hits

Intervju i Aftenposten: Hva er en god barnehage?


Greit, det er ikke slik at alle kan velge og vrake i haugevis av glimrende barnehager, desverre. Men de fleste av oss foreldre vet likevel hva det er vi mener kjennetegner en god barnehage. 

Da vi skulle finne barnehageplass i Tyskland, hadde vi ikke så mye valg. Vi fikk karret til oss en plass i en barnehage i nabolaget, og var sjeleglade for at vi i det hele tatt fikk det til. Det bugner ikke akkurat av ledige plasser i storbyen! 

Barnehagen var flott på mange måter, med stor og nydelig hage, varm mat hver dag, stort gymrom, sauna (ja, sauna!) og keramikkrom. Den lå ti minutters gange fra leiligheten vår, og vi ble kjent med mange familier fra nærmiljøet igjennom den. Men... Så var det ting som for få ansatte, lavere antall pedagoger, og INGEN mannlige ansatte, som trakk ned på min personlige vurdering av barnehagen. 

Da vi flyttet til Norge, kunne vi sette opp barnehager etter vår preferanse på søknaden. Og vi var så råheldige å få plass i den barnehagen som var vårt førstevalg. 

Nå har barna gått der i et år, og jeg føler meg helt på bølgelengde med barnehagens filosofi. Jeg setter pris på deres oppdragelsesmetoder, fokus på vennskap og samhørighet, bredt spekter av aktiviteter hvor kunst, musikk og praktiske ferdigheter blir satt like høyt som andre pedagogiske mål. De ansatte tar oss foreldre imot på en flott måte, og er alltid åpne for å lytte til forslag, bekymringer eller spørsmål, uten at jeg føler at jeg blir dømt. Jeg føler at de virkelig kjenner barna mine, og tilpasser seg deres behov. Barna har fått mange venner, og i tillegg har de få barn pr ansatt, og mange mannlige ansatte. Jeg føler meg rett og slett litt bortskjemt! 

Denne uken ble jeg intervjuet av Aftenposten om hva  som er viktigst for meg når det gjelder valg av barnehage. Artikkelen kan du lese her.

Jeg ble litt overrasket over tallene fra FUB-undersøkelsen som skisseres i artikkelen. Sosial omgang med andre barn lå på topp som foreldrenes kritierie. Så kom beliggenhet, (som jo er forståelig sånn praktisk sett) og barnehagens rykte og personale på tredje og fjerdeplass. 

 


 

 

Hvilke kritierier er viktigst for deg når det gjelder valg av barnehage, og hvordan ville din drømmebarnehage vært? 

 


 

 

4 kommentarer

Hei du!

Har barnehagen deres mange ansatte pr. barn, eller mener du få barn pr. ansatt?

For oss var det viktig at det var en liten barnehage med naturlig inndeling av barn etter alder, og også gjerne en utebarnehage eller en barnehage med nær tilknytning til naturen. Utover det hadde vi ikke så mange ønsker, siden vi ikke helt visste hva barnehage dreide seg om, sånn i detalj.

Vi var heldige og fikk plass i en familiebarnehage med plass til 8 barn fra 0-3 år. De har 2 kvinnelige ansatte hver dag på disse barna, så jeg skulle vel egentlig ønske at de var en ekstra, og da gjerne en mann.

Men de har høner, kaniner, kopplam, hund og katt, og alle barna er med å stelle og mate dyrene hver dag. De får også alle måltider servert, og "kjøkkentjenesten" går på omgang, så alle får lov til å være med å bake brød, hente egg i hønsehuset og røre i grytene. De legger STOR vekt på et sunt og naturlig kosthold, og har fokus på hvor maten kommer fra.

He er full av blåbær og tomatsaus når vi henter henne, og hun har kaninbæsj på knærne og lukter fjøs:) Og hun er tvers igjennom lykkelig når hun er der.

Vi kunne ikke vært mer fornøyd!

Sovebebibloggen:

hehe, det var nok det siste jeg mente. Må ha gått litt fort i svingene der. Takk, har retta på det;)

For en herlig barnehage dere har, det hørtes helt fantastisk ut med dyr og mat rett fra kilden :D Våre har kun hatt kyllinger i bhg på våren og ingen andre dyr, men det var RIMELIG stas, både for voksne og barn. :) Ellers så har de naturbarnehage for de eldste tre dager i uka, og en gang i uka for 2-4åringer. Minste er foreløpig ikke ute i skogen men det blir nok midt i blinken for ham når den tid kommer. Føler meg heldig som bor i et land med slike barnehagemuligheter!

Jeg er nok enig i både din uttalelse og pappahjerte sin, og hvis man ser på avstemninga er vi nok mange som synes det er aller viktigst at barnet blir sett og får omsorg av de voksne. Jeg blir så glad når dattera mi klatrer opp på fanget til de som jobber der, da vet jeg at hun føler seg trygg og velkommen. Vennskap og læring er selvfølgelig også viktig, men jeg er nok mer opptatt av at hun skal få en klem eller tre i løpet av dagen enn at hun kan alle bokstavene i alfabetetet innen hun begynner på skolen.

Bodil:
Samme her. Jeg blir så varm i hjertet når jeg ser at mine barn kaster seg i armene på de ansatte og gir dem en kjempeklem, både når de blir levert og før de skal hjem. Klart det er viktig med god pedagogikk osv, men læring uten den omsorgen og tryggheten blir liksom ikke like god læring tror jeg :)

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere