hits

Alternativ omsorg for gravide og fødende


©FOTO: Paul Sullivan

-Hei, jeg skulle gjerne hatt en time til første jordmorkontroll. 

-Ja, hvor langt er du på vei? 

-Åtte uker. Jeg har termin en gang i november.

-Ja, skal vi se her. Det er veldig fullt ser du, men jeg kan sette deg opp i begynnelsen av oktober.

Første kontroll like før fødsel

Dette er ikke en urealistisk situasjon for gravide i Norge. Mange steder i landet skulle man helst ha bestilt timen før man i det hele tatt ble gravid, for forsikre seg om at man kommer inn til jordmorkontroll før man er høygravid. 

Men visste du at det er mulig å skippe hele ventingen på jordmortime hos kommunen? Du kan utforme svangerskaps-og fødselsomsorgen din selv. Alle gravide i Norge har rett til å velge hvilken oppfølging de ønsker i sitt svangerskap, og hvis ikke det offentlige tilbudet har det man trenger, kan man likevel få denne hjelpen via andre kanaler. I noen tilfeller har man også rett på å få dekket deler av eller hele kostnaden, når kommunen ikke kan tilby deg den oppfølgingen du har rett på.

Halvparten synes at svangerskapsomsorgen ikke er god nok

Det er ikke tvil om at mange mener det offentlige tilbudet er for dårlig. I skrivet «Retningslinjer for svangerskapsomsorgen» fra Sosial-og Helsedirektoratet sies dette:

«Brukerundersøkelsen tyder på at ca halvparten mente at svangerskapsomsorgen ikke er god nok til å forberede til fødsel og barseltid. De mente at kontrollene i mindre grad bidro til å forberede dem på det som kommer etter fødsel.»

 Men det var virker ikke som disse resultatene har hatt noen påvirkning på dem som bestemmer:

Kutter ut kommunejordmødre

Vi har gode rettigheter i forhold til svangerskapsomsorg, men realiteten er at Norge ikke har nok kommuneansatte jordmødre til å gi alle gravide den oppfølgingen. På noen steder er det faktisk såpass stort press at kvinner ikke får time hos en jordmor i kommunen før de er høygravide. Det er nemlig slik at det koster for kommunen å ha en jordmor som ansatt, og på dette området kuttes det gjerne. Fordi det er enkelt. «For gravide og barselkvinner er vel ikke de som roper høyest,» desverre. 

Mange ønsker seg mer

Mange gravide (inkludert meg, den gang da) føler ikke at det holder å se fastlege eller jordmor en håndfull ganger i løpet av ni måneder. Det kan være av spesielle grunner, som f.eks fødselsangst, store plager i svangerskapet eller fordi man er førstegangsfødende og er usikker på mye. Til og med fleregangsfødende kan ha behov for mer oppfølging enn hva som er vanlig. For meg var det også viktig å få snakket  med jordmor om følelseslivet i svangerskapet, for det er jo som de fleste kjenner til, -relativt svingende. Men en liten halvtime (ofte ikke så lenge) hos kommunejordmor, er ikke altid lang nok til å romme de store, viktige samtalene.


Min private jordmor med Lillebror etter hjemmefødselen i 2013

Skreddersy din svangerskapsomsorg

Selv om vi har rett til å bli opplyst om alternativene som f.eks muligheten til å velge hjemmefødsel, får ikke alle gravide høre om alt de har å velge mellom. Her er noen av de private tilbudene som finnes:

Doula: En duola er en fødselsledsager som gir følelsesmessig og praktisk støtte for mor og far i svangerskap, fødsel og barseltiden. Hun har egen fødselserfaring, samt duolakurs, og kan svare på spørsmål, høre på bekymringer og gi gode råd. Hun kommer på besøk i svangerskapet og kan være tilstede under fødselen, men er ingen erstatning for en jordmor. En doula kan også være din allierte på sykehuset, hvor resten av personalet er fremmede. Hun har i løpet av svangerskapet blitt kjent med deg og din partner, og vet hva dere trenger. Denne typen tjeneste har blitt mer og mer vanlig i Norge i løpet av de siste årene, muligens grunnet mangel på kommunejordmødre og kutt i barselopphold.

Helsesøster: Det finnes selvstendig næringsdrivende helsesøstre som driver med fødsforberedende kurs, rådgivning i forbindelse med fødselsangst og mye mer. 

Privat Jordmor: Det finnes mange privatpraktiserende jordmødre i Norge. Disse kommer på hjemmebesøk, både i svangerskapet og etter fødsel. Hos mange av disse jordmødrene kan man også gå på fødselsforberedende kurs, amme- og bærekurs. 

Hjemmefødsel: Gravide i Norge har rett til å føde der de vil. Ønsker du å føde hjemme, vil du få oppfølging og barselbesøk av din egen jordmor som så klart også er med på selve fødselen. 

Selv ønsket jeg å ha en privat jordmor i mine tre svangerskap og fødsler. Jeg kunne ikke se for meg å føde med en ukjent jordmor til stede. Den tanken skremte meg.


©FOTO: Paul Sullivan

Ikke alle kvinner klarer å åpne seg og snakke om det de egentlig lurer på med en person de treffer kun 6-8 ganger i løpet av hele graviditeten. I tillegg blir det ofte slik at man sparer opp haugevis av spørsmål og bekymringer til de sjeldne kontrollene, for så å ende opp med å føle seg som en hysterisk hormonbombe når man endelig kommer til jordmor med tusenogett spørsmål og tanker som velter ut. Jeg har ikke tall på hvor ofte jeg lå søvnløs i svangerskapene mine og grublet på  noe. Heldigvis var det aldri særlig lenge til neste kontroll, og var det helt krise, kunne jeg alltid ringe min jordmor for å få råd og bli beroliget. 

Den første gangen jeg fødte, hadde jeg en privat jordmor i Norge. Min andre fødsel var på sykehus, og den tredje hjemme. Begge to med samme, gode jordmor som jeg hadde blitt veldig trygg på i løpet av alle hjemmebesøkene i graviditeten. Det kostet penger, men jeg synes det knapt finnes noe som er mer verdt å bruke midler på enn en trygg oppfølging i svangerskap, fødsel og barseltid.

I min perfekte verden ville alle gravide kvinner fått gratis tilgang på et slikt opplegg hvis de ønsket det. Men frem til politikerne åpner øynene og tar tallene i visse brukerundersøkelser på alvor, er det fint å vite at gode alternativer finnes på det private markedet. Selvfølgelig finnes det mange dyktige jordmødre i kommunene som gir god oppfølging, men saken er at vi har for få kommunejordmødre, og da hjelper det lite om de få vi har er aldri så gode.

 

For å opplyse om alternativene som finnes, har jeg snakket med noen av dem som tilbyr gravide private tjenester. Hva de hadde å si, kommer snart i seperate innlegg.Kunne du tenkt deg å benytte deg av privat oppfølging i svangerskap eller fødsel? 

Har du gått til privat jordmor eller leid en doula? Var du fornøyd med tjenesten?


 

13 kommentarer

Jeg deler ditt syn på svangerskapsomsorgen. I første graviditet var jeg heldig å komme til en kjempeflink kommunal jordmor. Kom relativt tidlig til og fikk alltid 1 time til rådighet. Det var hun som "så" at jeg trengte et annet tilbud og anbefalte et annet lite sykehus enn det jeg normalt soknet til. Det var jeg glad for siden både fødselsopplevelsen og barsel viste seg å være en helt annen der enn på det store sykehuset. Med nr 2 fikk jeg en annen jordmor og måtte få hjelp fra helsestasjonsspykologen i tillegg grunnet bekymringer. Den andre jordmora hadde ikke like god tid. Fødselen skjedde i rolige former på det lille sykehuset. Med nr. 3 var jeg så heldig å møte jordmor nr 1 igjen. Hun informerte om muligheten med hjemmefødsel og fortalte at hun selv hadde slike "oppdrag". Dessverre var terminen min midt i fellessferien så det ble ingen hjemmefødsel. I stedet ble det min første og siste fødsel på det store sykehuset. Alt var mye mer hektisk der enn på det lille lokalsykehuset, og jeg dro der fra med infeksjon i begge brystene. Jeg måtte innlegges på sykehus med intravenøs antibiotika etterpå.

Man sparer sikkert noen kroner på å sentralisere og redusere svangerskaps- og barselomsorg, men det man sparer i ett budsjett må man dekke inn på et annet. Takk til alle de gode menneskene som forsøker å gjøre det beste de kan med små midler der ute i kommunene.

Hvis det blir flere fødsler så håper jeg den kan gjennomføres hjemme. Utrolig fint å lese det du skriver om din hjemmefødsel !

Jeg blir så takknemlig for min egen kommunes jordmortjeneste når jeg leser om hvordan det kan være andre steder! Her er det ikke noe problem å få time, jeg har fått flere enn de ordinære, og da fastlegen min sjelden er tilgjengelig og jeg får en merkelig turnuslege som ikke kan opp ned på gravide så hadde jeg vært hysterisk hvis jeg ikke hadde kunne ringe dit. Det blir stort sykehus da, det er eneste lokale alternativet, men de kan hvertfall ikke sende bort fødende med begrunnelse dårlig plass, for de er det eneste alternativet!

Slik du har beskrevet dine erfaringer med privat jordmor, er det helt klart noe jeg hadde ønsket. Og som burde vært tilgjengelig for alle, offentlig.

Dette er utrolig interesant aa lese for meg, som forstegangsfodende nordmann bosatt i New Zealand. Jeg er 6 mnd paa vei, og jeg syns det er facinerende aa sammenligne forholdene her og hjemme, og vite hvordan det eventuelt ville vaert om jeg var i Norge i stedet for her.

Norge er paa mange omraader mye bedre, for eksempel er svangerskapspermisjon en vits her (kun 14 uker betalt, med rundt 60% av loenn). Men naar det kommer til oppfoelging er det en helt annen historie. Alle har rett paa gratis oppfoelging av en jordmor man selv velger, igjennom hele svangerskapet. Man har kontroller hver 4 uke fram til uke 28, deretter hver 2. uke til uke 36, deretter hver uke. Min kommer paa hjemmebesoek, og tar med det hun trenger, og setter av nok tid til at jeg faar sporre alle spm jeg trenger. Jeg kan ringe henne naar som helst med spm, fra de minste bekymringer, til reelle situasjoner. I tillegg faar man 2 gratis ultralyder, pluss flere om man er hoyrisiko eller har komplikasjoner. Jordmoren min skal vaere med paa sykehuset paa fodselen min, og etterpaa kommer hun paa hjemmebesoek, foerste gang 24 timer etter at man har kommet hjem fra sykehus, deretter 5-10 ganger de neste 6 ukene, ettersom hvor mye hjelp man trenger.

Naar jeg sammenligner dette med det du skriver, saa er det helt klart for meg at jeg foretrekker omsorgen jeg faar her i landet! Om jeg skulle flytte hjem igjen og faa flere barn, saa ville jeg helt klart satset paa privat jordmor, etter aa ha lest dine erfaringer. Jeg syns det er rett og slett merkelig at Norge, som et saa rikt land med saa mange goder, kan overse viktigheten av god oppfolging igjennom hele svangerskapet!

Foresten, takk for en flott blogg, jeg har lest meg igjennom hele arkivet (ivrig forstegangsmor som jeg er :)) og jeg har faatt mange gode tips og raad aa ta med meg paa veien!

Lilli:
Hei Lilli! WOW har du lest deg igjennom hele arkivet faktisk! Jeg er imponert :)
Ja, jeg er enig med deg. Vi har mange flotte ordninger, og permisjonen i Norge er veldig god, og noe vi kan være stolt av. (Noen små justeringer kunne vi alltids hatt, men stort sett syns jeg ordningen er god og langt bedre enn i mange andre land.)

Men når det kommer til svangerskap, fødsel og spesielt barsel, så synes jeg det har blitt spikket og kuttet altfor mye. Én-to netter på barsel for en førstegangsfødende er jo en vits! Melken kommer jo som regel ikke før dag tre, men det er ikke alle som får bli så lenge engang. Og har du født en gang før, er det nesten så du må pakke sammen og stikke hjem så fort du har klippet navlestrengen.
Ikke alle kvinner føler for å bli på sykehuset så lenge, så for dem er det ikke så nøye. Men jeg vet at veldig mange av disse (inkludert meg) hadde takket ja til hjemmebesøk hvis de kunne fått det.

Jeg er i det hele tatt ganske lei av at det blir sett på som utakknemlig eller sutrete å stille spørsmål om omsorgen for gravide og fødende. Ja, vi har det godt, men vi har også store mangler visse steder i systemet. Det er ganske hårreisende at det fortsettes å kutte ned i jordmor-budsjettet og barsel, når brukerundersøkelsene til Helsedirektoratet sort på hvitt forteller at femti prosent mener oppfølgingen er for dårlig.

Takk for dine innspill! Veldig interessant å høre hvordan systemet er i NZ!

the SAGA by Steinsdotter:
Ja, jeg tror det ville gitt utrolig gode resultater hvis alle gravide kunne fått en egen jordmor som var med hele veien. Den tilliten som bygges opp er helt fantastisk! Man skal ikke behøve å drive og grue seg til å møte fremmede når man skal føde, synes jeg. Hvis man er helt trygg på den som har hovedansvaret for ens egen og barnets helse, så kan man konsentrere seg fullt og helt på fødselen, og det tror jeg er en veldig god forutsetning for at ting skal gå bra!
Det samme gjelder amming og slikt i etterkant. Det er så mye enklere å spørre og ta i mot hjelp når man kjenner personen! :)

Kristine:
Fint å høre at du har hatt gode erfaringer med kommunens jordmortjeneste! Det viser at det heldigvis fungerer noen steder! :) Skulle bare ønske det var slik over alt!
Og så måtte jeg flire litt av turnuslege-kommentaren din, for jeg er kjent med det fenomenet. Kom selv inn til en slik da jeg hadde brystbetennelse etter 1.fødsel. Merka at vedkommende helst bare ville henvise meg til gyn, for han var hverken erfaren eller komfortabel med situasjonen stakkars! :P

Veldig interessant tema! Jeg kan tenke meg at mange ikke innser hvor dårlig tilbudet er før man er gravid, og dermed blir det kanskje ikke til at man roper så høyt om det?

Jeg har alltid sett for meg mange timer hos både fastlege og jordmor, men har begynt å innse at sånn fungerer det nødvendigvis ikke. Veldig godt å få høre nå at det finnes andre alternativer. Som deg tror jeg absolutt det er vel verdt pengene!

Men et spørsmål dukker opp, hvordan gjøres det om den samme jordmoren har to av sine "pasienter" som skal føde samtidig?

Sånn helt ut av det blå, jeg håper side 2 foretar noen endringer i bloggmalen sin, slik at du kan svare direkte under alles kommentarer. Altså, når det ikke er så mange, er det jo lett å følge med. Men herregud jeg slet når jeg leste gjennom alle i Ikke kall datteren min fin, innlegget ditt (husker ikke ordrett tittelen altså)

Slet med å holde følge med hvem du svarte til osv.

Og ja. Jeg tror helt klart fødselsopplevelsen kan bli bedre. Første jordmor jeg fikk på sykehuset var helt krise. Men så var det heldigvis vaktbytte 2 timer før lillefrøkna kom, og jeg fikk verdens herligste dame!

Samme med amming, nå var ikke jeg redd for å være masete og krevende slik at jeg fikk godt med hjelp, men det finnes jo andre som ikke liker å føle seg til bry.

Veldig interessant tema! Jeg kan tenke meg at mange ikke innser hvor dårlig tilbudet er før man er gravid, og dermed blir det kanskje ikke til at man roper så høyt om det?

Jeg har alltid sett for meg mange timer hos både fastlege og jordmor, men har begynt å innse at sånn fungerer det nødvendigvis ikke. Veldig godt å få høre nå at det finnes andre alternativer. Som deg tror jeg absolutt det er vel verdt pengene!

Men et spørsmål dukker opp, hvordan gjøres det om den samme jordmoren har to av sine "pasienter" som skal føde samtidig?

Isa:
Ja jeg tror det er mange førstegangsfødende som blir litt skuffet når de ser at det offentlige tilbudet er såpass begrenset.
Svar på spørsmålet ditt:
Når det gjelder hjemmefødselsjordmor i Norge, så er det bare noen få prosent av alle fødende som velger dette, så det er ekstremt små sjanser for at din jordmor skal få to fødende med termin på omtrent samme tid.

Min privatjordmor i Tyskland derimot, hadde veldig mange gravide på sin liste. Men hun passet på at hun ikke hadde noen på besøkslista si som hadde termin på samme tid. Jeg tror hun sa at hun forsøker å ha to måneder mellom termindatoene som minimum. (Hun må altså si nei til ganske mange oppdrag og henvise kvinner til sine kolleger) Men det er jo aldri noen garantier da. Alt kan jo skje. Derfor tenkte jeg faktisk på å ansette en doula i tillegg. Slik at jeg hadde en backup partner til fødselen i tilfelle.
Da jeg fødte mitt andre barn (på sykehus i Tyskland med privat jordmor) var jeg fire dager på overtid, og jordmor hadde en kvinne på sin liste som hadde termin fire uker etter meg. Hun pleier ikke å ha terminene så nærme, men hun hadde gjort et unntak for å kunne være min jordmor. Så skjedde det faktisk at en halvtime etter min fødsel, ringte denne kvinnen som hadde termin en mnd etter meg. Hun var i fødsel! Heldigvis gikk ikke hennes fødsel like raskt som min (to timer!) så min jordmor kunne gå rolig mellom rommene og se til meg og min nyfødte, samtidig som mor og far i rommet ved siden av jobbet seg rolig igjennom første fase av fødselen. Det var egentlig ganske artig, for jeg fikk møte den andre kvinnen etterpå :)

the SAGA by Steinsdotter:

Jeg er veldig enig ang bloggmalen. Slik den er nå er det lett å miste oversikten. Det hadde ikke vært meg i mot hvis den ble oppdatert med kronologiske svar osv!

Så bra at du fant tonen med den andre jordmoren da! Men det er synd at det skal være sånn at man må føde med en fremmed jordmor syns jeg. Tenk så mye det kan ødelegge for kvinnen hvis hun ikke føler seg trygg på jordmor :/

To måneder i mellom ja, det er jo ganske sikkert.

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere