lavkarbo

Sjokoladedrøm

Saftig og sjokoladekake med en flytende overraskelse i midten -helt uten sukker! Denne kaken er den nye helgekos-favoritten her i huset. For ca tre år siden la jeg om kostholdet, siden jeg alltid har slitt med at kroppen min reagerer veldig dårlig på sukker og mel. Det har vært en lang vei, og jeg har hatt mange perioder hvor jeg har gitt blanke i kosthold og spist ting som virkelig ikke var bra for kroppen min. Det siste året har jeg virkelig gått inn for å prøve meg frem på kjøkkenet og pønske ut alternative oppskrifter uten mel og sukker, som smaker like godt som de klassiske. Det har blitt en del prøving og feiling. Mest feiling. (Er en del mursteinmuffins som har havnet i søpla ja) Men jeg har omsider lært meg triksene som behøves for å lykkes med bakst uten hvetemel.

I denne oppskriften tok jeg utgangspunkt i en sjokoladedrøm (en slags brownie/sjokoladefondant) som mammaen min pleier å lage. Jeg byttet ut de ingrediensene jeg ikke tåler, og jammen ble resultatet en av de beste sjokoladekakene jeg har smakt! Kaken serveres rykende varm, og er flytende i midten. -sjokoladehimmelen med andre ord! Her er oppskriften hvis du har lyst til å prøve:
(hvis du vil lage den klassiske oppskriften med mel og sukker så finner du den litt lenger nede)

Sukkerfri sjokoladedrøm

Du trenger:

  • 4 egg
  • 150gram sukrin (jeg brukte sukrin gold)
  • 200gram smør
  • 200 gram mørk sjokolade (jeg bruker Cavalier Dark søtet med Stevia) 
  • 12 dråper stevia
  • 100 gram kokosmel
  •  3ss mandelmel 
  • 1ts bakepulver 
  • En klype salt 

Slik gjør du:

Smelt sjokoladen og smøret på lav varme i vannbad
Pisk egg og sukrin til det blir lyst og luftig og ha i stevia mot slutten
Bland alle de tørre ingrediensene. Vend sjokoladen forsiktig inn i eggedosisen.
Bland det våte i det tørre med en slikkepott. Pass på å ikke røre for kraftig, siden det slår ut luften av røra
Ha røra i en smurt ildfast form og stek i ca 8-10 minutter (steketid kan variere!) på 200 grader. Følg med på kaken.
Den er ferdig når den er stekt på toppen. Innsiden skal fortsatt være litt flytende!




Hvis du vil lage den klassiske kaken med sukker og mel, trenger du dette:
(fremgangsmåten er den samme som over)

  • 4 egg 
  • 200gram sukker 
  • 200gram mørk sjokolade 
  • 150 gram smør 
  • 200 gram hvetemel 
  • 1ts bakepulver 
  • En klype salt

Kaken smaker best sammen med litt vaniljeis og enda bedre med bringebær på toppen!

Til dere som vil unngå sukker kan jeg tipse om Diplom sin Lett Is!
Hvis det blir rester (og det er hvis med stor H) så smaker kaken nydelig når den kald også.
Jeg lar den stå i kjøleskapet og skjærer den i små biter når den har stivnet, så har man små browniebiter til kaffen! 

 
Og hvis noen lurer på hvorfor jeg ikke har bilde av kaken i sin helhet, så er det fordi at jeg ikke klarte å vente med å smake på den!

God helg! 

 

Kan vi få iiiis mamma?!

Jentene våre ELSKER is. Kombinasjonen søtt og kaldt er alltid en sikker vinner. Akkurt nå sitter vi ved kjøkkenbordet hvor jentene nyter is og er blåbærblå i hele ansiktet. Denne isen er kjapp å lage og så er den uten sukker. Godt og friskt, til og med på kalde vinterdager.



 Blåbæryoghurtis 

Du trenger:
Til ca 4 små isformer:

  • 300gr gresk yoghurt
  • 100gr blåbær (jeg brukte frosne)
  • 5-6dråper stevia (jeg brukte vaniljestevia. Man kan også erstatte stevia med 3ss sukrinmelis eller 2ss honning)
  • 1ts cocosa (kokosolje fra glass)


Slik gjør du:
Mikses i foodprocessor/med stavmikser til det blir en jevn blanding, helles i former og fryses. 

And that's it!

ADVARSEL: Anbefaler på det sterkeste å kle på ungene en smekke eller kanskje allerhelst et forkle før de spiser isen ;)






Denne blandingen smaker forresten veldig godt -just as it is. Man MÅ jo ikke fryse den, men kan spise den som den er, som et alternativ til butikkkjøpt fruktyoghurt som ofte inneholder en del sukker. Jentene sleiket tom bollen etter at jeg hadde laget isen, for å si det sånn.







Ikke det at våre unger aldri får i seg sukker altså. Bare sånn, for ordens skyld: vi prøver så godt vi kan å begrense sukkerinntaket men det er ikke alltid like lett. Men når jeg først får husmorånden over meg og likevel har det så gøy med å lage ting til barna på kjøkkenet så mekkes det helst sukkerfritt digg.  




Jeg bruker bla. stevia, sukrin, xylitol, honning, lønnesirup og tagatesse i steden for sukker, og inspirasjon henter jeg fra blader, blogger, kokebøker og fra min egen fantasi ;) Ofte tar jeg mine favoritt-retter eller desserter fra barndommen og mekker mine egne sukker og melfrie versjon av dem. -med varierende hell ;)

Hvor opptatt er dere av å begrense sukkerinntaket til barna i hverdagen? 
Hvor henter dere inspirasjon til oppskrifter?



Lavkarbo American Pancakes


Hei og god søndag! Her tenkte jeg liksom å gire meg selv opp til photoshooten i dag med en skikkelig deilig søndagsfrokost i fred og ro. Akkurat da disse amerikanske pannekakene var ferdig stekte, kom mannen og jentene hjem igjen fra lekeplassen, og jeg fikk ikke akkurat lov til å nyte i fred for å si det sånn....
Pannekakene bare forsvant!

Men jeg fikk smakt litt da. Jeg har prøvd meg på lavkarbo-pannekaker før, men de ble katastrofe for å si det mildt. Disse ble vellykket og oppskriften (en blanding av forskjellige oppskrifter jeg har prøvd før) er skrevet ned til fremtidige søndager. De smaker søtt og godt av kokos. Helt nydelig med bær og krem!


digg!


Du trenger:
(nok til 4 porsjoner)

4 egg 
4 ss fløte
4 ss cottage cheese
4 ss smeltet smør
2dråper stevia vanilje/1ts sukrin (om ønskes)
en klype salt

5 ss kokosmel
1/2 ts fiberhusk/psyllium husk

+ litt pisket krem og bær eller smør og en ts lønnesirup til servering


Slik gjør du:
1. Pisk 3 av eggene luftige med elektrisk visp og rør siden smør, søtning og fløte forsiktig ut i eggene.
2. Ta det siste egget og cottage cheese og miks til en glatt røre med stavmikser. Ha dette i eggeblandingen og rør om.
3. Bland kokosmel, fiberhusk og bittelitt salt i en liten skål. Rør dette sammen med det våte i en stor bolle.
4. Stek pannekakene i smør på lav varme til de blir gylne på begge sider. De trenger lengre steketid enn vanlige pannekaker.

5. Server med bær og krem eller smør og (bare litt) sirup. Lappene smaker best rett etter steking.

Nyt!





Nå skal jeg stelle meg til gravid-photoshoot. Wish me luck...

Middagstips: Snadderskiver

Dette er middagen vi lager når vi er gørrslitne etter en lang dag og egentlig har mest lyst til å hive en grandiosa i ovnen.  Retten er enkel, mye sunnere enn grandis og rask å lage. En favoritt hos ungene. Passer også for lavkarbokosthold!


Du trenger:


6 skiver grovt brød (vi brukte lavkarbo proteinbrød fra butikken)
100gr smør
300gram kjøttdeig
dressing 
6 store skiver ost
1liten boks mais
en håndfull grovkuttet kinakål eller miniromanosalat
Grillkrydder/piffi

Dressing:
1boks creme fraiche
100gr majones
3ts chilisaus
1ts sennep 
1ts soyasaus
2ts tomatpure
1ts paprikakrydder

Slik gjør du:

1. Sett på ovnen på 180grader. Fordel brødskivene på en stekeplate med bakepapir. Ha litt smør på hver skive.
2. Lag dressing (eller bruk vanlig hamburgerdressing hvis ikke du er så nøye på karbs)
3. Stek kjøttdeigen i to omganger slik at den blir stekt og ikke kokt. Bruk smør til stekingen og krydre med litt grillkrydder.
4. Ha ca 1ss mais, litt oppkuttet salat, 1-2ss dressing på hver av skivene -pluss så mye kjøttdeig du får lasset på, og osten over tilslutt. Osten skal dekke resten av fyllet. Krydre med grillkrydder og stek midt i ovnen i ca 10 min eller til osten er gyllen.

Server med dressing og salat

Nyt!


sprinter vagger jeg av gårde til akupunkturtime. Sist gang hadde nålene en helt villt bra effekt. Håper det blir like bra denne gangen!

Tenk, i neste uke skal jeg få nåler som forbereder kroppen på fødsel! Tida går skummelt fort. 





Lavkarbo Hamburger & Pomfri


Ikke akkurat søndagsstek men en deilig helgemiddag som vi pleier å lage når vi får skikkelig lyst på noe juicy "junkfood"...




Lavkarbo Burger: 

(nok til 4 burgere)
400 gram kjøttdeig av storfe
8 skiver lavkarbobrød (Vi brukte halvstekt proteinbrød fra butikken)
4 skiver ost
8 skiver bacon
Salatblader, tomat, løk og annet snadder du liker til å ha på
Tørket Rosmarin, oregano salt og pepper

Lavkarbo dressing:
1/2 dl Majones (ikke lett-variant!)
1/2 dl Seterrømme
1 ss. Chilisaus (Bruk halvparten hvis ikke du vil ha sausen så sterk)
2ts tomatpuré
3-4ss agurkmix eller hakkede suragurker
1 ts sennep
1/2 teskje chilipulver

Lavkarbo pommes frites:
2 store pastinakker
500ml Rapsolje til steking

et krydder du liker (jeg brukte paprika, salt og løkkrydder)

Slik gjør du:  1. Skrell pastinakene og kutt i tynne, avlange stenger.
2. vask og kutt opp salat, tomat, løk
3. Dressing: bland alle ingrediensene i en bolle, sett i kjøleskapet.
4. Stek bacon til den blir sprø. Brun brødskivene litt på hver side i pannen med smør, oregano og litt salt. Sett til sides.
5. Ha kjøttdeigen i en bolle og krydre med litt salt, pepper, oregano og 
tørket rosmarin. Form fire burgere.
Husk at de krymper mye ved steking! 

6. Varm opp 500ml rapsolje i en liten kaserolle (følg godt med,
oljen begynner å småboble når den er varm nok)
7. bruk en øse eller en stekespade i stål til å senke en håndfull
pastinaker ned i den varme oljen. Stek små porsjoner om gangen.
La de steke til de blir gylne, ta dem forsiktig opp, og ha dem på en rist
som er dekket med kjøkkenpapir. Strø krydder over mens de er varme.  
Pastinak-pommes frites smaker best rett etter steking.
8. stek burgerne på middels til høy varme til de er medium-well done.

Og da er det bare å bygge seg et herlig burger-tårn!
Nyt!
Ha en fortsatt fin søndag!

Oppskrift: Enkle Lavkarbo muffins


Jeg laget disse vaniljemuffinsene med sjokoladebiter i går med jentene. Ja, det ble en del søl, og ja jeg måtte rope SOS tilslutt og ty til hjelp av mannen som var så grei og fjernet barna fra kjøkkenet når ting tok HELT av på kjøkkenbenken. Men muffins ble det, og de var gode! 

Teflonmuffinsplate, silikon eller porselen anbefales, da denne deigen har en tendens til å sette seg godt fast i papirformer.

Du trenger:
(til ca 12 muffins)
100gram mandelmel
4ss kokosmel
1 1/2 dl sukrin
2 toppede ts bakepulver

200gr cottage cheese
4mellomstore egg
8 dråper stevia vanilje
2ssfløte
en knivsodd vaniljefrø
50 gram hakket mørk sjokolade (Minst 70% -aller helst sukkerfri)

Slik gjør du:
1. Miks cottage cheese, egg, stevia, fløte og vaniljefrø med stavmikser (eller i foodprocessor) til det blir en klumpfri røre.
2. Bland det tørre i en bolle (unntatt sjokoladen).
3. Rør inn det våte i det tørre. Bland godt til det blir en smidig røre. 
4. Rør inn sjokoladebitene.
5. Ha røren i muffinsformer. Ikke fyll dem helt opp.
6. Stek på 175 grader i 12-18 minutter.

Nyt!

Behøver vel ikke å fortelle at jeg spiste opp alle som var igjen etter at ungene hadde lagt seg...

I dag skal vi reise til Oldemor og Oldefar litt utenfor byen og tilbringe dagen med dem. Gleder meg til å bare slappe av og gjøre ingenting i Oldemors nydelige hus! 
Ungene elsker å være der, og det gjør jeg også. 


Hva gjør dere på i dag da?


Fast & Fancy: Kremet kylling med trøffler og parmesan

Denne nye oppskriften smalt jeg sammen i gårkveld, (hehe, har ikke giddet å lage middag i dag altså..) og den blir garantert laget igjen, for alle i familien likte den. Pluss at den var så lettvint å lage. Retten tar ca 10 minutter å forberede, og så lager den seg selv ila. 20 minutter i ovnen mens du slapper av! En super middag på late dager. Oppskriften passer forresten perfekt for dem som spiser lavkarbo.


Retten inneholder trøffelsalt, som ikke alltid er like lett å få tak i. Jeg kjøpte det på delikatessebutikk her i Berlin for lenge siden. Man kan fint bruke trøffelolje i steden. Den fåes (så vidt jeg vet) kjøpt på matvarebutikker med stort utvalg f.eks ICA, Ultra, Meny osv.

Hvis trøffler er uaktuelt så kan man droppe det og bruke 3-4 hvitløksfedd for ekstra smak. 


Altså, let's get started...

Du trenger:
(dette var nok til to voksne og to barn)
2 store kyllingfileter
100gram bacon
4dl fløte
evt. 1 hvitløksfedd -kan sløyfes
1sjalottløk
1/2 revet squash
1ss sitronsaft fra fersk sitron
2ts trøffelsalt eller 2-3ts trøffelolje (smak til!)
En håndfull revet parmesan
Litt kvernet sort pepper

Slik gjør du:

1.  Del hver av kyllingfiletene på langs, slik at du har fire biter før du har dem over i den ildfaste formen.    
 2.  Baconbiter, grovhakket sjalottløk og hvitløk brunes lett i en panne, has over kyllingen. 
4.  Bland fløte, revet squash, sitronsaft, pepper og trøffelsalt/olje i en bolle og hell blandingen over kyllingen.
5. Riv litt parmesan over retten og stek i ca 20-25 minutter midt i ovnen på 175 grader.

6. Serveres sammen med ruccolasalat, sitronbåter og litt ekstra revet parmesan.

Nyt!


























Har du smakt på trøffler?

Pregnant Craving: Mocha Frappuccino


Er man gravid, så har man gjerne cravings. I det siste har jeg gått rundt og tenkt på starbucks Frappuccino til alle døgnets tider, og nå klarte jeg ikke lenger å holde meg. En iskaffe er kanskje ikke det mest logiske valget når minusgradene råder, men ærlig talt, -når har gravide-cravings vært logiske? 
Så i galskapens navn: her kommer en oppskrift på hjemmelaget sukkerfri Mocha Frappuccino!
___
When you're pregnant, you usually have cravings. Lately I have barely been able to sleep because I've been obsessed with the thought of a starbucks Mocha Frappuccino. Finally, I just couldn't take it anymore! An iced coffee is not really the most logical choice during cold winter, but hey -since when do pregnant-cravings make any sense? So here, I present to you, a homemade, sugarfree Mocha Frappuccino.



1dl sterk kaffe/espresso
1dl helmelk
0,5dl fløte
2-3ts mørkt kakaopulver
3-4dråper vaniljestevia eller 3ts sukrin
5-6 isbiter
en dæsj pisket krem til topping


1. Lag kaffe og la den stå og avkjøles litt til den har romtemperatur
2. Ha alle ingrediensene i en hurtigmikser og miks i maks 10-20 sekund slik at isen blir knust. 
(Mikser man for lenge risikerer en at frappen blir for varm eller at fløten skiller seg.)
3. Hell over i glass og ha litt pisket krem på toppen!

___

1/2cup strong coffee/espresso
1/2cup 3,5%milk
1/4cup cream
2-3 teaspoons dark cocoa powder
3-4drops vanilla flavoured stevia or 3 teaspoons erythritol
5-6 icecubes
a little whipped cream for topping

1. make coffee and let it cool a little
2. mix all ingredients in high power mixer for 10-20 seconds. Don't mix too long, or the frappe will get to warm.
3. Serve with whipped cream on top

OH HEAVEN!


Sunn middag: Vegan Thai Curry

Denne ser mer avansert ut enn det den er... En deilig og mild curry som vi koste oss med i dag. Oppskriften passer spesielt godt for dem som er veganere eller spiser lavkarbo. Og  selvfølgelig  alle andre som liker curry !


 Vegan Thai Curry: 

Du trenger...

Til suppen:
ca 3-4 ss Yellow thai curry paste (kjøpes på asia-butikker)
Curry-pasten som jeg brukte
3ss olje
8dl kokosmelk
Grønnsaker etter smak
(Vi brukte: en halv bunt brokkoli, 2 store pastinakker, 1grønn paprika, 170gram søtpotet, to gulrotter og litt vårløk)

Topping:
Litt fersk rødkål, finkuttet. Evt finhakket kinakål.
fersk peppermynte
fersk koreander
finhakket vårløk
soyaspirer eller andre spirer du liker
saltede peanøtter
evt bananchips for dem som ikke er lavkarb'ere

Slik gjør du:
1. Kutt opp grønnsakene til suppen i munnbit-størrelse.
2. fres currypasten i 3ssolje i en stor gryte og rør godt. 
OBS: pass på å begynne med kun 3ss paste og så kan du ha i litt mer etterhvert når suppen har kokt litt, hvis du vil ha den sterkere. Det er stor variasjon i styrken på currypaster..
3. Rør inn kokosmelken i currypasten
4.Ha grønnsakene i gryta og la det småkoke i 15-20 min (alt etter hvilken type grønnsaker du har valgt.)
5. Når grønnsakene er gjennomkokte, servers currysuppen med toppingen over.

Nyt! 



Til og med minstemor likte curryen! 





Vi har hatt en lang dag, og Lillesøster R har enda ikke sovnet stakkar. Hvor hun får energien fra begriper jeg ikke. Håper ikke dette er begynnelsen på en søvnstreik! 
Ønsker dere en fin tirsdagskveld og så snakkes vi i morgen ;) 


ps: ikke glem giveawayen!







Bringebærkrem med sjokolade

Lørdags-tipset!
Det enkle er ofte det beste. Dette er en superenkel og rask dessert som jeg har laget mye av. Den passer spesielt godt til dem som spiser lavkarbo, men kan såklart lages på "tradisjonelt" vis også. 

4dl kremfløte
150gram bringebær
1/2vaniljestang og 1-2 SS  sukrinmelis  eller 4-5 dråper vaniljestevia
en halv plate mørk sjokolade (minst 70%) 
Litt bær til pynt

Jeg hadde frosne bringebær, kremfølte og vaniljestevia i foodprocessoren til kremen var stivpisket. 

Hvis ikke du har foodprocessor kan du: Piske kremen sammen med søtning. La bærene tine litt, mose dem med gaffel og røre inn i kremen.

Ha bringebærkremen i dessert skåler og ha smeltet sjokolade og bær over. Litt peppermynte smaker nok himmelsk til, men det hadde jeg ikke for hånden denne gangen.

Nyt! 



Enkel lavkarbomiddag: Hummus og Omelett

Enda et matinnlegg fra meg.
Det ble en kjapp og enkel middag på oss i dag. Hadde lyst på noe lett og godt som et avbrekk fra julematen, så da ble det Hummus og Omelett med sopp, tomat og purre.

Hummus:
1 stor boks kikerter
1/4 av væsken fra kikert-boksen
saften fra en halv sitron
2hvitløksfedd
4ss olivenolje +litt ekstra til servering
2ss Tahin (sesampaste)
salt og pepper

Bland alt i en foodprosessor til en jevn og glatt masse. Ha i en ekstra ss eller to med olivenolje hvis massen blir for tykk. Smak til med salt og pepper.


Omelett:
4egg
3ss fløte
3ss smør
3-4 champinjonger, oppkuttet
en liten håndfull småhakket purre
1stor tomat i terninger + 1tomat i skiver til å servere med retten
Litt bladpersille
Salt og pepper

Smelt smøret i pannen. Surr purren og soppen på lav varme i smøret i 5min.
Pisk sammen egg og fløte. Hell eggeblandingen over sopp og purre i pannen.
Strø tomatbitene over. Stek på lav varme til det stivner. Snu omeletten og stek i 1minutt til. 
Server med hummus, olivenolje, tomatskiver og bladpersille. Salt og pepper etter smak.
God middag!


Vi har vært på lekeplassen i dag med jentene. Det er jo nesten vårtemperaturer her i Berlin. Jeg skulle gjerne hatt snø, men tviler på det kommer noe mer av det i vinter.
Da vi kom hjem ville L se Tre nøtter til Askepott igjen. Hehe, så nå sitter vi her foran TV'en med litt forlenget julestemning. Koser oss på sofaen alle fire.
Et spørsmål til dere: hvor lenge beholder dere juletreet i stua? 

Jeg tenkte liksom at vi skulle hive det ut på nyttårsaften, men merker at jeg syns det er litt trist at det skal bort allerede, så kanskje det får stå til 2.nyttårsdag....
Fortsatt fin kveld!

Fajitas med Kikertlefser


Jeg er ordentlig taco og fajita-frelst. Jeg kunne spist det hver eneste dag. I går laget jeg lavkarbolefser for første gang. I utgangspunktet var jeg rimelig skeptisk, men må jeg si at de faktisk ble mer enn spiselige! Mannen var storfornøyd, og jeg kommer garantert til å lage disse igjen.

Kikertlefser: 
(nok til ca 6 medium store lefser)

4dl vann
4dl kikertmel
1 egg
1 ts bakepulver/natron
1ss olje
en klype salt
2ts spisskumin om ønskelig

Slik gjør du:
1. Bland kikertmel, bakepulver, salt og krydder
2. ha i alt vannet og rør til det blir en glatt røre
3. la røren svelle i 30 minutter før steking
4. Ha godt med olje eller smør i pannen før steking og stek på middels til høy varme


Lefsene er litt tricky å steke i begynnelsen, men jeg fikk fort dreisen på det.
Jeg syns de er lettest å steke hvis jeg har godt med olje i pannen.

Pass på at ikke lefsene tørker ut før de skal spises.
Jeg stablet dem på en tallerken rett etter steking, med bakepapir i mellom lefsene og la en tallerken over som lokk, slik at de holdt seg myke.

Så kan du steke kylling og ha på hjemmelaget tacokrydder, fylle lefsene med kylling, ost og salsa. Strø revet ost over de opprullede lefsene og gratiner i 5 min på 200 grader i ovnen.

Serveres med salat, guacamole, salsa og rømme.


Opprullet lykke! 

Blueberry-coconut breakfast





En frisk og god frokost på en lørdagsmorgen.

Lavkarbofrokost: blåbær og kokosnøtt-yoghurt


Du trenger:
-2dl tyrkisk eller gresk yoghurt
-5ss kokosnøttmelk
-3ss kokosmasse
-30gram blåbær
-noen dråper sitron
-3 ts sukrin, xylitol eller annet søtningsmiddel
-Vaniljestang (skrap ut en knivsodd vaniljefrø)


Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene i en skål (-hoho! så avansert...)



Strø på litt kokos og blåbær til pynt.


Nyt!


Dette er faktisk en slager hos ungene også. -Når jeg gidder å dele med dem...
Nå skal jeg sette meg ned og se igjennom bildene fra MAKER PARTY-et i går.
Herreguri for et rart og morsomt arrangement. Blir ikke mer Berlin enn det der.
Slenger inn noen bilder senere i dag.
Mi snakkes!

Auf wiedersehen,
Jona

hits