hits

Hva har du egentlig gjort i hele dag?
«Hva har du egentlig gjort i hele dag?» spurte mannen min meg her om dagen i en forsiktig tone. Han hadde vært på jobb hele dagen, og stilte spørsmålet mens han kikket litt oppgitt på skittentøyshaugen som nesten nådde ham til skuldrene.

Jeg vet. OH NO HE DIDN?T!

Det var det første jeg også tenkte. Men så tilga jeg ham ganske fort.

For det er ikke så lett for hverken ham eller hvem som helst som ikke har vært hjemme alene med et nyfødt barn, å forstå seg på dette. "Hva driver de egentlig med i alle de timene?" tenker partneren som er på jobb og innen klokken 12 har fått unna metervis med papirarbeid, og attpåtil spist nista si og lest avisen.

Den som ikke er hjemme med den lille, lever kanskje i den tro at det går an å dure videre som før, og være en effektiv husmor med en liten nyfødt apekatt på slep.

In. My. Dreams. kjære!

For det er ikke akkurat slik at man står opp og tenker ?jess! I dag skal jeg jammen med bare ligge her og ikke lirke på meg i hele dag! Man vil jo gjerne utrette allverden i permisjonstiden, nå om man har fri fra jobben og det hele. Men sannheten er at man ikke har fri. Kun en ny jobb.

Ofte føler jeg meg rimelig ubrukelig. Jeg synes jeg burde fått til mye mer enn hva jeg gjør hjemme. Rydde, vaske, handle, lage mat, betale regninger og endelig få malt den forbaskede kommoden som har stått der med et stakkarslig strøk grunning i over et år! Litt fargestift-streker og klistremerker har den også fått i løpet av den tiden. Og nå står den bare der og håner meg. Dag ut og dag inn.

«Haha! Og du innbilte deg at jeg skulle bli pusset opp i permisjonstida liksom. Din slabbedask!»

Så joda. Jeg skjønner hvorfor han spurte. Og det er garantert mange andre som lurer. La oss derfor ta en titt på hvordan dagene smyger seg forbi uten at jeg får greid håret eller sortert alle de single sokkene:

08:00 Sjefen får ny bleie, får en rask kattevask og kles på. Jeg forter meg på do og får på meg en ny truse, en singlet og en stk sokk, før sjefen synes det er på tide med påfyll med melk. Jeg tusler bort til sofaen i trusa og slenger en påkledd og en naken fot på bordet for å mate den lille.

09:00 Jeg kaster i meg tran, et glass juice, en neve vitaminkapsler og kanskje et knekkebrød før jeg hører umiskjennelige buldrelyder fra vippestolen. Etter bleieskiftet finner sjefen ut at nå er det jammen med tid for en liten slurk igjen.  (Noen dager leverer jeg også de eldre barna i barnehagen. Jeg skal ikke gå igjennom det scenarioet nå, men stol på meg.. Det er et armageddon med cheerios i nesa, rene klær som får en melkedusj og havregrøt i håret)

10:00 Jeg forsøker å få orden på kjøkkenet, men blir bare halvferdig med å tømme oppvaskmaskinen før sjefen klager over at vippestolen er utrolig kjip og dessuten ikke har noe langt mykt hår å holde seg fast i.

11:00 Sjefen sovner endelig, etter å ha blitt bært rundt i bæresjal i en halvtime. Jeg får støvsugd opp et fjell med frokostblanding under bordet, ryddet bort noen leker, og kledd på meg en joggebukse mens han sover på meg. For mye aktivitet får jeg ikke lov å bedrive. Det forstyrrer nemlig søvnen til den lille skjønne.

12:00 Jeg vet det er nytteløst, men forsøker likvevel å overføre sjefen fra bæresjal til vugge for å få kommet meg på do og kanskje kle på meg den andre sokken. Oppdraget mislykkes så klart, og jeg får ikke gå på toalettet uten blindpassasjer denne gangen heller. Dessuten trenger sjefen enda en ny bleie! Heldigvis får jeg mange tannløse smil som takk.

13:00 Etter at jeg har ryddet det meste av kjøkkenrotet med sjefen sovende på meg i sjalet, synes han det er på høy tid med et ordentlig måltid. ?for seg selv. Såklart. Jeg får klare meg med en stabel med havrekjeks. For noe matlaging til mor har vi ikke tid til når sjefen er ordentlig sulten!
14:00 Under forrige måltid, tok det helt av med buldringen i bleia, og en såkalt «ryggbajs» som laget en diger flekk på buksen min, kan ikke ordnes med noe annet enn et ordentlig bad. Sjefen vaskes, tørkes og kles på. Jeg får såvidt skylt det uheldige låret mitt som ble mottaker av bæsjen,  for all denne plaskingen i vannet gitt sjefen skikkelig appetitt! Etter måltidet blir vi sittende og småprate litt og smile. Akkurat nå føles denne jobben ganske super.

15:00 Tid for å dra på butikken og handle. Jeg kler på meg selv og slenger på meg litt pudder mens jeg løper forbi speilet for å ta opp sjefen som ikke likte å vente i bilstolen sin. Jeg kler på ham yttertøy, fester selen i setet med et klikk, og gjør meg klar for å starte bilen. Akkurat i det jeg setter nøkkelen i tenningen, buldrer det i baksetet. Heldigvis holder det seg i bleia, denne gangen.

15:30 Etter bleieskift kles sjefen igjen, og vi suser til butikken. Jeg røsker med meg varer til den enkleste middagen jeg klarer å finne på, og så suser vi videre til barnehagen for å hente storesøsken.

16:30 Vel hjemme med fire barn, og sjefen er fryktelig sulten. Jeg ammer ham i yttergangen mens jeg følger med på ungene leke utenfor.

17:00 Mannens bil ruller inn i innkjørselen akkurat i det jeg har hentet barna inn for å spise middag. Han, smiler til meg og spør hvordan dagen min har vært.

«øh..Travel» svarer jeg.

 

 

 

 

45 kommentarer

åh, know the feeling. Nå er mini året. Og forrige uke brukte jeg HELE torsdagen på å få rydda og vaska kjøkken og stue. Satt ikke rolig et sekund! Holy moly!

Herlig! En dag jeg kan kjenne meg igjen i;) Her er det bare en sjef, tenk at du har fire! Vi er mange som beundrer deg, og du skriver så flott. God permisjonstid videre :)

Kjenner meg igjen! :) Husker jeg fikk dette spørsmålet av min kjære når jeg ammet, og reagerte litt sånn som du gjorde innledningsvis. Så jeg regnet ut at når jeg ammet ca 8 ganger i døgnet i omtrent 45 min per gang, så ble det til sammen 6 timer per dag. Per uke ble dette 42 timer, altså 112% stilling i amming, jevnt fordelt utover uken. Når jeg formulerte det på den måten så tror jeg det var litt enklere å se for seg for han ;)

Jeg er så glad for at du har begynt å blogge igjen :)

Er selv i permisjon med min 3 mnd gamle gutt. Tiden flyr avgårde, brått er mannen tilbake fra jobb og jeg har ikke rukket å gjøre noe av det jeg tenkte. Men jeg føler at det går bedre og bedre, vi får litt rutiner på ting. Så du er ikke alene hehe

Wow. Jeg er bare 16, men må si at jeg blir mektig imponert over mødre. Jeg vet ikke om jeg hadde klart det. Det blir nok litt pappaperm hos meg hvert fall, så får han kjenne på det også.

Hihi, sånn er det! Og, det er morsomt, og fint, å lese det du skriver. For det er jammen meg lett å glemme!

Jeg husker at når de hadde en "lengre" blund midt på dagen, så pleide jeg å ha et helt kvarter for meg selv. Et helt kvarter, liksom:-) Det var den lengste stunden, det. Jeg tenkte alltid da at, ok, skal jeg lage meg en kaffe eller rydde oppvaskmaskinen. Gudskjelov valgte jeg for det meste den kaffen. Så fikk det heller være med at det var påan igjen med amming sånn cirka med en gang den var drukket opp. før det gikk i ett videre. Akkurat slik du beskriver.

Men det var fint! Jeg savner den tiden. Og for en herlig mestringsfølelse man hadde innimellom. Å levere i barnehagen med en baby på armen, for eksmepel. Jeg følte meg som en supermamma! Og du har fire! :-) Fantastisk!

God kveld til deg, Jona! Fint å se de fine bildene av deg også!

Tusen takk for dette innlegget!

Det trengte jeg i dag. Godt å vite at vi er flere:)

Kjempe fin blogg! :)

takk!!! akkuratt sånn er det!!! jeg forstår ikke de super-mammaene som klarer å ha et støvfritt hjem, og i tillegg gå på trening og få egentid, og alltid være nysminket, i trendy klær med hår som dufter blomster!

husker mannen min en gang kom hjem og spurte om jeg hadde tenkt å se hvor høyt fjell jeg kunne bygge av pappen som begynte å stable seg oppå papirdunken, fordi jeg ikke hadde gått ut med papirbosset på noen dager... DA sprakk det for meg! hvorfor kan ikke han gå ut med det? jo, fordi han har vært på jobb hele tiden og jeg har jo "bare" vært hjemme. men heldigvis endret han syn på ting da det var hans tur til å være hjemme 3 mnd og jeg gikk på jobb... og da jeg kom hjem til et bombet hjem som var enda verre enn det var da jeg gikk, og han jeg ikke kommenterte det (fordi jeg forsto det hadde vært en travel dag), tror jeg han ble veldig ydmyk, og nå klager han ikke lenger på ting jeg ikke får gjort :P jeg tror det er viktig for dem å oppleve det selv... ellers er det vanskelig for dem å sette seg inn i...

Hava, mulig du har lest denne før,en den er god og gjenspeiler akkurat det du skriver 😊

http://www.humor1.net/vitser/en-mann-kom-hjem-fra-jobben/

Sånn har jeg også det om dagene. Min lille kar er født en måned før din, så han begynner å være fornøyd med å ligge et kvarter i babygymmen. Da er det hard prioritering; dusje? spise? vaske klær? Men jeg må si at han noen ganger må ligge og skrike litt så jeg får gjort det mest nødvendige.

Hehe :-) Samme her, Jona! Unntatt bare det at vår sjef spiste hver/hver andre time første 1-1,5 mnd o_O så jeg satt mesteparten av tiden i sofa med ham og ammet og ammet og...ammet.

Haha, kjenner meg så utrolig godt igjen! Sjefene våre kan være ganske kravstore ;)

Camilla Haugen Tholomier

Camilla Haugen Tholomier

Jeg tenker tilbake og ler, du beskriver øyeblikk alle mamser har vært igjennom. Nå blir dette en fin dag, takk! Skal gi barna mine en ekstra klem i dag.

Hei :-) sjelden jeg komenterer på blogger innlegg. Men dette var bare så utrolig bra :-) selv hjemme I permisjon med en liten sjef. og har en eldere gutt og en hund. Morgenen I dag VAR bare helt total kaos.. så leste jeg dette og jeg lo så jeg grein. Medisin for mor med minste gutt som har feber og klager for alt. Mannen har lurt på hva jeg gjør på om dagene. Men har vært lur nok til ikke å spør. Ha en fin dag :-)

Kristina W.:
Ja vi har mange slike dager innimellom. Hvor det eneste jeg gjør hele dagen er å amme, kun avbrutt av bleieskift :P

Bodil:
Ja det begynner langsomt å bli bittelitt rytme på denne karen også. Og med de små pausene kommer valgets kval. Så står jeg der som ei forvirra høne og prøver å bestemme hva jeg skal gjøre med de femten minuttene :P

maja:
Nei de supermødrene som greier å ha plettfritt hus samtidig som de har en nyfødt og kanskje flere barn, de må snart avsløre hemmeligheten! :P Jeg trodde lenge at det kanskje var meg det var noe galt med, siden det ofte ser helt bombet ut selv om jeg er hjemme hele dagen. Men vi er vel laget av forskjellig kaliber alle sammen. Og mine barn har ikke vært glade i å sove noen andre steder enn på mammas fang frem til de var et halvt år gamle.
Så det kommer andre tider, tenker jeg bare og prøver å lukke øynene for kaoset :P

Mammadamen:
hoho et helt kvarter!! Hvajeg kunne utrettet med en slik pause :P
Og ja, selv om jeg svetter som en gris og har hjertet i halsen når jeg henter tre barn i bhg med en baby i bæresjal, så gir det helt klart en fin mestringsfølelse :D

Tonje: hehe, ja det er litt av en jobb :) Pappaen skal ha masse perm her da :) Når baby blir litt større blir det minst 3 mnd på han hjemme. :D

Karoline:
Wow for et regnestykke! Tror søren meg jeg også skal regne ut hvor mye jeg ammer,for det er ikke lite! :P

ingrid:
tusen takk Ingrid!

Haha, så deilig å høre at det er flere av oss, kunne ikke fått sagt det bedre selv!!😂 selv har jeg ei datter som er 8uker i dag, og en mann som egentlig kjører lastebil og er borte hele uken, men som nå er 50% sykmeldt. Og når han i tillegg egentlig skulle levd på 50-tallet der kvinner stelte hjemmet( dvs at han ikke vet opp ned på hverken støvsuger eller vaskemaskin), så må jeg helt ærlig innrømme at jeg gleder meg til han over helga skal reise igjen og være borte i 5-6 dager, så trenger jeg ikke rydde opp etter en voksen unge i tillegg, og pluss at da ser ingen rotet mitt på noen dager heller👍😂 med andre ord; 5-6 dager "fri" på meg og vesle prinsessa mi❤️❤️ Man kan ikke leve med dem, men heller ikke uten dem🙈haha

Hemmeligheten for oss som har hus, heim og andre unger under 'kontroll', er babyer som sover mye,og som sover for seg selv :) mine tre har sovet ganske likt, 2-3 t. midt på dagen i tillegg til en god morgenlur. Da får man faktisk både dusjet spiste ryddet etc

For en fryd å lese!

Apropos, har du lest "What mothers do: especially when it looks like nothing" av Naomi Stadlen? Anbefales! (Jeg fikk den av mamma)

Når sambo spurte meg om det samme så brast jeg ut i gråt, lå over en time i sengen i fosterstilling å tenkte for meg selv at frekk er han som tørr å spørre om noe slikt.. han som aldri er hjemme! Han har ikke spurt igjen ;) Så var det en episode der en hadde fått med seg at babyen hadde kollikk, å spurte sambo om det var slitsomt. "Hæ, kollikk? Hvem har det?" ... For mini gråt bare fra 8 til 4 (bærte han i bæreselen hele dagen), da var han selvfølgelig på jobb :p Så sov mini av utmattelse resten av dagen. De skulle bare visst, ganske sikker på at de hadde krepert første dagen som bleieskiftene ammeku ;)

Hvordan får du det til med søvn for lillebror med storesøsken hjemme? Jeg merker at helger gjør meg helt utslitt. Har lillebror på seks uker og storesøster på 2,5 år. Lillebror liker best å sove tett inntil og krever mye tid. Han er var på lyder fra storesøster (som da gjerne hyler hvis jeg ikke hjelper henne på det sekundet hun spør). Og hvis jeg legger han fra meg sover han kun smådupper og blir fort overtrøtt. Skal sies at jeg også er mye alene med dem da far jobber turnus.

Høres veldig kjent ut! :) (og jeg har bare en!)

Og jeg som trodde jeg skulle få gjort allverdens nå i permisjonen. Haha... Har godtatt nå at en dag ikke kan planlegges. Vi må ta de som de kommer...

Og et tannløst smil gjør opp for allverdens bleieskift og "sutring" etter mat ;)

Linn: Jeg prøver så godt jeg kan å få han til å sove mest mulig før søsknene hentes på ettermiddagen. Og så går jeg og legger han i sekstiden om kvelden, slik at han som regel holder ut med søsknene på hverdager uten å sove, de timene som de er sammen. I helgene bruker jeg bæresjalet mye på dagtid. Når han blir bært og jeg er i bevegelse med ham, sover han nesten uansett hvor mye de andre barna bråker :P

Anonym:
hehe, det hørtes ut som skikkelig luksus! Mine tre yngste har ikke villet sove uten kroppskontakt med mor eller far på dagtid før de ble seks måneder, og det ser ut til at minsten også er den typen. Så jeg har bare slått meg til ro med at det blir kaos de neste månedene, og så kommer det seg forhåpentligvis etter hvert. :)

Åsta Louise:
Nei den har jeg ikke lest. Må sjekkes ut :)

HAHA!Tatt på kornet! Slår aldri feil med bleieskiftene! Her har jeg to tette på 15mnd, så det å gå hjemme med de om dagen kan være ganske vilt til tider!Hehe. Ja, det er en JOBB vi har. Ikke noe dans på roser, selv om det kan virke slik for disse karene som er hjemmefra dagen lang :p

Deg skal jeg titte innom flere ganger! :D <3

Jeg stilte ofte deg samme spørsmålet til min kjære. Jeg gjør ikke det nå lenger #ipermisjon

Har du lest What mothers do,especially when it looks like nothing, av Naomi Stadlen? (Mamma gav meg den ;)

Jeg var ganske lykkelig i permisjon fra før, men ble veldig mer klar over og tilfreds med egen innsats etter å ha lest den.

Herlig å høre det er flere som ikke prøver å ha alt perfekt med en liten baby og 3 barn under skole alder :)

Synes du er flink jeg :)

Fantastisk lesning! Det begynner å bli en del år siden jeg opplevde dette. Tatt på kornet. Det blir enda festligere når de skal mates med grøt eller mat fra glass. Tips: Sett på dem en plastsmekke med takrenne.

He he, dette hørtes veldig kjent ut! Hjemme selv med min lille prins - dagene går i ett! Men gøy er det :)

Haha! Hørtes kjent ut, ja. Her er det mannen som har permisjon nå, men han jobbet da jeg hadde de seks første ukene, og skjønte ikke helt hvorfor det ikke stod middag på bordet til han kom hjem engang, når jeg var hjemme likevel! Jeg studerer (men stort sett hjemmefra), og de dagene jeg er på skolen får han kjenne på hvordan det er ;-) En ting er å få gjort noe i løpet av dagen, men du kan i alle fall banne på at hun er på det mest krevende når du gjerne skulle laget middag. Slik er det bare :-)

Jeg har begynt å bli mer effektiv når babyen sover nå, og hun sover heldigvis mye, men de første ukene satt jeg bare og stirret ut i lufta tror jeg. Når jeg endelig begynte å tenke på at jeg kanskje skulle gjort noe, da våknet hun igjen :-)

Det hørtes skremmende kjent ut. :D Ønsker deg en fin vår.

Åhhh som jeg kjenner meg igjen du...har 5 barn...veldig tett....gøy med barn,men lite visste en hvor mye en blir tappet av krefter også...våre sov lite sammenhengende de første åra, så en får aldri lada batteriene på seg selv.....hektisk tid,men har overlevd..årene har gått....nå er barna tenåringer og andre bekymringer for mor og far....men gud å mye de barna har gitt oss av opplevelser også da....LYKKE TIL FRAMOVER ALLE FORELDRE

Lille:
Ja jeg er rimelig sikker på at jeg ikke hadde turt å få fire hvis jeg visste hvor hinsides tøft det er noen ganger. Nylig hadde jeg en periode med kun 3 timer avbrutt søvn over 10 dager! DET var en stor tålmodighetsprøve det. Men så er det heldigvis unntaket at det er slik her i gården. Respekt til alle foreldre som står på og jobber beinhardt for familien på alle måter <3

Fikk gjort mye jeg. Det gjør jeh ennå, som alene mamma. Så jeg kan egentlig ikke forstå hva man ikke rekker? Jeg fikk både vasket badet, støvsugd, handlet, vasket klær, dusjet, støvsugd og ryddet. Gjorde det når lille sov. Null problem. Jeg malte også hele stua mi. Hadde mye energi! Nå er jeg tilbake i full jobb, og får likevell gjort alt som trengs i huset. Man blir jo litt sliten, men ikke så veldig. Dessuten blir hvertfall jeh mere sliten av å se på rot og skittentøy som hoper seg opp. Er bare å få tatt det. Det har aldri gått utover oppmerksomheten og tiden med sønnen min, så da syntes jeg det er helt greit å gjøre det.

M:
Høres ut som du er knallflink og full av energi! Jeg har den største respekt for aleneforeldre.
Men med fire smårollinger under 7 år blir det gjerne ekstra mye rot. Mulig jeg kunne ha gjort mer, men med en baby som helst sov på meg de første mnd ble det uaktuelt å styre med klesvasken hele dagen ;) Går bedre nå som han er litt eldre, heldigvis.

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere