hits

Tidlig ultralyd og hykleriske motargumenterTidlig ultralyd omtales negativt blant mange politikere Norge. Selv har jeg tatt tidlig ultralyd i alle mine svangerskap, både helt i starten og rundt tre måneder, og synes valget bør være kvinnens, -ikke Statens.

I Tyskland (hvor jeg har gått gravid to ganger) foregår svangerskapskontroller hos gynekolog i stedet for allmennlege, og der fikk jeg gratis ultralyd så ofte jeg ønsket det. 

Legene jeg kom i kontakt med i svangerskapene mine, mente at tidlig ultralyd hadde mange positive sider. Kvinnen blir beroliget med at der er liv, man får konstatert om det er et flerlingsvangerskap eller ikke, og man kan eventuelt utelukke eller bekrefte mistanke om misdannelser eller kromosomfeil som det er bra for mor, far og legen å være forberedt på.

Det å få vite at jeg bærer på et sykt barn eller et barn med et svært alvorlig syndrom, er ikke noe jeg personlig vil vente med å få beskjed om, fem måneder ut i et svangerskap.

Jeg tok aldri tidlig ultralyd i ren hensikt om å velge bort barnet om det skulle vise seg å ha Downs syndrom. Jeg ville være forberedt på eventuelle flerlinger, eller komplikasjoner, som jo kan følge diverse syndromer eller misdannelser. Noen ganger trenger man også bare å få vite at det er noe der. At det mest sannsynlig vil gå bra.

Likevel har jeg full respekt for at andre kvinner velger bort fostre av ulike grunner. Det er ikke min kropp, mitt svangerskap eller mitt liv som blir påvirket, men hennes. Og fars liv, for all del. Det er dem som må vite i sine hjerter om de vil fullføre et svangerskap eller ikke, og det vet jeg at de er i mye bedre stand til å bedømme enn meg eller Staten.  

I denne ukens spalte hos Foreldre.no, snakker jeg om dette temaet, og hvorfor de mest brukte argumentene mot gratis tidlig ultralyd ikke henger på greip etter min mening. 


Skjermdump fra foreldre.no

Man kan jo også spørre seg hvordan systemet hadde sett ut om det var menn som bar frem barna. Hadde det blitt akseptert at staten sponset tidlig ultralyd for kun noen få over en viss alder?

Har vi blitt litt blinde når det gjelder Statens stadige forsøk på å styre hva vi velger når det kommer til vår egen kropp, liv og svangerskap? 


Bør tidlig ultralyd være et gratistilbud for alle? Hvorfor/hvorfor ikke? 


4 kommentarer

Jeg er forsåvidt enig i det du skriver. Jeg er også for tidlig ultralyd for å få muligheten til å evt forberede seg for hva som skulle komme dersom det var noe feil. Problemet er at i mange tilfeller ville det nok blitt en sak hvor foreldre ville tatt abort ved for ekspempel kromosomfeil. Det å få ett barn med downsyndrom påvirker foreldre veldig sterkt, og det er ikke bare mens dem er barn, det er hele livet. Dette skremmer nok mange, og jeg tror at mange som føler at det er skummelt med barn generelt vil ta abort i slike tilfeller.

Det blir da et sorteringssamfunn noe som er veldig uetisk. Det blir som å sitte å bestemme hvem som skal få leve og ikke leve. Det er vell dette som er ett av de beste motargumentene mot tidlig ultralyd og påvisst kromosomfeil, og dette støtter jeg også forsåvidt.( noe som gjør at jeg selv er usikker og stiller meg forståelsesfull til begge parter).

På sikt kan man kanskje trekke inn flere tråder som f.eks: Øyevalg, hårfarge, hudfarge osv... Og når den ballen begynner å rulle hvor abort blir så galt å kynisk, da har vi tapt for menneskeheten :/

jeg vet om mange flotte downsyndrom mennesker og for og ikke snakke om Tangerudbakken som hele Norge nå kjenner til :)

Dette er ett vanskelig tema om man er åpen for å forså begge parter, etter MIN mening i hvertfall. Fint av deg å trekke frem slike innlegg som dette, håper folk drøfter rundt det så vi kan unngå værstetilfeller som jeg tidligere nevnt innlegg i fremtiden :)

Pappaaspiranten:

Ja det er mange kompliserte etikkspsørsmål å ta stilling til i denne debatten.
Men personlig ser jeg ikke logikken i at politikere nedsnakker tidlig ultralyd når Staten allerede tilby kvinner over en viss alder tidlig ultralyd med mulighet for å avdekke avvik.
Jeg tipper det er mange av disse som bare takker ja for å få se at det er liv og at ting foreløpig ser greit ut, uten at de nødvendigvis har planer om å abortere et downs-foster.

Jeg er enig med deg i at det er umoralsk å tilby tidlig ultralyd kun til kvinner over 38 år. Personlig er jeg egentlig ganske lunken til hele ultralyd-opplegget. Jeg tok faktisk ikke ultralyd i det hele tatt i mine to siste svangerskap. Jeg kunne ikke komme på noen god grunn til å gjøre det. Behovet for å få bekrefte at det er liv er ikke noe jeg har kjent på. Så er det jo dette med å få bekreftet/ avkreftet mistanke om kromosomfeil eller andre medisinske tilstander. Problemet er nettopp at man kun får bekreftet/ avkreftet MISTANKER. Jeg kjenner etter hvert til flere kvinner som har fått beskjed på tidlig ultralyd om at det sannsynligvis er noe galt med barnet, hvorpå svangerskapet selvfølgelig blir til et mareritt. Så viser det seg etter noen måneder at alt var helt fint likevel. Omvendt finnes det eksempler på folk som har vært på tidlig ultralyd, gått gjennom nakkefoldscanning og hele pakka, fått beskjed om at alt ser bra ut, og så kommer det et barn med Downs syndrom. Jeg vet ikke hva statistikken er i Tyskland, men i Danmark, der alle får tidlig ultralyd, velger 98% av de som får vite at det er sannsynlig at barnet har Downs å abortere bort fosteret. Jeg kan ikke la være å tenke på at det sikkert er noen av disse fostrene som sikkert er helt friske. Ikke for det, jeg synes ikke Downs burde være noen grunn til abort i seg selv heller. Men altså, poenget mitt er vel at det er ikke helt svart/ hvitt dette med ultralyd. Ultralyd er ikke nødvendigvis en fantastisk greie som gjør det lettere å gå gravid. Noen ganger er det faktisk omvendt. Og for meg personlig har det faktisk fungert veldig bra å velge det helt bort.

Astrid:
Ja jeg har selv opplevd at ultralyd ikke er noen perfekt metode, både på godt og vondt.
Jeg er ikke nødvendigvis for at tidlig ultralyd skal bli gratis for alle, men jeg er for at diskusjonen blir litt bredere. I dag virker det som om det kun dreier seg om å se etter kromosomfeil, noe som veldig ofte *ikke* er en kvinnes hensikt når hun betaler selv for ultralyd.

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere