hits

BABYBÆRING

Bæretøyguide og julerabatt

Det å bære barna tett inntil kroppen, har vært en løsning på mange problemer for oss. Nattevåk, tannfrembrudd, øreverk og magevondt -alt dette har vi som regel kunnet berolige med bæring. (Og pupp da. Den kan ingen bæresele toppe...) Jeg har prøvd mange forskjellige typer bæretøy, og er alltid like nysgjerrig når jeg får teste ut noe nytt. Jeg har fått spørsmål fra en del lesere om hvilken type bæretøy jeg liker best og bruker mest, og derfor har jeg slengt sammen en liten «guide» for dere som lurer på dette. **INFO: Babybjörn og Boba-selen har jeg tidligere mottatt fra sponsor, men dette innlegget er ikke sponset**


Bæresjal: 

Det finnes flere typer sjal, men hovedforskjellen på sjalene er at de enten er elastiske eller faste (vevd). 


Beklager det morske fototrynet mitt , men jeg hadde en dårlig dag...

Vevd sjal: Jeg har brukt Didymos-sjal.

Barnets stilling: Fin og ergonomisk stilling. Barnet sitter godt med bred hoftestilling, men min erfaring er at vevde sjal demper ikke mors bevegelser like godt som elastiske.

Bærekomfort: Bredt over skuldrene og gir god bærekomfort.

Brukervennlighet: Må knytes før eller med barnet i sjalet. Jeg må bruke noe mer kraft for å knyte dette stramt enn på elastisk sjal,  men det er lik fremgangsmåte som med elastisk. (se videolink på elastisk sjal).

Bruksområder: Mage og ryggbæring. Ryggbæring er litt vanskeligere enn magebæring og må øves. Jeg syns vevd sjal passer best til babyer fra 6mnd til 1,5år med de kan også benyttes fra fødselen.

Pris: Vi fikk dette brukt, men det koster rundt 1000 kr for ny Didymos.

Utseende: Stripete i forskjellige farger.

Score: 7. God bærekomfort og ergonomisk, men litt vanskeligere å knyte enn elastiske sjal. Vevd sjal gir mer støtte til barnet når de blir tyngre. Pluss for det! Didymos sjalet mitt er ganske kort, og jeg har ikke mye stoff til overs når jeg knyter det bak ryggen.  Litt stiv pris for et sjal syns jeg, derav en 7'er.

 

Elastisk sjal: Jeg har brukt Sino Looma elastisk bæresjal. 
Barnets stilling: Nyfødte bæres i froskestilling med bena inni sjalet. Etter ca. 4-5 måneder kan barnet bæres med bena ut på sidene. Barnets knær kommer godt opp, bred hoftestilling. Ergonomisk perfekt! 

Bærekomfort: Høy bærekomfort! Mange spør om ikke det er tungt å bære rett etter fødsel, men jeg synes det er mye mer behagelig å bære i sjal enn å ha babyen på armen hele dagen. Bæres vil de uansett.

Brukervennlighet: Sjalet må knytes på kroppen før man har barnet oppi. Knytingen tar litt tid å lære, men når man først har fått dreisen på dette, blir det en vanesak som tar under 1minutt å utføre! Se video med sjalknyting her.  Nyfødtbæring kan du se her. Elsker at sjalet er kjempelangt og kan brukes av folk i alle størrelser.

Bruksområder: Sjalet kan brukes fra fødselen og til barnet blir for tungt til å bæres i elastisk sjal. Mine barn har som regel begynt å bli for tunge for dette sjalet mellom 6 og 9mnd. 

Pris: Dette fikk vi i gave men nypris på Sino Looma er ca 630kr. Finnes en del brukte for halv pris på Finn.no! Andre elastiske sjal som f.eks Moby Wrap har jeg også hørt mye bra om, og det koster ca 470kr nytt.

Utseende: Modellene er for det meste helfarget. Ikke de mest spennende designene, men mange farger å velge mellom.

Score ( Fra 0-10): 9 Elastiske sjal er mitt førstevalg for baby på 0-8mnd. Dette sjalet har vi hatt i 4 år og det er vårt aller mest brukte bæretøy. Det gir god bærekomfort, perfekt støtte til barnet, mulighet for å amme i sjalet, enkelt å vaske i vaskemaskin, tørker fort etter vask, er lett og luftig om sommeren og er ikke i den dyreste prisgruppen. Dette hadde fått en tier hvis ikke det hadde vært for at jeg syns det blir tungt å bære i når babyen nærmer seg 1år. 

 

Bæreseler

Jeg har prøvd tre forskjellige bæreseler, men det finnes mange, mange flere der ute.

Baby Björn One: Den nyeste modellen til BB.

Barnets stilling: Bredere hoftestilling enn hos tidligere modeller. Lillebror sitter fint i denne, dog ikke helt like bred hoftestilling som i formsydde seler.

Bærekomfort: Jeg syns denne var veldig god å bære i. Vekten til barnet er godt fordelt med brede skulder og hoftestropper. 

Brukervennlighet: Enkel å ta på. Du trer den over hodet på deg selv, fester klipsen rundt hoftene og så løfter du babyen oppi ovenfra, for så å feste klipsene foran. Klipsene åpnes ved å trykke inn en knapp på siden. Veldig enkelt å justere stroppene mens man bærer. 

Bruksområder: Mage og ryggbæring. Kan også brukes til å bære barnet med ansiktet bort fra deg. Kan brukes fra barnet er 3,5kg til 15kg. 

Utseende: Så vidt jeg kan se, finnes denne kun i sort på de nettbutikkene jeg fant. Jeg synes den ser stilren og moderne ut.

Pris: ca 1300kr (kommer an på forhandler)

Score: 8. Veldig god bærekomfort, og mye mer ergonomisk enn de foregående modellene fra BB. Jeg er skeptisk til utover-bæring generelt, siden dette stort sett ikke anbefales av fysioterapeuter pga. dårlig sittestilling for barnet. Prisen er også litt i høyeste laget. Derfor ikke full pott selv om dette er en god og behagelig sele. BB One modellen er veldig enkel i bruk, og lett å justere stroppene mens man bærer. Selen kan brukes fra fødsel til 15kg, og man trenger ikke et ekstra innlegg til nyfødt, så liker man denne, har man et produkt man kan bruke lenge!

 

Ergo Baby: En formsydd bæresele. Vi har den i modellen Sport, som er den letteste modellen fra EB.

Barnets stilling: Fin og bred hoftestilling. God støtte til hodet med ekstra sovehette.

Bærekomfort: Brede skulderstropper og hoftestropp. Behagelig å bære både på rygg og mage.

Brukervennlighet: Selen festes med klips rundt hoftene og barnet holdes inntil kroppen før ryggdelen løftes opp og festes bak med klips. For å stramme selen drar man enkelt i skulderstroppen etter at man har tatt på selen. Denne selen trengte jeg ingen bruksanvisning til, så enkel var den å bruke!

Bruksområder: Kan brukes fra fødsel (over 3,5kg) med ekstra spedbarnsinnlegg, og opp til 4 år (20kg). Kan brukes til mage, rygg og hoftebæring. (Ikke utovervendt).

Ekstrafunksjoner: 1 lomme foran på barnets rygg, pluss sovehette.

Utseende: Finnes i mange forskjellige farger, og det finnes også enkelte modeller med mønster. Jeg synes ikke vår Sport modell er så superpen å se på, men for mannen min spiller det ingen rolle, og dette er hans favoritt av alle bæreselene.

Pris: kommer an på forhandler, men EB Sport modellen ligger på ca. 900-1000kr nypris.

Score: 10. Veldig god bærekomfort og behagelig ergonomisk stilling for barnet. Vi har brukt denne i snart tre år og er fortsatt like fornøyde med den. Kan bli noe kort over ryggen til eldre barn, og nyfødtinnlegget er litt for varmt om sommeren syns jeg, men EB Sport får pluss for prisen og jeg syns den er en god investering for dem som vil ha et slitesterkt produkt.

 

Boba 3g Classic: Vi har denne i mønsteret Soho

Barnets stilling: Veldig god og ergonomisk sittestilling for barnet. Veldig bred hoftestilling og ekstra lang ryggdel som gir god støtte til nakke. Større barn sitter også godt i denne!

Bærekomfort: Godt vatterte skulderstropper som avlaster skuldrene. Selen er laget av et mykt bomullsstoff som ikke skraper opp Lillebrors sensitive eksemhud. Suveren fordeling av vekt og enkel å justere mens man har den på.

Brukervennlighet: Selen festes med klips rundt hoften, barnet holdes med spredte ben mot bærers kropp, og selen løftes over barnets rygg og festes bak. Denne selen fester jeg på nullkommaniks!

Bruksområder: Rygg og magebæring. (Ikke utovervendt) Kan brukes fra nyfødt og opp til hele 22kg! Den har også det lengste magebeltet jeg har sett på en slik sele. (fra 64cm  til 147cm)

Utseende: Fire lekre mønstre, og fire tofargede modeller å velge mellom hos morsmelka.no. Jeg elsker vår røde modell og syns dette er den fineste av bæreselene jeg har prøvd.

Ekstrafunksjoner: Her er det en haug av smarte funksjoner. Bla, avtagbar sovehette, lomme på magebeltet, (perfekt til mobil og nøkler) knapp på skulderstropp til festing av veske og avtagbar fotstøtte for eldre barn. 

Pris: 1199kr

Score: 10. Selv om dette er en av de dyrere bæreselene, så får man mye for pengene her. Dette er den selen som har lengst ryggdel av alle de jeg har prøvd, og kan brukes helt fra fødsel og til 22kg. (ca 4-5år!) Med Boba3g Classic trenger man ikke nyfødtinnlegg, men kan justere selen med enkle grep slik at den passer alle aldere. Pluss for ekstra langt magebelte og praktiske ekstrafunksjoner. Den norske nettbutikken morsmelka.no gir i desember alle mine lesere 15% rabatt på denne selen. Koden er mammalivet3g og er gyldig tom. 21.desember. Hvis du vil vite mer om Boba, kan du se flere bilder og lese min grundige anmeldelse av den her.

Boba 4g!

Nå kommer det snart en splitter ny modell fra boba som heter boba4g. Denne har et lite avtagbart innlegg nederst i ryggdelen for nyfødte. 4g er designet for bedre ammekomfort og enda mer behagelig bæring. Frem til 21. des kan Boba4g Classic forhåndsbestilles og mammalivets lesere får 10% rabatt. Koden er mammalivet4g og gjelder tom. 21. des. Frakt er inkludert (postens servicepakke med sporing).

Mei Tai: meitai er en formsydd krysning mellom bæresele og sjal med knyting. Denne har jeg sydd selv etter et mønster jeg fant på nett.


Barnets stilling: Bred hoftestilling og god ergonomisk stilling.

Bærekomfort: Skulderstroppene på denne meitaien er noe smale. Skulle jeg sydd/kjøpt en ny, så ville jeg valgt en med bredere skulderstropper. Ellers syns jeg den er god å bære i, og egner seg godt til amming.

Bruksområder: Rygg og magebæring. (Ikke utovervendt) Denne har jeg brukt fra ca 3-4mnd til barnet er 10mnd. Da synes jeg denne modellen blir noe ubehagelig over skuldrene. Lillebror liker denne veldig godt, siden han ser mye og kan ta en arm opp av selen.

Brukervennlighet:  Meitaien knytes rundt magen i navlehøyde (med nederste del på vrangen) og barnet plasseres oppi. Barnet holdes mot bærers mage og bryst, og ryggdelen løftes over barnet. Skulderstroppene krysses bak på ryggen og knytes foran, enten under rumpa til babyen eller over ryggen. 

Utseende: Meitaier kommer i allslags mønstre og farger. Det finnes et hav av nydelige håndsydde meitaier på etsy, ebay osv.  Ofte kan man velge stoffet selv før den blir spesialsydd. Jeg sydde som sag min selv, og valgte nøytrale farger med prikkete retromønster. 

Pris: varierer enormt! Alt fra 500- 2000kr (spesialsydde fra utlandet) Så her må man rett og slett gjøre research før man kjøper, eller hoppe i det og sy en selv. Jeg er ingen erfaren sydame, men jammen klarte jeg å få til en slik etter 3-4kvelder med banning ved symaskinen og det angrer jeg ikke på. Totalt kom kostnaden for stoffet på ca 500kr. 

Score: 7. perfekt til amming og korte gåturer eller hjemmebæring, men blir fort tung over skuldrene for meg når barnet er over 10mnd. Veldig praktisk til amming og superenkel å knyte. Ingen ekstrafunksjoner eller sovehette på denne. Denne modellen får en 7'er av meg, men kunne godt scoret høyere om den hadde bredere stropper pluss hette.

Det var det! Håper noen får nytte av min bæregalskap!

Hvilke typer bæreseler/sjal har du prøvd og hva er din favoritt?


Bæresjal-knyting

Jeg har fått spørsmål om hvaslags knyting jeg bruker på bæresjalet når jeg bærer Lillebror. Svaret på det er: mange. Men en av mine yndlingsknytemåter er det som calles Front Wrap Cross Carry på engelsk. Slik ser det ut:

Når Lillebror blir litt større, kommer jeg til å bære ham med beina ut til sidene, men nå som han er så liten er det tryggest å bære ham i "froskestilling" med beina godt trukket opp inntil kroppen. Han koser seg veldig i sjalet, og vi kommer til å bære masse masse fremover. Sjalet på bildet er et Sino-Looma elastisk bomulls-sjal. Vi har også et Didymos vevd sjal og en ErgoBaby bæresele, som nok kommer til å bli brukt etterhvert som Lillebror vokser.

Hvi du ikke har prøvd å bære babyen din så anbefaler jeg deg å prøve! Det er helt utrolig hvor mye frihet det skaper for mamma/pappa som plutselig har to frie hender, pluss at de aller fleste  babyer koser seg gløgg ihjel når de blir bært -så lenge man bærer riktig. Let etter bærekurs i nærområdet (arrangeres ofte på helsestasjoner eller steder som selger bæresjal) eller lær det på YouTube! (Jeg sverger, jeg tror jeg har lært mer på YouTube enn jeg gjorde på høyskolen...)
Her finner dere en video som viser hvordan man knyter bæresjalet for nyfødt-bæring. 

Happy carrying!


Bærer du babyen din? Hvilke sjal og knytinger bruker du?

Smartere Baby og kur mot kolikk?

Lillesøster tett inntil mammaen sin.

Jeg husker panikken som satt i kroppen de første ukene etter at jeg fødte vår første datter. Det var rett og slett uutholdelig skummelt å plutselig ha babyen på utsiden hvor alt er så bråkete, lyst og kaldt. Hvor ting har skarpe kanter, og spisse hjørner. Hvor alle skulle ta på henne, holde henne og fortelle meg at det var best å gjøre sånn og slik med babyen. Jeg var helt fersk i mammarollen, og nervene var i høyspenn hele døgnet rundt. 

Heldigvis ble det bedre etter hvert som jeg ble vandt til å ha henne på utsiden. Og jeg ble så glad da jeg ble introdusert for Babywearing: det å bære henne i sjal, tett inntil kroppen min hjalp veldig på angsten for oss begge. Det eneste var at jeg begynte litt for sent med babybæring i sjal. Hun var ikke vant til det.  I tillegg så var det mange rundt meg som var skeptiske til sjalet og mente at hun ville få skader av å bli bært og at jeg kom til å "skjemte henne bort". Forvirret og lettere febrilsk som jeg var som førstegangsmor, så lot jeg meg desverre påvirke av disse utsagnene,  og det ble ikke like mye bæring som jeg ønsket.

Da Lillesøster ble født, var jeg mer sikker i min sak og jeg visste at jeg ikke måtte høre på noen andre enn meg selv og pappan til babyen min. Hun viste seg å være en baby med veldig sterke behov (les:kolikk og timesvis med gråt hver kveld i 10 uker) Vi bærte og bærte. Det var vår baby, og vi visste best hva hun trengte. Bæringen var det eneste som hjalp henne å sovne.
Best i verden
Lillesøster ble faktisk bært i bæresjal hver dag fra hun var et par uker gammel, til hun ble over et halvt år gammel. I løpet av det første halve året lå hun så og si aldri i barnevogn når vi var ute. (Med unntak av et par forsøk) Hun var alltid knyttet på mammaen eller pappaen sin. Jeg bærte henne i en ergobaby bæresele til hun var godt over 1 år og jeg var godt inni mitt 3. svangerskap. Hadde jeg kunnet, så hadde jeg nok bært henne enda. 

Vi fikk en del pepper for all bæringen og folk hevdet at hun ville bli en klengete og sky unge. Ehem... hvis dere kunne sett henne i dag! SUPERsosiale, selvstendige og utadvendte jenta mi! Jeg er ikke i tvil om at det å bære i bæresjal/sele er en naturlig og flott måte å brygge overgangen mellom det å ha baby i magen og det å plutselig ha baby på utsiden. 
Så trygt og godt
Jeg blir så glad når jeg ser hvordan Babywearing har gått fra å være et relativt ukjent fenomen i vest-europa, til å bli mer og mer vanlig i land som Norge, og enda mer her i Tyskland.
Det eneste jeg ber folk om er å passe på at de bærer riktig! 


For min del er det ikke tanken på å legge den ferske babyen min i en vogn som jeg skyver foran meg noe naturlig lenger. Det føles ikke riktig å ha avstand mellom oss.
Jeg er overbevist om at det å bære babyen sin tett inntil seg det første leveåret har utrolig mange fordeler for både mor/far og barn.  Visste dere at babyer som bæres  gråter mindre  enn dem som ikke bæres? Det hevdes til og med at bærebabyer er tryggere,sterkere og mer intelligente!


Lillebror skal bæres og jeg gleder meg!

Har du hørt om Babywearing? 
Tror du på det som skrives om alle fordelene ved bæring?
Bærer/bærte du barna dine?

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere