hits

Problemet er visst kroppen min«Stram opp, gå ned fort, krymp inn raskt, glatt ut!» Jeg leser produktbeskrivelsene i sponsormailene som fyller inboksen min, og får opp et bilde i hodet mitt av en streng bestemor som stryker og presser en særdeles rynkete bordduk.

Som blogger får jeg med jevne mellomrom tilbud om diverse sponsede produkter som reklamefirmaene mener passer for meg og mine lesere. Produktene er gjerne barneklær, leker eller bøker.

Men nå har det skjedd noe. Aldri før har jeg fått slike mengder med «få tilbake formen»-mailer som etter at jeg fikk mitt fjerde barn.

I denne ukens spalte på foreldre.no, har jeg skrevet om min opplevelse av kroppspress etter min fjerde fødsel, og hvordan dette påvirker meg. 
I sponsormailene jeg har mottatt, legges det ikke mellom linjene at en kvinnekropp som nylig har født barn, antas å være defekt på et vis, ha «feil» fasong osv. Og alle reklamene hevder at akkurat dette unike produktet skal fikse «problemet» mitt i en fei. 

«Problemet» er visst kroppen min.

«Få tilbake før-gravid kroppen!» er den røde tråden i de hyggelige mailene. Men de hyggelige mailene føles slett ikke hyggelige. Jeg blir irritert. Forbannet, faktisk.

Men det er ikke bare på mail man får slike budskap. Hele medieverden er infisert av en råtten idé om at kvinnekroppen ikke er på langt nær god nok, like etter en fødsel. 

Misforstå meg rett: jeg vil gjerne trene opp kondisen og styrken min etter hvert som hverdagen får en fast rytme igjen. Jeg har ikke tenkt å fortsette for alltid på en diett av kjeks og frossenmiddager, men jeg godtar at jeg trenger tid. At jeg fortjener tid til å finne ettergravid-formen, sakte men sikkert. 

Men jeg har ingen planer om å bli akkurat som før jeg fikk barn. 

La meg si det enkelt: Man kan ikke få tilbake før-gravid-kroppen. Før jeg ble gravid, hadde jeg en kvinnekropp. Nå har jeg en kvinnekropp som har vært gravid og født barn. Og det hele fire ganger. For å reversere dette måtte jeg hatt tilgang på en tidsmaskin, ikke kremer eller slankesupper.

Og dessuten så vil jeg ikke tilbake. Jeg har jobbet fordømt hardt for å kunne kalle kroppen min en mammakropp, og den skal jeg ha ? resten av livet.

Spalten min finner du  her. 


Har fokuset på å "bli kvitt" mammakroppen påvirket deg? 


 

23 kommentarer

Jeg er helt enig! Noen av oss har ikke behov for å bli "yummymummy" rett etter fødsel! Hvor mange ganger skal jeg måtte høre på treningstips og slanketips for nybakte mammaer når jeg sitter og ser God morgen Norge? Det er sykt at i et moderne samfunn har det å få "tilbake kroppen" mer oppmerksomhet enn å knytte bånd til det nye barnet. Ikke rart folk får fødselsdepresjon!

Veldig bra innlegg. Dere jenter opplever selvfølgelig et mye større press enn oss menn, noe mailene du mottar beviser. Men prinsippet er det samme, og derfor jeg kjemper for pappakroppen. Den skal ikke forfalle, men vi må akseptere det normale. Har du født fire barn, sier det seg selv at det er både hardt og krever mye tid og få en "perfekt" kropp. Trolig er det ikke verdt tiden du må legge ned heller. Jeg tror ikke man blir lykkeligere av det. Vi må dyrke det normale, ikke ytterkantene - den ene eller andre veien.

Stå på videre - #pappakroppen

Så bra!

Pang, kræsj - den satt!

Denne må jeg dele :)

Min mor lurte på hvorfor i alle dager folk forventet at kroppen skulle være lik etter å ha fått barn, når alt annet er forandret :)

Det er vanskelig å ikke bli påvirket når en blir så bombardert av slike hyggelige mailer, blant annet ;-) Jeg vil gjerne være sprek, sterk og smidig igjen, men har ingen ambisjoner eller drømmer om at kroppen skal se lik ut som den gjorde før, jeg har tross alt født et barn og det er helt greit at det vises! Jeg vil komme i form for helsens skyld, og for å være den mammaen jenta mi fortjener - jeg skal klare å bære, løfte, leke, løpe.. :-) Og jeg, som du, tar den tiden jeg trenger. Det er så viktig!

I know that feeling!

Synes foresten du ser helt WOW ut

etter fire!!!! fantastiske nydelige barn!

Mvh Line

Så flott blogg du har :) Synes du er kjempeflink som klarer å blogge samtidig som du har 4 små! Du er et godt forbilde for mange! Sjekk gjerne ut bloggen min dalberg.blogg.no Ønsker deg og dine en fortsatt god helg! Klem fra fast leser

He! Har lest bloggen din fra og til men aldri kommentert. Sitter her selv med en fødeklar kropp. Nr. 3 på vei om 2-3 uker. Har begynt å sette meg realistiske mål om å komme i form etter fødsel men ikke med tanke på andre en meg selv, jeg skal jobbe for en kropp som er så sterk at jeg fikser et hektisk liv med 3 barn under 6 år. Det er målet, ingenting annet og jeg er fornøyd med det. Jeg skal komme igang med mine joggingrunder og jeg skal spise normalt. Men først skal jeg bruke hele sommeren til å bli kjent med lille baby, spise grillmat, is, jordbær... Kose meg! Kroppen skal få hente seg etter 9 måneder + fødsel. Den trenger det og fortjener det! Fint du setter fokus på dette i din blogg, mammakroppen har godt av å bli sterk og frisk, men det er virkelig ikke det samme som stram og struttende.

Takk, nyttige ord å ta med seg i tiden fremover. I dag er det tre uker til termin med nr 2, og jeg har nok av tanker om hvordan kroppen ser ut/kommer til å se ut når jeg er ferdig med graviditet og amming, om ikke jeg skal minnes på det av "hele verden" i tillegg.

Bare jeg klarer å nå mine egne mål om å komme i den formen JEG ønsker å være i, på en fornuftig måte, og over den tiden JEG trenger så får det jammen være bra nok! Så får heller den såkalte perfekte kroppen seile sin egen sjø :)

Det er så overfladisk. Man har fått barn noe som tilsier at kroppen virker som den skal. Såklart får man varige merker etter det, den burde hylles! Selv har jeg akkurat fått mitt tredje barn i en alder av 25, og jeg har selvsagt ikke kroppen til mine like gamle venninner. Jeg har noe langt bedre, 3 flotte barn. Kroppen min er hva den er. Strekkmerker, løsere hud og normal bmi. Det er en mammakropp. Og den er jeg stolt over:-) Spiller ingen rolle hva verden og media mener jeg burde gjøre for å "fikse" den...

Petra:
Det høres ut som en super plan! Ta den tiden du trenger til å komme i den formen du ønsker :)

Maja:
Ja det er absolutt gull verdt å være sprek og sterk når man har små barn! :) Har selv planer om å få tilbake kondisen og styrken min i løpet av dette året. Jeg har begynt forsiktig, men har null hastverk. Jeg har respekt for at kroppen trenger tid, og har også tenkt å virkelig kose meg og nyte livet med babyen min i sommer :)

Annelin:
Tusen takk Annelin :)
Det har nok blitt litt dårlig med blogging de siste månedene nå etter fødselen. Delvis fordi at bloggen er en del av jobben min, og jeg da egentlig ikke skal skrive så mye når jeg har permisjon fra jobben, og delvis fordi jeg har satt meg som mål å tilbringe mest mulig tid sammen med ungene i disse månedene og virkelig nyte det nye familiemedlemmet.
Fremover nå vil jeg trappe ned permisjonsprosenten, og forhåpentligvis lar lille, nye sjefen meg få lov til å jobbe og skrive mer i tiden som kommer :)
Fin blogg du og!

Anonym:
Takk for det :) Svangerskapene har virkelig endret kroppen min, det skal være visst. Men så lenge det ikke er noe som skaper helseproblemer, er jeg bare takknemmelig for det kroppen min har gjort for meg. På dårlige dager kan det såklart hende at jeg depper litt over diverse nye merker og hud som henger her og der, men til vanlig går det fint. Det er en befriende følelse å kunne si med hånden på hjertet at man liker kroppen sin, inkludert alle endringer som svangerskap fører med seg :)

Karina:
Flott sagt :) Det er akkurat det med at fokuset er så forferdelig overfladisk. Vi får konstant innprentet at det viktigste er hvordan man tar seg ut, at man har sånn og slik fasong osv. Det finnes mange fasonger som er sunne og friske, og det må vi virkelig prøve å huske på.

ina:
Godt sagt av din mor!

Casa Kaos:
Takk Marte! :)

Pappaentiltre:
Setter pris på at du slår et slag for pappakroppen. Det er absolutt en stor faktor i en manns liv å bli far, og kroppen blir nok påvirket av det ja :) Men samtidig så har jeg ofte tenkt at jeg skulle likt å sett hvordan mannfolka hadde taklet å gå igjennom det at kroppen morfer fra førgravid til gravid og så til ettergravid med alle endringer som følger. Jeg sier ikke at menn ikke hadde taklet det, men det hadde vært veldig spennende å vite hvordan de hadde opplevd dette.
Dyrke det normale ja! Den er jeg med på ! :)

malinsdagbok:
Helt enig! Det hadde vært mye mer hensiktsmessig å flytte fokuset over på mor og barn tilknytning, forebygge fødselsdepresjoner ol. :)

Makan til frekkhet. Så på videre du! Synes du er nydelig som du er.:)

Man har den kroppen man har, og den har man faktisk alltid hatt!:)

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere