hits

Fordeler og ulemper ved fjerde svangerskapMange lurer kanskje på om man blir mer avslappet og «proff» på  å være gravid når man har gjort det tro-tre ganger før. Personlig så vil jeg svare både ja og nei. Jeg var like spent da jeg tisset på pinnen denne gangen, som alle de andre. Jeg var like sjokkert og glad, da testen ble positiv, og bekymringene kom som perler på en snor, uansett om jeg hadde vært igjennom tre vellykkede svangerskap før.

Jeg lurte like mye på om det var liv der inne, og ble ganske paff da livmoren min i følge legen, var diger i forhold til hvor langt jeg var på vei. Heldigvis fikk jeg raskt svar på alle spørsmålene, og alt ser fint ut så langt. Men, det er en del som er annerledes ved det å være gravid for fjerde gang. Kroppen er både mer kjent med prosedyren, samtidig som den nok en smule overveldet.Her er fem fordeler og ulemper som du kan forvente som fleregangsfødende:

1.Mindre kvalme

Dette gjelder selvfølgelig ikke alle, men studier viser at har du et eller flere barn fra før, vil kvalmen sannsynligvis være mildere, eller vare kortere enn i første svangerskap. Dette stemte for meg! Selv om jeg har vært ganske dårlig, så kom kvalmen senere, og hørte opp tidligere denne gagen.

 

2.Mer ligamentsmerter

Når ligamentene som holder livmoren din på plass, allerede har blitt strukket, og gått tilbake igjen én eller flere ganger, blir de sterkere og dermed merkes det ofte bedre og tidligere når livmoren vokser. Jeg har kjent disse smertene i alle mine svangerskap, men de er definitivt litt mer intense denne gangen. Heldigvis er de helt levelige, og egentlig en fin påminnelse på at det spirer og gror! 

 

3.Kjenner liv tidligere

Dette er en av de hyggeligeste aspektene ved å være fleregangsfødende synes jeg. Du kjenner igjen de små boblende, første sparkene tidligere enn sist. Livmoren din kommer også tidligere opp over symfysen, som gjør at du sannsynligvis vil kjenne liv før når du går med andre, tredje eller fjerdemann. Hos meg ligger alltid morkaken på fremsiden, så jeg kjenner sparkene ikke særlig ofte før uke 17. Men jeg har likevel kjent noe, så tidlig som uke 12-13, og det er en herlig gave å ikke måtte vente til man er halvveis med å kjenne livstegn! 

 

4.Mer sliten

Ja, desverre. Det blir tyngre for kroppen dersom man har vært gravid før, siden man naturligvis har en eller flere små å springe etter fra før. Samtidig kan det være at jernlagrene dine sliter hvis du har hatt tette svangerskap som meg. Dette har jeg merket for alvor i første trimester. Jeg kunne sove 14-16 timer per døgn uten å føle meg uthvilt! Heldigvis kommer formen seg hos de aller fleste i andre trimester, og nå føler jeg meg akkurat like sliten som før jeg ble gravid igjen...5.Tiden flyr! 

Dette egentlig både en fordel og en ulempe ved å være fleregangsfødende. For med flere barn å holde tritt med, har jeg ikke like mye tid til å gruble over svangerskapet og telle dager. Spør du meg nøyaktig hvor langt jeg er på vei, kan jeg nok ikke gi deg sikkert antall uker og dager før jeg får tenkt meg om litt. Og på et vis er det deilig at ukene fyker av gårde, for jeg gleder meg jo sånn til å få møte det lille gullet. Samtidig så får jeg ofte et sug i magen når jeg tenker over hvor kort tid det er igjen til vi skal ta fatt på tilværelsen som firebarnsforeldre. Jeg blir nesten litt redd for at jeg skal våkne i morgen og oppdage at jeg har termin! 

I tillegg kan jeg nevne at jeg som fjerdegangsfødende ikke bruker et snev av krefter på å grue meg til fødsel, amming eller slike ting. Det er en herlig fordel å ha mestret det et par tre ganger før. Nå vet jeg at jeg alltids får det til på et vis. Selv om det aldri finnes noen garantier, så har jeg en rimelig god følelse! 

Hvilke fordeler og ulemper opplevde du i dine svangerkap med nr 2,3,4 osv? 

14 kommentarer

jeg opplevde som 3 gangsfødende at jeg ble mer og mer engstelig for fødsel. Den skremte fletta av meg jo nærmere jeg kom termin. Jeg kan godt si at jeg gråt daglig den siste tiden før fødsel over disse skremmende tankene om fødselen som ventet. det skal sies at jeg føder fort og gæli og var derfor ekstremt redd for at vi ikke skulle rekke fram til sykehuset og for at mine små måtte være alene hjemme feks. Jeg er også dårlig på å kjenne at fødsel er igang, siden jeg har mye kynnere gjennom hele svangerskapet. Jeg har derfor vært ganske klar på at jeg ikke tør å få flere barn. men når jeg leste ditt innlegg om at du er gravid for 4 gang ( noe som er fantastisk å høre) fikk jeg et" dette kan jeg også klare" øyeblikk. Takk for dine daglige innlegg, det gleder meg å lese de :)

Nå har ikke jeg vært gravid enda, så har ingen fordeler og ulemper å komme med! Det er bra du har en god følelse, og lykke til med fødselen! :) Jeg blir litt inspirert!

Har du tenkt på hjemmefødsel, Dina? Da kan du være hjemme med dine små også slipper du transporten :)

dina:
Uff så leit at du gruet deg sånn! Har du lang vei til fødestedet eller? Siden du bekymret deg for raske fødsler, mener jeg.
Jeg har født på 3 og 2 timer de to siste gangene, så jeg kjenner også på det at jeg lurer på om det kommer til å gå raskere denne gangen. Jeg planlegger en hjemmefødsel, og jordmor syntes det var den mest fornuftige og tryggeste løsningen for meg å føde hjemme, siden jeg har hatt styrtfødsler.

Så kanskje hjemmefødsel hadde vært noe for deg, dersom du har hatt komplikasjonsfrie svangerskap og fødsler?

Så fint å høre at du får noe ut av skrivingen min. Det er kjempehyggelig å vite!

Elise Bjørnstad:
Takk Elise :)

jeg har bare 2 min å kjøre til sykehuset så mine tanker er nok bare " unødvendige bekymringer". Men fikk også høre av min kjære etterpå at hans store bekymring var om vi kom til å rekke sykehuset.

Er nå andre gangs gravid med lillesøster eller lillebror som kommer i mars.

Dettte svangerskapet har vært både likt og utrolig forskjelig fra det forje. Kjenner også utrolig godt på lavt jern lager i kroppen da det blir to år melleom søsknene her og :) Formen har vært alt annet enn fin og kan godt finne på og sove hele dagen neste :p

Ellers har kvalmen vært veldig gjelende denne gangen også, sist varte den fra uke 6-7 til ca uke 24 med mye oppkast. Denne gangen begynnte oppkaste ca ved uke 8 og holder på enn :(

Får heldivis litt ekstra oppfølging av jordmor pga enda mindre symfyse enn sist.. Kjenner veldig på at det bekjymrer meg veldig..

Tanker rundt fødselen er blitt bedre og fra og grue meg veldig pga lang oppningsfase frem til 4cm.. Hadde 48 timer med rier og en aktiv fødsel på 2 timer.. Det gir håp! Hehe hvertfall når jegleser dine fødsel historier om lang første fødsler og raske fødsler etterpå :)

Jeg var var ekstremt kvalm med førstemann. Jeg ville ikke vært i stand til å hente f.eks i barnehage o.l. Han er nå 5 år, føler at jeg ikke kan få flere siden situasjonen blir så vanskelig, og at det vil gå sånt ut over nr.1. Hvordan løser dere dette når dere blir dårlige i svangerskapet?

Jeg er i uke 25 nå med nummer 2, og synes vel ikke jeg er noe MINDRE bekymret enn sist. Fødselen var ikke helt normal sist, og jeg kjenner jeg tenker litt på at ting faktisk kan gå galt med den lille. Også er jeg jo mer sliten, med en 3-åring som skal følges opp. Heldigvis begynner ho å bli såpass stor at jeg slipper bleieskift og altfor mye bæring, så egentlig klager jeg ikke på det. :) Det er nå beundringsverdig at du gjør dette for fjerde gang. Dette blir nok siste for meg. :) Tok du modningsakupunktur sist, forresten? Husker ikke..

Kari:
Da jeg var dårlig i mine tidligere svangerskap, var jeg så heldig å kunne få hjelp fra svigermor og min mann til å levere/hente i barnehage. Som regel gikk det greit for meg å hente, siden kvalmen min var svakest rundt midt på dagen, og verst morgen og kveld.
Denne gangen var kvalmen verst midt i sommerferien, så da var hadde jeg skikkelig flaks og trengte ikke å ta meg av barna alene.

Men generelt så har jeg bare vært ærlig med barna om at mamma har et babyfrø i magen som tar mye energi. At det er tungt å gro en baby og at man ofte blir veldig dårlig i starten. Og barna har for det meste akseptert at jeg ikke har kunnet være like aktivt med på lek, turer osv når jeg er kvalm. De to store har faktisk elsket å få leke sykepleiere for mamma, hehe. Hente drikke, puter, spybøtte osv. :P
Det virket som de taklet det bedre så lenge de visste hva de kunne gjøre for meg, og de ser absolutt ikke ut til å ha "lidd" av å ha en redusert mamma i en periode :)
Jeg har lagt vekt på at det er midlertidig og at det snart går over -det er viktig for storesøsken å vite :)

Bodil:
Jeg har også vært bekymret for saker i dette svangerskapet, (tror det er en naturlig impuls det der) men heldigvis gruer jeg meg ikke til fødsel. :)
Ja, jeg tok modningsakupunktur de siste to gangene :) Vet ikke om jeg får det til denne gangen siden det er få som driver med slik akupunktur her vi bor. Men jeg lurer på om vi skal teste ut akupressur på de samme punktene hjemme. Har lært en del om det ila de to siste svangerskapene av jordmor, og det skal fungere på samme måte.
Men anbefaler virkelig akupunktur i svangerskapet. Både mot plager og for modning! Jeg har kun gode erfaringer med det :)

Det er litt rart at man blir engstelig når man har vært gjennom det noen ganger før. Jeg hadde masse redsel for selve fødselen med siste mann, men det gikk så bra så.

De to midterste svangerskapene mine følte jeg at jeg ikke rakk å tenke over/grue meg til ting. Da var jeg opptatt med barn og jobb liksom.

Første svangerskap la jeg på meg 30kg og det var vel det værste, men jeg hadde tid til å kose meg på en helt annen måte enn de to neste.

Nr 4 hos meg er jo et skikkelig dessert barn

, som kom 6 år etter tredje. Det merket jeg godt på kroppen som jo også hadde blitt eldre.

Men også denne gangen klarte jeg å nyte det. Det var jo siste svangerskap denne kroppen skulle ha. Men jeg var sykemeldt nesten fra første dag. Mye plager i rygg og bekken.

Største forskjellen kom etter fødselen for meg. Jeg hadde jo gjort detta så mange ganger at jeg viste jo alt..... mente de. Jeg måtte rope høyt for å få hjelp med amming f. eks. Det opplevde jeg som leit, for en ting jeg har lært med mange unger er at ingen er like...

Og denna lille bylten ville ikke ha pupp, det var helt sikkert. Men det er en helt annen historie....

Renata:
Ja, det er noe som jordmødre og helsesøstre godt kan huske på... at hvert barn er jo tross alt unikt, så det er ikke sikkert man bare får til alt av amming og diverse selv om man har mange barn fra før!

Takk for svar 😊 Får satse på svangerskap i sommerferien tror jeg. Jeg var svært syk i 25 uker. Hvor jeg var deler innlagt på sykehus for å få væske. Men det høres jo lovende ut at det kan bli bedre med nr 2 da, ifht kvalmen. 😊

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere