hits

Perspektiv: Adoptert mamma"Lana" er adoptert fra Sør-Korea og oppvokst i Norge. Hun er gift og har to små barn, og ville gjerne bidra med sin mammahistorie i bloggserien min, Perspektiv. Her er hva hun fortale meg om hvordan hun  opplever det å være en adoptert mamma:

(Denne mammaen har valgt å være anonym.)

Du ble adoptert da du bare var noen måneder gammel. Når forstod du selv at du ikke hadde biologisk norsk opphav? 

-Adoptivforeldrene mine fortalte meg at jeg hadde en mamma i et annet land, men jeg forstod ikke helt hva dette innebar før små barn påpekte hvor annerledes fra dem jeg så ut. Dette var før barneskolealder. 

Har du noen gang vært i Korea? 

-Jeg har ikke vært tilbake i Korea, men jeg ønsker å reise dit på et eller annet tidspunkt. Jeg har lyst å oppleve den koreanske kulturen og se landet jeg kommer i fra. Og så har jeg et håp om å møte min biologiske familie. 

Lærte du om koreansk kultur da du vokste opp og interesserer du deg for det som voksen?

-Nei, jeg lærte ikke noe om den koreanske kulturen da jeg vokste opp, men det var heller ikke noe jeg trodde jeg ønsket. Nå er jeg veldig interessert og nysgjerrig på denne kulturen. 

Føler du en tilknytning til Korea?

-Ja. Jeg føler meg mest norsk, men også litt koreansk selv om jeg er vokst opp i Norge og har norsk kultur. Men jeg må bare legge til at andre adopterte trenger ikke føle noen som helst tilknytning til det landet de er adoptert fra og mange har ingen trang til å vite noe om opphavet sitt. Det er veldig individuelt.

Vet du eller ønsker du å vite noe om dine biologiske foreldre eller familie? 

-Jeg ønsker å vite så mye som mulig om min biologiske familie. Det er en konstant uro inne i meg som jeg tror kan bli stagnert hvis jeg finner ut hvor jeg kommer fra. Hvordan påvirket det å være adoptert din barndom?

-Utseendemessig skilte jeg meg ut og dette gjorde meg usikker som liten jente og jeg ble et stille barn.  Jeg dyttet bort en del av meg selv og prøvde å være så nordisk som mulig. Men etter at jeg ble mamma har det blitt viktig for meg å lære mer om Korea, både av personlige grunner og slik at jeg kan fortelle mine barn om dette hvis de ønsker. 

Har du noen spesielle minner hvor du husker at det opplevdes spesielt positivt eller negativt for deg å være adoptert?

-Det er negativt å føle andre menneskers fremmedfrykt på grunn av mitt ikke-norske utseende, men på en absurd måte er dette også positivt siden det jeg har erfart har gjort meg til den personen jeg er i dag. 

Ble det noen spesielle tanker om ditt opphav da du var gravid? 

-Ja, jeg tenkte mye på opphavet mitt generelt, kanskje fordi jeg da skulle bli mamma selv? Jeg tenkte ofte på mammaen min i Korea. Jeg gråt fordi hun måtte ha elsket meg så utrolig mye fordi hun klarte å gi meg bort. Jeg tenkte på om jeg ville få treffe henne en dag, og om hun tenkte på meg. Det var veldig mange følelser i sving og tårene kom lett. Det ble enda viktigere for meg å finne mine biologiske foreldre da jeg ble gravid. Også fordi jeg ville at mine barn skulle vite om opphavet sitt og hvor de kom fra, -den koreanske delen. Selv visste jeg svært lite og ble interessert i å lære mer. 

Tror du det at du er adoptert vil ha en påvirkning på dine barn? 

-Jeg håper at det at jeg kommer fra Korea skal være en berikelse for dem.Hva skiller deg som adoptert mamma fra andre mødre? 

-Jeg er ikke sikker på om det at jeg er adoptert skiller meg fra andre mødre.

Har du noen erfaringer eller tanker du vil dele med foreldre som har adoptert, eller adopterte som er foreldre selv?

-Først vil jeg bare si at dette er mine tanker som adoptert og mamma. For mange andre har det å være adoptert ikke påvirket barndommen deres eller det å bli mamma. Adopterte som er foreldre: -elsk deg selv, for det gjør livet tusen ganger bedre.   
Dette innlegget er en del av min bloggserie Perspektiv, som består av intervjuer av mødre i forskjellige livssituasjoner. Målet er å belyse et mangfold av mammatilværelser. Send meg gjerne en mail hvis du ønsker å bidra eller hvis du kjenner noen som du tror kunne vært villig til å være med. 

Tusen takk til denne mammaen som stilte til intervju!
3 kommentarer

Liker veldig godt disse intervjuene :)!

Liker godt disse intervjuene, men synes særlig dette kunne vært lengre og mer utfyllende :)

.:
Disse intervjuene går ofte på veldig personlige, nesten private emner, så det er helt opp til den som blir intervjuet hvor mye eller lite de vil dele. :) Jeg er veldig glad for at denne mammaen delte sin historie og jeg følte at jeg lærte mye :)

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere