hits

Forgifter barna med sukker 

-jeg mener at vi forgifter barna våre med sukker. 


Dette utsagnet kommer fra personlig trener og blogger, Cornelis Elander. Han mener i følge TV2, at norske foreldre er flinke til å følge opp skole fritidsaktiviteter, men at vi glemmer å tenke på maten som barna spiser. Denne artikkelen bla delt på TV2 sin facebookside, og har fått veldig blandet respons. Mange var enige, men de som ikke var det, virket ordentlig sinte for at noen våger å kritisere den sukkerfesten som desembermåned er. 
Elander, som blogger fra Hollywood, synes foreldre bør passe på at ikke vi lar julekosen (søtsaker) dominere i hele adventstiden. Han sier at man bør ta sunne valg for barna, og spare kaloribombene til selve julen.  Så sier han også noe om at barn under 12 år ikke har godt av fet julemat, og bør få sunnere varianter, som for eksempel kalkun i stedet for ribbe.  


Og jeg er kanskje naiv som ble overrasket over de sterke reaksjonene, for nordmenn tar julekos, feriekos, lørdagskos og «kos» generelt veldig alvorlig. Kommer det noen kødder med tradisjonene våre, så blir det fort bråk. Jeg er selv veldig glad i tradisjoner, og er enig i at fine tradisjoner er viktige å ta vare på. Men jeg synes ikke at julekos må være synonymt med usunn mat, i motsetning til mange, skal man tro kommentarfeltet på TV2 nyheter sin facebookside. 
«Foreldre må selv bestemme hva som er sunt og ikke» Eh?? I wish! Det hadde jo vært helt fabuløst hvis jeg bare kunne bestemt at ostepop er sunt, og så ble det slik. Men det er det bare ikke.  Og sukker er ikke sunt. Det er like usunt, enten det er i ren sukkerbit form, eller i form av en marsipangris altså. 
Personlig så er jeg faktisk ganske enig med Hollywood-treneren. Ikke det at jeg har tenkt å slå ribbefettet ut av hendene på mine barn og utsagn som «du forgifter barnet ditt» er kanskje litt bombastisk å slenge med, men det vi kaller «litt» julekos her i hverdagen, kan bli grådig mye når det foregår over 4-5 uker. Når man legger det sammen, blir det snakk om mengder som jeg ikke kan forsvare med setninger som «det må være lov å kose seg». Klart det er lov, vi er voksne og bestemmer dette selv, men er det nødvendig å spise søtsaker for å ha det koselig?

 


Jeg kjenner selv at jeg synes det går for mye i småkaker og godteri igjennom hele desember, og jeg er ingen helgen altså. Jeg gir lettere etter når det står pepperkaker på bordet, og «alle andre» lar barna spise. Det er ikke kjempestas å være den moren som sier «nei, ingen pepperkaker i dag, jeg har tatt med klementiner». 


Men jeg prøver å holde på lørdags-godteri regelen vår, også i desember og frem til jul. Fordi at hadde jeg latt mine barn forsyne seg fritt av alle søtsakene som tilbys i løpet av adventstiden, så kan jeg garantere at de hadde spist sin egen vekt i småkaker. -og vel så det. Og jeg er ikke særlig mye bedre enn dem selv. Derfor liker jeg å ha sunnere godsaker på lur. Noen av dere som har fulgt meg en stund, vet kanskje at jeg har brukt å bake en del sukkerfritt i julen. Og dette har jeg faktisk fått kritikk for. Stakkars barn som ikke får "kose seg" i julen en gang. Altså... just don't. Her er det ingen som lider nød, om det så blir et par slag småkaker eller konfekt med sukrin i stedet for sukker. 
Så her var jeg dritkjip og pakket bort pepperkakene vi bakte i går, etter at de hadde fått en «smaksprøve» på et par stykker. Det er klart de skal få spise julemat, og de skal få kose seg med søtsaker også. Men daglig småspising av sukker i en hel måned, kan jeg ikke tillate med god samvittighet. 
Så her i huset blir det skjerpings på sukkerspisingen frem mot jul, og mer fokus på å skape adventskos i form av juleverksted, julesanger, boklesing, hyggelige filmer og andre gode opplevelser.
Hva mener du? Blir det fort litt  i overkant mye sukker i adventstiden i ditt hjem?  Tror du det skader barna? Er Elander frekk som tør å påstå at foreldre godt kan være mer påpasselige med hva barna spiser, også i desember? 


Mer kverulering fra Mammalivet: 

Alkovett i jula 

Søvntreningsdebatten

Gourmet-barnehage, ja takk!

Upassende bilder på facebook: så lenge det er sexypupp og ikke ammepupp!


 


 

15 kommentarer

Ah, takk! "Stakkars unge" får jeg høre litt for ofte. På "fleip"- men de mener det egentlig. Stakkars unge som ikke får spise sukker hver dag, spesielt rett før leggetid, og i så store mengder at hun blir dårlig. Ikke alltid like lett å bo med henholdsvis bestefar og oldemor som nærmeste naboer på hver side av oss, selv om det for det meste er veldig fint å ha familie så nært.

Marte Marie:
Huff for en grusom mor du er ;p

Helg ærlig, så hauser vi ikke opp jula med søtsaker. Ja, vi baker julekaker, men de tas ikke frem før på julaften, og spises i romjula når vi har familie på besøk eller er på besøk hos andre. I adventstiden er det vanlig lørdagsgodt-regel. Dette funker kjempebra, for vi voksne holder oss unna jule-kiloene:-) Barna vet ikke hva de "går glipp av," og det funker kjempefint:-) Jeg føler litt på det at jula blir lengre og lengre hvert år. Alle julegodterier og julemat er stadig tidligere å se i hyllene, og kanskje et det da en idé å ikke starte jula før den har begynt?

Karoline:
Ja jeg måtte le da jeg så julevarene i butikken, like etter halloween... Det er jo helt koko. Og så er det også dette med godteriet som de pusher noe villt. For eksempel de fylte sjokolade-eggene som pleier å være til salgs i påska... Nå har de fått ny innpakning og heter "snøballer". ER det mulig....

Du er et utrolig godt forbilde for andre foreldre! Helt enig med deg angående måtehold av sukker i adventtiden som ellers. Jeg er selv en skikkelig sukkertann, men prøver å skjerpe meg selv også ;)

Marianne:
ohoj, takk for det. Det hender at jeg går på noen smeller selv, og da er det ordentlig sukkerbinge. :P

Først vil jeg si at han fyren der burde snakke til det amerikanske publikumet, der fedme er et ekstremt stort problem, med mindre detaljstyring innenfor matvarer enn vi har. Når det er sagt, er det ingen som dauer om de får seg litt sukker i jula. Faktisk trenger kroppen sukker, ellers vil den begynne å tære på fettvev, og til slutt på musklene.

Personlig så vil jeg heller ha kost meg i livet enn å bli ett år eldre og vært overfokusert på alt som er farlig. Man kan vri og vrenge på det akkurat som man vil, og være så forsiktig man bare ønsker - men det er kun en ting som er uunngåelig i livet - og det er døden :)

Ha en fin jul :=)

Rune:
Takk for kommentaren!
Du har helt rett i at fedme er et større problem i USA. Men jeg synes ikke at vi dermed kan sette på skylapper og la barna våre få fri tilgang på søtsaker i over en måned før jul, for ikke å nevne påska, sommerferier osv. (Ikke at du hevder at vi skal det altså).

En norsk undersøkelse kom nylig frem til at 16,7 % av norske jenter på 8-9 år har overvekt (inkludert fedme).
Der synes jeg godt at vi kan hjelpe barna våre litt mer. Man kan kose seg masse uten å gå så langt at man ender opp med overvekt eller fedme som 10 åring.

Ja, vi trenger glukose. Men den må ikke nødvendigvis komme fra rørsukkeret i pepperkaker :)
Her i huset får ungene så klart spise søtsaker i jula, i fornuftige mengder. Poenget er å holde det litt i sjakk, så vi ikke legger opp til at de forbinder julen med sinnsvake mengder sukker og overspising. Jeg for min del koser meg ikke noe særlig når jeg har spist for mye sukker.
Og jauda, vi skal alle styke med til slutt. :P Men jeg tror og håper det blir artigere å være en frisk og sprek 50 åring enn å pådra meg livsstilssykdommer i min beste alder. :)

Takk for at nokon prøver å halda igjen.

Mye av kritikk mot Elander kommer vel av han knapt nok kan sies å representere noe sunt kroppsideal selv. I en verden hvor barn og unge er under ekstremt kroppspress er han et skrekkeksempel på hvor ille det kan bli.

Og forøvrig: sukker er ikke gift. For mye sukker er helseskadelig, men det gjelder hva som helst. Kroppen ønsker og trenger en viss mengde sukker

Kroppen trenger glukose, men kroppen vil trives best med at vi får dette gjennom mat som inneholder komplekse karbohydrater. Sukker som mat er usunt og mange vil ha store helsefordeler av å moderere seg.

Post #1: (beklager lang kommentar, måtte dele den opp).

Det er mye misforståelser her ser jeg om sukker.

Folk innser ikke hvor mange produkter matprodusentene pumper i raffinert sukker. Skal man leve fri fra raffinert sukker, ja da har man det kjempevanskelig!

Prøv en uke å les på alle innholdsfortegnelser og legg merke til om det står ordene: stivelse, maltodekstrin, glukose, sukrose, sukker, dekstrose, druesukker, maltose, laktose, tørrmelk, melkepulver, fruktsukker og sikkert mange flere.

Alle disse ingrediensene inneholder eller er sukker og er raffinert, altså den er prosessert i en slik forstand at den er delvis eller fullstendig tatt ut av sin naturlige forekomst.

---------

Så hva er forskjellen på å spise raffinert sukker som f.eks. druesukker enn å spise naturlig sukker som det finnes i f.eks. honning?

Druesukker tas opp 100% av kroppen, mens sukkeret i honning kun blir delvis tatt opp fordi mye av sukkeret i honning er lange kjeder som kroppen ikke klarer å bryte ned.

Et annet eksempel på dette er fiber, som også inneholder sukker, men som ikke kan bli brutt ned i tarmen vår.

En ting folk ikke tenker på er hva som faktisk går inn i ordet sukker når det står det på forpakningen.

Sukker er først og fremst et samlebegrep for en spesiell kjemisk gruppe karbohydrater, de har en ringstruktur og de danner ofte lange kjeder. Sukker er definert som å ha molekylformelen (CnH2nOn) og alle sukkere ender med endingen -ose. Det blir brukt av dyr og planter som lagringsmolekyl til energi ved dårlige tider.

NB! Hvis det ikke står -ose på slutten av sukkeret på innholdsfortegnelsen betyr det ikke at det ikke er sukker. Det er ofte da et samlebegrep på en blanding av mange forskjellige sukkere.

Hvor stor er dette glycogenlageret? Ifølge internett så ligger den på mellom 1500-2000 kalorier avhengig fra person til person. I sukker tilsvarer dette 170-240 gram sukker avhengig av hvilket sukker det er.

Dette lageret tømmes ikke når man spiser regelmessig, kroppen sørger for at den hele tiden er der som reserve. Men hva skjer når man spiser mer sukker enn hva kroppen klarer å bruke i energi? Den må lagre det, og når reservelageret er fullt, ja da omdannet det til fett. Og det er forresten ikke hvilken som helst fett, helst ender dette opp rundt leveren og andre indre organer.

En gjennomsnittlig menneskekropp trenger omtrent 2000 kalorier for å gå i null, dvs. når den står i ro. Alt av aktivitet man gjør utover det så øker kaloribehovet. Hvis man noen gang har tellt kaloriene en dag fra å spise prodessert mat, taco, pizza, pasta osv., det er veldig lett å havne veldig høyt på kaloriskalaen, og når man da ikke har et aktivitetsnivå som tilsvarer inntaket vil overskuddet legges på seg.

Dette er sukker vi snakker om, men de fleste matprodusentene fokuserer mer på fettet, fordi når man legger på seg så legger man på seg fett og ikke sukker... Ja, da ser man hvor lite de egentlig kan...

På chips (potetgull) så reklamerer de for redusert fett, men de er fremdeles langt over 50% sukker i de fleste type chips.

Det som skjer når man spiser fett sammen med sukker er at kroppen får for mye energi, fordi fett inneholder så sykt mye mer energi per enhet enn sukker. Og når kroppen har brutt ned alt fettet den trenger for å fungere og kroppen ikke får brukt opp en brøkdel av sukkeret blir absolutt alt omdannet til lagring.

-------

Post #2:

Hva med folk som bare spiser fett? Ja, det er mange som spiser lavkarbo og enda mindre folk som spiser nullkarbo. Og skriver man inn lavkarbo på nettet popper det opp flere før og etter bilder av hvor mye de har gått ned.

Det er en ting du skal forstå når det er snakk om lavkarbo, det er sunt å spise mindre sukker, men alt med måte. Kroppen trenger absolutt sukker til mange viktige prosesser i kroppen, men disse sukkerene må komme ifra sunne kilder og da helst rått, som ved grønnsaker.

Det som skjer i kroppen til noen som spiser lavkarbo er at de sulter først sakte men sikkert ut glycogenlagerene ved å være svært restriktiv med inntak av sukker.

Glycogen binder veldig mye vann og de første kiloene vil hovedsaklig være vann.

Etterhvert som man slutter å miste vekt endrer kroppen metabolisme og stiller seg om til å bryte ned fett isteden for glycogen.

Ved å omstille metabolismen på denne måten økes hastigheten på fettforbrenningsmekanismene i kroppen din og brenner bort fettet.

Som sagt, fett inneholder mye mer energi per enhet enn sukker gjør, så kroppen trenger mindre gram fett for å oppfylle kroppens kalorikrav.

Når du endrer kostholdet ditt på den måten vil den vende seg til mindre mengder og bli mett, dvs. at sulthormonene i kroppen din balanseres.

--------

Så er det et siste spørsmål.

Er sukker gift? Ja og nei.

Som sagt, sukker er et samlebegrep på kjempemange sunne og usunne sukkere.

Sukker èr ikke bare sukker, og det må folk faktisk lære seg.

Folk spyr ut av seg det ene etter det andre, blander og tuller.

Hvorfor er noe sukker usunt?

Det er et mye bedre spørsmål!

Ser man bort fra kaloriaspektet som jeg allerede har sagt mitt om så er faktisk sukker et ekstremt betennelsesfremmende stoff.

Den forårsaker både insulinresistanse i cellene dine og betennelser i hele kroppen din. Celler som har svekket følsomhet for insulin vil bli ute av balanse og produsere unormale signaler. Usunt sukker tuller med bakteriefloraen din i tarmen, dvs. at sukkerene blir som fastfood til usunne bakteriestammer.

Får man en tarmflora som er ute av balanse vil all mat som inntas forårsake uro i kroppen din.

Har du også kroniske sykdommer, som f.eks. intoleranser eller irritabel tarm syndrom (noe som faktisk er på fremgang i vesten idag), da er du ekstra utsatt av tarmfloraen din fordi kroppen din i tillegg utfører uheldige immunresponser.

-------

Folk tenker ikke på hva de putter i munnen sin og når mødre overlater tenkingen til matprodusentene så er de veldig naive. Det er ikke deres feil, men ønsker de å lære mer så må de gjøre en innsats både for seg selv og sine barn.

Enig at sukker bør begrenses :) Men fett er jo nå friskemeldt for mange år siden og ikke usunt (altså sunt animalsk fett), kunstig setning er frarådet og skal ikke brukes til barn under 3 år - så det kan nå ikke være så mye kunnskap inne i bilde her 😉

Charlotte:
Stevia og sukrin har jeg fått grønt lys fra legen for å spise som gravid. Så da er jeg ikke redd for å gi det til barna. Jeg bruker kun Stevia og sukrin som søtningsmiddel for tiden. Stevia kommer fra Steviaplanten, og Sukrin blir framstilt ved en naturlig gjæringsprosess (fermentering), hvor man bruker druesukker som råstoff. Dette er samme metode som brukes for å lage blant annet vin og yoghurt. Så det regnes ikke som kunstig søtning, i motsetning til feks aspartame eller splenda, som jeg ikke gir barna.
Sunt fett er jeg ikke redd for og jeg vet ikke helt hvor Elander vil hen med det han sier om fett. Jeg har spist lavkarbo i mange år. ;)

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere