hits

Norske foreldre bruker 1,2 MILLIARDER på pakkekalendere som gjør barna bortskjemte
Er det så farlig om vi skjemmer bort barna i julen med pakkekalendere? I Norge handler vi julegaver for rundt 55 milliarder kroner, og nesten halvparten av alle pengene, legger vi igjen i leketøysbutikker. 

Men det holder visst ikke. For vi kjøper attpåtil pakkekalendere til 1,2 MILLIARDER kroner. Sweet baby Jesus! Er det bare meg som er gnien, eller dette litt overkill? 

Om vi sammenligner oss med våre naboer, så ser det slik ut: 

Så vi kan altså ikke skylde på at «alle handler mye i jula», for vi er faktisk helt bananas i forhold til våre naboland. 
Professor og psykolog Willy Tore Mørch mener at pakkekalendere skaper bortskjemte barn. Jeg blir alltid litt småirritert når eksperter skal fortelle oss foreldre hva vi «gjør galt» i media, fordi at nyansene som regel går tapt blant spissede ord som er ment for å provosere. Men etter å ha satt meg litt inn i tallene, så kan jeg være enig i det Professor Mørch sier til p4nyheter om at vi godt kan roe oss et par hakk på forbruket når det gjelder julekalendere og julegaver. Julestemninga kan ikke måles i kroner og øre. Han mener i tillegg at pakkekalendere med gaver hver dag frem til jul gjør barn bortskjemte og kravstore. 
«Mørch mener dyre presanger hver dag kan gjøre barn kravstore og veldig opptatt av det materielle» kan vi lese på P4nyheter i dag.


Okay, men slike utsagn har vi foreldre nesten blitt immune mot, for slikt får vi jo slengt i fleisen bestandig. Så hvorfor skal vi bry oss om at barna blir litt bortskjemte? Hva er det verste som kan skje?


Her finnes det en del forskning, det hevdes det at for mye gaver og «ting», kan påvirke barnas fremtid negativt på flere måter.
Forskningen indikerer for eksempel at voksne som mottok mye av materielle goder i sin barndom, sannsynligvis vil fortsette å belønne seg selv på samme måte når de vokser opp.

Dette gir grunn til bekymring både på individnivå og for miljøet. På individnivå er materialisme hos voksne forbundet med redusert trivsel(Burroughs and Rindfleisch 2002), ekteskapsproblemer (Dean et al. 2007),  og økonomiske problemer(Watson 2003). Når det gjelder miljøet, er materialisme forbundet med lavere omtanke for miljøet. 

Så er det faktisk også mange foreldre der ute som ikke har råd til å kjøpe inn så voldsomt mye til jul, og jeg skulle ønske at dyre gaver og kalendere ikke var så opphauset. Det er oss foreldre som lager tradisjonene, og der kan vi godt ta oss litt i nakken. 


Da er spørsmålet vel om en nye ipad eller mobiltelefon under juletreet kommer til å gi barna arr i sjela for alltid? 
Det kan jeg umulig svare på. Men personlig, synes jeg det er helt urimelig å bruke flere tusen på en julegave til en unge, eller til noen i det hele tatt. For meg er det en trist tanke hvis barna får innprentet fra meg at jula handler om at vi kan forvente svindyre gaver. Og ikke ønsker jeg å legge opp til at de kan bli ulykkelige voksne som er overfokusert på «ting» og materielle goder heller. Det finnes mye rar forskning på barneoppdragelse der ute, men akkurat på dette temaet, er jeg ikke i tvil om at vi gjør barna en bjørnetjeneste dersom vi overdriver julehandelen.
Ungene mine får nok gaver til jul. Men mannen min og jeg er nok over gjennomsnittet opptatt av å holde prisen lav. Her flyr det ikke et par tusenlapper per hode, det er mer snakk om et par hundrelapper. Klart vi kunne kanskje spandert mer. Men ville det betydd noe? Ville barna blitt lykkeligere? Jeg tror svaret er nei. Jeg tror ikke at ditt barn nødvendigvis blir skadet av å få en dyr gave eller to, og ikke er det noe jeg skal legge meg oppi. Men tallene snakker, og vi er på topp i Norden når det gjelder juleforbruket. Spørsmålet er om det er til barnas beste. 

En julekalender hver med 24 gaver får mine barn i hvertfall ikke. Her blir det gjenbruk av små julebøker vi har brukt fra 2012 i kalenderlommene, og lapper med hyggelige aktiviteter på. Kanskje det blir noe nyttig som vi uansett må handle, som sokker og tannbørster også, men å legge ut ekstra penger på fancy kalender, der går min personlige grense. Kanskje det ikke hadde utgjort noen forskjell om de hadde fått dyrere gaver. De kunne blitt veltilpassede voksne for det. Men jeg tror ikke det ligger noen fordel i å gi mye dyrt over mindre dyrt. 


Jeg blir så klart takknemlig hvis noen måker ut penger på en gave til meg, men det føles helt ærlig litt ubehagelig, og jeg vil mye heller ha en liten symbolsk og omtenksom gave. Strengt tatt trenger jeg vel ingen gaver. (Bortsett fra i fra mannen. DU er unntaket. ehem. Neida. Ok, jo.) 

Jeg kunne faktisk gjerne feiret jul helt uten gaver og heller brukt litt penger på opplevelser sammen i desember. (Så får vi se om jeg noen gang får med ungene og familien på den?) For min del handler jula om å kjenne på hvor de ekte verdiene egentlig ligger: nemlig i det å være sammen med dem man er glad i, og det å hjelpe og glede dem som trenger det. 

Kilder: p4 nyheter Chicago Journals

5 kommentarer

Jeg føler det slik med oss voksne, for vi har virkelig alt vi trenger, så vi har sluttet helt med gaver. Da kjøper vi kun til 4 barn, 2 av våre egne og to søsken. Vi bruker en del penger på pakkekalender. Da kjøper jeg sokker, vanter, undertøy, blyanter, viskelær og andre ting de trenger. Ellers er det en del lapper med aktiviteter. Til julegaver så blir det også en del ting de trenger. Mine barn får omtrent ikke noe utenom jul og bursdag, så jeg synes det er hyggelig å gi på litt ekstra til de to høytidene. Jeg synes det er like interessant hva barn får gjennom hele året, fremfor akkurat bare til jul.

Fikser blogg forresten, liker godt å lese den!

Veldig interessant dette altså! Hadde egentlig bestemt meg for ikke å delta i gavekarusellen, men ble til at jeg kjøpte et puslespill og gir en brikke hver dag... Føler meg i svake øyeblikk litt smålig, men tenker at gutten sikkert har godt av å ikke bli helt skjemt bort! ;-)

Marianne:
Nei fyy så bortskjemt, hele 24 puslespillbiter! :P hehe, nei, jeg synes det hørtes ut som en veldig fornuftig kalender. Det blir litt som en aktivitetskalender hvis man pusler sammen med barnet. Det finnes heldigvis mange måter å gjøre adventstiden hyggelig uten å gå helt av skaftet med lommeboka :)

Det er varierer veldig hvor høy sum en husstand ønsker å bruke på julegaver eller på pakkekalendere. Men når man jobber så kan man selvfølgelig bare bruke den summen man selv ønsker! Det er jo derfor man jobber i førsteomgang - å kunne velge selv til hva og til hvem dine opptjene penger skal gå til. :-)

I år skal jenta vår få to julegaver fra mamma og pappa- og det er en ny vogn og en bilstol!

I pakkekalenderen så er det kun ting datteren vår trenger. Noe nytt spisesett slik som kopper og tallerkener, to smekker, håndklær/kluter og sjampo. Så har vi mange hyggelige familieaktiviteter og i noen pakker er det frukt godis som vi vet hun liker godt.

Pris er ihvertfall ikke det de minste barna tenker over, de vet jo ingenting om hva økonomi eller penger er. Til tider så er jenta vår interessert i ALT annet enn sine egne leker, og det er helst mamma og pappas kjedelige ting som ellers ligger rundt om i huset som er det mest spennende og det koster ingen verdens ting! :-)) hehe

Ha en riktig god kveld videre!

Jeg fikk pakkekalender fra jeg var ganske liten, men jeg fikk alltid ting jeg trengte, som sokker, lue, votter også videre. Når jeg ble student (JA, jeg fikk til jeg var 20år!) og ikke hadde så mye å rutte med så fikk jeg pasta og annen tørr mat som varer lenge. Det hendte også at jeg fikk gavekort på Kiwi, 50 kroner på lørdager så jeg kunne kjøpe meg noe godt. Jeg var (og er) så innmari takknemlig, den dag i dag kjøper jeg meg sjelden sokker, for det kan jo hende at det ligger noen under juletreet eller kommer som bursdagspresang :)

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere