hits

Jul

Julebordet som (nesten) gikk i dass  

Hvert år har vi julebord med vennegjengen vår. I år ble det litt annerledes. 
I år ble det bestemt at vi skulle arrangere julebordet hjemme hos oss og bestille julematen. Vanligvis har vi bestilt tradisjonell norsk julemat med ribbe, pinnekjøtt og hele sulamitten. Men så fikk en av venninnene mine en fiffig idé. Hva om vi prøver noe HELT annet: Syrisk festmat. 


Maten ble bestilt fra cateringfirma og vi gledet oss stort. Men natt til den store julebord-dagen skjedde det jeg hadde fryktet at skulle skje. En av ungene våknet opp med omgangssyke. 


Og der gikk julebordet i dass, tenkte jeg, med min ustoppelige, positive innstilling. Nå kommer vi til å sitte her med mat til 15 personer og en spysjuk unge!


Vel, etter å ha samlet meg litt i løpet av dagen, fikk jeg snakket med gjestene og det viste seg at det heldigvis var noen andre i gjengen som kunne stille opp og spontant ta over som vert for årets julebord. Snille mannen min ble hjemme med pasienten, og jeg fikk dra på julebordet.
Da ble det syrisk festmat til slutt, med nye smaker og lukter som vi kanskje ikke akkurat forbinder med jul. Men jeg må si at jeg faktisk kunne tenkt meg å gjøre noe slikt hvert år, og smake på ny og spennende mat sammen med gode venner. 
Ribbefett og surkål blir det uansett ikke mangel på i løpet av jula!  Maten var i alle fall utsøkt og alle ble akkurat litt for mette, som jo hører til det å være på julebord, så vi vek i alle fall ikke helt fullstendig fra tradisjonene. 

 


Til dessert hadde jeg laget hjemmelaget sjokolademousse. Heldigvis passet jeg på å lage ekstra mye, så jeg kunne kose meg med restene til nattmat. For sånt er vel lov når det bare er 5 dager til jul? 


 

Skal man fortelle en femåring at nissen ikke finnes?
Oh oh. Mayday mayday! Nissefar er avslørt. Når er det på tide å fortelle barna sannheten om nissen? Denne er faktisk verre enn «hvor kommer babyer fra?» for meg. 

Når det gjelder nesten alt annet, prøver jeg å svare så ærlig jeg kan på barnas spørsmål. Uansett om det skulle handle om temaer med høy rødmefaktor, som seksualitet, eller skumle tema som terrorisme eller krig. Jeg kjører så klart ikke på med brutale detaljer som bør forbeholdes voksne, men forsøker å tilpasse svarene barnas alder, samtidig som jeg er dønn ærlig.


Dette med å svare ærlig er jeg rimelig streng på. Både mot meg selv og barna. Ærlighet og åpenhet handler for meg om å holde fast i gode verdier, og skape tillit. Flotte ord. Men du for en hykler jeg er.
For hva i granskæven skal jeg si når femåringen har avslørt nisseløgnen? 


For ikke så lenge siden kom spørsmålet, og jeg var ikke forberedt. Det kom fra femåringen, og hun ga seg ikke. Sjuåringen vår har nok også sine tvil, men hittil har det ikke blitt noen direkte konfrontasjon om nissefars eksistens.  
«Mamma, er det du og pappa som leverer de gavene, og ikke julenissen?» sa hun og så på meg med store blå øyne. 


Hva sier man når en femåring tviler på nissens eksistens? 
Jeg fikk ikke frem noe med det minste fnugg av fornuft i, og rablet i vei: «jøss, ja det var jo et spørsmål som fortjener et svar. Hmm, nei hva tenker du? Hvorfor skulle det ikke være nissen da?» 
Femåringen myste mot meg og forsøkte igjen: «Men er det dere? Husk at du må alltid si sannheten, også når det er vanskelig.» 
Flott. Der kom en av de få tingene jeg har prestert å gjøre noenlunde pedagogisk riktig i oppdragelsen deres tilbake for å bite meg i baken: Alltid si sannheten. Også når det er vanskelig. 


Og dette var innmari vanskelig.

Feig og forfjamset som jeg var, klarte jeg ikke å si sannheten. Tanken på å innrømme en løgn som mannen og jeg har holdt gående i årevis var ikke noe artig. Hvordan skal jeg forsvare at det er greit å lyve i mange år, så lenge det handler om nissen? Eller tannfeen for den slags skyld? (Jeezes, løgnene hoper seg opp!) Hvordan skal jeg forsvare alle de gangene jeg har hatt lange samtaler med mine barn om at det er bedre å innrømme en løgn, enn at andre skal miste tillit til deg eller bli såret?


Men det verste var faktisk tanken på å drepe julenissemagien.

Ikke at det er det eneste som er hyggelig ved julen, men jeg husker selv den kilende følelsen i magen som julenissemysteriet skapte hos meg som barn. Det er ikke noe hyggelig å tenke på at den skal bli borte for mitt barnehagebarn.
Er det virkelig på tide å fortelle sannheten allerede? Vet de kanskje allerede sannheten når de spør slik?

Eller skal man kanskje fortsette å holde illusjonen i live helt til de blir så store at skjønner opplegget selv, og forstår at det var en "snill løgn", så de spiller med fordi de liker fordelene ved å få nissegaver? (Akkurat dette gjorde jeg selv som barn, og jeg tviler på at jeg var den eneste.)
Og hva er det med oss voksne og denne nissegreia? Trenger vi nissen for at julen skal være magisk, og hvorfor er nissen unnskyldt fra «ikke lyve» -regelen? Jeg for min del har ikke noe problemer med å innrømme at hverken Pippi Langstrømpe eller Superman finnes på ordentlig. Men nissen. Den svir litt. Og er det egentlig lyving, det å late som nissen finnes? Eller får vi foreldre fripass på akkurat den?


For meg går grensa ved å lyve når de spør, tror jeg. Greit nok at jeg har jugd i mange år mens de fortsatt var med på det, men når de spør meg og ber om et ærlig svar, så må jeg vel bare legge nisselua på hylla og innrømme at det var meg som spiste pepperkakene og etterlot spor i snøen. 


 Jeg vet at jeg må svare bedre neste gang. Kanskje til og med ta opp saken selv. Femåringen fortjener et ærlig svar. Og jeg ser for meg at jeg kommer til å måtte tåle litt tyn for å ha holdt nisseløgnen gående såpass lenge. 


Men jeg vet også at jeg kommer garantert til å lyve til guttene på 3 og 1 år om nissen, helt til de avslører meg. 
Er det egentlig lyving, det å late som nissen finnes? Hva gjør du hvis dine barn konfronterer deg angående nissefar? 


Flere spilopper fra Mammalivet: Oppmerksomhetssyke damer  Når monstermamma våkner   Om abort og rettigheter 


 

Julegaven som kan brukes til å spionere på barn 
Disse lekene kan brukes til å avlytte og SNAKKE til barnet ditt. My Friend Cayla og i-Que er koblet til nettet via en app, og samtalen mellom barnet ditt og dukkene  er langt fra privat. Den blir sendt til selskapet Nuance i USA. Selskapet kan bruke det barnet ditt sier til målrettet markedsføring. 


Cayla og i-Que lekene kan altså ha samtaler med barnet ditt, og de bruker Internett til å søke opp informasjon hvis den ikke finner noe blant sine forhåndsprogrammerte svar. 

"Ikke snakk med fremmede" er liksom ikke dekkende nok lenger.
Foto: Forbrukerrådet


Samtalene som barnet har med dukken, forbeholder selskapet seg til å bruke, uten at du kan gjøre noe med det. Det er også en enkel sak for fremmede å hacke dukken og snakke med barnet ditt igjennom den, i følge forbrukerrådet. 


WTF?! Det er jo som tatt ut av en skrekkfilm!


Og selvfølgelig har også disse lekene tilfeldige forhåndsinnstilte, utspekulerte svar som gjør at de alltid gir varm omtale av blant annet Disney.  
Ja venner, vi lever i fremtiden. Og det er spioner på barnerommet. 

Hvis du er så uheldig at barnet ditt får disse  lekene i julegave, KAST dem. Med en gang! 
On second thought, Knus dem, og brenn dem.  Stapp dem ned i en myr. 


Okay, kanskje jeg tar litt av. Omforlades hvis jeg er gammeldags, men jeg synes dette er dritskummelt! Kunstig intelligens er jo spennende og artig, men dette her var bare direkte creepy. Jeg mener, se på det her:

My friend cayla i-que
"Hysj! Dukkene hører deg" Hæsjtægg julegavenfromhell
Foto: Forbrukerrådet


Og hvis ikke brukervilkårene (som kan endres av produsenten når som helst uten varsel) eller hackingen var illevarslende nok: Denne artikklen hevder at det er lett å få Cayla til å sitere 50 Shades of grey og Hannibal. Nommen så koselig.


Forbrukerrådet klager nå inn produsenten til Datatilsynet og Forbrukerombudet for brudd på personopplysningsloven og markedsføringsloven.


Hva ville du gjort dersom barnet ditt fikk Cayla eller i-Que til jul? 


Se hele saken om disse creepy lekene hos forbrukerrådet.

Norske foreldre bruker 1,2 MILLIARDER på pakkekalendere som gjør barna bortskjemte
Er det så farlig om vi skjemmer bort barna i julen med pakkekalendere? I Norge handler vi julegaver for rundt 55 milliarder kroner, og nesten halvparten av alle pengene, legger vi igjen i leketøysbutikker. 

Men det holder visst ikke. For vi kjøper attpåtil pakkekalendere til 1,2 MILLIARDER kroner. Sweet baby Jesus! Er det bare meg som er gnien, eller dette litt overkill? 

Om vi sammenligner oss med våre naboer, så ser det slik ut: 

Så vi kan altså ikke skylde på at «alle handler mye i jula», for vi er faktisk helt bananas i forhold til våre naboland. 
Professor og psykolog Willy Tore Mørch mener at pakkekalendere skaper bortskjemte barn. Jeg blir alltid litt småirritert når eksperter skal fortelle oss foreldre hva vi «gjør galt» i media, fordi at nyansene som regel går tapt blant spissede ord som er ment for å provosere. Men etter å ha satt meg litt inn i tallene, så kan jeg være enig i det Professor Mørch sier til p4nyheter om at vi godt kan roe oss et par hakk på forbruket når det gjelder julekalendere og julegaver. Julestemninga kan ikke måles i kroner og øre. Han mener i tillegg at pakkekalendere med gaver hver dag frem til jul gjør barn bortskjemte og kravstore. 
«Mørch mener dyre presanger hver dag kan gjøre barn kravstore og veldig opptatt av det materielle» kan vi lese på P4nyheter i dag.


Okay, men slike utsagn har vi foreldre nesten blitt immune mot, for slikt får vi jo slengt i fleisen bestandig. Så hvorfor skal vi bry oss om at barna blir litt bortskjemte? Hva er det verste som kan skje?


Her finnes det en del forskning, det hevdes det at for mye gaver og «ting», kan påvirke barnas fremtid negativt på flere måter.
Forskningen indikerer for eksempel at voksne som mottok mye av materielle goder i sin barndom, sannsynligvis vil fortsette å belønne seg selv på samme måte når de vokser opp.

Dette gir grunn til bekymring både på individnivå og for miljøet. På individnivå er materialisme hos voksne forbundet med redusert trivsel(Burroughs and Rindfleisch 2002), ekteskapsproblemer (Dean et al. 2007),  og økonomiske problemer(Watson 2003). Når det gjelder miljøet, er materialisme forbundet med lavere omtanke for miljøet. 

Så er det faktisk også mange foreldre der ute som ikke har råd til å kjøpe inn så voldsomt mye til jul, og jeg skulle ønske at dyre gaver og kalendere ikke var så opphauset. Det er oss foreldre som lager tradisjonene, og der kan vi godt ta oss litt i nakken. 


Da er spørsmålet vel om en nye ipad eller mobiltelefon under juletreet kommer til å gi barna arr i sjela for alltid? 
Det kan jeg umulig svare på. Men personlig, synes jeg det er helt urimelig å bruke flere tusen på en julegave til en unge, eller til noen i det hele tatt. For meg er det en trist tanke hvis barna får innprentet fra meg at jula handler om at vi kan forvente svindyre gaver. Og ikke ønsker jeg å legge opp til at de kan bli ulykkelige voksne som er overfokusert på «ting» og materielle goder heller. Det finnes mye rar forskning på barneoppdragelse der ute, men akkurat på dette temaet, er jeg ikke i tvil om at vi gjør barna en bjørnetjeneste dersom vi overdriver julehandelen.
Ungene mine får nok gaver til jul. Men mannen min og jeg er nok over gjennomsnittet opptatt av å holde prisen lav. Her flyr det ikke et par tusenlapper per hode, det er mer snakk om et par hundrelapper. Klart vi kunne kanskje spandert mer. Men ville det betydd noe? Ville barna blitt lykkeligere? Jeg tror svaret er nei. Jeg tror ikke at ditt barn nødvendigvis blir skadet av å få en dyr gave eller to, og ikke er det noe jeg skal legge meg oppi. Men tallene snakker, og vi er på topp i Norden når det gjelder juleforbruket. Spørsmålet er om det er til barnas beste. 

En julekalender hver med 24 gaver får mine barn i hvertfall ikke. Her blir det gjenbruk av små julebøker vi har brukt fra 2012 i kalenderlommene, og lapper med hyggelige aktiviteter på. Kanskje det blir noe nyttig som vi uansett må handle, som sokker og tannbørster også, men å legge ut ekstra penger på fancy kalender, der går min personlige grense. Kanskje det ikke hadde utgjort noen forskjell om de hadde fått dyrere gaver. De kunne blitt veltilpassede voksne for det. Men jeg tror ikke det ligger noen fordel i å gi mye dyrt over mindre dyrt. 


Jeg blir så klart takknemlig hvis noen måker ut penger på en gave til meg, men det føles helt ærlig litt ubehagelig, og jeg vil mye heller ha en liten symbolsk og omtenksom gave. Strengt tatt trenger jeg vel ingen gaver. (Bortsett fra i fra mannen. DU er unntaket. ehem. Neida. Ok, jo.) 

Jeg kunne faktisk gjerne feiret jul helt uten gaver og heller brukt litt penger på opplevelser sammen i desember. (Så får vi se om jeg noen gang får med ungene og familien på den?) For min del handler jula om å kjenne på hvor de ekte verdiene egentlig ligger: nemlig i det å være sammen med dem man er glad i, og det å hjelpe og glede dem som trenger det. 

Kilder: p4 nyheter Chicago Journals

O TannenbaumDa jeg var liten var juletreet ikke bare en pyntegjenstand. Vi barna brukte det til lek, utforsking og som gjemmested. Vi gjemte julepynt blant grenene og gjorde en konkurranse ut av det å finne de små glitterduskene igjen. Treet virket alltid så uendelig stort da jeg var barn, så for meg var det klart at vi i år måtte ha et gedigent tre som var større enn meg. Så nå kan jeg sitte ved treet og titte opp på spiret og kjenne mitt indre barn fryde seg. Egentlig er det en ganske absurd tradisjon å hugge et tre for å ha det i stua i et par uker, og jeg var innom tanken på et plastikktre, men det er noe spesielt ved en ekte, duftende gran. Jentene er utrolig fascinerte, og er stadig borte for å stryke på grenene og hviske noen godord til Hr.Juletre. Lillebror digger juletrefoten, og ligger gjerne gjemt under grenene og plukker barnåler fra gulvet til noen kommer og henter ham.Dette er andre året vi selv har hatt juletre, selv om Tyskeren og jeg i år feirer jul sammen for sjette gang. Vi har liksom alltid vært på reise, på besøk hos familie over hele verden, på forskjellige steder hvert år. Til neste år kommer vi til å feire i nytt hjem, så det er viktig for meg å bevare minnene vi har fra dette huset. Kameraet går varmt mens jeg knipser.For å unngå totalt kaos satte vi lysene på i går kveld da barna sov. Den skjøreste pynten hengte vi også øverst på treet før de små fikk gå løs på det med julekuler, engler og hjerter i dag tidlig. De fleste kulene endte selvfølgelig på en og samme gren (hvorfor er det slik at alle barn gjør det?) men jeg fikk flytte litt på et par av dem så ikke grenene skulle brekke av overvekt på den ene siden. Egentlig ville jeg ventet til lille juleaften med å kjøpe tre, men jeg har innsett at med tre unger er det for mye som kan komme i veien, og da er det lurest å være tidlig ute. Sjansespill får vi ta senere når det faktisk går an å "hoppe i bilen" og kjøpe juletre i full fart... I tillegg får man flere tre å velge mellom når man er tidlig, og jeg må si at i år er jeg ekstra forelsket i juletreet vårt. 


Når tid er juletreet på plass hos deg?

Ønsker dere en nydelig førjulstid! 

Internasjonale juletradisjoner
Det er 18 dager til jul den morgenen de våkner grytidlig for å se hva nissen har lagt igjen til dem. Nede i gangen står skoene deres som de vasket og pusset selv, kvelden før. Nå er de proppfulle med gaver og godsaker. De små ansiktene lyser av fryd og det hoppes og ropes. «SE hva jeg har fått!» 

I Tyskland kommer julenissen Nikolaus natt til 6. desember og legger igjen gaver i barnas sko, men bare hvis skoene er rene og pene, vel å merke. Dette var en helt ny juletradisjon som jeg ikke ante noe om før den første gangen vi skulle feire jul i Tyskland. Niko-hvem? Nå? 

På samme måte hevet Tyskeren min litt på øyenbrynene den gangen da jeg forklarte ham den islandske tradisjonen med de tretten julenissene som kommer med gaver de siste tretten dagene før jul. 

De islandske julenissene bor i en hule, langt oppe i et fjell. Der bor de sammen med sin grusomme trollmor, Gryla som er kjent for å spise barn (whaaat?) og sin gretne trollfar Leppaludi. Vi har, av hensyn til barnas nattesøvn, ikke fortalt dem om dette radarparet enda... Men de tretten trollesønnene kjenner barna til, og de er ikke helt som andre julenisser. De er over gjennomsnittet rampete og har fått navn etter sine mest kjente rampestreker og særegenheter. Hurdaskellir (Dørsmelleren) for eksempel, er veldig glad i å smelle dører. (Nei, dette er ikke noe jeg bare finner på altså.)  Bjugnakrækir (Pølsestjelern?) har en forkjærlighet for pølser, og man skal ikke se bort i fra at det forsvinner et par julepølser fra boden den natten han kommer innom med gaver. De legger altså fra seg overraskelser i fottøyet de siste tretten kveldene før jul, men de foretrekker at skoene står i vinduet på barnerommet. Aller helst skal det være juleskoene. (Selv om våre jenter påpekte at det var mye mer logisk å bruke støvlene, for der er det nemlig mer plass til godsaker...) I tillegg er de islandske julenissene såpass oldschool at de kjører på med "straff" i form av en gammel potet i skoen til om man ikke er snill...
Så er det jo forskjellige tradisjoner på selve juledagen, og julematen er helt annerledes i Tyskland enn på Island og i Norge. Jeg husker den første gangen jeg fikk øye på en kompe (eller komle om du vil) på bordet under julemiddagen i Berlin og tenkte at her må det ha skjedd en feil? Men så viste det seg at komper er et must til tysk julemat (i allefall i vår familie) og så var det ikke så galt med komper til gåsa som jeg hadde fryktet.

Visste du at i Egypt er det vanlig å kjøpe seg et flunkende nytt antrekk hver jul, som skal brukes når man går til julemesse? Julemessen varer forresten helt til midnatt! I Mexico får barna denge løs på en piñata på første juledag (denne tradisjonen fikk jeg lyst til å ta opp!) og i Portugal feires tradisjonen consoda, hvor det dekkes på ekstra servise til julemiddagen for de døde! 


 

Mammalivet har mange lesere som enten bor i utlandet eller kommer fra et annet land. Hvordan er det med tradisjoner hos dere?

Og hva med resten av dere? Har din familie noen spesielle juletradisjoner som ikke alle ande har? 

Ensomt juletre søker gaver

«Du, vet du hva? Det finnes barn som ikke får noen julegaver fordi at foreldrene ikke har råd.» Øynene til fireåringen blir trill runde og munnen former seg til en opp-ned U. Det er tydelig at det jeg sa har truffet henne. «Ja jeg vet, det er ganske trist, men vet du hva? Vi kan gjøre noe for dem. I morgen kan vi se om vi finner noen leker eller klær. Så kan vi pakke dem inn og levere dem under et stort juletre og så kommer det noen og henter gavene og gir dem til barna. Er du med på det?» Hun nikker. Smilet er tilbake. Øynene glitrer. «Kan vi lage julekort også?» spør hun med spenning i stemmen. «Klart det! Du kan skrive god jul på!»

Denne samtalen utspant seg i går kveld, og i dag har altså vi vært på et hotell i nærmeste by, og levert gaver til det store, ensomme juletreet.Du kan også være med å glede et barn:

Samtlige Nordic Choice Hoteller i Norge samler i år inn gaver til trengende.  Nordic Choice sitt prosjekt, Ensomt juletre søker gaver, gir også 10 kroner for hver pakke til UNICEF og deres arbeid med beskyttelse av barn som er utsatt for trafficing. I tillegg finnes det andre hoteller enkelte steder som også har slengt seg med på givergleden. Pakkene merkes med alder og evt. kjønn på barnet som skal motta dem. Lever gavene innen 18. desember, så er du sikker på at de kommer frem.

Her er eksempler på noen av stedene du kan levere gaver på i din by:

Alta: Thon Hoteller City og i Bossekop

Bergen: Treet på Torgallmenningen

Kristiansand: Quality Hotel ved travparken

Larvik: Farris Bad

Molde: Quality Hotel Alexandria

Oslo: Samtlige Nordic Choice hoteller Og  Fattighuset, Grønlandsleiret 39

Stavanger: Clarion Hotel

Trondheim: Clarion Hotel & Congress

Tromsø: Samtlige Nordic Choice Hoteller

Tønsberg: Quality Hotel

Ålesund: Clarion Collection Bryggen.  Quality Hotel Waterfront

 Og hvis du har mulighet til å glede et ensomt menneske ved å invitere dem på besøk i løpet av julen, kan du melde deg på Røde Kors sin julesentral her. Påmeldingen er anonym og du blir kontaktet av Røde Kors som setter opp besøket. De som gruer seg til å være alene i julen kan også legge inn en melding og blir da oppringt av Røde Kors når de har funnet passende gjestgivere.
 


Skal du levere pakker til ensomme juletrær eller har du funnet andre måter å hjelpe på?

Pepperkaker uten alt

Det var litt deprimerende å få beskjed om at jeg måtte holde meg unna gluten og melkeprodukter. Nå som det snart er jul hadde jeg gledet meg til litt tradisjonell (om aldri så usunn) julebakst. Men Lillebror har eksem, og det antas at melkeintoleranse og gluten kan forverre tilstanden, så jeg som ammer må rett og slett finne meg i å spise litt annerledes fremover. Jeg har aldri satt meg spesielt inn i dette med glutenfri kost før, og følte meg ganske rådvill i starten. Og melkeprodukter er jeg jo vant til å trøkke i meg massevis av hver dag! Men nød lærer naken kvinne å spinne, og google er min beste venn. 

Etter et par forsøk med varierende utfall, har jeg klekket ut en pepperkakeoppskrift som alle i familien kan spise. Kakene ble godkjent både av mann og barn, og første ladning er allerede borte!

Denne oppskriften er uten melk, uten sukker, uten egg og er glutenfri! Noen av dere etterspurte oppskriften etter at jeg postet et skrytebilde på instagram, så værsågode, Pepperkaker "uten alt":

Dette trenger du:

1 1/2dl lønnesirup/yacoon sirup

150gr margarin

2dl Sukrin Gold eller Kokosblomstsukker

1dl soya/havrefløte

1/2ts nellik

1/2ts pepper

2 1/2ts kanel

1ts ingefær

Ca 400gram Jyttemel fibra teff


INFO: Jyttemel er en meltype som er fri for gluten. Den består hovedsakelig av bokhvete, og smaken domineres dermed av dette melet. Jeg syns denne meltypen er det nærmeste man kommer "vanlig" mel mtp at man kan bruke det til alt som man ellers bruker hvetemel til. Det finnes flere typer Jyttemel, men jeg bruker mest den som heter Fibra teff siden jeg syns den smaker best.

Innhold i Jyttemel fibra teff: 

Mel av råris, bokhvete, mais, betfiber, teff, psylliumskall, potetstivelse. Fortykningsmiddel: (Johannesbrød),  (Xantangummi) og (Tarakjernemel). Kan inneholde spor av nøtter og sesam.

Næringsverdi:  

Energi 1246 kj / 298 kcal

Protein 8,7 g

Karbohydrat 61,9 g

Fett 1,7 g- hvorav mettede fettsyrer 1,3 g

Kostfiber 8,3 g

Natrium 0,01 mg

Jern 2,7 gFremgangsmåte:

  1. Smelt margarin på lav varme i en stor gryte og bland inn sukkererstatning og sirup. Ikke la blandingen koke.
  2. Ta blandingen av kokeplaten og rør inn fløten. Tilsett krydderet og rør godt.
  3. Sikt jyttemel og bakepulver i blandingen. Rør inn litt og litt til du får en jevn, klissete deig som går an å forme med hendene. 
  4. La deigen stå over natten i kjøleskapet.
  5. Strø jyttemel på bordet og kna deigen. Kjevle det til ca 3-4mm tykkelse. Jo tynnere deig, jo sprøere pepperkaker!
  6. Stikk ut figurer og legg dem på en stekeplate med bakepapir under. 
  7. Stekes på 160 grader i 10-12minutter til de blir gylne og litt brune i kantene. 
  8. La pepperkakene avkjøles på rist. De blir først sprøe etter ca 10-20 minutter når de har kjølnet helt. Eventuelt kan de pyntes med sukrin/kokossukker-melisglasur. Oppbevares best i metallboks i kjøleskapet. 

God appetitt!

Baker du tradisjonelt i jula eller bruker du alternative oppskrifter?
Har du noen gode tips til sukker, melk- og glutenfri bakst?

Første: Kontrollert Kaos

System, det har vi ikke.

I allefall ikke i forhold til hva facebook forteller meg. Julekortene er sendt ut for lengst, pakkene ligger ferdig til levering, og alle julens selskap er nøye planlagt med hjemmelagede bordkort og handlelistene er selvfølgelig klargjort. 

Dæven!

Før lot jeg dette stresse meg, disse statusoppdateringene fra folk med system. Skikkelig system. Nå som jeg har tre barn som holder meg rimelig opptatt med bleieskift, søskenkrangler, kosestunder og andre mamma-aktiviteter, lar jeg meg heller imponere og gleder meg på deres vegne. Det finnes til og med dem som har full kontroll på hele juleplanen, tidlig i september, uansett om de har både tro og tre barn. Jøss, så greit det må være å ha alt på plass, tenker jeg mens jeg skuler bort på de tomme kakeboksene øverst i kjøkkenhylla. Kanskje man skulle bake litt? Eller kanskje vente noen dager og heller sette på en eller annen sinnsykt julete film i stedet?

Her blir det nok kontrollert kaos, og tradisjonen tro blir sannsynligvis ikke siste hånd på verket lagt før etter solnedgang på lille juleaften.

Men vi koser oss. Vi har latt barna stå for det meste av pyntingen (og laging av den), og selv om jeg i utgangspunktet grøsser av synet av dorullnisser og bommullsnø, så er det ikke så ille når jeg ser barna stråle av stolt over det de har fått til. Gjennomført og minimalistisk julepynt blir en fjern drøm. Limklyser under foten og glitter i nesa er livet vårt nå. Og det er egentlig ganske fint.
Kanskje det blir litt feil å femstille det såpass idyllisk, for jo ikke akkurat lettvint å la barna få fritt spillerom med saks og papir, for så å la dem bestemme hvordan det skal se ut hos oss i julen. Det blir jo litt mye rot. Og mens vi springer etter dem og forsøker å redde lyskjeder, julekuler og papirengler fra den sikre død, så flyter det litt andre steder i huset...

 
Men sånn har det alltid vært hos oss. Spontanitet, kaos, liv og røre. Julekortene er jo laget, (i hvert fall halvparten av dem) og stua er pyntet, men ellers så tar vi dagene som de kommer, og satser på at de fleste av våre kjente og kjære ikke har noe imot det å få en personlig ekspresslevering av kort og gaver, akkurat tidsnok.En herlig første i advent til alle sammen, og takk for fantastisk engasjerende innspill, tilbakemeldinger og debatt i november! 
Hvordan har din start på desember vært? Tar barna del i forberedelsene?
Har du full kontroll på julen, eller tar du ting på sparket?

Pakkekalender og Gavekort

  //annonse

Det er merkelig hvordan jeg alltid er så rolig i forhold til juleforberedelser, helt til vi har kommet et stykke ut i november. DA begynner jeg plutselig febrilsk å telle dager frem til jul og føler at "alle andre" har stålkontroll på gaver og styr. Listene med gjøremål rulles ut og jeg vet at jeg aldri kommer til å bli helt ferdig før lille juleaften, akkurat som året før.

Adventskalender er en fast del av adventstida for de fleste foreldrene jeg kjenner. Det er jo så hyggelig! Mange foreldre flyr rundt i november og kjøper fireogtyve, åtteogførti eller til og med toogsøtti små gaver og pakker dem inn i november! Cudos til dere som tar dere tid og bry til dette. Selv er jeg litt lat veldig opptatt i førjulstiden, og derfor er jeg glad i enkle løsninger. I fjor for ekspempel, kjøpte vi to ferdige bok-kalendere til jentene med tjuefire luker som inneholdt små barnebøker. Genialt!
Foreldreklubben har en lignende enkel og praktisk løsning på lur. De har sendt meg et supert kalendertilbud til mine lesere med gavekort til alle sammen. De har gjort jobben for oss, og pakket inn 24 fine gaver tilpasset barnets alder. Pakkene inneholder bla. aktivitetsbok, barnefilmer, blafreprodukter, perlesett, leketatoveringer og kortspill.

Man kan velge mellom pakke for 3-6år HER, og en for 7-10åringer HER. Det går også an å velge mellom «guttepakke» og «jentepakke». Selv er jeg ikke så veldig på det der med å skille mellom gutte og jenteleker, men jeg ser at noen jenter er jo faktisk mer glade i glansbilder enn kortspill, så der må man nesten bare velge det som passer til barnet sitt. Jeg tror for eksempel at mine jenter ville likt «guttepakken» best.

Og mens vi snakker om gaver og sånt: jeg så at foreldreklubben har en haug av potensielle julegaver på tilbud til sine medlemmer. (Gratis å bli medlem!) De har seriøst dekket hele spekteret fra barnespill, leker, og musikk, til kjøkkenutstyr, verktøy og treningsutstyr! Jeg fant faktisk et par ting som jeg selv har ønsket meg en stund, som f.eks denne juicepressen og denne her. (HINT-HINT til Tyskeren min...) Jeg kjenner en dame som alltid bestiller alle julegavene på nett i november måned, slik at hun har alt ferdig til 1. desember. SÅ effektiv vil jeg også gjerne være, men vi får se. Kanskje jeg også får det til hvis jeg begynner nå... 


Men nå skravler jeg meg bort fra poenget, dere skal jo få en rabattkode! 

Koden er bloggNov og kan brukes frem til 30. november og gir 100kr i rabatt. Koden kan kun brukes en gang og må brukes i en og samme handel på 100kr eller mer. For å være sikker på at du får pakkekalenderen før 1.des, må du bestille innen 25.nov!

 Hvordan er det med deg? Er det bare meg som ikke har begynt på pakkekalender eller julegaver? Hvor mange kalenderpakker må du kjøpe?


pssst: kommer innom igjen i kveld med noen lørdagslinker til dere!  

 

 

Crazy Party -Happy new year!

Okay, maybe not too crazy. But oh so cozy!
Kvelden vår sålangt/ Our evening so far

Så langt har vi hatt en kjempesøt nyttårsfest for barna våre sammen med min kjære venninne  Frk.D og hennes mann og barn. Til min store overraskelse så ELSKER jentene fyrverkeri og bråk. -ja berlinere starter festen tidlig. Hjemmet vårt er dekket med konfetti, memory spillet er på bordet og klokka er ikke blitt 10 en gang! Frem med druesaft og saltstenger! woop woop!

Tusen takk til dere som leser bloggen, dere som sender meg mail og kommenterer på innleggene -dere er til stor motivasjon og inspirasjon for en tyskertøs! ;) Hvis dere har noen fine idéer eller ønsker til bloggen på nyåret så tar jeg gjerne i mot forslag!
Jeg håper dere har det minst like gøy som oss, og at dere får en knallfin kveld!

GODT NYTT ÅR!

So far, we had dinner and a super cute kiddy-new years party with Ms.D and family.
The girls are (to my surprise) loving the noise and rockets. -oh yes, the Berliners start the party early. Our home is covered in confetti, the kids memory board game is on the table and it's not even 10pm yet! Bring out the grape juice and salt sticks! Woop woop!

Thank you, dear readers for your lovely comments and mails. You are a big motivation and inspiration for this "tyskertøs" ("german's girl"). If any of you have nice ideas or suggestions for the blog, feel free to contact me!
I hope you are enjoying the evening as much as I am, and that you all have a blast tonight!

 Be yourself -spread the love HAPPY NEW YEAR!

Christmas Cappuccino

En liten nydelighet jeg har blitt hekta på i julen.

 Christmas Cappuccino 

250ml varm helmelk, skummet i melkeskummer
1-2espresso shots
2dråper stevia med vaniljesmak
(evt 1ts sukker/sukrin og 1 dråpe vaniljeessens)
1 Kanelstang
*
Varm melken (ca 65 grader) og lag skum
Lag espresso
Ha espresso i koppen sammen med stevia
Hell melken over og pass på å holde igjen skummet litt slik at det ender på toppen
Ha i en kanelstang og nyt!
_______________________________________________________________
250ml foamed 3,5% milk
1-2shots espresso
2 drops Vanilla Stevia 
(-or 1teaspoon sugar and one drop vanilla)
1 Cinnamon Quill
*
Heat milk to 65-70 degrees and make foam
Make espresso
Pour espresso in cup and add stevia
Pour the milk into the espresso. Make sure the foam ends up on top
Add cinnamon Quill and enjoy!


Jeg har forresten blitt forvandlet til litt av en horder når det kommer til glasskrukker. Jeg kaster ikke en eneste en lenger, for jeg har planer om å gi hver eneste en av dem et nytt liv og formål i mitt hjem.
Recycled jar turned coffee-mugEnkel Julebakst ~Oppskrift~

Juljuljul. Jeg kommer til å bli drittlei av mitt egent juleprat før juleaften kommer. Men enn så lenge så bare elsker jeg den ekstremt julete hverdagen vi har hatt de siste par dagene.

Her er det meget imponerenede resultatet av dagens julekake-baking! Mannen i huset var ansvarlig for både deig og baking og jeg må innrømme at det ble suksess tilslutt, selv om jeg hadde mine tvil...


Jentene var kjempegira, og spiste sikkert opp halvparten av kakene før vi fikk dem oppi kakeboksen.
Ikke akkurat lavkarbo eller sukkerfrie. Men litt er lov i jula ;)


Oppskriften er kjempeenkel:
(Nok til ca 2 fulle stekebrett)
Sugar cookies:
250g mel
125g romtemperert smør
70g sukker
1egg

Slik gjør du: 
1.sikt melet i en stor bolle
2. del smøret opp i små biter og ha det i melet
3. strø sukkeret over og ha egget i midten av sukkert
4. ta en smørkniv og rør rundt fra midten av bollen slik at egget blandes med sukkeret og tilslutt med smøret og melet. 
5.Når deigen er fast nok, bruk hendene til å kna den sammen til en fast masse.
6. Pakk deigen i plastfolie og la den stå i kjøleskapet i 1-2timer
7. kna deigen varm og kjevle ut til den er så tynn som mulig.
8.Stikk ut kakene og stek i forvarmet ovn på 170 grader i ca 7-8minutter. 
9. La kakene avkjøles før du har på litt melis-vannblanding på hver kake og strø på litt farget strøssel.

Juljuljul! 


Er det sånn at folk fortsatt faktisk baker SYV slag julekaker, eller holder det hvis vi baker tre...?

En stolt liten baker


Nå er jeg gørrsliten.
I morgen får vi besøk fra Syria faktisk. En venn skal bo hos oss en stund til han finner noe eget.
Blir nok uvant men mest spennende. Godt å kunne hjelpe noen som ikke har det så greit.
Er ikke alle som er like heldige i verden desverre.

Nå skal kvelden nytes med noen episoder av Breaking Bad. 
Ha en fin søndagskveld videre!

5 enkle Julekalendere

Flere som ikke har fått rumpa i gir og ordnet julekalender enda?


Kleshenger julekalender

Jeg er ikke den typen som hverken kan eller har tid til å sy en nydelig kalender med lommer osv, så jeg tenkte jeg skulle dele litt inspirasjon til enkle kalendere med dere:

5 enkle julekanlenderidéer:


Papirkrus Kalender
Juletre-kalenderKreativ måte å henge gavene på.
Sokkekalender!

Jeg syns den sokkekalenderen var en kjempesøt idé!


Og så over til noe annet:
Jeg har fått to nye foto-oppdrag som jeg har sagt ja til. Begge involverer vin/mat, og jeg gleder meg kjempemye til å utfordre foto-spiren i meg litt! 

Mitt siste foto-oppdrag kan dere lese om her. Det var faktisk de bildene som har landet meg disse to nye prosjektene. Artig!


Ha en fin tirsdag videre!


@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere