hits

Lørdagslinker

Lørdagslinker: Fem saker på nett som er verdt å sjekke

Spennede og inspirerende saker for foreldre fra denne ukens surferunde: Lørdagslinker er tilbake.

Hvis noen lurer på hvor lørdagslinkene har blitt av i det siste, så kan jeg avsløre at jeg knapt har hatt tid til å dusje, være sosial og i alle fall ikke surfe noe særlig på nettet etter at mannen min tok en pendlerjobb, og jeg tok flere oppdrag som skribent. Men en tidlig helg og litt lengre morgener, har resultert i en aldri så liten internettjakt. Her er fem saker som engasjerte meg denne uken:

 

Et annerledes syn på funksjonshemmede barn:Jeg må innrømme at jeg altfor sjelden har tenkt over hvordan barn med funksjonshemninger blir fremstilt i media. Men når jeg ble gjort oppmerksom på temaet, kunne jeg si meg enig i at det er viktig å få frem de mange lyse sidene ved livet med funksjonshemmede barn. Ikke bare endrer det bildet vi har av dem som lever det livet, men samtidig får også barna som lever med funksjonshemninger et viktig budskap fra oss: Du er annerledes, men samtidig akkurat som alle andre, og vi ser deg for den du er. 

Den amerikanske seksbarnsmoren og fotografen Katie Driscoll, lot seg inspirere av sin datter som ble født med downs syndrom. Hun startet et prosjekt med navnet Changing the face of beauty, som har som mål å få barn med funksjonshemninger frem i mediabildet. I kampanjen bruker hun vakre, glade og inspirerende bilder av barn med ulike funksjonshemninger. Dette håper Driscoll vil gjøre at funksjonshemmede barn vil få en positiv tilstedeværelse i media, og i våre sinn. Katie ønsker ikke at andre skal synes synd på datteren og familien hennes, men at de skal se hvor mye livsglede, skjønnhet og potensiale disse barna innehar. Her i Norge, har Line fra Aktiviteter for barn hevet seg på den positive bølgen, og oppfordret andre her til lands til å dele budskapet.

 

Ammeekspert knuser myter:


Klippet fra foreldre.no

Jeg jublet innvendig da jeg leste Rachel Myr sine svar om ammemyter. Hvem har vel ikke lurt på om det er dumt å la barnet «bruke mor som smokk» eller om det finnes spedbarn som bare «ikke vil ha morsmelk» ? Rachel har lang erfaring som både ammehjelper hos ammehjelpen.no, som jordmor og ammeekspert på barselavdeling. Hun ble også kåret til Årets jordmor i 2008, nettopp for hennes innsats som ammeveileder. Jeg setter pris på ærlige og professjonelle svar om amming. Rachel legger ikke noe imellom når hun svarer. Les hennes svar om ammemyter (nederst på siden)her. 

 Sovende sønn i Wonderland:

Åh hvis jeg bare hatte hatt tid og kreativitet nok til å finne på noe slikt! Den amerikanske mammaen Queenie Liao, har ikke spart på fantasien i sitt arbeid med fotoalbumet til sønnen sin. Queenie som er er kunstner og illustratør for barnebøker, har brukt historier som hun leste i barndommen som inspirasjon til bildene av sønnen. Bildeserien hennes får mine kornete bilder av sovende barn med bustete hår til å virke ganske kjipe. De amatørmessige bildene mine kommer såklart til å bli like kjære i fremtiden, men jeg hadde ikke akkurat sagt nei til fantastiske og fantasifulle bilder som dette. Hurra for kreative mødre! 

 

Ny metode mot kvinnelig infertilitet under testingKan løsningen være så enkel for noen av dem som sliter med å bli gravide? Nrk viten skrev nylig om en ny og lovende behandlig for kvinner som er rammet av en tilstand kalt POI, hvor kvinnens egg ikke modnes eller vokser. Årsaken til at eggene ikke oppfører seg slik de skal, er proteinet PTEN, som hemmer modning av egget. Ved å bruke kaliumsalt for å hindre det lumske hormonet, har svenske forskere greid å gjøre infertile mus gravide. Forskningen har også blitt utført på mennesker, i Japan, hvor det resulterte i flere graviditeter hos kvinner med POI. Les den spennende artikkelen her. 


Og til slutt, litt om det motsatte. Noe mange (heldige men farlig fruktbare) kvinner og menn har ventet på: 

Langvarig men reversibel prevensjon for MENN! JA, det kan faktisk bli virkelighet! I skrivende stund foregår det et forskningsprosjekt på det hormonfrie produktet Vasalgel, en type polymer som injeseres i mannens spermledere og sørger for varig prevensjon på høyde med sterilisering. Men det fantastiske ved dette produktet, er at det skal være reversibelt ved å skylle ut polymeret hvis mannen ønsker dette. Altså, kan en mann få langvarig og sikker prevensjon, men muligheten for å få flere barn vil alltid være tilstede. Hørte jeg et halleluja? 

Prosjektet finanseres av allmennheten, og er fortsatt i forsøksfasen, men forskerne håper på å få produktet på markedet så fort som mulig. Hele prosjektet er avhengig av «crowd funding» -altså at allmennheten støtter prosjektet med donasjoner, og i tillegg må alle nye medisiner og prevansjonsmidler igjennom strenge kvalitets og sikkerhetskontroller. Jeg håper virkelig dette produktet når markedet så fort som mulig. Hormonfritt, langvarig (vi snakker årevis!) OG reversibelt? ?ja takk! Du kan lese mer om Vasalgel her. 


 Del gjerne dine tanker om sakene i kommentarfeltet! 
GOD helg! 

Lørdagslinker: Fem ting som fikk meg til å smileDenne ukens lørdagslinker er en samling av ting jeg fant på Interwebben denne uken, som gjorde meg glad. 
Nyt og del gjerne med noen som trenger litt oppløftende lesing! 

En pappa forsvarer sin sønns forkjærlighet for kjoler: My son wears dresses. Get over it.  " I want to love him, not change him".  Hørte jeg Årets Pappa?

Kunstsamarbeid: Denne mammaen har skjønt det. Noen ganger kommer det mye fantastisk ut av det å flytte grenser.

 

Samsoving: en rørende fotoserie og en fortelling om en liten gutt og hans hårete bestevenn. Jeg begynte å grine. Det er noe med valper og babyer som gjør meg til en fjolle!

 

Magiske bilturer:  en skjønn tegneserie om hvorfor bilturer kan være magiske for barn. Akkurat slik husker jeg det selv.

 

 

Dinovember: fantastisk kreative foreldre lager en magisk måned for barna med dinosaurleker som blir levende. Jeg bøyer meg i støvet. Disse foreldrene har vunnet Internett. 

 

 

Ønsker dere en fortsatt fin lørdagskveld. Kos dere masse, det skal i alle fall vi!

 

Hvilken link var din favoritt?


@mammalivet på instagram
Bloggist.no - Toppliste for bloggere Bloggist.no - Toppliste for bloggere