hits

Hvordan komme igang med trening -du har tid!

«Du har tid til å trene!  Bare lag deg tid!» sier ofte unge og superspreke personlige trenere UTEN barn. Oj så motiverende å se folk med sprettrumper av stål og null unger å ta hensyn til. 
«Alle har tid til å prioritere seg selv».  Ja det er lett for dem å si. De har kanskje ikke barn og så jobber de gjerne utelukkende med trening i tillegg. De oppholder seg gjerne på et treningsstudio HELE dagen, så det er klart de finner litt tid til å trene i mellom selfies og proteinshaker. For mange av oss er denne typen livsstil helt uoppnåelig, og vi gjør oss bare en bjørnetjeneste om vi sammneligner oss med disse typene. 

Dette innlegget er et gjesteinnlegg fra Hilde Palm som er utdannet i folkehelse og idrett. Hilde vil titte innom bloggen av og til fremover, for å gi oss realistiske og konkrete tips om hvordan vi kan få en mer aktiv livsstil og bedre helse.

Det er enkelt å trene i et par timer daglig, når man ikke må ta hensyn til barnehage, skole, leggetider, middagslaging, familietid, lekser og den evinnelige slitne kroppen som så gjerne skulle vært litt strammere, hatt litt bedre kondis, vært litt større her eller litt mindre der. 
Okay, så kan ikke alle leve som instagramtreningsguruer. Ikke alle kan dedikere digre blokker med tid til kompliserte treningsprogrammer.
Men, de aller fleste av oss kan være aktive.
Den vanskeligste kneika å komme seg over er stadiet der man går fra å ha viet all sin tid til det viktigste man har, nemlig barna sine, og det å komme i gang med REGELMESSIG trening og mosjon. 
For det handler ikke om hvor lenge om gangen, men hvor regelmessig man trener. 


Begynn med små mål og bygg på!

Det beste rådet jeg kan gi deg er: begynn i det små. Den vanligste feilen de fleste av oss gjør når det gjelder ambisjoner om å bli spreke, er det å sette altfor høye mål helt i begynnelsen. 


Mange kommer til meg og sier «jeg har ikke trent på mange år, men nå skal jeg begynne på treningsstudio 3 ganger i uka!»    Ja det er jo knallbra. Det blir sikkert helt topp, den ene uka du får dét til. 
Høres det kjent ut?  Man begynner så friskt og med nytt mot. Dag 1 går fint! Dag 2: nuvel, du hadde noe annet å ordne, og faktisk så jobbet mannen overtid. Dag 3: nei dette går ikke.  Nå er det foreldremøte og du er jo faktisk temmelig trøtt etter jobb.   Vi begynner neste uke heller. Neste uke gjentar seg i samme mønster. Man gir opp tenker «jeg har faktisk ikke tid» for så å la sine planer om et sprekere liv havarere. 

Men vet du hva? Du trenger ikke så mye tid!
Du har tid nok. Det vet jeg ALT om!   Jeg har en mann som har reist i Nordsjøen og verden rundt i oljerelatert arbeid og jeg har 2 barn født med 13 mnd mellomrom. Men jeg har klart å finne tid til å ta vare på det viktigste av alt: helsen min. Og det er enklere enn mange tror. Du trenger ikke å leve som en instagram-helseguru for å være sunn og sprek.

Ikke tenk så komplisert!   


Trenger du å gå på treningsstudio i det hele tatt hvis dette blir for vanskelig å rekke?   Hvis dette med treningsstudio er viktig for deg, så begynn med et mål om å gå én gang i uka.   Klarer du en time før jobb?  Akkurat det kan være hardt i starten, men når det blir en rutine så blir det en start på uka som du ikke vil droppe.
Det å levere på skole og barnehage kan som regel byttes på hvis dere er to voksne i husholdningen. Men hvis dette allikevel ikke er mulig så passer kanskje en kveld eller ettermiddag rett etter jobb? Hva med helgen? Er det 30-60 minutter til overs et sted på lørdag eller søndag? De minuttene fortjener du, og de gir en diger uttelling for helsa. 
 

hilde Palm trening
Følg Hilde på instagram @hildepalm


 


Hvor mye må jeg trene for at det skal gi helsegevinst?


20 minutter om dagen i gjennomsnitt er nok! Det kan være i en økt, eller to små økter på 10 minutter. 
Anbefalingene om fysisk aktivitet for voksne er 150 minutter med moderat fysisk aktivitet per uke. Anbefalingen kan også oppfylles med minst 75 minutter med høy intensitet per uke, eller en kombinasjon av moderat og høy intensitet. Voksne og eldre anbefales i tillegg øvelser som fører til økt muskelstyrke to eller flere dager i uken. (Helsedirektoratet).


Det er fullt mulig å trene hjemme også og få resultater.

 

Igjen: begynn i det små! 10 minutter morgen og kveld, eller mens minsten sover lur? Er man alene med barna fast, eller over en periode, så gjør man det beste ut av situasjonen. Gå turer med barna, ha danseparty med dem, med høy musikk og morsomme dansemooves. Ti minutter, to ganger om dagen er så uendelig mye bedre for helse og humør enn ingenting! 


 


Hva synes du er det vanskeligste med å komme igang med trening? 


Still gjerne spørsmål til Hilde i kommentarfeltet.
Følg med for neste innlegg med Hilde, spekkfullt av praktiske tips: «Hjemmetreningsprogram som gir resultater»
Følg Hilde på instagram
 


 

6 kommentarer

Kjempebra tiltak med tips om trening og det å komme i gang her på bloggen :-) For min del handler det om at jeg er litt lat, men jeg tror veldig på det å sette seg små mål i starten og deretter trappe litt opp! Takk for motivasjon :-)

Takk for en realistiske tips til hvordan hverdagen med barn kan kombineres med å ta vare på seg selv! 😊

Jeg tenker litt for mye på at jeg kommer til å bli så støl når jeg setter i gang igjen. Med en to-åring som fortsatt må løftes på innimellom i tillegg til en 5,5-åring, og ansvar for morningene alene, ligger faktisk det som en liten brems i bakhodet. Noen tips?

Lene:
Hei Lene!
Stølheten vil bli mindre når man trener regelmessig og moderat. Den verste stølheten etter den første treningen, opplever man som regel bare den éne gangen. Ofte er det ekstra ille fordi at man altfor hardt i på den første treningen. Derfor er det lurt å holde seg litt i tøylene og ikke gi ALT på de første par øktene man tar. La kroppen venne seg til belastningen gradvis, så blir ikke stølheten så ille. Samtidig gir det mer treningslyst når man ikke føler seg helt skutt etter de første øktene. :)
Og husk å finne noen gode tøye-øvelser og passe på å gjøre dem rett etter hver trening.
-Hilsen Hilde

Jahuu så bra!!!

Jeg jogger 1-2 ganger ukentlig va 20-30 min, eller det vil si

Jogger litt/går fort 😂 men målet er og kunne jogge

Hele runden.

Er alene mamma, så trener om kveldene ca 2 ganger i uken

Sammen med YouTube der "vi" trener yoga, magedans,

Eller sumba eller noe annet gøy 😊

Har skikkelig dårlig kondis, så håper på gode resultater

Etterhvert 😊 etter jul, skal jeg kombinere trening og sunt kosthold 😆

Vi kan vist vi vill....jobber selv 100%....men er godt for selvfølesen

Med litt trening 😊😊

Veronica:
Stå på! Det tar litt tid å forbedre kondisjonen, men det kommer litt etter litt. Intervaller med f.eks vekslende 2min rask gåing, jogging og rask løping er veldig effektivt! :)

Har fått en baby for 2 mnd siden snart 3, ble haste keisersnitt og hjertsvikt etter dette. En skjelden tilstand man kan få etter fødsel. Vil gjerne komme i gang med trening men er så utrolig vanskelig for hver dag er annerledes. Må få trent ryggen min da jeg har vond rygg. Prøver å få det til på kvelden! Bare å gå tur er ekstremt vanskelig for hun er urolig enkelte dager. Prøver å gå turer men det blir ingen rutiner foreløpig. Jeg stresser veldig med å få kommer i form og kosthold på grunn av tilstanden min. Har gått ned til før jeg ble gravid men hadde ca 10 kg for mye da også.

Skriv en ny kommentar

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere