hits

Bli kvitt vann i kroppenMan våkner en dag med en dunkende følelse i ringefingeren. Store mengder Zalo og drahjelp må til, før ringen endelig lirkes av fingeren hvor den har etterlat et dypt spor. Føttene dine ser ut som beina til Shrek på en dårlig dag, og det eneste skotøyet som passer, er de oh-so fasjonable Crogsene. Hvis du, eller din partner er eller har vært gravid, så vet du hva jeg snakker om.

Vann i kroppen, eller ødem, er en av de herlige plagene man ofte pådrar seg som svanger. Hender, føtter og ansikt sveller opp til uante dimensjoner og man begynner å ligne skummelt mye på Barbapappa. Leddene verker, og vekta fyker til værs. Man tilegner seg til og med en helt ny kroppsdel, kjent som «Cankles». (Se illustrasjon) Som regel er det ikke farlig at vannet hoper seg opp i kroppen, (så lenge det ikke kommer sammen med andre symptomer som forhøyet blodtrykk og proteiner i urinen) men kan være van(n)vittig plagsomt.  Men frykt ikke, det finnes råd. Som fjerdegangs-gravid og altfor kjent med Cankles-fenomenet, har jeg lært meg noen triks som pleier å hjelpe. 

Slik blir du kvitt vannet: 

Kjerringrokk, peppermynte og brennesle er vanndrivende urter som er trygge for gravide å drikke som te. Kjerringrokk skal visst være den mest potente av de vanndrivende teene, så drikk gjerne 2-3 kopper pr dag mellom måltidene. Husk å drikke nok vann i tillegg, slik at du ikke blir uttørret. 

 Gaukesyre, eller gjøksyre finner du helt gratis i skogen! Du har sikkert gått og smattet på denne i barndommen, men visste du at den er svært vanndrivende?  Denne lille, sure urten kan spises rett fra marken, og vil sette fart på vannet som har hopet seg opp i kroppen. 


Dette er et av de mest effektive triksene jeg har prøvd mot ødemer. Det er forskjellig hvordan man reagerer på akupunktur, men min kropp ser ut til å elske det. Akupunktøren setter nåler på tre-fire ulike steder i beina, som stimulerer sirkulasjonen og dermed får vannet til å trekke ut av vevet og ut av kroppen via blæren. Etter kun én behandling merker jeg en diger forskjell på kroppen. Får jeg behandling en gang i uken i en mnd, og deretter hver 14. dag, holder ødemene seg helt borte!
Denne metoden benytter noen av de samme punktene som i akupunktur, men de gode nyhetene er at du kan teste dette hjemme! Hold et fast, jevnt trykk på de ulike punktene som vist her, eller få partneren din til å hjelpe deg. 


Ikke undervurder hva en halvtimes gåtur og en kopp vanndrivende te kan gjøre for kroppen! Forsøk å aldri sitte eller stå for lenge stille. Skaff deg en ball å sitte på ved pulten din, og hold sirkulasjonen oppe.


Prøver å holde skrokken i bevegelse i uke 37, i forrige svangerskap.Du trodde kanskje disse bare var for gæmliser? OH no, min venn. Disse er en life-saver for deg som står og går mye i løpet av dagen. Men husk at dette kun er et triks som behandler symptomene på ødem, og ikke stopper årsaken. Sirkulasjons-stimulerende trening og vanndrivende urter pluss bestemor-strømper er en vinnerkombo!Med vann skal vann fordrives. Det virker faktisk! Det kan hende at kroppen din samler på vann fordi den ikke får tilstrekkelig væske i hverdagen. Får den nok, vil den kvitte seg med det overflødige. Men husk å få igang sirkulasjonen med nok bevegelse i tillegg til å drikke rikelig med vann. Det hjelper med andre ord ikke å sitte på rumpa og bøtte innpå. Kroppen trenger litt hjelp til å få vannet i omløp. Oversaltet mat som nøtter, chips ol. Raske karbohydrater som mel, ris pasta og sukker kan også forverre ødemer, siden slike matvarer binder væske. Proteiner og langsomme karbohydrater. Disse metter best, gir energi og er byggesteiner for det nye livet som vokser i magen. Når du spiser mer proteinrik mat, og midre raske karbohydrater, forebygger du at vannet hoper seg opp. 
Flere små tips og triks:

-ikke spis karbohydratrike eller saltede måltider like før leggetid. Da er det fare for at du våkner med elefantføtter når du først har fått ødem.

-ikke spis noe ila de tre siste timene før du legger deg, men drikk rikelig med vann noen timer før leggetid.

-Sov på venstre side, for optimal sirkulasjon


Fikk du ødemer i svangerskapet?

Har du flere tips og triks for å bli kvitt vann i kroppen? 2 kommentarer

skal printe ut og dele ut til de gravide pasientene mine. Jeg mumler bare sympati og nevner støttestrømper, til de som "bare" har ødemer uten protein og høyt blodtrykk... hihi ;)

akupunktur er fantastisk. Jeg var lenge helt imot det fordi "det kan jo ikke bevises" helt til jeg omtrent ble tvunget til å prøve (ørebetennelse som ikke gikk vekk, og akupunktør på kontor ved siden av mitt). MAGISK sier jeg bare. Samma hvorfor det virket, poenget er at det virket. Og placeboeffekten skal man ikke kimse av.

Forsinket gratulerer med dagen forresten!! :)

Nina:
Ja kosthold (kutte raske karbs), bevegelse (minimum 30 min, every damn day) og akupunktur har vært en mirakelkur mot ødem for meg!
Fikk også modningsakupunktur før fødsel nummer 2 og 3. Vet ikke om det funket, men fikk i alle fall to drømmefødsler ;)

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere