oppskrifter

Best of Julegodis: Mine juleoppskrifter




Vi har bakt en del i desember, og det meste ble spist opp før jeg rakk å lage så mye som et eneste blogginnlegg om godsakene. Heldigvis var desember i fjor og forfjor effektive måneder med haugevis av oppskrifter og godis på bloggen. Derfor har jeg snekret et «best of» -innlegg til dere med mine mest populære juleoppskrifter.

Mange av oppskriftene er tilpasset lavkarbokosthold, sukkerfritt eller glutenfritt. Men alle kan selvfølgelig lages på den "vanlige" måten også. 

 
Superenkle og supersøte julekaker etter oppskrift fra Großmutti i Tyskland! 

Oppskrift på Sugar cookies 

 


Hjemmelagede Bountybiter!

Disse smaker enda bedre enn vanlig Bounty. Lag et lass og frys ned til julebesøket! Disse kan du forresten lage helt sukkerfrie. 


Sukkerfrie, glutenfrie og deilige sjokoladecookies. 

Oppskrift på Chocolate peanut cookies

 


Nissegrøt og riskrem uten kumelk! 


Lavkarbo pepperkaker! 

 

Pepperkaker for allergikere

Uten melk, uten egg, sukkerfri og glutenfri! (Og den beste "uten alt" oppskriften jeg har snekret, i følge ungene)


Vaniljefudge med sjokoladetrekk

Og hey -disse kan du lage sukkerfrie!

 


Raw food! Ingefær fudge 

Disse trenger ikke engang å kokes eller varmes, kun mikses og kjøles! 

Og til slutt noen varmende drikker for kalde julekvelder:


Julete cappuccino

Latterlig enkelt og så godt!


Varm sjokolade med chilli og kanel

 

Nå bærer det av gårde til jordmor, før hele familien pakker kofferten og setter kursen sørover i morgen. Vi skal nemlig tilbringe julen i Berlin i år! 

Som jeg gleder meg til å se familien og den kjære byen min!

Auf wiedersehen! 

Kyllingpita med currydressing og mango chutney



En smaksrik og mettende kyllingsalat er noe av det beste jeg vet. God dressing til er et must, og pitabrød er lørdagskos! 

Nå går det lang tid mellom middagstipsene fra meg, men da jeg slengte sammen denne improviserte pitaretten, skrev jeg ned hva jeg gjorde med en gang. For dette kommer til å bli en gjenganger på vår middagsliste! 




(nok til 4 pers)

400g kyllingbryst i terninger

En stor skål vasket salatblanding (jeg brukte bla ruccola, babyspinat og  feldsalat)

En halv agurk

En neve cherrytomater

En avocado

En halv rødløk

Gressløk

Mango chutney til topping

 



1dl raps eller olivenolje (eller det du trenger for at kyllingbitene skal få et lag olje)

2 ts korianderpulver

En klype chilipulver

1 ts hvitløkspulver /et finhakket hvitløksfedd

En klype salt

Sort pepper etter smak

En ts sennep

Saften av en halv lime




½ boks rømme

2 ts gult currypulver

1 ts sennep (gjerne dijon)

Saften fra en halv lime

Et par dråper soyasaus




1.Kutt kylling i terninger, og ha den i en skål med marinadeblandingen.

2. Vask salaten, kutt opp agurk, tomat, rødløk, gressløk og avocado. 

Lurt triks når du kutter avocado: kutt den på langs for å åpne, fjern stenen, skjærer striper på langs og tvers, men pass på å ikke kutt ned igjennom skallet. Slik at du får du fine biter, uten søl når du graver ut innholdet av skallet med en spiseskje.

3. Stek kyllingen til den er gjennomstekt og legg den på et fat slik at den avkjøles litt.

4. Varme pitabrødene i ovnen, og lag currydressing. 

5. Fyll pitabrødene med salat, kylling, currydressing, og toppe det med litt mango chutney.



NYT! 

 

Ha en fortsatt fin lørdag! 

 

Julegrøt og riskrem uten melk & litt om det å leve uten alt



Ja jeg vet, det har vært en del matprat om "uten ditt" og "uten datt" i det siste. Men sånn er hverdagen min for tiden. Jeg har mer eller mindre ufrivillig blitt hun derre irriterende dama som spør "er det uten kumelk, nøtter, mel, egg og gluten?" når hun blir spurt om hun vil ha kake. Partypooper number one i jula, med andre ord. 

De fleste er veldig forståelsesfulle, og familien vår er utrolig flinke til å alltid ha alternativer på lur når vi er bedt på middag. Men jeg skjønner at folk kan bli litt oppgitt. "Herlig fred, hva KAN du spise da?" liksom... Jeg er like oppgitt selv noen ganger, men det blir jo enda kjipere hvis jeg velter meg i selvmedlidenhet over min midlertidig (guuu' plis la det være midlertidig!) begrensede diett. Det har aldri vært planen å bli hun kjipe som takker nei til kake og fisker opp en eske hjemmemekka konfektkuler "uten alt" fra veska når jeg er på kaffebesøk. 

For tre år siden, da jeg var gravid med Lillesøster, ble jeg anbefalt av en jordmor-lege-naturterapaut-ernæringsrådgiver (jepp det finnes sånne altmuligdamer) å kutte drastisk ned på raske karbohydrater. Hun hadde fulgt meg i svangerskapet og så hvordan kroppen min ikke taklet slik mat. Forbedringene i formen lot ikke vente på seg, og jeg fortsatte å spise slik frem til for noen måneder siden. Så dukket Lillebrors eksem og allergier opp, og da forsvant ca halvparten av den maten jeg var vant til å spise ut av dietten og jeg har måttet innføre mer karbs for å få i meg nok mat. De første ukene sørget jeg over tapet av f.eks ost og rømme, og oppførte meg som det bortskjemte ilands-barnet jeg er. Hvordan klarer folk å leve uten OST? Det går ikke an å spise taco uten RØMME!  Ja, greit. Jeg mistet litt oversikten over hva som viktig i livet i et øyeblikk der...




Men etter at den verste selvmedlidenheten gikk over, har jeg bestemt meg for å ta denne utfordringen og gjøre det beste ut av det. Og når Lillebror (en gang i fremtiden) ikke lenger blir påvirket av hva jeg spiser, blir rømmefråtsing og cappuccino med kumelk. Frem til da, blir det alternativer. Og jeg tror faktisk jeg muligens kan ha reddet julen vår med denne grøten:

 

Julegrøt uten kumelk

200gr grøtris 

5dl vann

5dl Oatly havremelk (kan også bruke soyamelk men jeg syns havre gir mer nøytral smak)

1-2dl havre/soyafløte (jeg brukte matfløte av soya)

Topping: sukker/sukrin, kanel og soft flora spesial

Fremgangsmåte: 

  • Ha ris og vann i en stor gryte. Kok opp på middelsvarme under opprøring.
  • Når vannet koker, kan du spe på med melken, litt og litt.
  • Kok under lokk på lav varme i ca 30-40 min. Rør om av og til. Jeg hadde kokeplata på laveste stilling.
  • Når grøten har kokt i 30 min kan du sjekke om risen har fått riktig konsistens. 
  • Helt på slutten av koketiden, kan du (om ønsket) tilsette 1-2 dl fløte for å få mer kremet konsistens og røre om mens dette småkoker i 3min.
  • Server  grøten med sukker/sukrin, kanel og melkefri magarin til "smørøyet."

Jeg syns den milde, søte smaken av havremelk passet perfekt i julegrøten. Både tyskeren min og Lillebror har også godkjent denne.




Riskrem

Julegrøt uten melk

Vispi kremfløte

Vaniljestang

mandler

Fremgangsmåte:

  • La grøten avkjøles i en kald skål/gryte
  • Pisk kremfløte av erstatningsfløte. Jeg brukte Vispi fra GoGreen. Skrap ut litt vaniljefrø og ha i fløten.
  • Dennne inneholder både sukker og andre ikke så kjernesunne ting, men i jula får det bare være, tenker jeg.
  • Vend kremen inn i den avkjølte grøten og server med hakkede mandler og evt. rød saus.




Ha en flott lørdag, med eller uten kumelk!

 

ps: takk til lesertips om julegrøt uten melk, som inspirerte til denne oppskriften! 

Lillebrors grønne Favoritt



Siden Lillebror reagerer på en del matvarer, har vi en utfordring i det å lage mat til ham.
Men heldigvis finnes ikke gutten kresen, og er veldig glad i allslags mat, akkurat som mammaen.

Lillebrors absolutte favoritt er for tiden denne grønne herligheten. Denne passer for babyer fra 8mnd, siden den inneholder spinat.
Spinat inneholder nitritt som ikke er heldig for kroppen hvis man får i seg for mye av det. Økologisk spinat inneholder forresten mindre nitritt!  
I begrensede mengder er spinat dog en super kilde til jern, vitamin C, vitamin K og Kalsium. Denne smoothien får Lillebror bare av og til, men da koser han seg veldig!

Ingredienser:
1moden banan
1/2 eple (skrelt)
1/2 moden avocado 
en liten håndfull fersk bladspinat 
1-2dl vann, alt etter hvor tykk smoothie du ønsker

Bland alle ingrediensene i en mixmaster til du får en jevn blanding. Oppskriften gir to glass smoothie, et til Lillebror og et til meg...




For en søtere smak kan man tilsette en stenfri daddel som har ligget i bløt i 15 minutter. (Gjør daddelen mykere og lettere å mikse)
Man kan også droppe spinaten og bruke mer av de andre ingrediensene. Utelater man spinaten, kan smoothien trygt spises av babyer under 8mnd.

Bon appetit!  

 



Er babyen din glad i grønnsaker?



Språkkarusellen: Fire språk i hjemmet

 

Er det ikke tungvint, er det vanligste spørsmålet jeg får om vår families flerspråklighet. Svaret er ja, og nei. Det hender at det blir litt krøll på tungen eller at jeg ikke finner ordene på mitt morsmål. Noen ganger sklir det helt ut og jeg prater i vei på tysk før jeg forstår hvilket språk jeg bruker, men for det meste så nyter vi det å bruke fire språk i hverdagen.  Jeg har fått mange spørsmål og ønsker angående et innlegg om språk i vår hverdag. Beklager at det har tatt tid, men her kommer en ikke-så-kort forklaring av vår spicy språksuppe:

Slik ser språkkarusellen vår ut: Mannen min snakker utelukkende tysk til barna, og tysk til meg når vi er med barna. Vi to snakker engelsk med hverandre når vi er alene, siden det var «vårt språk» da vi ble sammen, og vi har derfor en spesiell tilknytning til det språket. Jeg forsøker å bruke mest islandsk (mitt morsmål) når jeg er alene med barna, (det blir fort en del tysk når ting skal forklares nøye) og norsk når vi er sammen med norsksnakkende, siden jeg selv er tospråklig. Jeg bruker også tysk når jeg snakker til mannen foran barna, og også når vi er rundt tyskere, for både min egen del og deres. Puh? Ble dette forvirrende? Det fungerer overraskende greit i hverdagen!

Barna våre har tre språk, og bruker dem i varierende grad. Hovedspråket til jentene er fortsatt tysk, men de forstår islandsk og har begynt å snakke mye norsk. Den islandske familien vår i Norge snakker islandsk til barna, så der har vi ekstra støtte til morsmålet deres.  Jentene svarer meg som regel på tysk eller norsk når jeg snakker islandsk til dem, men når de er rundt andre islandske barn en stund, så ruller det fort mange islandske ord og setninger. Lillebror som har begynt å bruke ord som «Mamma» og «Baba» relativt konsekvent, (liker vi å tro i hvertfall?) men det morsomme er jo at de ordene kan jo være både tyske, norske og islandske. Det blir uhyre spennende å se om han vil snakke tysk med pappa, eller svare oss begge på norsk.


Vi har som mål at barna skal forstå våre morsmål, og vi ønsker å holde tysken til jentene ved like, men siden jeg selv er oppvokst tospråklig og ikke har bodd på Island siden jeg var 10år, så har jeg senket ambisjonene om at de skal snakke mitt språk flytende. Jeg fortsetter å lære dem språket mitt ved å bruke det i hverdagen, men jeg merker selv at det ofte kan være lettere å finne ordene på både tysk og norsk hvis ting skal gå raskt eller forklares i dybden. Hvis barna mine forstår mitt språk og klarer å ha enkle samtaler med familien vår på Island når de blir større, så sier jeg meg meget fornøyd. Om de vil fordype seg i språket mitt senere, lar jeg være opp til dem.

Ofte stilte spørsmål:

1.     Hvordan orker du å styre med så mange språk?
-jeg er en språkelsker, og lærer fort nye språk. Jeg synes det er spennende å kunne bruke mange språk, og har en følelsesmessig tilknytning til morsmålet mitt. Derfor føles det for det meste ikke som et ork, men en berikelse å bruke alle språkene våre i hverdagen.

2.     Blir det ikke styrete og forvirrende med mange språk?
-det kan nok høres litt forvirrende ut for andre når de er rundt oss, men for oss så er det helt naturlig at pappa snakker tysk til barna og jeg bruker mest islandsk. Det blir også helt naturlig for meg å slå over til norsk når vi er rundt folk som ikke forstår islandsk, siden norsk er et av mine to hovedspråk og jeg er oppvokst med det.

3.     Hvordan lærer dere barna å snakke tysk/islandsk?
-jeg bare babler i vei og det samme gjør mannen. Det er ikke noe konsekvent opplæring, men daglig bruk av morsmålene våre, og det ser ut til å fungere ganske bra. Jeg forsøker selvfølgelig å være tydelig og snakke sakte hvis jeg bruker kompliserte islandske ord, men jeg føler at jentene forstår det aller meste jeg sier på islandsk. Jeg leser en del bøker og synger islandske barnesanger, men det gjør jeg mest fordi jeg syns det er hyggelig og ikke fordi jeg føler at jeg må gjøre det for å styrke språket deres. Men det er absolutt en fordel å lese, synge og se filmer på morsmålet hvis man vil gi barna litt ekstra næring til språket!

Jeg ser mange fordeler ved det å snakke flere språk. Det er praktisk å ha i baklomma når man er ute og reiser eller når man går ut i arbeidslivet. Mannen min som snakker både engelsk, norsk og tysk, nyter godt av dette i sitt arbeid og har dette som en ekstra fordel. For meg har det vært utrolig viktig å kunne hans språk, både for å kunne støtte han i å lære det til barna, og for å kunne kommunisere med familie og andre når vi er i Tyskland. Slik verdenen vår utvikler seg nå, så ser jeg på det å snakke flere enn ett språk mer som en nødvendighet enn bare en luksus. I mange yrker stilles det faktisk krav til å kunne flere språk. Derfor er jeg veldig takknemlig for at vi av naturlige grunner har fire språk i vår familie. Det har også en stor emosjonell verdi for meg å kunne bruke mitt eget språk med barna, og jeg vet selv av erfaring at det føles herlig å kunne forstå og uttrykke meg når jeg er på besøk i hjemlandet.

Selv om jeg ikke har bodd på Island siden jeg var 10år og er oppvokst i Norge, så føles det likevel mest naturlig å snakke islandsk til mine små. Det hender at jeg snakker tysk med minstemann når jeg er alene, men det føles litt merkelig og ikke helt like dypt som på mitt eget språk. Noe av det som har overrasket meg mest med tanke på språkene i familien vår, er at det føles veldig unaturlig å snakke norsk med barna, men jeg gjør det siden det fungerer godt når vi er rundt norske venner.


Det er viktig for meg at barna føler en viss tilhørighet til min kultur og familien vår på Island. Det samme gjelder for mannen min og Tyskland, så vi kommer til å fortsette å gjøre så godt vi kan for å holde alle språkene våre levende i fremtiden.



Er du eller barna dine flerspråklige? Hvordan fungerer dette for dere? Gjør dere noe bevisst for å fremme språkutviklingen?

Har du spørsmål til meg angående dette temaet? ?fyr løs!

 

 ps: Til dere som har flere språk i familien anbefaler jeg boken "Raising a bilingual child" av Barbara Zurer Pearson!

 

 

 

 

 

Høstkos! Én kake -mange variasjoner

Denne kaken kan du variere i det uendelige. En saftig kake uten mel og sukker! 

Bestemoren til Tyskeren min pleier å lage verdens deiligste plommekake om høsten. Jeg har fantasert om denne kaken så lenge at jeg bare måtte lage min egen versjon som er litt mer tilpasset min mage og mitt kosthold. Jeg hadde tenkt å lage den helt lavkarbo, men bestemte meg for å bruke litt havresmuldredeig på toppen og det var en skikkelig prikk over i'en! Jentene syns den var knallgod, og til og med mannen som er vokst opp med bestemors kaker mente at den var mer enn godkjent! Kaken kan som sagt lages med andre frukter eller bær. Her er oppskriften hvis du vil prøve:

 

Sett ovnen på 180 grader

Du trenger:
60 gr kokosmel (finmalt)
2 ss mandelmel
1 1/2 dl sukrin  (jeg brukte sukrin gold)
2ts bakepulver

10 dråper stevia (jeg brukte stevia med vanilje)
200gr cottage cheese
2ss fløte
4mellomstore egg 
en knivsodd vaniljefrø fra vaniljestang (droppes hvis du bruker vaniljestevia)
ca 10 plommer (uten stein, skjært i skiver og rullet i sukrin)





Topping:
1 1/2 dl havregryn
3ss smør
2ss sukrin (jeg brukte sukrin gold) 

Slik gjør du:
Sett ovnen på 175grader

1. Rør det tørre sammen i en stor bakebolle.
2. Miks cottage cheese, egg, stevia, fløte og vaniljefrø med stavmikser eller i vanlig mikser til det blir en glatt røre uten klumper.
3. Bland det våte i det tørre. Bland til en glatt røre. Den skal være ganske tykk.
4.Ha  HALVPARTEN av røren i en smurt rundform. (30cm diameter) Jeg hadde bakepapir i bunnen -anbefales!
5. Legg et lag med plommeskiver over røren i formen. Ha resten av røren over og gjenta med et lag plommer.
6. Ha havregryn, 2ss sukrin og 3ss smør i en bolle og bland det med hendene. Strø over toppen av kaken og stek i ca 30 min på midterste rille.
7. Server gjerne med pisket krem eller vaniljeis




Variasjoner:
Plommene kan byttes ut med mange alternative godsaker! 
Jeg har laget denne kaken med epler/ bringebær/ bjørnebær/ blåbær.
Du kan også prøve den med aprikos, fersken eller rett og slett helt uten frukt med litt kanel på toppen. 
Neste eksperiment blir nok gresskarkake av samme oppskrift. DET blir digg det!

 Er du på utkikk etter flere sunne og gode oppskrifter? Ta en titt på min oppskiftsoversikt. 
Ønsker dere en super søndag sålangt og titter innom igjen senere i dag med litt uleselige greier. ;) 

hits