hits

Alkovett i julaAlkoholvett rundt barna er alltid snakkis rundt juletider. Og godt er det. De av oss som feirer jul med barn, gjør lurt i å tenke grundig over hvor mange dråper de små tåler at vi inntar rundt dem. Eller om vi eventuelt helst bør la flaska stå uåpnet. Men når debatten vinkles slik at alkohol blir fremstilt som en uting, som vi bør gjemme bort eller avstå fullstendig fra rundt barn, synes jeg saken blir en smule ubalansert. Jeg kan ikke si meg enig i at alkohol alltid må nytes i det skjulte frem til barna er voksne. 

Denne uken har jeg skrevet mer om dette temaet i spalten min hos foreldre.no. Ta gjerne en titt og si din mening! 

Jeg har vokst opp i en familie hvor alkohol ikke var så viktig i julen. Kanskje ble litt til maten, men det var ikke stort mer. De voksne rundt oss var fornuftige med inntaket når barn var tilstede. Mange drakk ikke i det hele tatt, og det var ikke drinker på bordet hele romjulen heller. Jeg opplevde aldri noen usikkerhet forbundet med et glass vin til middagen eller lignende, og fikk se hvordan man kan ha et ansvarsfullt forhold til alkohol. Slik tenker jeg at mine barn kommer til å vokse opp. Jeg har ikke tenkt å gjemme bort vinen til de blir voksne, og late som om det ikke hender at jeg og pappaen deres koser oss med litt av og til. 

Når det er sagt, ønsker jeg ingen barn å gå igjennom juletiden med en kald klump i magen. Alle barn fortjener trygge voksne rundt seg. Jeg tror at om man er dønn ærlig med seg selv, så vet man hvor grensen går. Enkelte mennesker bør nok ikke drikke rundt barn i det hele tatt. Og der har vi andre voksne også et ansvar om å si ifra, og sette grenser for hva som er akseptabelt rundt barn og unge. 

Har man egentlig lyst på mer enn et glass å kose seg med til maten, bør man nok ta hensyn til barna og vente til de har lagt seg, eller eventuelt ta vinkosen når man er ute på julebord og lignende uten barn. Drikker folk så de blir tydelig på snurr rundt mine barn, vil jeg nok takke for oss, og dra hjem tidlig. Men om familiemedlemmene tar seg en juleøl til middagen, har jeg ikke angst for at barna skal få traumer av den grunn. Selv er jeg så klart avholds i år, på grunn av Minstebror i magen, men hadde gjerne kost meg med et lite glass om jeg ikke var gravid. 

 

Hva tenker du om alkohol rundt barn i jula? 


16 kommentarer

jeg er egentlig helt enig med deg. Tror det kan virke mot sin hensikt å ha et helt alkoholfritt hjem, da blir det kanskje ekstra spennende i tenårene? Det er iallfall min teori. Jeg ønsker å vise mine barn at man fint kan nyte et glass vin, eller en kald øl, at vi voksne har "voksendrikk". Men mine barn skal selvsagt aldri oppleve noen av sine foreldre beruset!

Jeg er enig med deg. Man må gjerne kose seg med et glass til maten, men ikke drikke så pass at mab blir merkbart påvirket. Selv vokste jeg opp i et hjem som ikke nøy alkohol, men jeg liker gjerne å kose meg med et glass på kvelden i ny og ne. Alt med måte mener jeg

Problemet er ikke alle oss med et bevisst forhold til alkohol rundt barn, det er de som ikke engang tenker over at de påvirker barna negativt med for mange glass "innabords", eller i værste tilfelle - de som ikke engang bryr seg om det påvirker barna. Utfordringen er å finne en måte å nå ut til de foreldrene.

Så enig med deg! En gyllen middelvei så barna kan oppleve et sunt forhold til alkohol:)

Sikkert lurt noen ganger at de voksne tar seg en prat om dette på forhånd, når barn skal være med, så alle er enige om hvor grensen bør gå. Så slipper man krangler eller at noen føler at de må forlate festen.

Så fin blogg du har! Fant den i går ;) God jul!

Jeg er så enig så enig. Selv liker jeg egentlig julebrusen bedre, men til reinsteika er det best med rødvin! Men det blir med det halve glasset. Drikker vann ved siden av som tørstedrikk og vin for smaken.

I vår krets er det få som drikker alkohol enda vi er de eneste med barn. Kan ha noe med at vi er en rolig gjeng som er glad i brus og spillkvelder hjemme, eller at vi raste fra oss i tenårene. Men om noen skulle tatt seg en øl, med barna til stede hadde jeg ikke reagert. Beruset er en annen sak. Fyll er like forbudt i mitt hus som røyk.

Det var en jul som ble ødelagt av en som drakk mer enn han tålte. Vi kastet han på dør. Det der vil jeg aldri oppleve igjen. Min eldstes første jul ble ødelagt av den mannen. Det er heldigvis noe han ikke kommer til å huske, men det er sårt for oss likevel. Den mannen er heldigvis ikke en del av familien lenger (damen tok til vettet) så i år gleder vi oss til en bekymringsløs feiring! :D

God hvit Jul Jona!

Jeg er vokst opp med veldig lite alkohol generelt, og null alkohol på juleaften, sett bort fra de gangene det hjemmebryggede ølet kanskje hadde blitt litt sterkere enn ellers. Så for meg er det tradisjon å ikke drikke alkohol på juleaften, men jeg ser ingen grunn til å nekte en øl og en akevitt til middagen dersom noen i selskapet ønsker dette. Fyll vil jeg imidlertid aldri godta mens mine barn er i nærheten, verken i jula eller i andre sammenhenger.

Hei! Syns nesten alltid i alle spørsmål at den gyldne middelvei er best. Også i dette spørsmålet. Det du skriver her er vel akkurat det jeg mener selv også. Måtehold men ikke totalavhold.

etter å i voksen alder ha opplevd særs ubehagelige episoder med fulle voksne (første gang da jeg gikk gravid med størstejenta), så avstår jeg fullstendig fra alkohol rundt barna mine. Jeg forklarer også til de rundt meg, og de vi skal feire sammen med at det ikke vil bli servert alkohol hos oss. Vi unnlot faktisk også å feire hos min far ett år nettopp pga alkohol (nå skal sies at det er min stemor som har stått for disse ubehagelige episodene). Det er utrolig ubehagelig og ekkelt å oppleve omsorgspersoner som overstadig beruset, selv for voksne barn. Så jula er 100% alkoholfri her hos oss. Alkohol er ikke noe man MÅ ha, så jeg ser ikke at det skal være noe problem å kutte det ut. Iallfall når det er barn tilstede.

Jeg er helt enig med det du skriver. Jeg vil heller at mine barn skal vokse opp som jeg gjorde (hvor alkohol var noe voksne kunne nyte et glass eller to av innimellom), og få et fornuftig forhold til alkohol, enn at det er noe "hemmelig" og tabu som blir desto mer spennende å teste ut når de er 13 og drikker seg stupfulle sammen med venner. Så hos oss (mine foreldre) blir det nok sikkert juleøl eller vin til maten, i moderate mengder. Selvfølgelig drikker man seg ikke full eller brisen foran barna! Som du sier så er man gjerne selv i stand til å vite hvor grensen går. De som ikke er så gode på å vite hvor egne grenser går (og det er jo også en egenskap man bør vite om seg selv) bør heller avstå helt så lenge det er barn i nærheten.

Jeg er vokst opp i et hjem der både foreldrene mine og mine foreldres venner har hatt et liberalt forhold til alkohol. Det har alltid vært mye festivitas og barn i alle aldre har var alltid med uten jeg egentlig tror at de voksne tenkte noe særlig på alkoholinntaket. Allikevel følte jeg meg aldri utrygg i sånne sammenhenger, og det tyder jo på at de kanskje kjente grensene sine godt nok. Jeg syns det er noe veldig hyggelig med den typen fester hvor alle er med, og har veldig gode minner fra det:)

Jeg er selv vokst opp i et hjem hvor der nesten ikke ble drukket alkohol. Nå bor jeg i Danmark, hvor alkohol blir servert til alle begivenheter. Også til dåp og konfirmasjon. Her holder de jo også julefrokoster (med barn) hvor der blir servert både snaps, øl og vin. Få holder seg til det ene glasset. Men så lenge folk ikke blir merkbart beruset, synes jeg det er ok, selv om barna er der. Jeg har også med meg holdningen om at "juleaften er barnas fest først og fremst" hjemmefra, og på en eller annen måte forstår jeg kanskje ikke helt poenget med å drikke alkohol, hvis man likevel ikke får en effekt;) Senke skulderne? Det sosiale? Smaken? Eller bare kultur..... Men... tar meg altså et glass med god samvittighet hvis jeg blir det tilbudt. Når det gjelder tenåringsfylla, har jeg inntrykk av at det ikke har noe å si om foreldrene har tatt et glass foran dem i ny og ned i oppveksten. De drikker seg fulle uansett. Noen gjør det kanskje ikke, men jeg tror ikke det er fordi de har "lært" å drikke alkohol hjemme. Så jeg ser ikke helt hvordan man kan rettferdiggjøre drikkingen sin på den måten. Etter min mening, tar man et glass vin utelukkende for seg selv, men det er jo også lov:)

Jeg er så enig med deg, måtehold er stikkordet. Å skjule alkoholbruk for barna er med på å gi et inntrykk av at alkohol er noe man skal være redd for. Jeg vokste opp med en familie hvor alkohol var en naturlig del av julemiddagen og kosen etter pakkene er åpnet. Da jeg selv ble gammel nok hadde jeg meg en øl etter maten, og gjerne en baileys som kos. Jeg har ikke et minne om at alkohol som kos gjorde meg redd eller usikker noen gang som barn. Jeg husker best at min søster og jeg også ville ha rødvin i glasset vårt siden foreldrene våre hadde det.

Dessverre har jeg eg et nært familiemedlem som har et alkoholproblem, og dersom denne personen feirer med oss, velger vi å ha kun alkoholfritt i hus, da jeg vet h*n ikke holder seg ett glass eller to. Vi overnatter heller ikke hos dette familemedlemmet dersom vi feirer der, for vi vet at h*n vil bli beruset på ett eller annet tidspunkt, og det ønsker vi ikke å utsette barna for, pluss at jeg selv reagerer veldig sterkt med sinne når dette skjer, selv om jeg er fullt klar over personens problem. Jeg har selvsagt sagt fra til denne personen at vi ikke ønsker at h*n nyter alkohol mens vi er der, men dessverre er det et så stort problem at vi ikke overnatter slik at h*n kan drikke når vi reiser hjem. Hadde jeg oppdaget at h*n hadde drukket før vi kom eller mens vi var der, hadde ut selvsagt tatt ungene under armen og feiret jul hjemme.

Når vi har familiesammenkomster er det vanlig for oss at det tilbys alkohol, i tillegg til de alkoholfrie alternativene. Selv med barn tilstede, og det er fordi alle kan begrense seg og drikker ikke for å bli beruset, men fordi det er en del av å nyte mat, det sosiale og det er en del av kulturen innad i vår familie. Jeg tror ikke mine barn lider under dette, hadde jeg mistenkt det, hadde jeg aldri godtatt at andre drakk alkohol i nærheten av mine barn.

Så enig med deg. Barn skal ikkje ha alkohol rundt seg ofte eller daglig, men å være en voksen, ansvarsbevist person. Som viser barna at alkohol er kos. På samme måte som mat en er veldig glad i. Vise at når en drikker, så drikker en for å nyte, ikkje bli full, eller endre seg. Da er det gått for langt. Selv vokst opp i en familie der det var myyye alkohol, og for ofte. Min lærdom av det har vært at sånn skal ikkje ungene mine huske sin mamma. Øl til ribba er jo halve måltidet. En kaffi og baileys til dessert er nydlig. Alt med måte. Tror ungene lærer å ha et "godt" forhold til alkohol, ved å vise de at en bruker det med vett, og for kosens skyld.

De siste årene har jeg drukket stadig mindre alkohol hjemme, og spesielt så barna har kunnet se det. Men så snart vi har hatt - eller vært - gjester til middag så har det alltid blitt servert vin til maten. Hva tror du barna (mine) tenker rundt det? At mamma og pappa har sunne alkoholvaner siden de bare drikker til maten og ikke blir fulle?

Nei, jeg tror de tenker mye enklere enn det. Budskapet vi gir er "skal man kose seg med venner, hører alkohol med".

Mener jeg egentlig at man trenger alkohol for å kose seg? Absolutt ikke. Så hvorfor drikker vi da juleøl til pinnekjøttet hver julaften? Fordi da skal vi kose oss, ikke sant? For meg har dette føltes mer og mer feil, og årets julaften var den siste med alkohol når barna er til stede.

Jeg har også tidligere tenkt "rasjonelt" rundt dette. Brukt de samme argumentene som flere av kommentatorene over. Problemet er at det bare er synsing. Og vi har tatt feil. Vi har ikke noe å vise til annet enn hva vi synes høres "rimelig" eller "logisk" ut. Dessverre stemmer det ikke.

Anbefaler alle å lese Tjomlids førjulsinnlegg grundig. Med et åpent sinn. Det er vanskelig å argumentere mot med annet enn "jeg synes", og det blir litt fattig.

http://tjomlid.com/2014/12/19/fem-grunner-til-a-ikke-drikke-alkohol-foran-barna-dine/

De beste signalene vi kan gi våre barn rundt alkohol er ikke at det er "tabu" eller "farlig" og at vi ikke skal snakke om det, hysj hysj. Men at vi ikke trenger det for å ha det fint sammen. God jul.

Cikka:

For meg har det alltid vært ulogisk å gjemme bort alkoholen helt. Vi drikker et glass, en sjelden gang innimellom, og av og til blir det foran barna. Men vi arrangerer ikke fester, eller tar oss ei hel vinflaske og aldri sterkere saker når vi har barn rundt oss. Jeg forstår at mange blir skeptiske og ser på mine meninger som en "rettferdiggjøring" av fyll rundt barn, men det er det aldeles ikke. Det koker i meg når jeg opplever eller hører om foreldre eller andre voksne, som er tydelig beruset rundt barna. Men det å forlange at alle skal gjemme bort øl og vin, bare fordi at mange desverre ikke klarer å drikke uten å bli på snurr, blir heller ikke riktig for meg.
Nå drikker jeg uansett så sjelden og så lite at det aldri har vært noen "skam" over det for meg, men har forståelse for at kommer man fra familier med for mye alkoholforbruk, blir dette fort et sårt tema.

Så ja, jeg er enig med deg. Jeg har troa på at hvis barn ser at vin og øl ikke er noe man MÅ ha for å kose seg med andre, men nyter i godt selskap av og til -i moderate mengder, så vil de holdningene forhåpentligvis forplante seg hos dem.

Marius:
Hei og takk for ditt inspill, Marius.
Jeg har, som mange andre som har kommentert på Tjomlids artikkel, litt skuffet over hans innlegg om dette. Jeg synes skeptikeren i han forsvinner helt når han legger frem håndplukket forskning, som ikke alltid tar hensyn til alle sosiale faktorer som garantert spiller inn i menneskers alkoholvaner.

I tillegg vil jeg understreke at jeg ikke kan huske mer enn én anledning hvor mine venner og jeg har drukket foran barna i sosiale situasjoner. Når vi treffes og koser oss sammen, er det på barnas premisser, og alle er klinkende edru.

Hjemme har det hendt at vi deler en liten øl til middagen, men det hører også til sjeldenhetene. Hovedregelen er at det skjer når ikke barna er tilstede. Det er virkelig unntakstilstand når vi spretter en ølkork foran barna her i huset.

Grunnen til at jeg tok opp temaet, var på grunn alkovett-kampanjene som har sirkulert i førjulstida. De fleste kampanjene promoterer forsiktighet og moderasjon mtp alkoholkonsum rundt barn. Men mange skriveglade kommentatorer der ute har også gått så langt å si at våre barn er dømt til et liv i rusavhengighet hvis vi våger å nyte en pils foran dem innen de fyller 18. Det var der jeg syntes det hadde gått for langt. Jeg tror på ærlighet og strengt måtehold i forhold til alkohol rundt barn, men dropper også heller den ølen og venter til de små ikke er rundt oss lenger i de aller fleste tilfeller.

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere