hits

Gourmetbarnehage: ja takk!


Tagliatelle med urtepesto, hyse og kongekrabbe: Privatbarnehagen Eventyrstua i Oslo har turt å satse på en annerledes meny for barna, og reaksjonene er sprikende.

VG skriver i dag om en Oslobarnehage som tilbyr en meny som kunne glidd rett inn på en bedre gourmetrestaurant. Japansk Kobe-biff, spansk dorade og helstekt piggvar er blant middagene som serveres på Eventyrstua. 

Foreldrene betaler 750 kroner ekstra pr måned for maten, et belpløp som dekker både kokkens lønn og tre måltider om dagen. 

Det første jeg tenker er: Er det mulig å bestille bord her?

Og det andre jeg tenker er: Det var da virkelig et kupp! Omtrent 37 kroner pr måltid pr barn, og så attpåtil så variert og spennende mat. Dette skulle jo alle barnehager blitt kurset i! 


Skjermdump fra VG

Og det er mange som er like begeistret. Hurra for variert og næringsrik mat! Cudos til barnehagen som satser på skikkelig mat i steden for brødskiver, ropes det.

Men så er det ikke helt fritt for jantelov i kommentarfeltene denne gangen heller. Mange synes barnehagen går over alle støvleskaft med denne supermenyen, og det regner ord som «klasseskille», «snobberi» og «bortskjemthet».  Og jeg blir så oppgitt! Hvorfor er man automatisk «snobbete» hvis man velger annerledes i Norge? 

37 kroner pr måltid. Er dette bortskjemt? Om de klarer å holde det budsjettet når de vokser opp og flytter for seg selv, og attpåtil har lært seg at det går an å lage næringsrik og deilig mat for en billig penge så synes jeg på ingen måte de har blitt bortskjemte. De er heldige, -javisst! Ikke alle får servert en meny av dette kaliberet i barnehagen. Men at disse matvanene automatisk skal gjøre dem bortskjemte, den kjøper jeg ikke.

Ikke prøv deg. Ikke våg deg å velge noe annerledes.Jeg husker første gangen jeg nevnte at jeg foretrakk å handle økologisk frukt og grønt for et par år siden. «Jeg trodde det bare varOslofiffen som drev med sånne snobbete trendgreier»  fikk jeg kontant servert. 

Ja, noen av oss spiser pizza på fredager mens andre tar med hele familen ut på sushirestaurant. Det er forskjeller i samfunnet, men skal det stoppe oss fra å oppgradere barnehagematen fra kneippbrød til noe litt mer variert når vi har muligheten?

Om man kan ta seg råd til 750 kroner i måneden til så flott og variert barnehagemat, så forstår jeg godt dem som gjør det. Jeg er ikke rik, men jeg tipper jeg hadde forsøkt å skrape sammen disse kronene hvis barnehagen tilbød en fantastisk meny som den Eventyrstua serverer. Det er snakk om maten til barna her. Ikke unødvendig dyre leketøy eller merkeklær.

Hvor har det blitt av husmannskosten? Spørres det i kommentarfeltet. Er ikke vanlig norsk mat godt nok for barna våre lenger? 

Tja, det spør jeg meg også om. Rendyrket husmannskost er i alle fall ikke å finne i så veldig mange norske hjem lenger. Så det blir litt merkelig å uffe seg over dette når en ukemeny i en typisk norsk husstand består av blant annet pizza, pasta, taco og kanskje et kompemåltid eller kjøttkaker på mandager. Halvfabrikata er også blitt en del av hverdagen vår. Om ikke du tyr til posesaus innimellom, så er du av en sjelden sort. Det er ikke mulig å sno seg ut av det at husmannskosten for lengst har tapt for tacoen, som vi spiser 1,4 millioner enheter av pr år. (Frukt.no) 

Selv hadde jeg soleklart foretrukket Kobe biff og spansk dorade over grøt og brødskiver. Kan vi ikke unne disse barna få oppleve et rikere og mer spennende kosthold uten å vifte med en moralsk pekefinger og kalle det for snobberi? Kan det ikke bare for en gangs skyld være OK å tørre å tenke nytt og gjøre noe annerledes i Norge?

16 kommentarer

så enig! Jenta mi har nettopp begynt i barnehage som er av den tradisjonelle typen. 250kr i måneden for mat. Brødskiver og frukt, og et par(!) ganger i måneden får de et varmt måltid. Som gjerne er pølse og potetmos, hipp hurra! Hadde gladelig betalt 750kr for litt mer variert:-)

For et utrolig kult konsept!

Tja, jeg synes du ser deg blind på maten. Denne barnehagen er altså for unger med foreldre som har 750 ekstra hver måned. For noen foreldre er dette 750 kroner de ikke har. De må altså velge en annen barnehage.

Fra min tid som barnehagebarnsmamma reagerte jeg på den ubrukte muligheten til å servere skikkelig mat. Mange unger ble tilvendt Prim og syltetøy (ja den billigste varianten som heller er sukkertøy) og var sjelden med på matlagingen. Muligheter til å dyrke grønnsaker og ha fruktbusker ble ikke benyttet.

Jeg mener at barnehagene også har en ernæringsansvar, og vil tro at med litt omorganisering og holdningsendringer er det lett å gjennomføre slik at ungene kan bidra og råvarene blir lett tilgjengelige. Det ligger mye pedagogikk og lek i matlaging.

Vet ikke helt om reaksjonen handler om jantelov, kan liksågodt handler om at folk har meninger om hva barnehagehverdagen skal inneholde.

Lammelåret:
De fleste reaksjonene gikk på at menyen var overdrevent "snobbete", pluss at ikke alle har råd til å sende barna i akkurat den barnehagen.
Det siste forstår jeg. Det er jo ikke alle som har råd. Det finnes jo også folk som ikke har råd til barnehage -at all. Men det betyr ikke at jeg må ha dårlig samvittighet for at jeg har muligheten til å sende mine i barnehage.

Så var muligens denne barnehagen et ekstremt eksempel. Men jeg liker at de tenker utenfor boksen. Det kunne gjerne vært enda litt billigere, og litt mindre gourmet for min del. Men generelt synes jeg det satses altfor lite på ernæring i barnehage og skole i "verdens rikeste land". Staten må gjerne komme på banen her, og følge eksempelet til land med mye dårligere økonomi, men kanskje litt mer matvett :)

Enig! Heldigvis er barna mine i en barnehage med varm mat og veldig variert:) Det føles også som de lettere vil prøve ny mat i barnehagen enn hjemme så det er jo kjempepositivt! Personlig er jeg ikke noe glad i brødmat, så hvorfor skal barna mine spise tørre brødskiver hver dag?

Marianne RG:
Ja, jeg jobbet selv i barnehage en stund, og jeg må si jeg ble grådig lei av brødmat! Har aldri funnet kjærligheten for brødskiva igjen for å si det sånn, så det er klart jeg unner barna mine noe mer variert :)
Nå er jo denne barnehagen helt fullstendig på den andre enden av skalaen, og det er ikke sikkert det er realistisk for så mange barnehager å få til noe slikt. Men om de blir litt inspirert så blir jeg glad!

Helt enig med deg! Jeg skulle ønske gutten min fikk også varm mat hver dag. Dette er noe jeg har lagt inn som forslag på spørreundersøkelser i bhg, men det virker ikke som om de er interesserte.

Foresten, må bare anbefale deg en bok siden du tar opp dette tematet - Raising up Bebe skrevet av Pamela Druckerman. Den boken handler om fransk barneoppdragelse, skrevet på en ganske morsom måte :). En av mine favorittbøker :D. En av eksemplene hun nevner er at franske barn spiser mye mer variert mat og en av grunnene er at bhg tilbyr tre-retters varm lunsj hver dag t. Det er en spesiell komite i Paris som samler seg en gang i mnd og setter opp meny til alle bhg i Paris. Matrettene kan ikke gjenta seg den månaden, det skal være laget av ferske matvarer osv osv. Kanskje litt overdrevet, men jeg hadde foretrukket en slik system i motsettning til brødskiver-tre-ganger-om-dagen :D.

Håper flere bhg i Norge skal innføre slike tiltak :)

Elina:
Wow, det hørtes rimelig gjennomført ut det systemet i Paris! Vet ikke om det hadde gått i Norge, men for all del, brødskivemåltider tre ganger om dagen...blæ :/

JA til god, sunn og variert mat i barnehagen. Hos oss blir det servert brødmat til frokost hver dag og varmmat en dag i uka. Tipp topp ordning for oss! Kunne vært sunnere varmretter, men vår kresne minimann spiser i alle fall godt, så da får vi heller sørge for innføring av andre retter hjemme.

Jeg reagerte for øvrig på at barnehagen i artikkelen serverte foie gras. Dette kunne de holdt seg unna av etiske årsaker. Det kan jo også hende at de nevnte rettene tilhører unntakene, og at det ellers er mer vanlige retter som serveres. Men dersom det gjennomgående er gourmetnivå, så kunne de vel ha senket nivået noe og gjort tilbudet billigere og mer tilgjengelig for flere barnefamilier. Bare det å bake brødet selv ville jo gjort brødmåltidene sunnere og bedre, ferskt brød med godt pålegg kan måle seg med ganske mye annet snadder!:)

Anna:
Ja gåselever stusset jeg også på. Det er jo strengt tatt unødvendig å servere slikt når det er etiske årsaker til å la være. Men samtidig så kan man ikke unngå å nevne at selv vanlig norsk kyllingoppdrett desverre ikke er så fryktelig etisk korrekt den heller :(

Uansett, det handler ikke så mye om nøyaktig hvor spesiell eller "gourmet" maten er for meg. Det handler om at det er ordentlig fristende og variert. Sunt og spennende, og ikke bare pølser, fiskepinner og kneipp de får. Ikke alle barnehager kan gå for en meny som denne, men veldig mange barnehager og ikke minst skoler, har mye å hente når det gjelder variert og næringsrik mat.

Hurra! Endelig ser jeg noen som er på min bølge når det gjelder barnehage mat i Norge! Jer er selv fra Russland og der har hver eneste barnehage en kokk (for så vidt -flere kokker) som lager varm mat til unger 3 ganger om dagen (hvis ikke oftere). Nå vet jeg ikke detaljer, men sånn var det når jeg selv var liten. Vi fikk grøt, suppe, potetmos med kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt, diverse gratenger, melk osv osv. Det var veldig variert i hvertfall. Tviler på at brød var egnet som selvstendig måltid der, det gikk stort sett som tilbehør til suppe og andre varmeretter. Vedder på at det er enda bedre nå.

Men nå bor jeg i Norge og har datter på 13 mnd som nettop begynte i barnehage. Jeg spiser selv varmmat på jobb (ja, jeg lager det kvelden før eller tar middagsrester), så kunne ikke forestille meg en ettåring som blir foret med brød. Så, vår løsning var å sende en lunsj-pakka til barnehage også (i tillegg til frokost). Hva jeg betaler 250kr for, er jeg usikker - det må være den frukt, pluss de dagene det er varm lunsj der, dropper jeg å lunsj til henne. Men 4 av 5 dager i uka får hun hjemmelaget mat.

Jeg er ikke fanatisk/hysterisk mor, nei. Men sånn har jeg vokst opp, og brød har aldri vært "godkjent" som et skikkelig måltid. Og unger -det er jo voksende kropper! De trenger vitaminer og mineraler, mens i Norge ble alle fortalt at "brød er det sunneste", og selv om det kanskje har vært sånt for 100 år siden, betyr det ikke at det er sant nå. Hvorfor tror alle at det er så sunt med brød? Skal man blindt stole på det som har vært tradisjonelt? Erdet en god nok grunn?

Jeg er ikke rik heller, men jeg føler at jeg er nødt til å gjøre den innsats og bruke ekstra penger og tid på den matlaginga. Fordi det er mitt barn, og hennes kosthold er viktig for meg.

Jeg ler godt når jeg leser at enkelte barnehager har stor fokus på kosthold og sunn mat når de klarer å tilby 1-2 varme lunsj i uka og kanskje en ekstra yoghurt.

Jeg kunne gjerne ønske flere barnehager (også statlige) kunne tilby bedre kost for små barn.

Men inntil det skjer, skal jeg gjøre mitt beste, fordi det er mitt barn og mitt ansvar.

Jeg skjønner godt dem som har flere unger og ingen tid til å holde på med sånt. Det er fullt mulig jeg ikke er så ivrig om bare 2-3 måneder. Men det har nå gått greit. Man må bare prioritere det fremfor 30 ekstra minutter firan tv eller slikt.

Flott at du tar opp en så viktig tema Jona!

Mitt barn går i svensk barnehage, og der serveres det frokost, varm lunsj og mellommåltid hver dag. Maten koster ingenting ekstra, tror vi betaler makspris på ca 1200 kr i måneden. Det er også fokus på at så mye som mulig skal være økologisk. Jeg tror det går å lage mye sunn varm mat med mer grønnsaker til samme pris som den kjedelige kneipen.

Hei Jona!

Først vil jeg gjerne få sagt at det er så godt å ha deg tilbake i bloggverdenen denne høsten! :-)

Når det gjelder denne saken så er jeg veldig enig med deg at det er veldig forfriskende med nye tanker i barnehagesfæren. Selv er jeg mor i en barnehage der det sårt kunne trenges på flere ulike vis ;-)

Men, når det er sagt, så mener jeg det er andre -og mer samfunnsnyttige og solidariske måter- å tenke nytt og utradisjonelt på i barnehagehverdagen.

For vi må ikke glemme at vi har et viktig prinsipp i velferdsstaten Norge om at det å sende barna våre i barnehagen er noe alle familier skal ha lik mulighet til.

Dette er et prinsipp forfedrene og formødrene våre kjempet frem, og er etter min mening viktig å beholde for å sørge for likhet mellom ulike samfunnsgrupper, og ikke minst for å beholde, og fremme, likestillingen vi har idag.

For hvis man skal begynne å "åpne opp" for utvidet foreldrebetaling i de enkelte barnehagene, ja, da har man i grunnen begynt å "tukle" med dette prinsippet. Et eksempel: La oss si at man bor i nabolaget til "Foie gras" barnehagen, og ikke har de ekstra 7-900 kr i mnd: Ja da må man vel i praksis søke barnet sitt til en annen barnehage? Som da ikke serverer Foie gras? Slik kan man se for seg utviklinge til ikke å bare gjelde mat, men utstyr, pedagoger, utflukter etc etc. Man har da til slutt i praksis skapt ulikheter i de norske barnehagene.

Dette er ikke en utvikling jeg personlig ønsker.... selv om jeg hadde syntes det var fantastisk at den kresne poden lærte seg å spise foie gras ;-)

Nei jeg er således enig med Lammelåret; Det burde egentlig være fullt mulig å servere sunn og variert mat i barnehagene våre innenfor fellesskapets rammer. For eksempel har jeg tro på at det er mulig å servere sunn og spennende mat som feks sesongens frukt og grønnsaker uten at det skal gå vesentlig utover kostnadene for barnehagen.

Ellers synes jeg at barnehagesektoren får en altfor liten del av fellesskapets midler, og ved å øke bemidlingen over fellesbudsjettene ville man bla. kunne servere mer varm mat i barnehagene uten å innføre økte foreldrebetaling .

I "min" barnehage har de ofte ikke engang råd til å sette inn en vikar ved sykdom! DET er noe jeg synes bør prioriteres fremfor foie gras! Og jeg betaler gjerne mer i skatt for å få det til ;-)

Kristin:
For min del er det ikke nødvendigvis gourmet-delen som jeg appleuderer, men initiativet som blir tatt for at barna skal få mer variert og spennende mat.

Det flotteste ved hele konseptet for min del var:
- at alt lages fra scratch av gode råvarer
-barna får hjelpe på kjøkkenet og se fuglen med fjær, og fisken i sin opprinnelige form, og bli kjent med hvor maten kommer fra.

Akkurat disse elementene tror jeg ikke er så kostbare å gjennomføre i en "vanlig" barnehage. Om maten består av helstekt piggavar eller bare fersk torsk med bakte rotgrønnsaker, så har ikke det noe å si for min del. Så lenge menyen er variert, lages av gode råvarer osv.

Det er selve matfantasien og matgleden jeg feirer og roper hurra for her. Men selvfølgelig ønsker jeg ikke at alle barnehager skal begynne å kreve tilleggsbetaling for maten.

Der synes jeg faktisk at Staten har et ansvar. Drømmescenarioet mitt er at Staten skal våkne opp og skjønne hvor mye de kunne "tjent" på å innføre sunn og variert skolemat.

Det er flaut at de later som om dette med koshold i skolen/bhg er så grusomt dyrt for Norge, når land som Island klarer å gjøre noe med saken, og få gode resultater.

I vår barnehage får de hjemmebakt brød hver dag, nykokt havregrøt, vafler av havrehrøtrestene, eggerøre, grønnsaksuppe og hjemmelagde fiskepinner. Jeg syns det dug i bøtter og spann jeg 😊

Kathrine:
Det hørtes jo ganske variert og fint ut! Trenger ikke på død og liv å være gourmet-meny for min del. Jeg blir bare glad av å se når folk er kreative i matveien og satser på spennende og allsidig mat for barn :)

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere