hits

Trygg deling av barnebilder//Sponset 

Jeg får ofte spørsmål om jeg ikke synes det er skummelt å dele bilder av barna mine på nettet i forbindelse med bloggen. Svaret er: ja, jeg synes dette er litt skummelt. Da jeg startet bloggen min, skrev jeg mest med tanke på venner og familie, og da delte jeg mer. Men da lesertallene økte, vokste også skepsisen og forsiktigheten i meg. Terskelen ble plutselig høyere. Hva som føltes greit å dele, både av bilder og tekst, var ikke lenger det samme som da jeg begynte. 

Enkelte lesere har sagt at de savner den intime stemningen som jeg hadde på bloggen i begynnelsen, og det forstår jeg. Bloggen har blitt litt annerledes. Det har blitt mindre up close og privat om barna, men dette har jeg altså vurdert nøye og kommet frem til at det er best slik. Dette temaet og valgene jeg har tatt med tanke på deling i sosiale medier har jeg også skrevet om i boken Mammarådet

Bildene jeg deler av barna i dag er ofte mer actionbilder uten ansikt eller nærbilder av hender osv. Av og til deler jeg mer, men ikke på langt nær like ofte og mye som før. Jeg merker også bildene mine (selv om det ikke sees så godt ved første øyekast) slik at det blir vanskeligere å stjele dem. Dette synes jeg er en grei løsning som er innenfor de individuelle grensene jeg har satt for meg selv. 

Hvor er det trygt å dele?

Hvis man ønsker å være veldig forsiktig med å vise bilder av barna på offentlige sider, hva gjør man da med alle de nydelige bildene av barna, som man også vil ta vare på eller dele med sine nærmeste? Jeg har selv hundrevis av blinkskudd liggende på harddisken som blir altfor mange til å printe ut, med mindre vi bestemmer oss for å tapetsere stua med ansiktene til barna. Man kunne jo eventuelt hatt en lukket blogg, men for meg blir det litt for knotete å logge seg inn i et bloggredigeringsprogram på mobilen når jeg er ute på farten og vil sende noen søte bilder av ungene som gjør noe rart til mannen min som sitter på kontoret i en annen by. 

Hvem eier bildene av dine barn?

Det finnes såklart mange apper og sosiale medier som vi kan bruke til slike formål, men veldig mange av dem gir ikke muligheten til å beholde rettighetene til bildene dine selv. Leser man betingelsene på disse sidene (som f.eks facebook) nøye, så vil man oppdage at en del av dem krever full adgang og rett til å bruke dine bilder og informasjon til udefinerte formål. Slikt er litt uhyggelig å tenke på. Hvis du vil vite mer om dette, kan du sjekke ut dette intervjuet med en advokat som forklarer hvordan facebook eier det du deler. 

Men hva gjør man da når man ikke vil gi bort alle bildene av barna sine til sosiale medier?

Løsningen kan være en nettbasert bildetjeneste hvor du selv beholder eierskap av bildene dine, og hvor du kan dele disse med venner og kjente på en trygg, lukket plattform. Jeg har drevet og testet ut en norsk bildetjeneste som heter barnetmitt.no og jeg synes dette er en fin løsning som er enkel å bruke. I denne bildetjenesten kan du opprette en profil på et øyeblikk ved å bruke facebook log in, og begynne å legge inn bilder som du vil ta vare på. Du kan opprette et album for hvert barn, og legge til beskrivelser, vekstkurver og lignende ved bildene. 

Deling

Hvis du ønsker å dele noen av bildene, klikker du på ikonet til høyre for bildet, og velger hvilke kontakter som skal få adgang til dette. Du kan på forhånd legge inn mailadresser i listen «mine venner og nærmeste» og velge akkurat hvem du ønsker å dele hva med. Når du deler noe med en venn eller familie, får de kun tilgang på de bildene du vil vise frem. 

Det finnes to typer delingsplattformer på barnetmitt:

Mail

Her får mottakeren(e) får en mail med link til bildene. Det å dele linker via mail synes jeg fungerer supert, spesielt når besteforeldre er mottakerne, for det er ikke alle slike som vanker på facebook eller instagram. 

Lukket link på facebook

I listen over venner og nære, kan man legge til utvalgte facebookvenner, og så dele link til bildene slik at linken med et tastetrykk blir synlig på facebook for kun de utvalgte. 

Hvordan er dette annerledes enn å laste opp bilder på facebook og dele med utvalgte venner? Jo, barnetmitt.no er en bildebank som du styrer selv. Når du deler link via barnetmitt.no på facebook, blir ikke bildene lagt ut på facebook. Det er altså kun linken som blir offentliggjort, og den vises kun for dem du har forhåndsvalgt. På den måten beholder du eierskap over bildene, og begrenser samtidig adgang ved å forhåndsvelge hvem linken blir synlig for. 
Oversiktlig

Bildene kan som sagt merkes med merkelapper, og for å finne tilbake til et bilde, kan man bruke applikasjonen som heter «filtrer» og velge barn, og hvilken merking av bildet man har brukt. 

 

Vinn en ipad air

Alle som registrerer seg på barnetmitt.no innen 1.april, blir med i trekningen av en ipad Air!

Det som jeg liker best ved denne tjenesten, er at den er trygg, enkel og oversiktlig. Den har kanskje ikke like mange valg som enkelte sosiale medier, men jeg liker at det er enkelt og brukervennlig. Det viktigste er at jeg vet at bildene mine er trygge. Jeg bruker siden mest som en minnebank, og for å dele enkelte bilder med andre som står oss nær. Jeg har også laget en snarvei til siden på mobilen min, slik at jeg kan laste opp bilder på no time og dele med dem jeg ønsker. En ting som også er fint, er at jeg kan lagre alle slags bilder på barnetmitt. Her kan jeg ta vare på både bilder fra bursdager, kunsverk barna har laget, små øyeblikk i hverdagen. 


Deler du bilder av barna på nettet? Tenker du mye på sikkerhet? Hvordan sørger du for at trygg deling? 

9 kommentarer

Hmn.

Jeg lurer på, hva er man redd for når det gjelder deling av bilder? Jeg regner med det er misbruk? Men hva slags misbruk? Det finnes jo flere å velge mellom.

Når det gjelder det groveste, misbruk av pedofile på nett, så kan man jo enkelt og greit ikke legge ut nakenbilder/spise is bilder/badebilder/bleiebilder osv. Bilder som enkelt kan manipuleres til gitte formål.

Men der igjen, så kan man aldri vite hva som skjer i hodet til folk. Jeg tror disse menneskene like gjerne kan fantasere om påkledde barn, som nakne.

Redselen for hva man deler har blitt litt for oppblåst synes jeg. Hvor redde skal vi være? Det er ikke noe jeg vil bruke for mye energi på.

Jeg er MER redd for hvilken INFORMASJON jeg deler...

Ikke fullt navn, ikke hvilken skole eller aktiviteter barnet mitt går på, ikke bilder av huset vårt fra utsiden eller lignende. Jeg vil ikke at fremmede enkelt skal kunne finne ut slike ting, og dermed holde henne trygg på den måten. Det er mye som kan skje i nærmiljøet, og det ser jeg på som farligere enn et bilde på internett.

Jeg deler gjerne bilder, både på blogg, facebook og egen google + side for mine bilder. Men så er jo jeg over gjennomsnittet interessert i fotografi og bruker mye tid på det.

Men det jeg har vurdert, er å begynne merke alle bilder. Det går mer på copyright, og hvis folk deler bildene mine rundomkring, vil jeg gjerne at de skal vite hvor de kommer fra.

the SAGA by Steinsdotter:

Det finnes mange forskjellige grunner til at folk er forsiktige med offentlig deling av bilder av barna på nett.
Noen av disse kan være misbruk av pedofile, men det finnes også andre grunner.
Jeg har opplevd at noen jeg kjenner ble varslet om at bilder av hennes barn ble brukt i en reklamekampanje uten tillatelse.

En av de største grunnene for meg, er at barna mine ikke er gamle nok til å forstå godt nok hva internett er. De har ingen kontroll over hva jeg legger ut, og når de blir store nok til å forstå, er det lite jeg kan gjøre med de bildene de ikke liker. Jeg kan slette bloggen min og hyre noen til å slette alle spor av bildene på nettet, men jeg kan aldri vite hvem som har lagret bildene før de ble slettet.
Det ville ikke plaget meg om foreldrene mine hadde delt litt bilder da jeg var liten, så lenge de brukte skjønn når de valgte bildene, men det er ikke sikkert mine barn vil føle det samme.

Derfor går jeg mange runder med meg selv før jeg legger ut bilder av dem, og eldstejenta har begynt å være med å bestemme hva som blir lagt ut av henne. (Ikke det at jeg legger ut alt det hun vil vise da, for det hadde hun nok angret på senere)

Jeg er veldig enig i at det er viktig å tenke på hvilken informasjon du deler. Jeg pleier ikke å dele "live" bilder av meg med barna et sted, men noen ganger etterpå.

Jeg er ikke den mest forsiktige av alle selv, for jeg deler jo ganske mye, men det går likevel en klar grense for meg et sted. Noen bilder kan brukes som illustrasjoner til det jeg skriver om, uten at de blir for private, mens andre bilder blir delt på privaten via trygge plattformer hvor jeg selv har kontrollen, som f.eks barnetmitt.no.

Facebook og instagram (spesielt facebook) sier i sine brukerbetingelser at man ved å registrere seg, sier ja til at de kan bruke bildene og all informasjon slik det passer dem.

Vel, det er jo rimelig frekt. Av et firma å stjele et privat bilde og bruke i reklame!!! Det må jeg si. Men det kan man jo unngå ved å merke alle bilder... Det er ikke en dum ide altså, som jeg virkelig må innføre selv.

Det har jo vært skrevet og snakket mye om akkurat dette temaet i ett, to års tid nå? Men blir sikkert aktuelt igjen nå, etter dette med MammaenTilMichelle og instagram oppslagene.

Min svar om at denne frykten er blitt oppblåst, er vel sikkert at jeg er litt mettet på debatten, og DET er jo ikke din feil. Men alle bestemmer selv hvor grensen går. Jeg har heldigvis et eldre barn, som er med på å bestemme, og jeg prøver alt jeg kan å unngå legge ut bilder hun kan mislike/bli pinlig berørt av senere. Det er en selvfølge!

Jeg ser jo at din blogg har gått fra å være mer personlig, til nesten et profesjonelt "oppslagsverk" når det gjelder barn. Enestående i sitt slag må jeg legge til. Jeg vet hvor jeg skal gå å lese (igjen) om det blir flere barn ;) Du skriver bra, og har mye relevant erfaring OG bra linker til artikler/forskning etc. Så jeg trives godt her inne altså.

Btw, en av måten jeg gjør bildene mine mindre stjelbare på, er å forminske dem. Kan sikkert hjelpe noe ;)

the SAGA by Steinsdotter:
Det har vært skrevet mye i det siste om dette ja. Utviklingen i sosiale medier har gått så rasende fort de siste årene, at jeg tror vi har hengt litt etter mtp konsekvensene.

Jeg forstår veldig godt dem som ikke ønsker å dele noe om sine barn på nettet altså. Likevel så lar jeg meg (foreløpig) ikke skremme såpass mye at jeg dropper det fullstending. Slik utviklingen går nå, ville det ikke forundret meg om dagens barn bare trekker på skuldrene av at vi delte instragrambilder, når de blir voksne. Men likevel kan jeg aldri slå meg helt til ro med det at de aller fleste voksne om 10-20 år vil ha barnebilder av seg på nettet, så jeg holder meg innenfor mine personlige grenser.

Før jeg testet barnetmitt.no, satt jeg faktisk og lette etter en app eller noe slikt som jeg kunne bruke for privat deling OG beholde rettighetene til bildene uten at leverandøren tar seg noe som helst "friheter" på bruk av materialet, og jeg fant ikke noe jeg likte. Jeg lurte faktisk et øyeblikk på om jeg måtte lage noe slikt selv, hehe. Men nå ser det ut til at flere og flere kommer på banen med tjenester som tilbyr både lagring og deling på brukerens vilkår, og det syns jeg er helt topp!

Og ja jeg forminsker også ofte bilder. Lurt triks! :)

Dette har jeg jaktet på også! Så nå vet jeg hva jeg må gjøre :-)

Selv har jeg jo ikke barn, så det er vanskelig å si hva jeg ville gjort hvis jeg hadde det. På en side regner jeg med jeg ville følt at dette var det nydeligste i verden og må dermed vises frem, men på den andre siden har jeg veldig problemer med minskende borgerrettigheter i form av facebook og gps på smart telefoner. Jeg motstod lenge facebook og smart telefon, men har begge deler nå (i 2014 ga jeg opp da jeg flyttet til et fjerde land på 7 år og følte meg desperat etter å holde kontakt med folk). Uansett, det er ikke om meg, men poenget mitt var samtykke. Det er derfor JEG personlig motstod såpass lenge, og barn har ikke samme kapasitet til å samtykke (eller ikke), og det ville vært hovedgrunnen til at jeg ville holdt tilbake. Det kan jo være at mine fiktive barn hadde syntes jeg var fryktelig teit som holdt tilbake så lenge, både som barn og som voksen, men jeg føler det er et bedre utfall enn at jeg overdeler forså å finne ut at de ikke liker det.

Nå tror jeg jeg er på den konservative siden her. Jeg liker jo veldig godt å lese/se bildene i bloggen din, så jeg vet jo at det er fantastiske ting som kommer ut av å dele. Jeg respekterer balansen du har kommet til i senere tid, men mye mindre eksponering av ansiktene til barna dine, nå som det er flere lesere.

Sara:
Mye kloke tanker her. Jeg fikk heller ikke smarttelefon før rundt et år siden. Da hadde jeg stått i mot lenge nok, mente mannen min :P
Jeg føler det er veldig lurt å sette seg inn i alle nye ting på internett og app-fronten, for jeg kjenner meg selv godt nok til å vite at hvis jeg faller ut av racet, så blir det overveldende å sette seg inn i alt når mine begynner å bruke slike ting aktivt. Nå er det bare ca 1 1/2 år til min eldste begynner på skolen (whaat?!) og da tipper jeg det braker det sikkert løs for alvor.

Jeg liker selv veldig godt å lese vakre blogger med fantastiske fotografier av barn, og jeg respekterer de foreldrenes valg. Det vil såklart alltid være noen der ute som går lang tover streken, og det syns jeg er trist å se. Det er utrolig viktig å skille mellom det å være åpen og personlig og det å være privat.

Hehe, du vet jo hvor skeptisk jeg er. Ingen bilder på facebook, ingen ansikter på insta. Og jeg er jo også veldig forsiktig med info, ville aldri delt gatenavn, bilder av der vi bor utenfor, barnehagenavn, ungenes navn, fødselsdato og slike ting. Eller bilder av hvor vi er, når vi er der. Men jeg er veldig forsiktig da. Det handler ikke bare om eksponering av ungene som altså ikke kan si seg enig/uenig. Men også nettopp dette med eierrettigheter, jeg er så inderlig i mot at facebook eier bildene dine, derfor legger jeg heller ikke ut bilder der. De må i det minste være mine.

Det er også delvis grunnen til at jeg ikke har blogg, jeg vil jo ikke ha bilder av ansiktene dems ute, og jeg tenker at da kan det være vanskelig. Men så ser jeg at paasandaker gjør det da.

Mrs. C.:
Ja jeg vet du er rimelig skeptisk hehe. Og jeg forstår deg godt. Det er ikke slik at jeg ikke har mine tvil om deling av offentlig bilder altså. Men jeg synes bildedelingstjenester som barnetmitt er en god løsning, spesielt når man har besteforeldre som bor langt vekke. :)

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere