hits

IKKE gjør dette når du er gravid!

 

Før du blir gravid, blir svangerskap ofte fremstilt som en vakker livsperiode fylt med kos, forventning og en vakker, voksende mage. Men så snart den lille celleklumpen graver seg fast i livmoren din, kommer det plutselig frem en annen side av svangerskapet. 

Nei, jeg snakker ikke om morgenkvalme, men om de 1001 tingene du IKKE «bør» gjøre i svangerskapet.

Alle restriksjonene, maten du ikke får røre, aktivitetene du må  legge på hylla, og vanene du må endre på. Og alle disse tingene er folk flest veldig glade i  å minne deg på. Naboen, svigermor, kollegaer og til og med fremmede mennesker får en ustoppelig trang til å trå inn i rollen som «manager» over din graviditet. 


Joda, såklart skal jeg høre på dine råd... og hans, og hennes og deres...

Det er mulig denne trangen folk har til å gi «råd» til gravide, kommer av ønsket om å beskytte det nye livet som vokser.  Jeg kjenner på det selv av og til. Man vil jo bare gi et lite tips. Men i praksis blir det som regel bare forvirrende, eller ganske enkelt, dødsirriterende for den gravide å måtte høre diverse råd, dag ut og dag inn, igjennom ni måneder.

For saken er den at det finnes mye rart som mange mener er helt uakseptabelt for gravide, mens det i virkeligheten ikke finnes noe vitenskapelig belegg for at det skal være farlig. Og for ikke å snakke om den rene MASSEN av saker og ting man skal passe seg for. Det kan være rimelig overveldende for en gravid å finne ut hva som egentlig stemmer, når «råd» av diverse kvaliteter hagler fra alle kanter.

Selv forsøker jeg bare å lukke ørene, og holde meg til det som står oppført i helsedirektoratets gravidkatalog. Men noen dager renner det innpå med så mange råd og tips at jeg likevel blir svimmel.  

Her er (en brøkdel av) listen over ting jeg har fått høre at jeg IKKE bør spise/gjøre i svangerskapet: 

(OBS: denne bloggposten bør leses med en god dose ironi, og jeg kan på ingen måte garantere for mesteparten av rådene som blir fremstilt her. Enjoy!)

Ikke bruke: Alkohol og røyk: OK. Den er jo forsåvidt grei. 

Men går vi over på mat, blir det straks verre.

IKKE spis: sushi, myke oster, rått kjøtt, salami, og egentlig er det visst best å holde seg unna kjøttpålegg i det hele tatt. Og mens vi er inne på pålegg: glem Solværpostei og Lofotpostei. Hva enn det måtte være..

Fisk ja.. Fisk er bra! Gravide skal spise masse fisk og sjømat. Sånt blir det smarte babyer av.  Så lenge du unngår rå tunfisk, kongemakrell, rakfisk, blåkveite over 3 kilo, gjedde, abbor over 25cm, ørret over 1kilo, røye over 1 kilo, hai, sverdfisk, skater, krabbeinnmat fra skall, kamskjell og nyren i o-skjell, (har skjell  nyrer??) så går det nok bra. Puh... fikk du  med deg det? Spis masse fisk med god samvittighet du! Bare husk å spørre personen bak disken om den oppdelte ørretfileten opprinnelig veide mer enn 1 kilo...

Så går vi over på alle rådene som sirkulerer om fysisk aktivitet: 

For det første: Beveg deg mye! Minst en halvtime hver dag. Trening er gull for gravide! ...bare ikke løfte for tungt, ikke hopp/sprett, ikke ligg på rygg, mage, eller høyre side. Ikke gå på ski/slalom, turne, eller stå på skøyter. Gå gjerne på skogstur, men kun hvis skogen er garantert flått-fri. Hvis du har vondt i bekkenet bør du ikke stå når du kan sitte, og ikke sitte når du kan ligge.

Egentlig virker det som om det er tryggest om gravide bare rigger seg til i stabilt sideleie, på venstre side, og bli der frem til termin. Og ikke finn på å farge håret, bruke hårspray, kosmetikk med noe som helst kjemikalier, vaskemidler med gift-advarsler på, eller innta så mye som en pastill med noe som heter aspartam. Ikke lukt på ting som lukter sterkt. (Lett for dem uten bleiebarn å si..) Og for all del, la noen andre fylle bensin på bilen mens du stenger vinduene og holder pusten. 

Dyr: Hold deg unna katter. -De har farlig bæsj. Og ikke gå til anskaffelse av den mye etterlengtede kjæle-øgla, iguanaen, slangen eller krokodillen, for de kan gi faktisk deg salmonella. 

Har du mulighet til å anskaffe deg en diger, steril plastboble du kan bo i frem til fødsel, så er det nok det sikreste.

Det er lett å være "flink gravid" ser du, bare prøv å ikke drite deg ut og spis sunt! Ikke spis for mye sukker, helst ikke drikke for mye fruktjuice, husk å skylle salaten i en halvtime før du spiser, aldri ha rå kylling i hus, hold deg unna junkfood, og for all del ikke spise for to...

Dette går bra vet du!

JA og forresten, IKKE stress! Da får nemlig ungen eksem. 
Kos deg!

 

 


 Får/fikk du mye rare tips om Do's & Don'ts i graviditeten? 


33 kommentarer

jeg syntes egentlig det meste der var nokså uproblematisk, og ble mer lei av denne typen harselering over rådene enn rådene i seg selv. Så beklager, ikke enig! Det jeg derimot ikke likte var forelda råd fra dr.spock og det de leste da JEG var baby

jeg måtte google om skjell har nyrer. Og det har de. De har faktisk fordøyelsesKJERTEL også. Hvor kult er ikke det? :D

Legeråd: glad mamma = glad baby. Easy as that! :D (naturlig, ikke hallusinogen- eller alkoholutløst glede, dog).

kari:
Det er helt lov å ikke være enig. Spesielt når dette innlegget ikke var ment særlig seriøst :)
Det er mange som deg, som ikke føler noe som helst angst eller stress ift alle rådene og "reglene" man skal forholde seg til. Men veldig mange kjenner også at det av og til tar helt av, og blir alt for mye.

Åå? Hvilke råd fra Dr. Spock likte du ikke? Jeg er ingen ekspert på hans filosofi, men jeg syne jeg husker han var imot fysisk straff og strenge mat, sove og kose-skjemaer, som jo var den mest utbredte foreldre-"stilen" på den tiden? Magesovinga som han anbefalte var jo dumt, samt omskjæring av gutter, men det tok han visst tilbake når han lærte mer om emnet.

Nina:
Oj, jeg har nok litt av hvert å lære om skjell merker jeg :P Artige greier.
haha, jeg lover jeg skal holde meg unna alkohol og hallisonogener så lenge jeg er gravid. Tror det blir relativt enkelt :P

Hei

Mange ting på listen din er feil. Jeg spiser masse sushi og trener, og derav ligger på rygg. Det er enkelte fisketyper i sushi du må styre unna, men fortsatt mye som kan spises :) Skjønner du har satt ting på spissen, men det gjelder å ha en sunn og frisk holdning.

Graviditet er ikke en sykdom og mye ligger i "hodet" til mor :) Ikke tro på alt hysteri i media og styr unna mammaforum!

Lykke til :)

Siri:
Ja, det er akkurat det som er poenget med denne teksten. Veldig mye på listen er tull, men man får det likevel tredd over hodet av gud og hvermann at man ikke får lov.

Jeg spiser sushi med god samvittighet når jeg er gravid, men unngår enkelte typer fisk :D Å ligge på rygg er ikke så godt lenger, så det gjør jeg ikke, men det går som regel fint et stykke ut i svangerskapet :)

Veldig bra og artig tekst :)

Fantastisk- ler jeg godt! 😂😂😂

jeg trodde dr. spock sto for det motsatte, men jeg har aldri lest ham, så my mistake! men ihvertfall, den typen råd, som min mor leste i "en bok" da jeg var baby, om spiseskjema og veiing av baby før og etter måltid, og styrke lungene med skriketur og denslags forferdelighet var det jeg mente.

Denne var festlig, eg kjenne meg igjen. Har faktisk endt opp med at to andre diskuterte/småkrangla om eg kunne fortsette å spise på lunsjen min.... Mannen meiningar der ute, både for og mot det meste 😜

Tihi, nå vet jeg hvordan jeg en dag skal fortelle mannen min at jeg er gravid; Skaffe meg en "hamsterball" og forlange godt stekte ostesmørbrød daglig ;) veldig morsom tekst! :)

Det er mye å forholde seg til ja.. men endel er jo forankret i forskning så synes egentlig det er helt greit å være uten i 9 mnd.. jeg gleder meg sinnsykt til å spise spekemat igjen!! Og alt med måte tenker jeg..:) Det verste synes jeg egentlig er alle rådene om epidural/ikke epidural, føde i badekar, hvilket merke jeg burde kjøpe av ditt og datt osv.. Tror du kanskje ikke at jeg har mine egne meninger og lyst til å finne ut av hva som passer for meg/oss..? :P Så blir folk nesten fornærmet om du ikke har tenkt å gjøre det samme som de gjorde..! Håper jeg aldri blir sånn! Hehe. Og fødehorrorhistorier.. Hva er greia med å fortelle sånt?

Mamma til én

Mamma til én

Spot on. Da jeg var gravid turte jeg ikke spise ute på restaurant i tilfelle salaten ikke var skylt eller kjøttet ved en feil ikke godt nok gjennomstekt. Jeg unngikk middaginvitasjoner i tilfelle det ble servert noe jeg var usikker på. Det var et forferdelig stressmomentt og jeg var til tider veldig fortvilet.

Fantastisk! Ler meg i hel :)

Jeg dauer! Dont fucking poke the mama bear!!

Haha! Enig, mange råd ute å går. Å det blr bare mer etter babyen er født! Min konklusjon er at en finner ut at av hva som passer best for foreldre og barn i den situasjonen de er i. Men jeg tar meg selv i gå råd selv! Men gir beskjed om at dette fungerte for oss og kanskje det kan hjelpe dere:-)

Hehe... Ja, det er et under at det noen sinne går bra! Slitsomt med alle råd, spesielt alle (crappy) kjerringråd. Som førstegangsgravid var jeg konstant bekymra og googla ulike problemstillinger opptil flere ganger om dagen etterhvert som nye "råd" dukket opp. Med nr. 2 er det heldigvis lettere å ta det med ro. Ikke nødvendig å løpe for livet bare man får øye på en katt som bæsjer liksom.

Og jeg spiser sushi med den største fornøyelse ;)

Haha, den var fin!

Det er jo visse ting som er anbefalt at man holder seg unna, som f.eks rå fisk og myke oster p.ga større fare for bakterier, og det samme gjelder biff som ikke er gjennomstekt (DÈT kommer jeg til å slite med når jeg blir gravid!). Er en goood dose som er oppsumert i svangerskapsboka jeg leser i til eksamen. Men hallo - når folk så absolutt skal røyke og drikke i svangerskapet, som jeg definitivt syns er en million ganger værre, så kan det vel ikke skade å ta seg litt rå fisk eller medium stekt biff en gang i blant heller!

Generelt er jo livsstilsråd for gravide og ikke-gravide helt likt: sunt kosthold og mosjon er tipp topp tommel opp.

Lykke til (og kos deg!) den siste tiden. Du ser sinnsykt flott ut!

Morsomt skrevet!! Man kjenner seg veldig igjen:)

Julie:
Takk Julie. Ja det er jo en del av matrådene som er forholdsvis enkle å holde seg til. Å holde meg unna sverdfisk, rakfisk og blodig biff f.eks, har jeg ikke noen problemer med :P Røyk og alkohol er heller ikke noe problematisk å la være.
Men når lunsj-daten gisper og får hakeslepp over at jeg "tør" å spise salami eller sushi, og ser på meg som om jeg spiser radioaktivt avfall, så blir jeg litt matt .... :P

Anonym:
haha, ja det er sant det. Første gangen er man gjerne livredd for å drite seg ut og gjøre noe superfarlig. Jeg turte ikke å være borti katter som førstegangsgravid jeg :P Har roet meg litt nå, og blåser i alle "råd" og livsstils-tips som ikke kan backes opp av helsedirektoratets anbefalinger. Et sted må vi sette strek liksom, ellers ender vi opp i den sterile plastbobla :P

Sig:
Ja, det blir ikke akkurat mindre tips og råd å få når ungen kommer. Er glad for at jeg har vært igjennom det tre ganger før. Nå går de fleste tips som ikke interesserer meg inn det ene øret og ut det andre :P Setter pris på at folk bare vil være behjelpelige, men man må jo beskytte sin egen mentale balanse som hormonell gravid/nybakt mamma, og ikke ta alt til seg. DA hadde jeg blitt smågal tror jeg :P

Emma:
Haha, damn right. Never EVER mess with the mama bear! :P

Mamma til én:
Uff da! Ikke noe artig å være så redd for å skade babyen! :/ Det stjeler jo halve kosen ved å gå gravid synes jeg. Jeg var selv ganske på tuppa over alle mat-"reglene" og diverse når jeg var førstegangsgravid. Heldigvis blir de fleste litt mer avslappa med neste graviditet, og det er ikke like skummelt :) Jeg har bare studert gravid-heftet fra helsedirektoratet, og holder meg til deres offisielle anbefalinger. Resten av de "gode" og mindre gode rådene gir jeg litt blaffen i. :P
Og ps: Husk at sikkert halvparten av det som står i dette innlegget er bare sprøyt som jeg har fått høre, som ikke stemmer i det hele tatt!

Tina Hagen:
Ja, selvfølgelig er det mye som nok er lurt å holde seg unna, men så får man liksom så mange ubrukelige råd i tillegg til det som man faktisk må passe seg for, at man fort blir litt svimmel.
Derfor holder jeg meg som sagt til Helsedirektoratets offisielle anbefalinger og så får resten av rådene bare være :)

Tina Hagen:
Jeg er forresten HELT enig i at det er helt unødvendig å fortelle fæle fødehistorier til gravide!
Greit nok at mange mammaer har behov for å bearbeide og være åpne om det hvis de har hatt en tøff fødsel, men man kan jo vise litt hensyn og ikke servere historien til akkurat dem som går og venter på fødsel :)

sina:
hahah, lurer på om han i det hele tatt hadde skjønt hva du mente :P Men jo, det føles litt sånn. I allefall når man er førstegangs. -pakk meg inn i bomull og steng meg inne i et skap i ni mnd liksom :P

Takk, jeg er veldig enig!

Jeg bor i midt østen og her skal alle blande seg inn i absolutt alt du gjør.. Kan DU drikke kaffe? Maa være decaf da? NEI?? Men du går vel mye om dagen? Det er viktig når man er gravid. Du kan ikke drikke ananas juice, det kan sette igang fødselen tidlig.

Osv osv....

Nabodamen prøvde å få meg over på vegan kost, for det hadde nemlig hun fått beskjed om å gjøre av sin lege den gangen hun var gravid. Det er nemlig livsfarlig for barnet at mor inntar kjøtt, fisk, fugl, egg, melk etc.. Og det var nå i vår mens jeg gikk gravid med nr.2. Heldigvis.

Men jeg synes at vi som har gjort dette før skal si ifra til de som gir råd som er helt på bærtur. For noen av rådene man får kan jo faktisk gi mer skade enn nytte hos ei som går gravid for første gang. Jeg har bedt folk ta seg en bolle og slutte å fortelle sånt tull som ikke har rot i virkeligheten, og jeg synes flere burde gjøre det. Skjønner ikke hvorfor så mange gravide bare tar i mot. Moren min ga meg et godt tips når jeg ble gravid første gangen; vær kildekritisk og ta ting med en klype salt.

Cecilie:
Oh man... hvis noen prøver seg på å ta fra meg kaffen min... haha! :P
Men ja, fryktelig mange sånne "old wives tales" man får servert. Det er jo bare oppspinn...
Jeg ble feks fortalt at jeg måtte holde meg unna kanel i hele svangerskapet, for det kunne visst gi meg rier... Vel, jeg gikk på overtid og bestemte meg for å teste det. Drakk en kopp sterk kanelte hver dag i en uke, OG hadde kanel på havregrøten. Etter syv dager gav jeg opp. Han kom på dag 9 :P

Hege:
Ojsann... vegan kost ja! Det er jo ikke bare bare heller. Uansett om det hadde vært noe du ønsket å gjøre, så krever det jo skikkelig kunnskap om ernæring, slik at man får i seg alt man trenger til å holde mor og barn friske i svangerskapet. Skjønner du ble litt paff ja...

Ja, det var en lur tanke det! Vi som har vært der før kan jo være litt på vakt og "beskytte" førstegangsgravide litt fra dette hysteriet og stresset! Fortelle hva som egentlig stemmer, eller henvise til de riktige kildene :)

Spot on!

Og da har vi ikke en gang kommet til perioden ETTER fødselen!

Det blir ikke noe bedre! Først skal mor spise under ammeperioden, og så skal babyen jaggu spise også... For en jungel av velmente råd, utdaterte råd, kjerringråd og insisterende råd fra alle kanter!

Tror det lureste man kan gjøre er å finne en kilde, feks helsedirektoratet sine veiledninger, helsesøster eller andre og bare stick with it.

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere