hits

Kvinnerettigheter

Kjære Dagrun og alle sammen: Det er ikke pinligDet er to saker som engasjerer meg spesielt mye i forbindelse med denne dagen. To vidt forskjellige saker, som er viktige for meg som menneske, og som kvinne.

Den ene saken er rettighetene til og beskyttelsen av syriske kvinner og barn på flukt, og den andre handler om lovforslaget om reservasjonsmulighet for fastleger. 

For det er nemlig slik, kjære Dagrun Eriksen, at det går an å være engasjert i både det ene og det andre av helt andre grunner enn egoisme. En dypt tragisk og alvorlig krise trenger ikke nødvendigvis å nulle ut samtlige andre andre saker, bare fordi at visse mennesker mener de ikke er verdt å kjempe for

Det går an å være vaktbikkje i eget land, og si sin mening når kvinners rettigheter blir brukt som forhandlingsmiddel på bakrommet i et politisk maktspill, og samtidig huske på våre søstre på andre siden av verden. 

Akkurat nå er to millioner mennesker på flukt fra sitt hjemland, Syria. En stor del av disse er kvinner og barn, og de trenger beskyttelse. Amnesty rapporterer at kvinner, både voksne og barn, blir utsatt for grove vold, trakkasering og voldtekt. Sikkerheten i flyktningleirene er ikke på langt nær hva den burde være. Kriminelle opererer ustraffet i disse leirene. Jenter ned i fjortenårsalderen forteller om overgrepene de har blitt utsatt for, og kvinner tør ikke å bevege seg utenfor teltene sine etter solnedgang. 

Mannen min og jeg har en nær relasjon til Syria, så det er  naturlig at dette stikker dypt hos meg. Vi har venner og bekjente fra dette landet. Venner som har flyktet, venner som har bodd hos oss når det ikke var trygt å bo hjemme, venner som har begynt et nytt liv i andre land og tatt farvel med sine foreldre, venner som har mistet familiemedlemmer, og venner som fortsatt befinner seg midt i de mest krigsherjede byene.

Men hva kan vi gjøre for kvinnene som er midt oppe i et mareritt av en hverdag som vi ikke kan forestille oss? Vi kan godt gå bak den parolen også og markere at vi bryr oss, men hva mer?

Her er noen forslag til hva vi kan gjøre for å være med i kampen mot vold og overgrep på syriske kvinner:

  • Skriv under på Amnesty sin kampanje for kvinner på flukt og krev at sikkerheten økes i leirene.
  • Støtt eller starte din egen innsamling på nett via Redd Barna
  • Støtt eller starte din egen innsamling på nett via Røde Kors
  • Lag din egen ikke-digitale innsamling ved å be venner donere penger for saken i stedet for å gi deg enda et skjerf eller nye øredobber til bursdagen din. Du kan så donere pengene til den organisasjonen du velger. 

Kvinnedagen har lenge vært en dag som markeres for å rette fokus på kvinners rettigheter. For deg kan det handle om det å støtte skolegang for unge kvinner i Sør-Afrika, kjempe mot seksualisert vold i flyktningleirer, markere din motstand mot at kvinners rettigheter brukes som skillemynt i et politisk maktspill, eller det å kreve merking av retusjerte bilder. Uansett hva som er viktig for hver enkelt, så bør det være rom for alle. Det må være lov for alle som vil å heve sin røst om det som er viktig for akkurat dem. 

Dette synes jeg du glemmer litt, Dagrun Eriksen, når du beskriver engasjementet for parolen «Nei til reservasjonsrett» som «navlebeskuende» og «pinlig». Du er tross alt en politiker i et demokrati, som bygger blant annet på det at alle har en rett til å bli hørt. Stopp meg hvis jeg tar feil her, men var det ikke slik at Krf brukte nettopp dette argumentet for å forsvare sin kamp for legers samvittighetsfrihet? Var det ikke slik at dere mener at de (få) legene som ønsker å reservere seg, har rett til å bli hørt og respektert, uansett om de er en liten gruppe, og til tross for at mange der ute mener det er egoistisk av en lege å sette sine behov foran pasientens rettigheter? For ikke å snakke om egoismen i det å forhandle om abortloven på bakrommet i den hensikt å sikre sine maktposisjoner og allianser i storpolitikken. 

Jeg mener det er lite profesjonelt å  bagatellisere kampsaker man ikke er enig i på en såpass nedsettende måte. Jeg respekterer dine meninger Dagrun, men jeg tror mange kan være enige i at vi forventer mer av deg når du uttaler deg som fungerende partileder.

Jeg håper du får en fin 8.mars, selv om du beklageligvis ikke har tenkt å delta i toget.

Nå stikker jeg for å markere min støtte for to vidt forskjellige kvinnesaker, som betyr veldig mye for meg. Du kan kalle meg egoist. Jeg kaller meg en kvinne som forstår at det går an å kjempe på flere fronter enn bare én, og jeg synes slett ikke det er noe pinlig.


Er det flere som skal markere kvinnedagen? Sees vi i Kr.sand? 

Hva er de viktigste sakene for deg på kvinnedagen i år? 

Legg gjerne igjen tips til hvordan man kan hjelpe syriske kvinner i kommentarfeltet!

@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere