hits

Barneoppdragelse er ikke One size fits allDe aller fleste foreldre forsøker hele tiden å forbedre seg. Vi har alle til en hver tid, sannsynligvis dårlig samvittighet for noe vi gjør eller ikke gjør. Og akkurat dette har mediene virkelig hugget seg fast i, og bestemt seg for å skvise margen ut av. Foreldres tvil og usikkerheter skal melkes og omgjøres til spaltestoff.


Det kan være hva som helst, bare det treffer en nerve. «Spiser barnet ditt for lite grønnsaker?» spør overskriftene. Ja...jo, kanskje de gjør det? Jeg prøver jo veldig hardt. Men kanskje jeg ikke gjør nok? «Har barnet ditt dårlig folkeskikk?» hmm...av og til kanskje? Jeg mener, de tuller jo fælt ved middagsbordet noen ganger. Tenk om de aldri vokser det av seg? «Sover barnet ditt dårlig?» Ja, absolutt, i perioder. Men er det farlig? Er det min feil?


Slike overskrifter tiltrekker foreldre som en glødende lampe tiltrekker seg møll. Vi er hjelpeløse mot slike artikler. Vi vil jo bare det beste får våre små håpefulle, og når overskriftene roper at det er noe «galt» med hvordan vi oppdrar ungene våre, og at det mest sannsynlig er vår feil, så blir vi såklart usikre. Spesielt de som lover en "1-2-3 ?løsning for å få lykkelige, veloppdragne og suksessfulle barn", er som fluepapir for foreldre.


Og akkurat de sistnevnte er de verste! Dette opplegget er så snevert og bastant at det ender som regel med å så enda mer tvil og usikkerhet hos mor og far. Akkurat som om barneoppdragelse er et  «one size fits all» program som hadde resultert i perfekte avkom om vi bare jobbet hardt nok og fulgte samtlige råd til punkt og prikke. 
La oss få en ting helt klart: det finnes ikke en fasit. Tro meg, jeg har lett febrilsk etter den i seks år og har ikke lykkes enda. Og om jeg plutselig tror jeg har funnet den, så kan du vedde på at de samme teknikkene ikke fungerer uka etterpå. 


Det finnes såklart mengder av utrolig kloke og godt utdannede eksperter der ute, som både sier og mener fornuftige ting om barn og oppdragelse. Og jeg har selv skrevet metervis med blogginnlegg om barneoppdragelse, og forskjellige triks og metoder som har fungert for meg, og mange har rapportert tilbake om at de har funnet hjelp i mine råd.


Men jeg har aldri våget meg å tro at jeg har funnet den ultimate sannhet, og den eneste rette veien for alle forvirrede foreldre der ute. Jeg har bare prøvd meg frem, feilet ufattelig ofte, reist meg igjen og forsøkt noe annet. Det kan for den saks skyld hende at mine tips har rotet det fullstendig til for noen der ute. (I såfall:  jeg beklager, men jeg er også bare en amatør!)


Jeg vet heller ikke hva jeg driver med. Jeg bare improviserer denne foreldregreia!

Er det en ting som det å ha fire barn har lært meg, så er det det at barn er unike, sammensatte vesener som det bare ikke går an å bruke samme metoder på bestandig. Det som fungerte utmerket på seksåringen, kan sette igang en katastrofe hos fireåringen. Det som fungerte for toåringen som baby, kan være stikk motsatt av hva yngstemann på et halvt år trenger.


Det er klart at man kan støte på problemer som føles for store til å takle alene, og da bør man selvfølgelig søke hjelp. Helsestasjonen, lærere, pedagoger, PPT-tjenesten, barnevernet, fastlegen osv. Alle disse eksisterer for å hjelpe oss. Og selv ikke disse har helt rett, 100% av tiden.
Når jeg ser overskrifter som lover oss formelen på veloppdragne arvinger, eller kuren mot trass, så klør det over hele meg. For ingen journalistt, blogger, ekspert, psykolog eller lege kjenner ditt barn bedre enn du gjør.


Så når du kjenner tvilen begynne å bre seg i magen når du leser morgendagens nyeste superformel på perfekte barn, -vær snill mot deg selv. Les gjerne artiklene men kjenn etter hva som føles rett for akkurat deg og ditt barn. Rådfør deg gjerne med noen du stoler på og som kjenner ditt barn, men ikke la avisene lure deg til å tro at det var dem som rappet bruksanvisningen som skulle følge med ditt barn da det kom til verden.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere