hits

barn og sukker

Forgifter barna med sukker 

-jeg mener at vi forgifter barna våre med sukker. 


Dette utsagnet kommer fra personlig trener og blogger, Cornelis Elander. Han mener i følge TV2, at norske foreldre er flinke til å følge opp skole fritidsaktiviteter, men at vi glemmer å tenke på maten som barna spiser. Denne artikkelen bla delt på TV2 sin facebookside, og har fått veldig blandet respons. Mange var enige, men de som ikke var det, virket ordentlig sinte for at noen våger å kritisere den sukkerfesten som desembermåned er. 
Elander, som blogger fra Hollywood, synes foreldre bør passe på at ikke vi lar julekosen (søtsaker) dominere i hele adventstiden. Han sier at man bør ta sunne valg for barna, og spare kaloribombene til selve julen.  Så sier han også noe om at barn under 12 år ikke har godt av fet julemat, og bør få sunnere varianter, som for eksempel kalkun i stedet for ribbe.  


Og jeg er kanskje naiv som ble overrasket over de sterke reaksjonene, for nordmenn tar julekos, feriekos, lørdagskos og «kos» generelt veldig alvorlig. Kommer det noen kødder med tradisjonene våre, så blir det fort bråk. Jeg er selv veldig glad i tradisjoner, og er enig i at fine tradisjoner er viktige å ta vare på. Men jeg synes ikke at julekos må være synonymt med usunn mat, i motsetning til mange, skal man tro kommentarfeltet på TV2 nyheter sin facebookside. 
«Foreldre må selv bestemme hva som er sunt og ikke» Eh?? I wish! Det hadde jo vært helt fabuløst hvis jeg bare kunne bestemt at ostepop er sunt, og så ble det slik. Men det er det bare ikke.  Og sukker er ikke sunt. Det er like usunt, enten det er i ren sukkerbit form, eller i form av en marsipangris altså. 
Personlig så er jeg faktisk ganske enig med Hollywood-treneren. Ikke det at jeg har tenkt å slå ribbefettet ut av hendene på mine barn og utsagn som «du forgifter barnet ditt» er kanskje litt bombastisk å slenge med, men det vi kaller «litt» julekos her i hverdagen, kan bli grådig mye når det foregår over 4-5 uker. Når man legger det sammen, blir det snakk om mengder som jeg ikke kan forsvare med setninger som «det må være lov å kose seg». Klart det er lov, vi er voksne og bestemmer dette selv, men er det nødvendig å spise søtsaker for å ha det koselig?

 


Jeg kjenner selv at jeg synes det går for mye i småkaker og godteri igjennom hele desember, og jeg er ingen helgen altså. Jeg gir lettere etter når det står pepperkaker på bordet, og «alle andre» lar barna spise. Det er ikke kjempestas å være den moren som sier «nei, ingen pepperkaker i dag, jeg har tatt med klementiner». 


Men jeg prøver å holde på lørdags-godteri regelen vår, også i desember og frem til jul. Fordi at hadde jeg latt mine barn forsyne seg fritt av alle søtsakene som tilbys i løpet av adventstiden, så kan jeg garantere at de hadde spist sin egen vekt i småkaker. -og vel så det. Og jeg er ikke særlig mye bedre enn dem selv. Derfor liker jeg å ha sunnere godsaker på lur. Noen av dere som har fulgt meg en stund, vet kanskje at jeg har brukt å bake en del sukkerfritt i julen. Og dette har jeg faktisk fått kritikk for. Stakkars barn som ikke får "kose seg" i julen en gang. Altså... just don't. Her er det ingen som lider nød, om det så blir et par slag småkaker eller konfekt med sukrin i stedet for sukker. 
Så her var jeg dritkjip og pakket bort pepperkakene vi bakte i går, etter at de hadde fått en «smaksprøve» på et par stykker. Det er klart de skal få spise julemat, og de skal få kose seg med søtsaker også. Men daglig småspising av sukker i en hel måned, kan jeg ikke tillate med god samvittighet. 
Så her i huset blir det skjerpings på sukkerspisingen frem mot jul, og mer fokus på å skape adventskos i form av juleverksted, julesanger, boklesing, hyggelige filmer og andre gode opplevelser.
Hva mener du? Blir det fort litt  i overkant mye sukker i adventstiden i ditt hjem?  Tror du det skader barna? Er Elander frekk som tør å påstå at foreldre godt kan være mer påpasselige med hva barna spiser, også i desember? 


Mer kverulering fra Mammalivet: 

Alkovett i jula 

Søvntreningsdebatten

Gourmet-barnehage, ja takk!

Upassende bilder på facebook: så lenge det er sexypupp og ikke ammepupp!


 


 

Når alt er lov

Lørdager er hellige her i huset. Sukker er noe barna våre sjelden får. Sukkerfri is og annen usukret godis får de likevel ofte. I hverdagen så velger vi naturlig søte ting som frukt og bær, og velger naturlig sukkererstatning som honning og stevia. MEN når lørdagen kommer, er alt lov. Også for de voksne.


Jentene aksepterer lørdagsregelen overraskende godt, for når de ber om is fra is-butikken midt i uka, og vi sier "ja til lørdag kan du det!" så kommer det som regel ingen protest. Poblemet blir vel heller det å sette grenser for hvor mye sukker de kan få på godisdagen, for i løpet av en hel uke blir det jo en del ting de ønsker seg...


I dag tok vi turen til vår yndlings godis-butikk, Herr Nilsson. Butikken selger skandinavisk godteri i løsvekt, pluss litt nordiske chips sorter og diverse søtt som man ellers ikke får tak i her i Tyskland. De selger til og med islandsk godteri her!


Og så ble jo litt is også da, siden det hadde blitt lovet dyrt og hellig siden tirsdag...
Storejenta fikk ikke noe som inneholdt sukker før hun var godt over et år gammel, og godteridag er noe vi bare har holdt på med en liten stund. Før det var det stort sett bare til bursdag og jul at vi handlet godis til ungene. Jeg vet at det er mange som mener at en sånn godis-overdosedag ikke er noe særlig. Noen kutter sukkeret helt hundre prosent, mens andre syns det er bedre å lære barna at det er ok med goids med måte, uansett hvilken dag det er. Jeg for min del orker ikke å ha den diskusjonen hver dag med dem. Kanskje jeg er lat? Jeg vet ikke, men lørdagsgodis funker for oss.
Hvordan løser dere dette med barn og godteri? Har dere fast godisdag eller kanskje dropper sukkeret helt?


Ha en herlig lørdag!

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere