hits

Du får det ikke i app-butikkenJeg ser at han fikler med ørene og tvinner håret sitt mellom fingrene. Det neste jeg kommer til å se, er gjesping og rastløshet. Det er på tide med en lur, uansett om han vanligvis pleier å sovne en time senere på dagen. Hvordan jeg vet dette? 

-Jo, jeg har fulgt med på ham.

Det finnes mange praktiske apper der ute som gjør livene våre enklere. Eller, det tror vi i det minste. Selv bruker jeg en app hvor jeg registrerer inntekter og utgifter i hverdagen for å holde styr på økonomien, og barnehagen har en fiffig app hvor vi kan se om barnet har hatt middagsluren sin, eller om det er noen spesielle beskjeder til foreldrene fra barnehagen. Slike apper er praktiske og erstatter en del av det som ellers ville foregått på papir, og det synes jeg er fint. Men så finnes det også apper som erstatter ting vi normalt ikke ville registrert på et papriskjema, og jeg ser ikke helt nytteverdien i disse. Amme-apper, bleieskift-apper, sove apper for babyer og lignende har inntatt app-butikken. Jeg undres... når ble det egentlig nødvendig å fylle slike ting inn i et skjema?

Illusjoner om et enklere småbarnsliv

Det finnes såklart tilfeller hvor barnets tilstand er slik at man blir nødt til å overvåke for eksempel næringsinntaket for helsens skyld. Men normale, friske spedbarn har sålangt klart seg fint uten at mor eller far får bleieskiftvarsel på mobilen. Jeg tror vi fort lar oss forføre av illusjonen om et enklere spedbarnsliv når vi kjøper disse appene, (for hvem ønsker seg vel ikke mer orden på ting når man står midt oppi kaoset som et småbarnsliv er?) men sannheten er at ingen app noen sinne vil kunne forutse babyens behov. Kort sagt: de appene vil kanskje få det til å se ut som alt er enklere, men i virkeligheten går mange av barnets signaler tapt hvis vi stoler mer på en app enn våre egne instinkter. Et spedbarn utvikler seg i lynfart, og den eneste måten vi kan møte de stadig skiftende behovene deres på, er å være tilstede og se dem. Og da mener jeg ikke igjennom kameralinsen. 

Jeg er selvfølgelig ingen helgen når det kommer til skjermbruk selv, og ser gjerne en film på mobilen når en av ungene er febersyk og har sovnet på fanget mitt etter barneTV. Noen ganger er det deilig å ha hele verden tilgjengelig like ved fingerspissene. Og jeg synes på ingen måte at smarttelefoner og nettbrett er roten til alt ondt. Så lenge man ikke lar skjermen ta over for det som er sunt og lærerikt samspill mellom barn og voksne, kan disse duppedingsene berike livene våre på mange måter.

Mobilstopp på helsestasjonen

Onsdag hadde Aftenbladet en sak om en helsestasjon i Bærum, som har rettet fokus på småbarnsforeldres skjermbruk i hverdagen så vel som på helsestasjonen. Helsesøstrene oppfordrer spesielt mødre til å «ta ammetåken tilbake», og konsentrere seg på samspillet mellom seg og barnet. Den omtalte helsestasjonen har også hengt opp en lapp som ber foreldre begrense mobilbruken i lokalene. Vær mentalt tilstede for barnet ditt når du er her ?er tankegangen bak lappen. Og jeg liker det.

Kjærlighetshormonet som ikke finnes i app-butikken

Jeg forstår godt at mange mødre føler det ofte blir overdrevent mange velmenende råd å forholde seg til, men i dette tilfellet synes jeg vi bør ta rådet til oss. Jeg vet altfor godt hvor forvirret og surrete en nybakt mor kan føle seg, men økt blikkontakt og samspill kan aldri skade. Det er allment kjent at hormonet oksytocin, eller «kjærlighetshormonet», spiller en stor rolle i tilknytning mellom mennesker generelt, og spesielt mellom mor og barn. Den overveldende lykkefølelsen mange mødre kjenner like etter en fødsel, forårsakes i stor grad av dette hormonet. og, det som mange kaller ammetåke er egentlig en overdose av oksytocin.

Men det ikke så mange er klar over, er at vi (både store og små) trenger dette kjærlighetshormonet sårt i hverdagen også. Barn som har en god tilknytning til mor og far, har alltid en trygg base. Og denne tilknytningen til barnet vårt er avhengig av at vi jevnlig foretar oss noe som frigir dette viktige hormonet. Noen av de beste metodene for å gjøre dette, er hudkontakt, smil, klemmer og blikkontakt. De fleste av oss driver jo med dette helt frivillig og på instinkt, (uten at en ekspert trenger å henge opp lapper for å minne oss på det) men blikkontakten og det å lære å lese barnet vårt, går vi glipp av hvis vi stirrer på skjermen for å finne ut om barnet trenger en ny bleie, eller har sovet nok i dag. Det samme gjelder når vi lar oss friste til å sjekke de nyeste oppdateringene på sosiale medier mens vi ammer, gir flaske, eller leker med barnet.


Jeg ser deg. På en måte. Jeg vet i allefall nøyaktig når du tisset sist.

Foreldre greier det sjæl'

Som blogger får jeg mange henvendelser fra firmaer som formidler apper og nettsider for foreldre. Sålangt har jeg takket nei til 99% av disse samarbeidstilbudene. Jeg tror mer på ekte samspill, selv om den veien kan se ganske så kronglete og komplisert ut i forhold til de akk så oversiktlige appene. Selv om jeg vet at det føles overveldende å sitte med ansvaret for et splitter nytt menneske, så vil jeg ikke anbefale ferske mødre å anskaffe seg en amme-app eller lignende. Jeg tror de er mye mer tjent med å lære å tolke barnets signaler selv. På den måten blir tilknytningen mellom foreldre og barn styrket, samtidig som vår tro på egne evner som foreldre vokser. Helt ærlig så gjør slike apper meg litt sint. For de tar, i min mening, selvtilliten fra foreldre. Som om de ikke er rustet til å stelle barnet sitt godt nok. Spør du meg, så er de aller, aller fleste av oss fullstendig  kapable til å lese våre  egne barn, og gi dem tilstrekkelig omsorg, uten hjelp fra en app. Jeg tror faktisk vi er uerstattelige, og at appene kan skape angst og forvirring i stedet for å få orden på spedbarna våre og tidsskjemaet deres. For de har nemlig ikke noe skjema, disse små. Og bruksanvisningen (hvis den eksisterte) endrer seg fra dag til dag. Upraktisk, men sant. 

Så, kjære mor og far: Det finnes ikke et menneske på jord eller en applikasjon i verden som har bedre forutsetninger enn  akkurat dere til å forstå seg på barnet, og hvis vi bare løfter blikket fra skjermen og smiler, har vi allerede gjort noe viktig for barna våre. Javisst er det noen ganger som å skyte i blinde når man ikke aner hva arvingen vil eller trenger, men hun eller han er i det minste i de beste hender. Dette kan dere! Ikke la noen fortelle dere noe annet. 

 


Synes du mobilstopp på helsestasjonen er et godt tiltak?

 

Hva synes du om foreldre-apper? 


 

Flere innlegg i denne kategorien:

Dropp villedende avisoverskrifter

 Babyen bør få bestemme

Jeg angrer


 

9 kommentarer

Jeg har brukt en! Total Baby heter den. Jeg klarte aldri å huske hvilken side jeg ammet fra sist, nei, seriøst, jeg prøvde lenge og på mange måter. Men det husket jeg virkelig ikke. Og jeg kunne heller ikke kjenne det på puppene, det var aldri noen forskjell på dem.

Så jo, jeg trykket på høyre eller venstre pupp på en app etter at jeg hadde ammet for å kunne sjekke appen ved neste amming og se hvor vi skulle amme. Geniale greier. Samme app har jeg også lagt inn lengde og vekt (og hodeomkrets) på ved helsestasjonsbesøk. Det der papirkortet husket jeg jo aldri. Også har jeg lagt inn milepæler. Det trodde jeg nemlig at jeg kom til å huske av meg selv første gang jeg fikk barn, lærte jo fort at, nei, det husker man ikke nødvendigvis nøyaktig. Så da har jeg dem på appen og kan skrive dem inn i babyboken. :)

Jeg har i tillegg brukt den ved sykdom for å holde styr på medisiner og når de ble gitt. Jeg har bare den ene, du kan ha flere barn på samme, så det er enkelt.

Jeg innser nemlig selv at jeg ikke er noe supermenneske og ikke husker alle detaljer fra alle ungene. Spesielt ikke i ammetåka, men ikke ellers heller. Og enkelte ting vil jeg gjerne ha styr på!

Ellers synes jeg det er tull ja. Denne appen har jo foreks. også soving, bading og bleieskift, de overser jeg glatt. Jeg tror ikke jeg trenger en app for å klare å møte barnas behov, vi har vårt naturlige samspill, og jeg er faktisk kjempeflink til å ikke bruke iphonen når jeg er sammen med dem. Jeg surfer ikke, sjekker ikke mail og insta osv. Det gjør jeg når de er i seng. Men apper som hjelpemidler synes jeg kan være fint, sånn som at jeg brukte den ene til å huske viktige ting. Så det spørs i grunn på bruken tenker jeg.

Det har stått et skilt med mobil på med strek over på vår helsestasjon hele tiden, samt i åpen barnehage. De synes jeg er supre, men jeg synes jo faktisk også det er litt trist at de trengs. Det burde egentlig si seg selv.

Eneste grunnen jeg ser til å ha en amme-app er for å huske om det var høyre eller venstre pupp som ble tømt sist.. Ok, man kan ha armbånd som man skifter fra høyre til venstre hand, man kan ha sikkerhetsnål i BH'en... men hadde noen runder med steinhard pupp på ene sida og tom pupp på andre sida fordi jeg aldri klarte å huske hva som ble tømt sist.. Men ellers er jeg forferdelig enig med deg!

Du spør når det ble nødvedig å fylle slike ting inn i et skjema - når man er så opptatt av å sjekke facebook, instagram, snapchat, twitter og gud vet hva at man ikke har hatt tid til å følge med på ungen sin.

Huff, jeg håper ikke det finnes mange slike foreldre, men jeg tror desverre at det er et økende problem. Ikke bare tror, men jeg vet ganske sikkert. Og jeg merket at dette var et tema som engasjerte, for halvveis i lesingen måtte jeg virkelig ta meg sammen for å lese resten og ikke bare begynne å skrive et svar med en gang (må innrømme at siste avsnitt skummet jeg raskt igjennom bare, da klarte jeg ikke holde meg lenger, hehe.)

Jeg er så veldig enig med deg. Jeg tror at man kommer mye bedre ut av det om man heller bruker tiden sin på å bli kjent med barnet. Det gjelder jo ikke bare for å huske på bleieskift og amming, og heller ikke bare om apper (husker det ble skrevet om for en stund siden at mange kanskje burde redusere antall besøk de første ukene av babyens liv, og det og tror jeg er en viktig sak).

Og hva gjør man den dagen babyen og appen ikke lenger er enig, og man ikke kjenner babyen sin så godt som man kanskje kunne ha gjort om man ikke brukte apper hele tiden.

Men jeg er veldig nysgjerrig på den barnehageappen du nevner, kan du dele navn og sånt?

Mrs. C.:
Jeg har brukt nettsider og lignende for å legge inn bilder og milepæler, men det er jo ting som jeg ellers ville hatt på papir, og disse tingene gjøres jo når jeg ikke er opptatt med barna, så det blir litt annerledes :)
Ang hvilket bryst man ammet på sist, så ble jeg litt nysgjerrig. Hvorfor var det viktig å vite? (ok, litt personlig spørsmål, og du svarer så klart bare hvis du vil)
Selv hadde jeg alltid spreng de første månedene, så da var det ikke så vanskelig å kjenne hvilket som stod for tur, men nå som jeg ikke har spreng lenger, så bare ammer vi på hvilken som helst side, og bytter når det er tomt. Bare lurte på om det var noen spesiell grunn som jeg har oversett? :)

Livet i Casa Didriksen:
Ja, jeg kjenner mammaer som har brukt armbånd til det formålet. Selv hadde jeg et farget ullinnlegg på den siden jeg ammet sist, slik at jeg bare trengte å titte i bh-en ;P

Isa:
Ja, det er mulig man mister oversikten hvis man er for opptatt til å følge med på barnet sitt. MEn huff, det var en trist tanke :/
Barnehageprogrammet heter Vigilo. Det er mange barnehager som bruker det. Det er sikret med passord for hver forelder, slik at man kun får se det man har tilgang til. Alle avdelingene har en i-pad som de logger soving, bleieskift og andre hendelser på. I tillegg blir de fleste bildene som taes i barnehagehverdagen lagt ut i dette programmet. Så kan man også sende beskjeder via programmet direkte til sin avdeling, eller føre sykefravær, ferier osv.
Først var jeg litt skeptisk til at de voksne brukte nettbrett i arbeidstiden, men så kom jeg frem til at de ville jo brukt minst like lang tid på å føre alt dette på papir i arbeidstiden. I tillegg går kommunikasjonen mye raskere og alt blir lagret på samme sted slik at man har oversikt.
For meg som er forferdelig flink til å miste lapper og gå glipp av beskjeder, så er dette helt topp. :)

Jona, det er jo bare pupper, hehe, ikke noe problem. :D

Jeg har aldri hatt spreng denne gangen, seriøst, ikke engang når melken kom for fullt den 3. dagen eller når det var igjen. Jeg bare så at de var store den dagen, men har aldri hatt spreng, hatt harde pupper, lekket, eller noe slikt. Så dermed kjente jeg virkelig aldri noen forskjell på det.

Hadde min ammet på begge sider til et måltid hadde det sikkert ikke hatt noe å si, men han tok bare en om gangen. Dermed kunne jeg fort endt opp med å ta en side veldig mange ganger etter hverandre og ikke den andre. Og vi hadde absolutt ingen ammeproblemer denne gangen, så jeg ville virkelig ikke risikere det heller. Ville altså ikke risikere å tulle med produksjonen foreks ved å ha en som produserte mye og en som ikke produserte noe særlig. Eller få tette melkeganger fordi en aldri ble tømt og dermed få brystbetennelse el. Jeg tenkte det var lurest å ta annenhver for å generelt ikke tulle med noe som helst når det gikk så inderlig på skinner, så da ønsket jeg å vite hvilken side jeg skulle amme på.

Ja, også kan jeg jo slenge med at jeg heller ikke hadde noe stort ønske om å ha en kjempepupp og en mye mindre pga mye ensidig amming, hehe. Sånn helt overfladisk sett. :D

Jeg prøvde en sånn amme-app en gang, men det gikk fort opp for meg at den gjorde meg mer forvirra enn klok. Og det er vel egentlig det jeg har av erfaring med alle disse som det skrytes av, inkludert spill til barna. Jeg ser ikke vitsen, og prøver å være så flink som mulig til å legge telefonen helt bort når K er hjemme :) Redusert mobilbruk på helsestasjonen syns jeg er bra! Jeg har også hørt om flere barnehager som har "nulltoleranse" for mobilbruk ved henting/levering - og det syns jeg også er bra :)

(Forresten, den appen du nevner innledningsvis om utgifter - hva heter den?)

Line:
Ja jeg har aldri orket å teste de amme-appene. Jeg har nok med å holde styr på meg selv og babyen. Hvis jeg måtte dra frem telefonen for å sjekke ved hver amming så hadde jeg garantert blitt enda mer susete i hodet.

Appen som holder styr på utgift og inntekt heter Toshl.
Link: https://toshl.com/

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere