tilbake og jeg har så mye på hjertet at jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne. Først av alt har jeg lyst til å ta et tilbakeblikk på fjoråret her på mammalivet!

JANUAR

Januar 2013 bar preg av mat og skrivelyst. Det var denne måneden jeg for første gang skulle få et av mine innlegg ut på forsiden av en landsdekkende avis, og plutselig ble denne blogg-greia mye større, mye raskere enn hva jeg hadde forestilt meg. Jeg fortalte også om hvorfor vi hadde bestemt oss for hjemmefødsel, jeg blogget MYE om mat, (graviditet = mat hos meg!) jeg fikk et av mine første foto-oppdrag, jeg skrev enda et innlegg om de morsomme jentene mine, og et om hvordan jeg forsøker å leve opp til de idealene jeg har som mamma. Samtidig begynte jeg å kjenne på at det var ganske tungt å være tobarnsmamma og høygravid, og det ble en del enkle middagsløsninger som for eksempel innepicknick med hentepizza på stuegulvet. 

FEBRUARFebruarmåned var full av forventning. Jeg hadde termin 10. mars, og selv om magen allerede så sprekkferdig ut, skulle vi enda vente en god stud på det nye familiemedlemmet. For å få tiden til å gå, delte jeg fødselshistoriene om mine to første fødsler. 

MARS

Da mars måned endelig kom, var jeg rimelig klar for å avslutte det som hadde vært et veldig fint svangerskap. Magen vokste ut av alle dimensjoner, og da termindagen kom, kjente jeg motivasjonen synke. Vi hadde håpet og forberedt oss lenge på en hjemmefødsel, men da dagene gikk og jeg var på overtid, ble sjansen for å få lov til å føde hjemme mindre for hver dag. 

Den niende dagen på overtid, postet jeg et innlegg rundt klokken fem på ettermiddagen. Jeg kjente noen små sammentrekninger, men følte ikke for å rope hurra enda. Slike sammentrekninger hadde jeg jo hatt i flere uker. Lite visste jeg at jeg bare en time senere skulle få den første ordentlige rien, og tre timer etter det, var Lillebror kommet til verden, i vårt eget hjem!Bursdagen til Lillebror ble bare fire dager før Lillesøsters fødselsdag, så den første barseluka inneholdt en improvisert bursdagsfeiring med mange snarveier og kjappe løsninger
De første ukene med Lillebror var ubeskrivelig fine. Kombinasjonen av det å være erfaren mamma og det å ha født naturlig i vårt eget hjem med tett oppfølging av jordmor de første seks ukene, gjorde at jeg følte jeg kunne gjort det hele igjen og igjen!

 APRILSå kom april med de litt tyngre ukene. Lillebror hadde kolikk, og det ble mange våkennetter, nattevandringer og slitsomme dager. Men midt oppi det hele følte jeg meg likevel så vanvittig heldig for å ha fått den familien vi alltid hadde drømt om. Jeg hadde en nervepirrende solodebut med alle barna på tur i april, og bloggen levde i beste velgående, noe som overrasket meg. Jeg skrev bla. et innlegg om hvordan man kan takle uønskede råd, som ble godt mottatt. På en måte tror jeg at det å skrive var med på å få meg helskinnet igjennom noen ekstremt slitsomme dager. Det var deilig å kunne dele tankene mine, både på godt og vondt. Det ble en del flauser i april på grunn av søvnmangel, men det å se jentene mine med Lillebror, veide opp for det tunge og vanskelige.

MAI


Mai ble en ganske god måned. Kolikken var "under kontroll" hvis man kan si det, og jeg skrev innlegg om det jeg sier vs det jentene mine hører, om hvordan storejenta lærte å sykle og et aldri så lite mammaoutfit-innlegg (med en stor dose ironi.) Det første outfit-innlegget finner du her. Bloggen fikk også en makeover med ny header, laget av Judith Carnaby. 

JUNI

I juni var Lillebror og jeg på vår første reise sammen. Vi var i et nydelig bryllup som jeg fikk gleden av å fotografere og hvor jeg hadde æren av å være forlover. Lillesøster leverte noen herlige fototips, jeg fikk høre tre nydelige ord fra Storesøster for første gang, og delte et av mine morgenminner med Lillebror. Denne måneden skrev jeg også et brev til en førstegangsmamma som jeg fikk mange fine tilbakemeldinger på. Innlegget mitt om det fjerde trimester fikk i gang en het diskusjon, og fikk meg til å tenke grundig etter om hvordan jeg skriver. 

JULI

I juli var jeg på dagstur til et av de nydeligste stedene jeg har vært på. Denne måneden skrev jeg et dikt til Storejenta om det å ha en lillesøster, et innlegg om den beste ammeboka jeg har lest, vi hadde en filmkveld med jentene hvor de var stjernene på skjermen, og Storejenta fylte hele fire år i juli. Barnebursdagen ble et sukkerfritt eksperiment som slo godt an. Juli var også den måneden da vi tok farvel med Berlin og flyttet bort etter tre år i den fantastiske byen.

AUGUST

I august flyttet vi inn i nytt hus, jentene begynte i ny barnehage, og tyskeren min var på hundreogørten jobbintervjuer. Det hele føltes litt som galskap og i et øyeblikk lurte jeg på hvorfor vi i det hele tatt orket å flytte. Heldigvis har vi mange gode venner her i Norge som fikk meg til å huske hvorfor vi er her. Denne sommeren innebar også startskuddet for et sprekere mammaliv.  Ja, jeg jobber fortsatt med prosjektet bak kulissene, og satser på å blåse liv i mammalivet i form-innleggene i år.

 

SEPTEMBERI september var matgleden og treningslysten på topp. Jeg testet den smekre kaluzaboksen og slengte med noen nistetips, jeg trente, (med varierende gode utfall..) laget en sunnere nachosoppskrift og viste  eksempler på fem sunne frokoster jeg elsker. Denne måneden skrev jeg også om 10 ting du kan bruke kokosolje til, et brev til Lillebror og en tekst om permisjonsfantasier. I september skrev jeg også et innlegg om drømmen om nummer fire og hvorfor den er så fjern og nær på samme tid.

OKTOBERI oktober kunne jeg endelig avsløre den store nyheten. Jeg ble side2 blogger hos Nettavisen! Denne måneden skrev jeg innlegg om mine styrker og svakheter som mamma, fortalte om hvorfor tyske foreldre har startet en kampanje mot en bok jeg kjøpte, og et innlegg om ting jeg ikke hadde forventet av mammalivet. Jeg intervjuet Hilde om det å være mamma og "oljefrue" i Perspektiv-serien, jeg fortalte om sjokket jeg fikk da jeg fant ut at jeg var gravid og jeg la ut et innlegg om hvordan man samsover på en trygg måte med barna. Oktober er bursdagsmåneden min, og frekk som jeg var, så blogget jeg ikke på selve dagen, men tok det igjen senere med noen smekre bilder fra oppveksten min. 

NOVEMBER
November begynte med et brak med et innlegg om pupper og hvorfor jeg syns det er merkelig at mange synes de bør være forbeholdt små babyer, i hjemmet eller i seksuallivet. Jeg fortalte om nedturer i treningsprosjektet mitt og oppturer med Lillebror.  Mange av leserne hadde lurt på hvordan vi løser kabalen med fire språk i hjemmet, og i november skrev jeg om dette.  Denne måneden var jeg spesielt imponert over hvor mange gode diskusjoner vi fikk til på bloggen. Innlegg som Kan ros gi barn dårlig selvtillit, Dårlige forbilder og Babyen bør få bestemme, resulterte i mye aktivitet i kommentarfeltet! 

 

DESEMBERDesember ble, ikke uventet, rimelig julete. Det ble en del julekoseinnlegg og oppskrifter, men jeg fikk likevel skvist inn et par litt andre innlegg som bla. bæretøyguide, et intervju med en alenemamma, en introduksjon til hvordan babyer kan spise selv, og et svar på avisoppslag som oppfordret mødre til å "droppe fullammingen" på tynt grunnlag.

Hvis jeg skal nevne et par innlegg fra 2013 som har betydd mye for meg, så var det innlegget hvor dere fortalte meg hvordan dere fant meg, og innlegget jeg dedikerte til en av mine beste venninner da hun ble mamma for første gang. 

2013 var et stort år på flere måter for meg og familien. Lillebrors hjemmefødsel, flytting til Norge, ny jobb for både Tyskeren og meg, eget foretak, ny barnehage, nytt hjem og mye mer som ikke har kommet med på bloggen, har satt sine spor på godt og vondt. Det at vi har fått til alt dette på snaue 12 måneder, kan jeg ikke helt forstå, og jeg lurer virkelig på om det i det hele tatt går an å toppe dette i 2014. Nå vet jeg allerede at det vil bli minst to vedlig spennende prosjekter på meg i dette året. Det ene har jeg allerede arbeidet mye med, og det andre har jeg ikke begynt på enda. I tillegg byr det nye året på enda mer flyttesjau og nytt hjem, hvor vi forhåpentligvis kan bli en god stund! Tusen takk for et herlig 2013! Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på de nye utfordringene og håper dere blir med på veien!


Hva var ditt favoritt blogginnlegg i 2013? Det er lov å nevne andre blogger også!

Hva ønsker du mer av på mammalivet i 2014?


10 kommentarer

Ja, altså, forhenværende C. Jeg tror du hadde kjent meg igjen anyway altså. Men ja, diaperdiva'en skjedde, også ble det bare slik.

Jeg har akkurat død av latter opptil veldig mange ganger. Jeg har både lest om soloturen med alle tre til "barnehagen", trøbbeltrio'n på café (det har jeg hatt planer om å lese mange ganger, jeg hadde en følelse av at det var bra!), og outfit innlegg. Utrolig bra. Ja til mer innlegg med hvor crazy det er med tre små, det er så morsomt!

Også jeg som brukte bærejakken min hele tiden, tenkte aldri over at jeg så ut som en elefant! Men jeg passet på at hodet hans alltid stakk opp og var synlig da. Jeg synes den var så mye enklere enn bæreomslaget.

Jeg har ikke lest 4. trimester innlegget før, men jeg kom til å tenke på ammeinnlegget (dvs. det om teite overskrifter i vg), der nevnte jo jeg den teorien om min egen minstemann. Følte meg litt teit nå da, du kan jo alt om det fra før! Men jeg synes det er så logisk. :D

Ah, gleder meg til mer blogging!

Mrs. C.:
haha, diaperdiva'n er så god :D
Herlig å høre at du fant noen gamle innlegg du likte:) Alltid godt å vite at eldre innlegg ikke er gjemt og glemt for alltid. :) God helg Mrs.C! ;)

Alt du har skrevet og alle temaer så langt har jeg lest og likt! Har en baby på 7mnd, så mye er relevant til min/vår hverdag. Jeg liker at du skriver reflektert og med kilder!

Forøvrig syns jeg det med babyer og mat er spennende.

Stå på! Jeg skal følge med i 2014:)

AnneV:
Så gøy at du har baby på omtrent samme alder som minsten min :)
Takk for tilbakemelding Anne!

Hei :)

Mine favoritter hva innlegg angår er de som hun første nevnte. Du og kidsa ut på tur, både til bhg og cafe. Det første innlegget jeg leste var også en hit i mine øyne, Suzanne Kaluza hadde skrevet om underholdning for barn som ikke koster noe (elns) også linket hun altså til bloggen din. Du satt og ble pyntet av jentene dine, de tegnet på deg. Det var første gangen jeg leste bloggen din. Og etter det har jeg værg jevnlig innom, nesten hver dag. Takk for det, Kaluza. Og takk for at du skriver så bra, Jona! :)

Hvis jeg skulle komme med noe ønske, ville det blitt mer utflukter med trioen og fler av dine rørende tekster til barna dine! Og kanskje noeninnlegg fra ungene (type fototips og sånn)

Keep up the good work! :)

God nytt år. Jeg er veldig glad for at du skriver en slik blogg som er både ærlig og morsom:)

Randi C:
Takk Randi :) Veldig fint med input fra lesere!

layla:
Takk Layla. Godt nytt år til deg også! Tusen takk :)

Så fint år du haft! :) Jag är själv nybliven mamma och älskar det nya livet med min lilla bäbis. :)

Oslofru:
Gratulerer med mammatittelen! :)

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere